Som overskriften tilsier er det noe som heter julesmak. For meg er det lukten og smaken av krydder, honning og sitrusfrukter i kakene før jul, men og lukten av gløgg, ingefær, anis samt mor monsen som jeg elsker. Vi lager ofte noen litt større julekaker/krydderkaker men dette er ikke noe fast tradisjon. Men selvfølgelig kan mine julesmaker diskuteres, men her har dere ett utvalg med flere kjente og ett par ukjente. Her er det kun min smak som gjelder og ikke de som er mest lest eller med høyest karakter, selv om de stemmer overens her og der. Og kanskje ikke alle dere definerer noen av disse som julekaker, men jeg gjør det. Lykke til.
Mor Monsen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
07.12.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g smør
250 g sukker
250 g egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 stk sitron, saft og revet skall
Pynt
2 ss mandelflak
1 ss rosiner
1 ss tørkede tranebær
3 ss perlesukker
Mor Monsen er min favorittkake til jul. Dette er en av de beste og mest saftige formkakene jeg vet om. Kaken holder seg godt og kan fryses. Rosiner og tranebær kan byttes ut med annen tørket frukt, prøv for eksempel med hakkede aprikoser ol.
Denne oppskriften er akkurat passe til en slik liten langpanne. For den store langpanna så bare dobler du oppskriften.Fremgangsmåte
1. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig.
2. Tilsett ett og ett egg og rør det inn. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall.
3. Ha røren i en bakepapirkledd liten langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker.
4. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.
5. Skjær kaken i snipper før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
391,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fyldig mettende fruktkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
100 gr smør, myknet
1 ss smør til smøring
100 gr sukker
2 egg som er pisket lett sammen
150 gr hvetemel
1,5 ts bakepulver
225 gr tørket frukt
25 gr pinjekjerner
Skallet av en sitron, revet
Saften av 1 sitron
2 ss melk
Denne har vi lagd for andre gang nå, og det er den beste fruktkaka som finnes. Også passende før jul. Den blir veldig saftig som litt avhenger av hva du fyller den med. Husk at steketid varierer veldig, kanskje mest pga mengde frukt i forhold til deig.Fremgangsmåte
Bruk en 18 cm springform eller avlang form, etter hva du har.
Smør formen og evt kle den med bakepapir.
Rør smør og sukker hvitt. Husk å mykne smøret først. Pisk inn eggene litt etter litt. Rør inn melet og bakepulver, og deretter frukten sammen med væsken. Juster konsistensen med mer eller mindre væske.
Når deigen er jevn og fin, så has den i formen. Jevn den ut på toppen.
Stekes ved 180 grader i ca 40-60 minutter. Prøv med bakepinne om den er stekt allerede fra 30 minutter, deigen skal ikke henge igjen på pinnen. Vi opplevde at kaken trenger mye kortere steketid om det er godt med frukt i den. La den avkjøle litt før du hvelver den ut.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
318,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sjokohonningkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
2 dl honning
1 1/2 dl olje
200 g brunt sukker
1/2 plate kokesjokolade
100 g malte mandler
litt salt
3 egg
1 drammeglass konjakk
300 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts malt nellik
Fremgangsmåte
Kaken er beregnet til form størrelse 20 x 30 cm.
Varm honning, olje og sukker og rør det sammen. Smelt sjokoladen i den lunkne blandingen. Rør inn malte mandler, en klype salt, ett egg av gangen og konjakk. Bland mel, bakepulver og krydder, sikt det over og rør det inn.
Ha bakepapir i formen, eller smør godt. Bre deigen utover. Fordel eventuell pynt og stek kaken på 175 C i ca 30 minutter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
403,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
51,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Stollen 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.01.2014Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Det norske SamlagetBildet er tatt av
Det norske SamlagetIngredienser
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
200 g smør
175 g sukker
1/2 ts muskatblomme
1 ts kanel
2 dl malte, uskåldede mandler
2 egg
2 ss konjakk
1 1/2 dl rosiner
1 1/2 dl korinter
1 dl sitrokat/sukat
Som navnet antyder, er kaken tysk. Det var sannsynligvis en kake som hørte med til julekakene. Også høytidstradisjonen i bergenshjemmene fikk nok tilført en god del av de tyske skikkene.Fremgangsmåte
Bland mel og bakepulver og smuldre smøret i melet. Sukker, mandler og krydder blandes i smuldringen. Visp eggene og konjakk, arbeid alt sammen med frukten og klapp deigen (eller kjevl den) til en firkant ca. 20 x 20 cm. Brett den i to og stek kaken ca. 30-35 min ved 200'C.
Kaken tørker lett. Pakk den derfor i tett folie/plast.
Hentet fra Vestlandsmat av Solfrid Rørlien Saue. Utgitt med tillatelse fra Det Norske Samlaget
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
410,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
49,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eple gløgg
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 liter eplesider
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver
2 ss lønnesirup eller honning
4 pinner kanel
6 hele kryddernelliker
1/4 ts muskat
1/4 ts malt ingefær
God og varm gløgg av eplesider passende i førjulstiden. I forhold til utgangspunktet bruke vi noe ekstra stjerneanis i denne.Gjøres alkoholfri alt etter hvilken type sider som brukes.Fremgangsmåte
Kok opp alt i en stor gryte og la det surre i 30-40 minutter. Sil og server varm.
Vi serverer ofte med litt av krydderet i glasset slik at det ser litt julete ut.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
62,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vørterkake fra Eikeland
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.05.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BondelagetBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 kg rugmel
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts ingefær
3 dl sirup
5-6 dl melk
50 g gjær
Fremgangsmåte
Bland alt det tørre, gjæren blandes ut i lunken melk, ha det og sirupen i. Rør godt sammen. Heves på vanlig måte. Skulle kaken være ekstra fin, ble det blandet i rosiner og halvparten av melet var fint hvetemel.
Del gjerne i 2 kaker. Stek i ca 45 minutter ved 200 C
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
232,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bestemors sirupsnipper
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
350 g sirup
350 g sukker
350 g meierismør
350 g fløtemelk
1 ts malt pepper
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
1 kg hvetemel
2 ts bakepulver
Fremgangsmåte
Kok opp sirup, sukker, smør og fløtemelk. Avkjøl.
Bland sammen melet (hold av ca 150 g til utbaking) og alle krydder og bakepulver. Rør det tørre inn i deigen og la stå kaldt.
Kjevle så ut til snipper. Bruk resten av melet til utkjevlingen.
Legg på halvskoldet mandel. Hvis du dypper flatsiden av mandelen i litt karamell, vil den feste seg bedre.
Stek snippene lys brune ved 180 C i caa 8 minutter. Avkjøl på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
385,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
55,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Saftig Julekrydderkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.12.2012Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Dr OetkerBildet er tatt av
Dr OetkerIngredienser
200 g smør eller margarin
2 1/2 dl sukker
1 ts Dr. Oetker Ekte Bourbon Vaniljesukker
4 egg
3 1/2 dl hvetemel
1 ss kanel
2 ts bakepulver
75 g rosiner
100 g apsikat
1 pakke (100 g) Dr. Oetker Røde Cocktailbær
1 pakke (50 g) Dr. Oetker Hakkede Mandler
60 gram hakket sjokolade
Dekorasjon
1 pakke (50 g) Dr. Oetker Mandelflak
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 160-180 grader (varmluft 140-160 grader).
Rør smøret mykt i en mikser på høyeste hastighet.
Tilsett sukker og vaniljesukker litt om gangen og bland deigen godt. Tilsett ett og ett egg, og visp godt mellom hvert egg.
Bland mel og bakepulver og tilsett dette litt om gangen. Vend til slutt i rosiner, appelsinskall, hakkede mandler, cocktailbær og sjokolade.
Hell deigen i en smurt springform, jevn til kanten og strø over mandelflak. Stek kaken i ca 45 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
358,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fruktbrød 3
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
300 g sukker
7 stk egg
300 g hvetemel
2 ts natron
2 ts malt kanel
300 g mandler
150 g hasselnøtter
150 g valnøttkjerner
300 g sultanrosiner
150 g korinter
150 g tørkede tranebær
300 g tørket aprikos
revet skall av 1 stk appelsin
Her har du et saftig og holdbart fruktbrød som smaker like godt til en god kopp kaffe som sammen med en kraftig ost! En porsjon deig gir 2 store brød eller 4-5 mindre brød.Fremgangsmåte
1. Visp sukker og egg til stiv eggedosis. Sikt melet og rør det inn. Rør inn resten av ingrediensene. Det blir en ganske fast og klissete deig.
2. Smør formene godt, og dryss dem med hvetemel. Legg en bit bakepapir i bunnen., så løsner de lett. Fyll deigen nesten opp til kanten.
3. Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time, eller til kakene er gjennomstekte. Sjekk med en pinne. Dekk kakene med bakepapir om de blir fort mørke på toppen. Avkjøl.
Tips:
Innholdet i kaken kan varieres etter hva du liker med for eksempel andre typer nøtter, tørket fiken eller dadler.
Kaken har lang holdbarhet. Oppbevar den kaldt, og skjær den i tynne skiver ved servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
361,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fruktkake fra Freia
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.06.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kraft foodsBildet er tatt av
Kraft foodsIngredienser
4 dl rosiner
100 g Freia Sukat (1pakke)
100 g Freia Apsikat (1 pakke)
100 g Freia Fruktblanding (1 pakke)
120 g Freia Cocktailbær (2 pakker), grovt hakket
4 dl mandler, grovt hakket
1 dl appelsinjuice
250 g smør/margarin
2 dl brunt sukker
4 egg
5 dl hvetemel
1 ts Freia Bakepulver
Fremgangsmåte
Bland sammen all frukten, hell over 1 dl appelsinjuice og la det stå i en bolle dekket med plast natta over.
Neste dag røres smør/margarin og sukker lyst. Eggene piskes og tilsettes, et av gangen. Bland bakepulveret i melet før det tilsettes deigen.
Tilsett frukten og bland godt. Ha deigen i to godt smurte brødformer på 1 ½ liter.
Stekes midt i ovnen ved ca. 175°C i ca. 70 min. Det er store forskjeller mellom ulike stekeovner, så følg med kaken under steking og bruk gjerne en kakenål for å sjekke om kaken er stekt. Om kaken begynner å bli mørk på overflaten bør et stykke matpapir legges over for å hindre ytterligere bruning. Avkjøl kaken på rist i formen.
Når kaken er avkjølt pakkes den i folie og legges kjølig i minst 4-5 dager før den serveres. Denne fruktkaken er veldig holdbar og kan oppbevares i flere uker i kjøleskap.
TIPS:
Fruktkaken blir enda mer aromatisk om den fra tid til annen dynkes med et par spiseskjeer konjakk, whisky eller rom.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
368,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3258