Varmende gryteretter


Oppdatertdato: 2023-02-15 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand og Kim Holthe


Varmende gryteretter er i skuddet når det er kaldt ute og behovet for varme, energi og kos dukker opp. Gryteretter kan brukes i hverdagen og til fest, og er populært for alle aldre. Og gryteretter er anvendelig mat som kan lages lenge før servering, de lager seg selv, kan ofte fryses og kan varieres etter tilgang på råvarer og sesong.
Ofte kan vi dele inn i 4 hovedgrupper gryteretter: Grønnsaksgryter, kjøttgryter, fiskegryter og gryter med hvitt kjøtt og fugl. Gryteretter kan lages i gryte eller bakes i ovn. Råvarene kan varieres i det uendelige og grytene kan krydres etter smak. Krydderurter er viktig ingrediens i mange gryter og bør være friske. Her kan man selvfølgelig og bruke tørkede eller frosne. Krydderurter som koker lenge avgir mye smak så følg oppskriften.

Så når vi venter gjester, så velg gjerne en gryterett. Man kan lage den ferdig litt tid i forveien og så klarer den seg selv til gjestene er kommet. Men husk at fiskegryter ofte går i småbiter ved lang koking. Tilpass smaken med krydder og urter, men smak deg til. Gryteretter spises i mange land og flere lands kjente tradisjonelle retter er ofte gryteretter. Jeg kan bare nevne irish stew, ungarsk gulash, chili con carne osv.
Grønnsaksgryte

Grønnsaksgryter

Her kan man bruke nesten alle slags grønnsaker og grytene kan lages mer mettende med feks pasta og ris. Grønnsaksgryter er raske å lage og man kan tilpasse dem etter årstiden. Men sommer og høst er aktuelt pga friske råvarer. Jeg vil her nevne noen aktuelle spennende gryter i denne kategorien.

Grønnsakgryte med karri

2 løk
5 poteter
2 gulrøtter
1 ss olje eller margarin
2 ts karri
1 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver
1 ts salt
3 dl vann
1/2 blomkålhode
2 dl dypfryste erter
evt salt

Skrell og hakk løken. Skrell poteter og gulrøtter og skjær dem i skiver. Fres løken i fettet i en gryte sammen med karrien. Tilsett poteter, gulrøtter, resten av krydderet og vannet. Kok grønnsakene under lokk på svak varme i ca 15 minutter.

Del blomkålen i små buketter. Legg dem i gryten og kok retten i ytterligere 5-10 minutter. Ertene trenger bare å koke med et par minutter. Grønnsakene skal bare være så vidt møre. Smak eventuelt til med salt.

Server retten med kokt ris. Passer også som tilbehør til for eksempel stekt kylling eller stekt fisk.

Paprikagryte

8-10 paprika (rød, gul og grønn)
2 løk i skiver
300 g maiskorn
tomater
1-2 hvitløkfedd
1/4 ltr. Kraft eller vann
1 bunt kruspersille
salt og pepper

Skjær paprika i strimler, som tas over i en gryte sammen med løk, tomater, mais og presset hvitløk. Hell i kraft eller vann. Krydre med salt og pepper. La det hele surre under lokk ca. 20 min. Dryss over hakket persille. Gjærbakst, kokt ris eller poteter til.

Lammegryte

Gryter med kjøtt

Her kan det brukes mange slags kjøtt og kjøtt med litt fett er det mye smak i. Bein kan med fordel kokes med i gryten for å gi mer smak. Kjøtt brunes ofte først i smør/olje og man tilsetter det andre etterhvert. Grønnsaker må tilpasses etter kjøttet og ofte ikke tilsettes før mot slutten av koketiden. Bønner og linser gjør seg og bra i kjøttgryter. Lag gjerne en stor porsjon slik at du kan fryse ned resten til senere bruk. Kjøttgryter har ganske lang koketid, og husk da å følge nøye med krydder og urter. Husk at feks chili som koker med blir farlig sterkt etterhvert. Aktuelle kjøttgryter er:

Gresk lammefrikassé

1 1/2 kg lammekjøtt med ben
vann
1 1/2 ts salt pr. Liter vann
1/2 ts knust hvit pepper
4-5 hele nellik
1 gulrot
1 løk
dillkvister
1/2-3/4 kinakål
Saus:
6 dl silt kraft
2 ss margarin eller smør
4 ss hvetemel
2 eggeplommer
2-3 ss fløte eller créme fraiche
1-2 ss presset sitron
1-2 ts estragon
salt
pepper

Legg kjøttet i et kokekar. Mål opp og hell på vann til det dekker kjøttet. Ta opp kjøttet. Kok opp vannet sammen med salt, krydder, renset gulrot, løk og dillkvister. Legg i kjøttet. La trekke under lokk til kjøttet kjennes mørt og så vidt kan løsnes fra bena. Koketid 1-1 1/4 time.

Skjær kålen i båter og brede strimler. Kok dem for seg i litt av kraften, 3-4 minutter.

Ta opp kjøttet og skjær det i biter. Legg kjøtt og kål i en serveringsgryte eller på et dypt fat. Hold det varmt. Sil kraften og mål opp til sausen.

Saus: Kok opp kraften. Bland mykt fett og mel til en kule, rør den godt ned og kok 3-4 minutter. Visp sammen eggeplommer og fløte eller créme fraiche med litt av den varme sausen. Hell det i sausekjelen under visping og varm opp til sausen tykner. Sausen må ikke koke, da skjærer den seg. Smak til med presset sitron, støtt estragon og salt og pepper.

Hell sausen over kjøtt og kål og server ris eller kokte poteter til.

Oksegryte fra Provence

1 1/2 kg oksekjøtt, fra skank eller bog
2 låk, skåret i 4 båter
3 hvitløksfedd, skrelt og knust
svart pepper
en klype allehånde
suppekvast laget av 4 kvister hver av frisk timian og rosmarin, 1 laurbærblad og appelsinskall
6 dl kraftig rødvin
2 ss olivenolje
250 g salt flesk
6 skiver bacon eller 2 biter fleskesvor
2 store gulrøtter, skåret i tykke skiver
500 g plommetomater, flådd og skåret i 4 båter
125 g svarte olivener, helst Nicoise-oliven
60 g tørket steinsopp eller 250 g frisk skogsopp
salt
90 g fersk pasta pr. Person, f.eks. Tagliatelle

Rens oksekjøttet for fett dagen i forveien og skjær kjøttet i store stykker som legges i en bolle sammen med løk, hvitløk, krydder, suppekvast, vin og olje. Sett til marinering, helst i 24 timer.

Neste dag deler du opp det salte flesket i små strimler. Legg dem i en stor gryte sammen med baconskivene og hell vann til det dekker. Kok langsomt opp og la det koke i 5 minutter. Hell av kokevannet.

Fôr bunnen på en form eller gryte av steintøy eller støpejern med halvparten av baconet eller en av fleskesvorbitene.

Ta kjøttet opp av marinaden og sil det. Ta vare på marinaden. Legg oksekjøtt, løk, hvitløk, krydder, suppekvast og det salte flesket i strimler i gryten, og legg gulrøtter og tomater innimellom.

Kok opp marinaden og hell den over kjøttet. Dekk gryten med matpapir eller aluminiumfolie og legg deretter på lokket.

La det trekke i 3 1/2 - 4 timer, enten svakt surrende på komfyren eller i stekeovn på lav temperatur (140 C). I mellomtiden forveller du olivenene i 2 minutter i kokende vann. Legg steinsoppen i bløt i litt varmt vann i 15 minutter, slå deretter vannet fra.

Etter at retten har kokt i 3 timer, tilsettes oliven og steinsopp. Sett på lokket igjen og la det trekke ytterligere 30 minutter, til kjøttet er så mørt at det kan skjæres med skje.

Rett før servering koker du opp4 liter saltet vann og hard den ferske pastaen i kjelen. Kok den og hell deretter av kokevannet.

Skum fettet fra overflaten, fjern flesket og juster saltmengden. Serveres sammen med den nykokte pastaen.

Gulasj med zucchin

400 g magert benfritt svinekjøtt
3 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
5 middelstore poteter
2 løk
salt
pepper
paprika
1 ts soya
3 dl kraft
300 g zucchini eller squash
10 små tomater
1 ss konjakk

Skjær kjøttet i passe store serveringsstykker. Brun kjøttet i olje i gryten, press hvitløk over.

Skrell og skyll potetene, skjær disse samt renset løk i skiver og bland det i kjøttet. Krydre, tilsett soya. Spe med varm kraft og la det småputre under lokk ca 10 minutter. Tilsett zucchini i skiver samt hele tomater. Kok videre ca 30 minutter, eller til kjøttet er mørt.

Smak til om det må tilsettes mer krydder, eller konjakk.

Server ovnsvarm pariserloff eller små kuvertbrød til.

Rådyrgryte med kantareller

500 g benfri bog av rådyr
3 ss smør eller margarin
salt
hvit pepper
1 ts sennep
4 dl kokende vann, eller kraft på kjøttekstrakt
2 ss lake fra sylteløk eller sylteagurk
1 ss hvetemel
1 1/2 l renset kantarell
1 1/2 dl kremfløte
1/2 dl finhakket kruspersille

Stell kjøttet. Skjær det i porsjonsstykker. Brun det i halvparten av smøret til det er blitt brunt rundt det hele. Krydre med salt, pepper og sennep.

Hell over kokende vann eller kraft. Kok sakte under lokk ca 1 time eller til kjøttet er mørt. Prøv med stekepinne.

Tilsett laken fra løk eller agurker. Lag jevning av mel og avnn og jevn sausen i gryten, kok den sammen ca 5 minutter.

Fres i mellomtiden kantarellene i resten av smøret og legg dem i gryten. Rør inn fløten. Kok opp.

Server gryten med et dryss av persille.

Server gjerne med potetmos drysset med frest rødløk. Portvingelé eller solbærgelé. Frityrstekte poteter. Rognebærgelé. Sylteagurker.
Kyllinggryte

Gryter med hvitt kjøtt og fugl

Fuglegryter er det mange land som bruker. Alt fra kylling og kalkun, til and og gås. Fugle kjøtt er ikke alltid så veldig smakfullt slik at her er det muligheter for sin egen smak. Tilpass smaken med grønnsaker, krydder og urter. Disse grytene trenger ikke så lang koketid og er raske å lage. Forslag til gryter med fuglekjøtt er:

Kyllinggryte med okra

5 ss olivenolje
2 kyllinger delt i biter
1 stor løk i tynne skiver
1 boks tomater, ca 400 g
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl buljong eller vann
1 ss hakket frisk eller 1 ts tørket oregano
600 g frisk okra, la den ligge med salt i 20 min og skyll i kaldt vann
salt
nykvernet pepper

(Kotopoulo me Bamies)

Skyll kyllingstykkene og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Varm oljen i en stor kasserolle og stek kyllingstykkene pent brune på alle sider, stek i flere omganger.

Ta opp kyllingen. Ha løk i oljen og stek til den er gyllen. Ha kyllingstykkene tilbake i kasserollen sammen med tomater, tomatpuré, buljong, oregano og litt salt og pepper. Legg på lokk og la gryten koke på svak varme i 30 minutter.

Rens i mellomtiden okraen, skjær av den ytterste delen av stilkfestet, men skjær av så lite som mulig. Dypp okraen i en bolle med kaldt vann og la den renne av. Legg den på toppen av kyllinggryten og rist forsiktig på kasserollen. Dryss på litt mer salt og pepper og legg lokk på. Kok på svak varme i 30 minutter. Ikke rør gryten etter at okraen er tilsatt, bare rist forsiktig på kasserollen av og til.

Server kokte eller stekte poteter til.

Mole Poblano De Guajolote

3,5 kg kalkun
1 hakket løk
1 hakket hvitløkfedd
6 ss maisolje
frisk koriander til pynt
2 ss ristede sesamfrø til pynt
SAUS:
6 tørkede ancho-chili, uten frø og hakket
4 tørkede pasilla-chili, uten frø og hakket
4 tørkede mulato-chili, uten frø og hakket
2 hakkede løk
2 hakkede hvitløkfedd
450 g tomater, flåes og hakkes
1 daggammel tortilla, rives i biter
50 g rosiner
100 g malte mandler
3 ss malte sesamfrø
1/2 ts malte korianderfrø
1 ts malte kanel
1/2 ts malt anis
1/4 ts malt svart pepper
4 ss maisolje
40 g usøtet sjokolade
1 ss sukker
salt
nykvernet pepper

Skjær kalkunen i serveringsstykker. Legg dem i en gryte som er stor nok til at de får plass i ett lag. Tilsett løk og hvitløk og vann til det dekker kalkunen. Ha i salt, kok opp, sett på lokk og la det putre ca 1 time eller til kjøttet er mørt.

I mellomtiden har du ancho-, pasilla- og mulato-chilien i en tørr stekepanne og rister dem over svak varme noen minutter. Rist ofte på stekepannen. Ta bort stilkene og rist ut frøene. Riv belgene i biter og legg dem i en liten bolle. Tilsett så mye vann at de akkurat dekkes, og la dem ligge i bløt i 30 minutter til de er myke. Snu dem av og til.

Tørk kalkunbitene med kjøkkenpapir. Ta vare på kokekraften. Varm olje i en stor stekepanne og stek kalkunen til den er lysebrun over det hele. Ta ut kjøttet og ta vare på oljen.

Ha chiliene og bløtevannet i en hurtigmikser. Tilsett løk, hvitløk, tomater, tortilla, rosiner, malte mandler og krydderet. Kjør til en mos, litt av gangen hvis det er lettere.

Ha resten av oljen i det som er igjen i stekepannen. Varm opp og tilsett chili- og krydderblandingen. Kok under omrøring i 5 minutter.

Ha blandingen over i kjelen du kokte kalkunen i. Rør inn 5 dl av kalkunkraften (fyll opp med vann hvis det ikke er nok). Hakk sjokoladen og ha den i, og smak til med salt og pepper. La syde på svak varme til sjokoladen er smeltet. Rør inn sukkeret. Ha i kalkunen og mer kraft om nødvendig. Sett lokk på kjelen og la det småkoke i 30 minutter. Pynt med koriander og sesamfrø og server.

Andegryte med urtepoteter

4 andelår à ca 300 g
2 ss hvetemel
salt
pepper
1 ss olivenolje
1 stor løk i tynne skiver
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ss finhakket frisk rosmarin
3 dl tørr hvitvin
3 dl kokende hønsebuljong
500 g små nypoteter
200 g dypfryste erter
2 ss ripsgelé
4 ss hakket frisk mynte

Forvarm ovnen til 180 C. Strø en blanding av mel og salt og pepper på kjøttet. Varm olivenoljen i en stor stekepanne (med lokk som tåler et opphold i stekeovnen), og stek andelårene til de er pent brune over det hele. Legg dem over på et fat.

Ha løk, hvitløk og rosmarin i pannen og stek videre i ca 5 minutter under stadig omrøring til det er pent brunet. Sil av eventuelt overflødig fett.

Legg andelårene tilbake i pannen, hell på vin og la det boble friskt i 5 minutter. Tilsett buljong og poteter.

Legg lokk på pannen pg la den stå i stekeovnen i 1,5 time.

Sett pannen på en varm plate på komfyren. Tilsett erter og ripsgelé og kok videre i 5 minutter, rør av og til, til geleen har smeltet. Smak til med salt og pepper og rør inn hakket mynte

Torskegryte

Gryter med fisk og skalldyr

Det er ikke så vanlig med fisk i gryteretter , men fisk og skalldyr er godt egnet til gryteretter. Fisk er forskjellig på smak og det er en fordel å bruke fisk med litt smak. Husk å ikke overdøyve smaken med for mye krydder. Tilpass heller smaken med feks hvitvin, sitron, fløte og diverse grønnsaker. Skalldyr er og fint å bruke, og det er ypperlig å bruke kraft av skall til å sette smak på gryten. Både reker, hummer og blåskjell brukes, og dette kan feks kombineres med kylling kjøtt. Jeg har funnet frem en del retter med fisk og skalldyr:

Bacalao de Noruega

700 g utvannet klippfisk
3 ss tomatpurè
11/2 dl olivenolje
4 fedd hvitløk
2 ts basilikum
1/2 kg løk
1 dl vann
2 bokser hermetiske tomater
1 chili
50 g paprikafylte oliven
Rens klippfiskfiletene for skinn og bein og del dem i biter. Skjær løk og hvitløk i skiver og finhakk chili. Varm olivenolje i gryte og rør inn tomatpurè. Tilsett basilikum og oregano. Del tomatene og tilsett dem i gryta. Legg i klippfisk, løk, hvitløk, chili og oliven. Kok opp og sett kjelen i stekovnen på 170 °C. La det stå i ovnen i ca 50 min. Server med pasta.

Kveitegryte

600 g kveitefilet
3-4 gulrot
1 purre
1 rød paprika
1 grønn paprika
2 fiskebuljongterninger
6 dl vann
1 ts gurkemeie
1 krm støtt muskatblomme
1 boks sjampinjonger, 225 g
1 pk dypfryste grønne bønner, 250 g
1/2 ts korn svart pepper
1/2 ts korn hvit pepper
salt
dill
persille
Vask, skrell og rens alle grønnsaker. Skjær alt i småbiter.
Kok opp vannet med buljongterning, gurkemeie, muskat og svart og hvit pepper. Legg i grønnsakene og la dem koke i ca 10 minutter.
Skjær fisken i mindre biter og ha dem i sammen med sjampinjonger og bønner. La alt trekke i 5-7 minutter til fisken er gjennomkokt.
Legg i blåskjellene og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med salt, og klipp persille og dill over.

Server pariserloff eller annet ferskt brød til.

Skalldyrgryte

1 ss olje
2 ss smør
2 små løk
1 fedd hvitløk
3 tomater
1/2 l blåskjell
1 bunt persille
salt
pepper
750 g torskefilet
1/2 kg hummer-haler og/eller store reker
saft av 1/2 sitron
2 dl hvitvin
pynt med persille
Varm olje og smør i en stor gryte.
Hakk løken, knus hvitløken og legg i gryten. Rør godt noen minutter.
Flå tomatene og skjær dem i skiver. Legg dem i gryten og la dem koke til de er myke.

Damp blåskjellene med litt vann, salt, pepper og persille.

Skjær fisken i pene stykker. Ta litt av hummerkjøttet fra halene og skjær det fint. Rens rekene.
Legg alle ingredienser i gryten og la retten trekke ved svak varme til fisken er kokt, ca 35 min.

Serveres som hovedrett eller forrett, drysset med persille.

AnnonseGrønnsakgryte fra Malaysia


Prøv også Grønnsakgryte fra Malaysia.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

3 dl jasminris
1/2 ts salt
1 ts gurkemeie
2-3 ss matolje
100 g cashewnøtter
2 knuste fedd hvitløk
1 ss revet fersk ingefær
5 hele hel nellik
2 kanelstanger, ca 5 cm lange
6 små gule løk
4 stk røde chili, uten kjerner skåret i lange tynne strimler
1 revet gulrot
1 buljongterning
3 dl vann
4 tomater i båter
2 dl grønne erter
salt


Kan brukes som selvstendig rett eller som tilbehør til feks grillmat.


Fremgangsmåte

Kok risen etter anvisningen på pakken, tilsatt salt og gurkemeie. Luft den kokte risen med en gaffel. Sett kjelen til side.

Varm opp 1 ss av oljen i en tykkbunnet gryte og fres cashewnøttene i den. La nøttene renne av på et tørkepapir.

Tilsett om nødvendig mer olje i gryten. Fres hvitløk og ingefær sammen med nellik o kanel. Tilsett løken, chilistrimlene og revet gulrot. Strø over smuldret buljongterning og hell på vannet, legg lokk over og la småkoke til gulrotstrimlene er halvmyke, 5-10 minutter. Legg i tomatene og ertene. Kok videre uten lokk et par minutter eller til væsken er kokt inn. Rør inn risen og nøttene. Bland godt og kok over svak varme i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ungarsk paprikagryte


Prøv også Ungarsk paprikagryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.07.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

750 g svinekjøtt
4 skiver bacon
smør eller margarin
1 stor løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
salt
pepper
3 dl buljong (terning)
1 fedd hvitløk
maizena
(kajennepepper)


En solid gryte som kanskje ikke passer om sommeren, men er det en kald kveld så prøv.
Vi hadde og i litt champinjong og grønn squash. + 2 rå jalapeno som vi har i drivhuset


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger på 3 cm.

Skjær baconet i mindre terninger, brun dem i gryten.

Brun kjøttet i resten av baconfettet - til sett mer smør når det blir nødvendig, brun det i flere vendinger. Ta alt kjøttet opp av gryten og skru ned varmen.

Rens og hakk løk, brun den i gryten med smør. Rens paprika, skjær dem i terninger og la dem surre med løken et par øyeblikk. Paprikaen må ikke bli brun.

Tilsett kjøtt og buljong. Smak til med salt og pepper. La retten koke over svak varme til kjøttet er mørt, ca 45 minutter. Press hvitløken i gryten, gjennom en hvitløkpresse. Jevn sausen med litt maizenna rørt ut i kaldt vann. Eventuelt litt kajennepepper hvis du vil krydre mer.

Server gjerne med potetmos.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Brasiliansk bacalao


Prøv også Brasiliansk bacalao.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

700 g klippfisk, utvannet og renset
400 g potet, liten type
2 stk paprika, rød
2 stk paprika, grønn
2 stk paprika, gul
1 stk løk
6 fedd hvitløk
100 g oliven, sort
olivenolje


Bacalhau da Mama Rose er en brasiliansk julerett med norsk klippfisk. Denne retten passer godt å servere til søndagsgjestene eller til en fin familiemiddag.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader og kok potet. Skjær klippfisk i serveringsstykker, paprika i strimler, løk i skiver og finhakk hvitløk.
Stek løk og hvitløk i olivenolje og legg i en ildfast form.
Stek klippfiskstykkene gylne i olivenolje og legg dem sammen med løken. Surr paprikastrimlene i olivenolje ca. 1 minutt.
Legg paprika og sorte oliven pent rundt fisken, og drypp litt olivenolje over. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek ca. 5 minutter.
Stek de kokte potetene i olivenolje på stekepannen.
Server klippfisken sammen med de stekte potetene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Arabisk lammegryte.

Arabisk lammegryte


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.11.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 1/2 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 båter hvitløk, finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
1/2 l yoghurt naturell
2 ts tomatpuré


Lammekjøtt er pupolært i den arabiske verden, og vi kan godt la oss inspirere av smaker og krydder fra arabiske land. Grytekjøtt av lam passer perfekt sammen med krydder, og blir så mørt at det smelter i munnen.


Fremgangsmåte

1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.

Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskegryte med rødspette og reker.

Fiskegryte med rødspette og reker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Eva Brænd

Ingredienser

400 g rødspettefilet
250 g reker, uten skall
2 fedd hvitløk
1 stk løk
2 stk paprika, rød
2 ss olivenolje
6 stk nypotet
2 ss kapers
1 dl hvitvin
4 dl fiskekraft
3 ss basilikum, frisk
salt og pepper

Tilbehør
brødI denne fiskegryten finner du gode råvarer fra dypet. Rødspette og reker er en flott kombinasjon og servert med deilig landbrød blir middagen perfekt.


Fremgangsmåte

Skjær rødspette i brede strimler. Rens reker.
Finhakk hvitløk, og kutt løk og paprika i strimler.
Surr hvitløk, løk og paprika i olje til det er mørt, men ikke brunt.
Skrell og del potet i 2 før du har dem i gryta.
Tilsett kapers, og hell på vin og kraft.
La det hele surre til potet er møre, ca. 10 minutter.
Legg rødspette i gryten og la den trekke i ca. 3-4 minutter.
Du kan bytte ut rødspetten med annen hvitfisk.
Tilsett reker og smak retten til med salt og pepper.
Dryss basilikum over og server retten rykende varm, gjerne med brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 62,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalkun Stroganoff.

Kalkun Stroganoff


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1500 g kalkunfilet skåret i terninger
SMØR TIL STEKING
4 båt finhakket hvitløk
3 stk løk i skiver
400 g frisk sjampinjong i skiver
1 l vann
2 stk hønsebuljongterning
1 ts tørr sennep
1 ts worchestershiresaus
1 boks tomatpuré
2 boks hermetiske tomater
3 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts sukker
SALT OG PEPPER


Lag en en stor porsjon stroganoffgryte av en kalkunfilet. Da har du en deilig gryterett til 8 personer. Kalkunfilet er supermørt, derfor trenger derfor ikke gryten koke lenge.


Fremgangsmåte

1. Brun kalkunterningene lett i en panne i flere omganger, og samle dem etter hvert i en stor kjele.
2. Fres hvitløk og løk, og ha det over i kjelen. Fres sjampinjongen i pannen, og ha også den over i kjelen.
3. Hell på hønsebuljong og de andre ingrediensene, til og med hakkede tomater. La alt småkoke i 5 minutter og ha i rømmen. Smak til med litt sukker, salt og pepper.

Server kalkun stroganoff rykende varm med ris, salat og godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pininyahang Manok (Ananas kylling).

Pininyahang Manok (Ananas kylling)


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 07.09.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 kg kylling, skåret i serveringsstykker, bryst eller lår
350 gr ananas biter, hermetisk
1 bit ingefær i strimler
1 rød paprika, skåret i tykke strimler
1 grønn paprika, skåret i tykke strimler
2 1/2 ss fiskesaus (patis)
1/2 kopp melk, fløte eller kokosmelk
3 fedd hvitløk, finhakket
En mellomstor løk i skiver
0,5 ts pepperkorn
2 ss matolje

6 porsjoner ris


Gryterett med kylling og ananas. En kombinasjon av smak som passer sammen. Bruk evt ferdig stekt kylling og reduser koketiden.


Fremgangsmåte

Mariner kyllingen i ananasjuice / konsentrat (fra boks med ananas biter) i 20 til 30 minutter
Hell matolje i en gryte / gryte og varm opp.
Surr hvitløk, løk og ingefær
Ha i kyllingen og stek til fargen på den ytre delen blir lys brun
Legg i ananasjuice / konsentrat marinade, pepper, paprika, fiskesaus og frisk melk deretter kok opp
Tilsett ananas biter og la det småkoke til kyllingen er mør og halvparten av væsken fordamper (ca 20 til 30 minutter).

Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 119,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nydelig laksegryte med okra.

Nydelig laksegryte med okra


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.08.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

5 ss solsikkeolje
800 gr laksefilet i biter
1 stor løk i tynne skiver
5 tomater i biter
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl buljong eller vann
1 ss hakket frisk eller 1 ts tørket oregano
600 g frisk okra
salt
nykvernet pepper


En gryte med laks som egentlig er en variant av lignende oppskrift med kylling. Blir mye smak og en ny vri siden vi bruker okra. Okra virker litt slimete i konsistensen, men smaker godt for det. Denne gryten kan lett gjøres om til vegetar med å utelate laksen og heller bruke diverse andre grønnsaker. Evt bønner.


Fremgangsmåte

Del opp laksen i passende biter. Varm oljen i en stor kasserolle og stek laksebitene pent brune på alle sider, stek i flere omganger evt.

Ta opp laksen. Ha løk i oljen og stek til den er gyllen. Ha i tomater, tomatpuré, buljong, oregano og litt salt og pepper. Legg på lokk og la gryten koke på svak varme i 10 minutter.

Rens i mellomtiden okraen, skjær av den ytterste delen av stilkfestet, men skjær av så lite som mulig. Dypp okraen i en bolle med kaldt vann og la den renne av. Legg den på toppen av gryten og rist forsiktig på kasserollen. Dryss på litt mer salt og pepper og legg lokk på. Kok på svak varme i 10 minutter. Ikke rør gryten etter at okraen er tilsatt, bare rist forsiktig på kasserollen av og til. Og når det er 5 minutter igjen tilsetter du laksen og vender den forsiktig inn, men ikke rør for mye.

Server kokte eller stekte poteter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 112 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rose chicken cacciatore.

Rose chicken cacciatore


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 08.02.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

60 g hvetemel til steking
1 ts salt
1 knivsoddmalt svart pepper
300 gram kyllingfilet, skåret i biter
2 ss vegetabilsk olje
1/4 løk, hakket
1/2 fedd hvitløk, hakket
1/4 grønn paprika, hakket
1/2 boks tomater i terninger
1 ts tørket oregano
3 cl hvitvin eller eplejuice
50 g fersk aromasopp, delt i 4
salt og pepper etter smak
2 porsjoner pasta


Nydelig kylling i tomatsaus med pasta. Oppskriften kommer opprinnelig fra allrecipe.com, men vi har forandret litt


Fremgangsmåte

Bland mel, salt og pepper i en plastpose. Rist kyllingbitene i posen til de er dekket med mel. Varm oljen i en stor stekepanne/jerngryte (en som har en lokk). Stek kyllingbitene til de er brunet på begge sider. Legg de til side.
Tilsett løk, hvitløk og paprika i pannen og stek til løken er lett brunet. Ha kylling tilbake i pannen og tilsett tomater, oregano og vin. Dekk til og la det småkoke i 30 minutter over middels lav varme.
Tilsett sopp og salt og pepper etter smak. La det småkoke i 10 minutter til.

Server med pasta

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 186,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chilipølsegryte.

Chilipølsegryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Ca. 600 g pølse, f. eks. chilipølse eller kjøttpølse
3 ss olivenolje eller smør
2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
2 båter hvitløk
1 rød chili
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
1 dl eplemost
1 laurbærblad
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket
1 ts salt
1/2 ts pepperFremgangsmåte

1. Skjær pølsene i skiver og brun dem raskt i litt smør/olje. Legg dem tilside.

2. Hakk løk, hvitløk og chili og stek dette raskt. (Ta frøene ut av chilien). Ha i tomater, tomatpure, eplemost og krydder
3. Kok opp, rør av og til og la koke til sausen begynner å tykne
4. Legg pølseskivene over så de blir gjennomvarme

Server med salat og f. eks. grovt brytebrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 137,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:88
Info.Supper.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.