Laksen bør være 4-5 kg for å gi den beste kvalitet som røklaks. Fremgangsmåten ved hjemmerøking er som følger:
De tykke filetene legges med skinnsiden ned på en trefjøl og dekkes med 3 ss salt og 1 ss sukker pr. kg file, som blandes godt før det has over fisken.
En annen fjøl legges over. Et tynt klede som dekker det hele sikrer mot fluer.
Etter 3 døgn vaskes saltet av, og laksen får et strøk av konjakk. En trespile træs gjennom nakkeskinnet, og fisken henges til røking med kald einerbærrøk i 1-2 dager, etter størrelsen.
Laksen henges opp i 5-6 dager på et tørt og luftig sted før den kan spises.
Røkelaksen serveres gjerne med eggerøre pyntet med sitronskiver, spinat, dill og reker som tilbehør, samt loff med godt smør.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Oppskriften har fått 3,4 poeng fra 12 lesere Lesere: 21218 totalt.