Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Litt informasjon om ekte te

Tekopp

Ekte te er de tørkede bladene fra tebusken. Te er en av de mest brukte drikker i verden og vi kjenner den godt her i Norge. Det er mest i asia det produseres te og denne inndeles i mange typer. Vi deler her inn i den klassiske kinesiske oppdelingen i seks forskjellige hovedtyper; hvit te, grønn te, gul te, oolong, sort te og pu-erh. I tillegg kommer smakstilsatte teer.


Hvit te

Hvit te er omtrent ubehandlet. Dette er te som kun er høstet og tørket. Dette gjør både at teen får en fin, subtil smak – samt at den også vil inneholde svært lite koffein. Hvit te er generelt den tetypen som inneholder flest antioksidanter.


Oolongte

Oolong er en tekvalitet som er lite utbredt i Norge. Dette er en mellomting mellom grønn og sort te. Oolong produseres ved man lar tebladene oksidere mellom 20 – og 80 prosent. Deretter varmer rister man teen over varme for å stoppe oksideringen. En vanlig fremgangsmåte for å fremskaffe oolongte, er å putte teen i store sekker før sekkene blir slått. Deretter blir teene tørket. Dette er teer som har ofte har en dyp, kompleks smak – og en fruktig aroma. Ooolong kan komme både som lange, tynne blader eller rullet til en tette kuler som folder seg ut til blader i kontakt med varmt vann. Oolong te er sannsynligvis den tetypen med størst spekter av kvaliteter og priser, fra de billigste billige til astronomiske priser som viser hvor høyt verdsatt denne tetypen er i Kina. Nylig ble ett eneste gram Tie Guan Yin oolong solgt for over 100.000 norske kroner!

Grønn te

Teblader som skal bli grønn te blir etter plukkingen utsatt for oppvarming, enten ved risting i panne eller med damp. Dette stopper den enzymatiske oksideringen av bladene, som forblir grønne, og beholder mye av smaken av friske blader. Disse teene blir noe kraftigere på både smak enn hvit te. Det eksisterer et bredt utvalg av grønne teer med store sprang i smaksspekteret, fra de mest subtile via de mer aromatiske til kraftige, vegetabile teer.

Det er også verdt å nevne frisk grønn te av høy kvalitet er veldig annerledes enn det som man vanligvis får tak i på det norske markedet. I Norge er det vanlig å selge te som er flere år gammel, og “gått ut på dato”. I tillegg har det ikke vært fokusert på grønn te noe særlig i Norge. Vi pleier å si at “har du prøvd grønn te i Norge, har du ikke prøvd grønn te”.Sort te

Sort te er den tetypen nordmenn flest kjenner best, og som er den mest utbredte i den vestlige verden. Best kjent og mest utbredt betyr dessverre ofte at man driker uten å smake. Det er denne typen som brukes som i teer som “English breakfast tea” og “Earl Grey”. Sort te er en fullt oksidert te. Det gjør at den får en kraftig, og fyldig smak. Som alle de andre tetypene er det også innen sort te store forskjeller i smak – og man kan finne teer som strekker seg fra forholdsvis lette og milde til svært fyldige og kraftige.

Pu-erh

Pu erh er en kinesisk tekvalitet som produseres fra en spesiell variant av teplanten som vokser i den sørvestlige provinsen Yunnan. Den finnes både som løse blader, og presset sammen i kaker eller nøster av forskjellige størrelser. Etter vanlig prossessering som grønn te, blir teen utsatt for det som kalles post-fermentering. I dette tilfellet er betegnelsen fermentering korrekt, i og med at det faktisk er mikroorganismer som frambringer den spesielle smaken. Pu-erh kan dermed kanskje sies å være teens utgave av blåskimmelost. Tradisjonelt har post-fermenteringen skjedd gjennom langvarig lagring, enkelte pu-erh kan faktisk være lagret opp mot seksti år! Dette er kraftige teer, som gjerne har et visst behagelig jordpreg(!) og søtlig ettersmak. Vellagrede og gamle pu-erh kaker omsettes i Asia for titusenvis av kroner. De siste 30 årene har kineserne funnet fram til metoder som framskynder fermenteringen, men fremdeles regnes tradisjonelt lagrede pu-erh for de beste.

Hva er oksidering?

Oksidering har tradisjonelt, men feilaktig blitt kalt fermentering eller gjæring. Oksidering innebærer at teene blir behandlet på en slik måte at den kjemiske prosessen mellom stoffene i bladene og luft blir forsterket. Man kan sammenlikne det med at man slår et eple. Dette fører som kjent til at det blir mørke flekker på eplet. Man bruker det samme prinsippet med te, hvor oolongteer blir slått i store sekker, noe som fører til at de gjerne blir oksidert langs kanten av bladene, men hvor kjernen fremdeles vil være grønn. Sort te blir gjerne rullet og presset for at oksideringsprosessen skal bli komplett. Fulloksidert te er mer holdbar enn grønn te.

Kilde: Tekompaniet
TekompanietTillaging av te- inn med teskjeer

Artikkel skrevet av Tone Wasbak Melbye fra tekompaniet:

En god kopp te

Mange dårlige te-erfaringer kommer fra tørr og gammel eller tynn, dårlig tillagd te. Men en te er ikke bare en te. Noen teer kan legges i koppen, helles vann over og drikkes uten mer dikkedarier mens andre krever pinlig nøyaktighet og spesialutstyr.

Svart te

Den nordiske tesermonien består i å helle kokende vann over litt teblader i en liten klype eller en pose som ligger i en stor kopp. Dette fungerer med de fleste svarte teer bortsett fra at de fleste bruker altfor lite te. Det er ingenting galt med å bruke store kopper, men husk at mengden te må justeres opp. Rundt regnet kreves en toppet teskje te til 1.5 dl. vann. Store tekopper kan ta opp til en halv liter. Bruk gjerne en kanne, flergangsfilter eller en større teball til store mengder te. Trekketid på tre til fem minutter pleier å gjelde for svarte teer. Et unntak er Darjeeling 1 flush, som er mer lik en grønn te og bør trekkes på ikke helt kokende vann i et til tre minutter.

Pose te

Pose te er brutt veldig fint opp og bør heller ikke trekke særlig lenge. Et minutt eller tre holder, etter det blir den lett bitter. Her er mengden te bestemt for deg,så bruk fler poser om du har en stor kopp.

Grønn te

Når det gjelder grønn te er det stor forskjell på kinesiske og japanske. De kinesiske er enkle å ha med å gjøre og kan stort sett legges rett i en kopp, helles vann over og drikkes når teen har behagelig temperatur. En kan godt ta fire, fem avtrekk av de samme bladene etter hverandre.De fleste grønne kinesiske teer er helbladet, dvs at de ikke er brutt opp og derfor heller ikke blir bitre så lett.mengden blader justeres etter smak. Disse teene kan også trekkes. Et til to minutter holder for å få ut smaks- og virkestoffene (antioksidanter og vitamin C).

Japansk te

Japanske teer krever år å lage helt riktig. En drikkendes te får du ved å bruke vann på ca. 75 grader, 2 gram te pr. dl. og la det trekke i et minutt. Egne sencha-kanner gjør det lettere å justere mengden og sikrer at teen siles grundig. I motsettning til Kinesiske teer er det med de Japanske svært viktig at ikke noe av bladene komme i koppen. Japansk macha-te er helt pulverisert og skal vispes ut i egne kopper med en bambus-visp. Dette er den teen som brukes i de tradisjonelle Japanske te-sermonier.

Pu-Er

Pu-Er regnes ofte som en svart te, men er en egen kategori i Kina. Dette er en ny te for de fleste i Norge. Den er gjæret og langtidslagret, minst i 6 år, og presset sammen i runde kaker. Det går an å kjøpe Pu-Er løsbladet, men da holder den seg ikke like lenge. I presset form kan den lagres i flere tiår. Disse teene smaker fyldig og høstlig og tåler nesten alt. Den trekkes gjerne over lang tid, men kan også trekkes som vanlig svart te eller kinesisk grønn. Vi glemte en gang en kanne Pu-Er på samovaren over helgen. På mandagen skulle vi til å helle teen ut, men varmet den opp igjen bare av nysgjerrighet. Til vår forbløffelse var den ikke bare drikkbar, men fantastisk god.

Oolong te

Oolong teer er ofte storbladet og egner seg best i kanne. Hvis ikke bladene får folde seg helt ut, vil ikke teen smake noe særlig. Disse teene trekkes med kokende vann i 5-8 minutter. Du kan godt prøve å ta store mengder te og trekke det i et halvt minutt for å få frem de helt spisse, blomsteraktige smakene i oolong.

Dette burde gi gode forutsetninger for å trekke en god kopp te.
Lykke til

Her følger en del oppskrifter hvor te er hovedingrediensen og forskjellige urte og frukt teblandinger.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Choclate chai.Choclate chai
Denne drikken har 44,83 kcal pr 100 gram.
Denne drikken har 4,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne drikken har 1,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Prøv også Chai.Chai
Denne drikken har 44,55 kcal pr 100 gram.
Denne drikken har 6,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne drikken har 1,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Prøv også Tranebær te.Tranebær te
Denne drikken har 27,2 kcal pr 100 gram.
Denne drikken har 5,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne drikken har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Prøv også Long Island Iced Tea versjon 7.Long Island Iced Tea versjon 7
Denne drikken har 127,2 kcal pr 100 gram.
Denne drikken har 0,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne drikken har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 21,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Prøv også Marokkansk te.Marokkansk te
Denne drikken har 81,53 kcal pr 100 gram.
Denne drikken har 19,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne drikken har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

De mest populære tedrikker

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Ingefærte5.21.5517.23.80.10.20
Indisk te51.1922.51.6110.6
Ingefærte med kardemomme4.73.2823.73.10.520.1
Masala chai4.71.2725.821.20.90.8Oppskriften har bilde
Rense te4.50
Chai te4.50.765.50.70.10.50
Samisk te4.50
Anis te4.50.712.12.50.10.10
Mojito iste4.526.14159.410.20.32.80Oppskriften har bilde
Tokyo ice tea4.512.04104.713.2000
Myntete med honning4.34.46162.80.110
Long Island Iced Tea versjon 74.321.69127.20.2000Oppskriften har bilde
Te av barnåler4.30
Te av einebær4.20
Avslapnings te40
Eplete40
Sjokolade mynte te41.877.27.93.50.52.2
Te på skogtur40
Bjørkete40
Nypete40.424.90.800.60
Mjødurtblomst-té40
Long Island Ice Tea versjon 53.711.4484.85.4000Oppskriften har bilde
Marokkansk te3.72.2981.519.50.10.80Oppskriften har bilde
Te av nesle3.50
Frukt Te med Is3.50.7428.77000
Te i enga3.50
Varmende te om høsten3000000
Varm krydder te3000000
Tranebær te33.8227.25.80.11.30Oppskriften har bilde
Te av tyttebærblad30
Te av karve30
Salviete32.32212.60.20.60
Enkel chai te32.8717.820.32.60
Krydderte30.3230.300.50
Kald te med anisfrø30.54.10.30.20.30
Kald eplete med kanel30.9310.31.601.30
Iste med sjasmin34.1838.26.80.22.30
Kald te med anisfrø (Daunf Ki Chai)30.54.10.30.20.30
Orangette32.34119.319.93.30.20.9
Tekobbel30.6520.54.8000
Tea Sandwich34.92285.40.10.90
Te med sitrongress32.5610.22.200.20
Honningte30.8719.34.600.10
Grusisk te30.371.40.100.10
Solte30.213.20.200.80
Trekking av te30
Orientalsk te30.5219.840.10.90
Texas Tea312.3691.68.5000
Te med rom318.86114.20.6000
Lime-te34.83464.4000

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.