Etter å ha vært flere ganger i Thailand, er Thailandsk curry en av de mer smakfulle retter. Vi lager dette nå hjemme og i tillegg har vi prøvd mange av disse på restaurant i Thailand. På alle Thai restaurant menyer er det en eller annen slag curry, og her er styrken veldig varierende. Hjemme lager vi både grønne og røde curry, og helst ikke så sterkt, særlig ikke for undertegnede. Men det er ikke alltid man merker styrken før litt ute i måltidet, da svetten begynner å komme på toppen:) Men her er en innføring i curry og spesielt Thai curry. Hva det er, typer og flere gode oppskrifter.
Og en advarsel
Er du litt følsom for sterk mat vær forsiktig. Kanskje man er ute med venner og har drukket en del, og da skal vise seg litt. Særlig de litt tørre røde curryene kan være utrolig sterke og jeg har bommet solid på dette. Jeg spiste opp nesten alt med masse ris og Singha, men ble så skikkelig dårlig i 2 dager.
Men hva er curry?
Thai curry er en favoritt rett i mange thai restauranter over hele verden. Den er basert på curry paste(karripasta) som noen av oss
kjenner fra butikkene hjemme som rød og grønn. Men currypastaen kan varieres i det uendelige. Og currypaste kan man lage selv eller kjøpe ferdig.
Selve currypastaene kommer fra India, Pakistan og er brakt til Thailand gjennom innvandrere fra disse landene gjennom mange hundre
år.
Den Thailandske versjonen er mer lik suppe enn opprinnelsen, men selv i Thailand får man den tørre typen også, og som oftest er
sterkere. Den suppelignende versjonen bruker vann eller kokosmelk, og særlig kokosmelk gjør den mildere i smaken og tar vekk noe av
styrken. I tillegg brukes det kjøtt og i noen tilfeller fisk i retten.
Curry er blitt en dagligdags rett i Thailand, som mange spiser som hverdagsmat hjemme. Og den vanlige thaier bruker ofte lokale
ingredienser eller det de har i hagen, og ikke så mye kjøtt. Retten er næringsrik og sammen med ris utgjør den ett fullverdig
måltid.
Det er utallige versjoner her i Thailand med variasjoner av currypastaen, kjøtt, kokosmelk eller vann, frukt og grønnsakstilbehør.
Hvilke typer finnes?
I Thailand kan curry deles inn etter hva de er basert på, vann eller kokosmelk, eller man kan dele inn etter farge.
De sterkeste er ofte vannbasert, mens kokosmelk gjør de mer milde i smaken. Vannbaserte kan være: Gaeng sohm plah som en bruker fisk i,
Gaeng pah, som kan lages med eller uten kjøtt.
Av de som er kokosbasert kan jeg nevne: Rød, grønn, gul, panang and masamam curry. Jeg har smakt på 2 typer grønn curry + masamam og
tørr rød curry.
Det er rød og grønn curry som er mest populære. Og den grønne Thailandske curryen er basert på frisk chili i motsetning til den røde som
bruker tørkede.
For meg falt den grønne og masamam curry i smak, mens den røde og tørre var for sterk, selv om jeg fikk medium versjon. Da er det en
fordel at mange retter her blir servert med agurkskiver som man kan kjøle ned munnen med, samt masse singha øl.
Og så noen oppskrifter på karripasta + flere komplette retter helt nederst med bilder.
Grønn og rød karripasta
Grønn karripasta
Ca 5,5 stk vårløk (el. Sjalottløk),
Ca 3,5 stk sitrongress,
Ca 2,5 fedd hvitløk
1 stk ingefær (middels stor),
1 stk lime, skallet av
3 stk lime, saften
Ca 4,5 stk chili,
1 håndfull(er) limeblader
Ca 3,5 håndfull(er) frisk koriander,
2 håndfull(er) frisk basilikum,
1,5 ss korianderfrø
salt og og pepper
Ca 2,5 ss olje
Skjær bunnen og toppen av vårløkene og fjern det ytterste laget. Kutt av endene på sitrongresset og fjern de ytterste bladene. Skjær
sitrongresset på langs og snitt det i fire stykker. Skrell hvitløkfeddene. Skrell ingefæren. Skjær skallet av limen. Kutt toppen af
chiliene og skjær dem gjennom på langs. Skrap ut kjernene. Ta stilken av limebladene og rull dem sammen som en liten sigar. Deretter
snittes bladene. Riv stilkene av basilikumen.
Korianderfrøene knuses i en morter. Bland hvitløk, ingefær, vårløk, sitrongress og limeskall så fint som mulig i foodprosessoren.
Tilsett salt og pepper. Deretter tilsettes koriander og korianderfrø. Press saften av limene i foodprosessoren og tilsett resten av
urtene sammen med oljen. La prosessoren gå et par minutter.
Rød karripasta
8 stk røde chilier, tørkede, bløtlagt i varmt vann 15 min
3 stk kaffirlimeblader, tørkede, bløtlagt i varmt vann 15 min
1 ss korianderfrø
0,5 ts karvefrø
1 ts rekepasta
1 stk sitrongressrot, hakket
1 stk løk, finhakket
4 fedd hvitløk
1 stk thai ingefær (kha) ca 2 cm eller 1 ss laos pulver
La chiliene renne av seg og skjær dem opp. Skrap ut frøene. La limebladene renne av seg.
Rist korianderfrøene, karvefrøene og rekepastaen i en tørr wok eller i en teflonbelagt stekepanne til de har blitt veldig aromatiske.
Kjør dem i en hurtigmikser eller støt dem i en morter med sitrongress, løk, hvitløk og ingefær. Tilsett de bløtlagte chiliene og
limebladene til en relativ glatt pasta.
Eller en enkel oppskrift som passer både grønn og rød chili
10 stk røde eller grønne chili
2 ts korianderfrø
5 cm galangal finhakket
4 fedd hvitløk
1 stang(stenger) sitrongress, finhakket
1 stk sjalottløk
1 ts limesaft
2 ss peanøttolje
Ha alle ingrediensene i en food processor.
Kjør til det blir en tykk pasta.
Fyll pastaen på glass og sett på lokk.
Oppbevares kjølig. Holdbar i 3 uker.
Videre forskjellige curry oppskrifter
Gaeng Phed Gai
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
03.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
600 gr svin indrefilet eller kyllingfilet
4 dl kokosmelk
2 dl buljong
2 ss rød karri paste
2 ss fiskesaus
4 blad kaffirlime
2 ts palmesukker
1 dash salt
2 ss vegetabilsk olje
1 stk aubergine stor strimlet
1 stk rød paprika strimlet
20 stk grønne bønner strimlet
2 håndfuller basilikum blader
3 ss peanøttsmør
Evt limesaft eller lime til å skvise over
3 porsjoner ris
Gaeng Phed Gai er opprinnelig en Thailandsk kyllingkarri med peanøtt. Jeg har også oppskrift på denne med kylling. Men her har vi lagd denne med svinekjøtt og litt variasjon fra originalen. Vi bruker og ferdig karripasta istedenfor å lage den selv. Men dette er varmende, godt og sterkt.
Etter litt detektiv virksomhet så ser jeg at det finnes mange varianter av denne retten. Ofte er det kyllingbryst som brukes som kjøtt her.
Det er og litt varierende navn på den.Fremgangsmåte
Del opp svinekjøtt i passende biter. Varm opp litt olje i en gryte og la kjøttet brunes.
Ha i karripastaen og la det surre litt ekstra ør du har i halvparten av kokosmelka. Ha så i buljongen og la det koke til kjøttet er mørt.
Ha så i resten av melka + kaffirlime, palmesukker, fiskesaus, peanøttsmør + evt litt salt for smak.
Rør rundt og tilsett så strimlede grønnsaker og bønner. La surre til paprikaen er mør, dvs noen minutter.
Til slutt tilsettes basilikum bladene før servering. Og server med ris eller evt lime som skvises over for litt ekstra smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
137,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling i rød karri
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 ss rød karri
1 1/2 - 2 kopper kokosmelk
300 g renskåret kyllingkjøtt i biter
5 grønne babayauberginer eller 1 vanlig aubergine, i biter
3 ss fiskesaus
1/2 ts glutamat eller sukker
1/2 glass vann
rikelig med fersk basilikum
1/2 rød chili til pynt, evt. paprika
2 ss soyaolje
Godt og sterkt. Vi hadde i vanlig aubergine. En thairett som vi og har spist i original utførelse.Fremgangsmåte
Varm oljen i en wok eller stekepanne. Tilsett rød karri og la den frese i oljen i 1-2 minutter. Hell i kokosmelken og la den koke opp. Tilsett deretter kyllingkjøttet, auberginer og de andre ingrediensene.
Smak til med fiskesaus. Chili eller paprika skjæres i strimler til pynt. Serveres med ris
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønn grønnsaks-curry
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 ss vegetabilsk olje
1 ss Grønn karrypasta
2½ dl kokosmelk
1 finhakket, stor løk
3 tørkete kaffir limeblader
5 cm sitronskall
2 ss fiskesaus
1 mellomstor aubergine
2 gulerøtter
6 strimlede spinatblader
125 g strimlet bok choy
En enkel curry som ikke er sterk. Er vegetar i utgangspunktet men ikke veganer pga fiskesausen. Kan enkelt serveres med fisk eller kjøtt. Vi hadde og litt grønnkål i denne + noen lakseterninger.Fremgangsmåte
Varm oljen opp i en stor gryte, tilsett karrypasta og sauter i 1 minutt.
Rør kokosmelk, løk, kaffir limeblader, sitronskall og fiskesaus i og kok opp. Skru ned platen og la sausen syde i 2 minutter.
Skjær auberginen i munnstore stykker og gulerøtter i strimler. Hell det i gryten, legg lokk på og la syde i 5 minutter, til auberginestykkene begynner å bli møre.
Vend spinatblader og bok choy i og la syde under lokk i ytterligere 2-3 minutter, til spinaten begynner å falle sammen.
Fjern kaffir limeblader og sitronskall før servering.
Server retten med dampkokte, langkornede ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
78,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Gang Khiaovan Gai(Thailandsk kylling med grønn karri
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Netmat.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
500 g kyllingbryst skåret i terninger
4 dl kokosmelk
2 ss olje
100 g eggplante
1-3 ss grønn karripasta
For mild eller sterk smak
2-3 kaffirlimeblader
2 stk. frisk basilikum
2-3 røde chili i strimler
1 ts palmesukker
2 ss fiskesaus
En grønn thai curry. Varier mengde karripasta for styrken. Kokosmelk gjør det mildt og smakfullt.Fremgangsmåte
Varm oljen i en stekepanne. Steke grønn karripasta i oljen, ca. 1 minutt. Reduser temperaturen og tilsett kokosmelk, litt i gangen.
Fortsett å røre til kokosmelken har et oljesjikt på toppen. Tilsett kyllingen og riv kaffirlimebladene opp i pannen. La det koke noen minutter. Hell over i en kasserolle og tilsett palmesukker og fiskesaus og la det småkoke på lav temperatur. Når det nå begynner å koke tilsettes eggplante. La det fortsette å koke i ca. 5 minutter. Så tilsettes basilikum og rød chili. Ta kasserollen av varmen og hell over i et serveringsfat. Spises med varm ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
151,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Panang-karry
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
500 g hakket oksekjøtt
2 ts Panang karrypasta
2 ts hvitløk, finhakket
5 kaffir limeblader
1-2 løk i smale båter
1 boks kokosmelk (400 ml) + litt vann
2-3 ss grov peanøttsmør
2-3 ss thai fiskesaus
1 ss sukker
50 g smør, til steking
Her er en annen variant av denne.
Vi brukte oksemørbrad i små stykker og hadde og litt erter i denne.
Når vi lager disse pleier vi noen ganger å lage en versjon med og en uten fiskesaus.
Vi har og forsøkt oss med ørret istedenfor kjøtt, dvs nesten samme saus.
Det var faktisk mye bedre syns undertegnede. Se annen oppskrift med Chu Chi saus.Fremgangsmåte
Kutt kjøtt i skiver og sett til side.
Ha kokosmelk, kaffirlimeblader og sitrongress i en dyp stekepanne, varm opp og rør til oljen kommer ut. Ha i karripasta, rør rundt til oljen kommer opp.
Ha i kjøtt og kok til det er mørt. Smak til med fiskesaus, palmesukker og evt ekstra kokosmelk.
Ha i ertene og varm gjennom.
Ha på serveringsfat og pynt med skivet chili + noen limeblad og evt finhakket sitrongress. Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
187,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Oksekjøtt med grønn karrypasta
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 aubergine, ca. 300 g
2 løk
400 g oppskjært oksekjøtt
2 friske, røde chilli
2 friske, grønne chilli
2 ss olje
2 ss Grønn karrypasta
1 boks kokosmelk
2 ss Nam pla
1 ts farin
3 cm ingefær
4 kaffir limeblader
Pynt:
Basilikumblader
Fremgangsmåte
Skjær auberginen i små terninger. Kok dem i 3 minutter i saltet vann. La dryppe av.
Rens løken. Skjær løk i skiver og kjøttet i tynne strimler. Hakk chilliene fint.
Varm en wok og ha i olje. Surr karrypasta ½ minutt.
Tilsett oksekjøtt. Surr det, til det er brunet (evt. av to omganger avhengig av wok-størrelse).
Rør kokosmelk, nam pla og sukker i. Kok opp og tilsett aubergine, løk, chili, ingefær og kaffirblader. Småkok i 5 minutter. Smak til med ekstra nam pla.
Servér retten rykende varm, pyntet med basilikumblader. Spis jasminris og Grønn papayasalat til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
145,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Massamam beef curry
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.11.2011Denne retten tar ca
2 timer å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Ukjent kildeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 ss vegetabilsk olje
650 g biffkjøtt tilskjært i biter
1 kopp kokos krem
2 ss Massaman karripasta
1 kopp kokosmelk
1 kopp kyllingbuljong
1/2 kopp usaltede ristede peanøtter
2 stk medium poteter, skrelt, skåret i 3 cm biter
1 kanelstang
2 laurbærblad
5 kardemomme kapsler, lett knust
2 ss brunt sukker
1 ss tamarind konsentrat
1 ss fiskesaus
4 porsjoner dampet jasmin ris, til servering
Fremgangsmåte
Varm oljen i en stor kjele over middels til høy varme. Legg til biff. Stek
under omrøring, til jevnt brunet. Overfør til ett fat. Tilsett 2 ss kokos
krem i gryten. Stek over middels varme i 20 sekunder eller til det er varmt
gjennom. Legg i karripasta. Stek i 1 minutt eller til det lukter godt.
Hell tilbake kjøtt og sausen i gryta. Legg kokosmelk, kraft, peanøtter,
poteter, kanelstang, laurbærblad, kardemomme kapsler, sukker, tamarind
konsentrat, fiskesaus og gjenværende kokos krem. Rør i sammen.
Reduser varmen til lav. Dekk til og la det putre, rør av og til, for 1,5
til 2 timer eller til biffkjøttet er mørt. Serveres med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
193,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Laks med ananascurry
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
500 gr laksefilet i terninger
1 purre i ringer
1 ss red curry paste
3 ss fishsauce
1 boks kokosmelk
500 gr hermetisk ananas i biter
0,5 potte frisk koriander
3 porsjoner ris
Laks i curry er en interessant versjon av div kjøtt i curry fra Thailand. Oppskriften bruker opprinnelig kylling, men vi måtte prøve med laks. Og dette er godt og man kan justere styrken med mengde curry pasteFremgangsmåte
Stek laks og purre i olje i woken. Rør Red Curry Paste i. Tilsett Coconut Milk og Fish Saus og la retten småkoke et par minutter. Rør ananas i og dryss gjerne frisk koriander over retten. Server med jasminris.
Tips!
Spis gjerne på thailandsk vis med skje og gaffel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
154,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Thai rød karripasta
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.11.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Ukjent kildeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 sjalottløk
1 stilk frisk sitrongress, hakket
1-2 rød chili
4 fedd hvitløk
En tommelfinger-tykk stykke galangal eller ingefær, skivet
2 ss. tomatketchup eller velsmakende tomatpuré
1 ts. malt cumin
3/4 ts. malt koriander
1/4 ts. malt hvit pepper
2 ss. fiskesaus
1 ts. reke pasta
1 ts. sukker
1 +1/2 til 2 ss. chili pulver, avhengig av hvor krydret du ønsker det
3 ss. tykk kokosmelk
2 ss. frisk-presset lime juice
1/4 ts. Kanel
Fremgangsmåte
Legg alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør godt for å
lage en duftende Thai rød karripasta.
Hvis den blir for tykk, tilsett litt mer kokosmelk. Merk at det vil smake
veldig sterk på dette punktet, men vil mildne når du legger i dine curry
ingredienser pluss resterende kokosmelk. Dessuten vil det bli 'rødere' når
den er kokt, og du får ut den røde chili farge.
Hvis du foretrekker en karrisaus snarere enn en pasta, tilsett resten av
kokosmelken og bland.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
111,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rød karri i kokos med kylling (Gaeng saparot gai)
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.03.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kulinarisk.noBildet er tatt av
Kulinarisk.noIngredienser
50 g rød karripaste (ferdig krydderblanding)
500 g kyllingbryst, i strimler
2 x 400 ml bokser med kokosmelk
1 hel fersk ananas, i biter
2 ferske røde chili (de store), i lange skiver
5 kaffirlimeblader, i tynne strimler
3 ss fiskesaus
2-3 ts sukker
200 ml vann
1 ss olje
4 porsj med jasminris
En sterk thairett med kylling, kokosmelk og currypaste. Enkel å lage med ingredienser man finner her i Norge. Reduser chili for en svakere variantFremgangsmåte
Kok kokosmelken forsiktig opp i en gryte. Kok oljen opp i en annen gryte. Tilsett karripastaen i oljen, og rør rundt til du får en fin og jevn. konsistens. Tilsett kokosmelken i blandingen, og kok videre til du får en fin rød farge.
Tilsett kyllingen og ananasen og kok videre i et par minutter til kyllingen er gjennomkokt. Smak til med fiskesaus, sukker, salt og ev. vann eller kyllingkraft. Blandingen kokes lett i ca. 5 minutter.
Slå av varmen. Til slutt før servering pynter du med chili og kaffirlime.
Smaken er medium sterk til sterk, med lett syrlig sødme fra ananas og en veldig lett bittersmak fra kaffirlimebladene.
Til retten spises jasminris eller somennudler.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2325