Fotograf:
Mat.no
Hovedrett til 6 personer
Stekt gås etter Huldra Garborg
Ingredienser
6 porsjoner
Gås
Fremgangsmåte:
(sitat)
Gaas. Vask vel; tak hovud, hals, vengjer, kraas og hjarta fraa; det vert bruka til
supe o. a. Straa innvendes og utvendes med salt og litt pepar. Fyll med kokte eple og sviskur og sauma opninga att. Set ho fyrst i steikeomnen 1 15 minutter; ha so paa 6 dsl vatn. Maa vera jamt brunsteikt; treng 2 ½ - 3 timer etter storleiken. I frukti kann ein og ha rosinur og korinter og noko uppskore brød. I sudlandi fyller dei ofte med kastanjur og potetbitar. I alle høve er det godt aa smaaskjera livri og ha inni saman med det andre. Helst skal ein gnu livri ut med ei eggjeplomme og blanda ho i uppbløytt franskbrød.
(sitat slutt)
Fru Garborg beskriver her svært godt hvordan man går frem for å tilberede gås. Jeg har allikevel lyst å føye til følgende.
Bruk sterk varme de første 15 minuttene – gjerne 250 grader i ovnen
Sett så ned varmen til ca 160 grader resten av steketiden
Drypp gåsen jevnlig med vann eller kraft under steking – stekepannen må ikke bli tørr – kraften som er i pannen skal bli den stekesjyen som serveres til.
Rødkål
Surkaal etter Hulda Garborg
(sitat)
Raudkaal eller kvitkaal er best til dette. Skjer kaalen i smale remsur. Forvella nokre minuttar i kokande vatn; tak dei upp og lat dei renne godt av seg; turka dei i klede. Steik dei i fint brune smør eller feitt. Drys ei skei kveitekjøl fint yvi, helst brunt- ( kveitemjøl som er bruna turt i panna er mykje betre til alle steikesausar og andre brune sausar enn raatt) og rør vel um. Edik etter smak, og litt salt og karve, og kokande vatn til det stend yvi kaale. Smaasurrar 1 ½ - 2 timar. Nokre finskorne eple er betre enn edik i alt surkaal; skal det vera sukker maa det vera lite.
(sitat slutt)
Oppskriften er nok beregnet ut fra et kålhode. Hvorvidt melet skal brunes eller ikke får være opp til den enkelte.
Stekte poteter
Steikte jordeple etter Hulda Garborg
(sitat)
Steikte jordeple. Vaska dei og legg dei med skale paa i oskemyrja eller steike-omnen; daa vert dei aller best. Men ver snøgg og tak dei ut med det same dei er møyre og skale losnar; vert det brun skorpe, er det mest raadlaust aa faa skala.
(sitat slutt)
Til denne oppskriften bør ovnen være på 250 grader og i våre dager er det ikke vanlig å skrelle stekte poteter.
Inspirasjon til oppskrifter og oppskrifter er hentet på side 70 ( Gaas), side 123 ( surkaal) og side 118 (Steikte jordeple).
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Mat.no
(Intern: 2118968586)
Kategori:
Ovnsrett
Land:
Ukjent-opprinnelse
Innlagt dato:2002-05-29
Oppdatert dato:2002-05-29
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift