Rips, solbær og stikkelsbær vekker minner om bestemors hage for mange. Disse bærsortene går under betegnelsen Ribes, fra det latinske navnet, og smaker herlig av sommer. Og når de i tillegg er rike på vitaminer, fiber og antioksidanter, så er de vel verd å ta vare på.
På Bærgården i Sylling, samt hos flere andre dyrkere omkring i landet, har de tatt i bruk espalierdyrking av disse bærene. Bærene henger i plukkehøyde, noe som gjør at klasene er enkle å plukke. Og her henger de – som perler på en snor – fristende og i store klaser. De bare venter på å bli plukket og kjørt ut til en butikk nær deg. Så har du ikke buskene i egen hage, da er butikken stedet.
Rips
Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Rips kan spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Rips har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
Solbær
Det mest kjente er det blåsvarte bæret, men det finnes også grønne sorter. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet, og ble da brukt til medisinske formål før man oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Solbær kan spises naturell til dessert med sukker, is eller med melk, og ypperlig til syltetøy, saft og gelé. Solbær har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Solbær er også en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Solbær har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.
Stikkelsbær
Stikkelsbær kommer opprinnelig fra Kaukasus og det vestlige Afrika, og man begynte med å dyrke dem frem i Norden fra 1600-tallet. Stikkelsbær kan variere i utseende - fra runde, noe avlange, grønne, gule, røde og lilla. Stikkelsbær kan spises naturell, men er også ideell til å lage gelé, chutney, saft og til sylting. Kjempefine å bruke i paier og kaker. Deilig garnityr til kjøtt og fiskeretter.
Linker til matoppskrift sine samlinger med rips, solbær og stikkelsbæroppskrifter.
Antall porsjoner = 1 Dato lagt inn eller oppdatert 08.01.2013 Denne retten tar ca 60 min å lage Kalkulering og publisering av Knut Pettersen Opprinnelig kilde til oppskriften erBrodogkorn.no Bildet er tatt avBrodogkorn.no
Ingredienser
5 stk egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca. 1 dl eplemost
3 dl kremfløte
1 pk ferdig vaniljekrem
jordbær, bringebær og rips
Det blir fest når bløtkaken settes på bordet. Kombinasjonen krem og bær er alltid populær.
Fremgangsmåte
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.
3. Stek kaken i en smurt eller papirkledd springform, 24 cm i diameter, ved 160°C i 45 minutter
4. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
5. Del kakebunnen i to lag, dynk med eplemost og fyll kaken med jordbær og vaniljekrem.
6. Pynt kaken med stivpisket krem, jordbær, bringebær og rips.
Tips: Bytt ut sukkerbrødet med en mandelbunn. Pisk 1/2-1 boks creme fraich og bland den med 1/2 boks vaniljekesam. Bre blandingen over mandelbunnen. Pynt med jordbær, bringebær og rips. Melisdryss etter smak
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 217,33 kcal pr 100 gram. Denne retten har 24,75 gr karbo pr 100 gram. Denne retten har 10,75 gr fett pr 100 gram. Denne retten koster Kr: 3,73.- pr 100 gram.
Antall porsjoner = 1 Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2016 Denne retten tar ca 60 min + å lage Kalkulering og publisering av Knut Pettersen Opprinnelig kilde til oppskriften erMelk.no Bildet er tatt avAina Hole
Ingredienser
150 g hvetemel
100 g smør
2 ss sukker
½ dl crème fraîche
Solbær smaker nydelig i pai. I denne har paibunnen litt crème fraîche, noe som gir bunnen en herlig og frisk smak.
Fremgangsmåte
Smøret smuldres i melet. Tilsett sukker og crème fraiche og elt deigen lett sammen. Deigen legges i kjøleskapet i ca en time.
Kjevl deigen ut til en leiv. Kle en paiform (25 cm). Forstek paiskallet ved 225 grader i ca 10 minutter.
Del vaniljestangen, og skrap ut frøene. Bland frøene sammen med crème fraichen.
Rør sammen crème fraiche, egg og sukker. Hell blandingen i paiskallet. Hl over solbærene. Stekes i ca 30 minutter på 225 grader, til paien får litt farge.
Paien serveres lun eller kald.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 329,32 kcal pr 100 gram. Denne retten har 23,25 gr karbo pr 100 gram. Denne retten har 24,14 gr fett pr 100 gram. Denne retten koster Kr: 6,46.- pr 100 gram.
Antall porsjoner = 4 Dato lagt inn eller oppdatert 20.03.2014 Denne retten tar ca 20-40 min å lage Kalkulering og publisering av Knut Pettersen Opprinnelig kilde til oppskriften erMelk.no Bildet er tatt avMelk.no
Ingredienser
400 g stikkelsbær
4 ss portvin
2 ss sukker
Deig:
2 stk egg
75 g sukker
5 ss hvetemel
1 dl melk
1 dl kremfløte
Søte bløte… Om man ikke kan deklamere det søte diktet, kan man hvert fall nyte de gode bærene. Stikkelsbær er en bærsort som brukes altfor sjeldent. Stikkelsbærbusker blir mer og mer skiftet ut med andre bærbusker. Men om man tåler kampen med buskens små torner, vil man oppdage bærenes fortreffelig smak og skjønnhet. I oppskriftene er det brukt røde stikkelsbær, men de grønne er like gode å bruke. Dette er en veldig enkel dessert. Frosne stikkelsbær bakt i ovnen. Smakfullt og stressfritt. Og med den valgte bærsorten, kanskje også litt uvanlig…
Fremgangsmåte
Skyll bærene, og knip av ”blomsten”. Fordel bærene i porsjonsformer, etter antall porsjoner. Hell over portvin og dryss over sukkeret.
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis, og bland inn melet.
Kok opp melk og fløte, og bland væsken inn i eggemassen under omrøring
Hell deigen over bærene. Dryss litt sukker over, og stek formene i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 20 minutter.
Serveres lun med vaniljeis eller vispet krem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 148,43 kcal pr 100 gram. Denne retten har 18,6 gr karbo pr 100 gram. Denne retten har 5,87 gr fett pr 100 gram. Denne retten koster Kr: 7,46.- pr 100 gram.
Antall porsjoner = 2 Dato lagt inn eller oppdatert 17.02.2005 Denne retten tar ca 10-20 min å lage Kalkulering og publisering av Knut Pettersen Opprinnelig kilde til oppskriften erFrukt.no Bildet er tatt avFrukt.no
Ingredienser
200 g solbær
6 dl naturell yoghurt
2 ss sukker
Sjokoladesaus:
100 g kokesjokolade
1 dl fløte
Fremgangsmåte
Kok opp fløte og ha i hakket sjokolade. La det hele ligge en stund til sjokoladen har smeltet. Rør godt sammen og lag sjokoladestriper i glassene. Kjør alt til smoothiesen i hurtigmikser, smoothiemaker, e.l. Pynt med revet sjokolade og solbær. Sukker kan evt. sløyfes.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 145,24 kcal pr 100 gram. Denne retten har 13,11 gr karbo pr 100 gram. Denne retten har 8,48 gr fett pr 100 gram. Denne retten koster Kr: 5,25.- pr 100 gram.
Antall porsjoner = 1 Dato lagt inn eller oppdatert 13.06.2009 Kalkulering og publisering av Knut Pettersen Opprinnelig kilde til oppskriften erBrodogkorn.no Bildet er tatt avBrodogkorn.no
Ingredienser
3 dl sukker
4 ss kakaopulver
1,5 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
150 g smeltet avkjølt smør
2 stk egg
Brownies er alltid populært. Server brownies med rips eller andre friske bær, og du har en herlig dessert eller kake til kaffen.
Fremgangsmåte
Bland alt det tørre. Tilsett egg og smeltet smør, og bland godt. Fordel røren i en 24-26 cm smurt rund form.
Stek kaken midt i ovnen på 150-175 °C i 30 minutter. Stekeovner varierer ofte i temperatur, sjekk derfor mot slutten av steketiden, om kaken nærmer seg ferdig. Kaken skal være litt seig.
Server kaken med rips eller andre friske bær
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 426,72 kcal pr 100 gram. Denne retten har 50,65 gr karbo pr 100 gram. Denne retten har 22,28 gr fett pr 100 gram. Denne retten koster Kr: 3,54.- pr 100 gram.
Antall porsjoner = 4 Dato lagt inn eller oppdatert 24.07.2011 Denne retten tar ca 15 min å lage Kalkulering og publisering av Knut Pettersen Opprinnelig kilde til oppskriften erMelk.no Bildet er tatt avMelk.no
Ingredienser
250 g stikkelsbær, frosne
2 dl melis
1 ½ dl seterrømme
Pynt og tilbehør:
1 dl mos av stikkelsbær
1 stk kiwi
2 dl kremfløte
"Søte, bløte stikkelsbær...", slik starter Inger Hagerups dikt om dette søte og litt syrlige bæret som er i slekt med solbær og rips. Stikkelsbær er ikke alltid like lett å få tak i da det er liten kommersiell produksjon i Norge, men stikkelsbærbusker er ofte å finne i vill tilstand i hager. Er du så heldig å ha lett tilgang på dette flotte bæret, anbefaler vi deg å prøve denne oppskriften.
Fremgangsmåte
Kjør bær, melis og rømme i foodprosessor til en jevn sorbet. Serveres den straks, er den herlig spisemyk. Saus av stikkelsbærmos er godt på, sammen med kiwi i skiver og vispet kremfløte.
Sorbeten kan gjerne oppbevares i fryseboksen til ca 30 minutter før den skal serveres.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 212,61 kcal pr 100 gram. Denne retten har 17,32 gr karbo pr 100 gram. Denne retten har 15,09 gr fett pr 100 gram. Denne retten koster Kr: 7,07.- pr 100 gram.