10 gode julekaker med smak av jul


Oppdatertdato: 2019-12-16 Tema: Julekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Som overskriften tilsier er det noe som heter julesmak. For meg er det lukten og smaken av krydder, honning og sitrusfrukter i kakene før jul, men og lukten av gløgg, ingefær, anis samt mor monsen som jeg elsker. Vi lager ofte noen litt større julekaker/krydderkaker men dette er ikke noe fast tradisjon. Men selvfølgelig kan mine julesmaker diskuteres, men her har dere ett utvalg med flere kjente og ett par ukjente. Her er det kun min smak som gjelder og ikke de som er mest lest eller med høyest karakter, selv om de stemmer overens her og der. Og kanskje ikke alle dere definerer noen av disse som julekaker, men jeg gjør det. Lykke til.




Mor Monsen


Prøv også Mor Monsen.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.12.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

250 g smør
250 g sukker
250 g egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 stk sitron, saft og revet skall

Pynt
2 ss mandelflak
1 ss rosiner
1 ss tørkede tranebær
3 ss perlesukker


Mor Monsen er min favorittkake til jul. Dette er en av de beste og mest saftige formkakene jeg vet om. Kaken holder seg godt og kan fryses. Rosiner og tranebær kan byttes ut med annen tørket frukt, prøv for eksempel med hakkede aprikoser ol.
Denne oppskriften er akkurat passe til en slik liten langpanne. For den store langpanna så bare dobler du oppskriften.


Fremgangsmåte

1. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. 2. Tilsett ett og ett egg og rør det inn. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall. 3. Ha røren i en bakepapirkledd liten langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker. 4. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist. 5. Skjær kaken i snipper før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 389,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fyldig mettende fruktkake


Prøv også Fyldig mettende fruktkake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

100 gr smør, myknet
1 ss smør til smøring
100 gr sukker
2 egg som er pisket lett sammen
150 gr hvetemel
1,5 ts bakepulver
225 gr tørket frukt
25 gr pinjekjerner
Skallet av en sitron, revet
Saften av 1 sitron
2 ss melk


Denne har vi lagd for andre gang nå, og det er den beste fruktkaka som finnes. Også passende før jul. Den blir veldig saftig som litt avhenger av hva du fyller den med. Husk at steketid varierer veldig, kanskje mest pga mengde frukt i forhold til deig.


Fremgangsmåte

Bruk en 18 cm springform eller avlang form, etter hva du har.
Smør formen og evt kle den med bakepapir.

Rør smør og sukker hvitt. Husk å mykne smøret først. Pisk inn eggene litt etter litt. Rør inn melet og bakepulver, og deretter frukten sammen med væsken. Juster konsistensen med mer eller mindre væske.
Når deigen er jevn og fin, så has den i formen. Jevn den ut på toppen.
Stekes ved 180 grader i ca 40-60 minutter. Prøv med bakepinne om den er stekt allerede fra 30 minutter, deigen skal ikke henge igjen på pinnen. Vi opplevde at kaken trenger mye kortere steketid om det er godt med frukt i den. La den avkjøle litt før du hvelver den ut.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 317,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sjokohonningkake


Prøv også Sjokohonningkake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

2 dl honning
1 1/2 dl olje
200 g brunt sukker
1/2 plate kokesjokolade
100 g malte mandler
litt salt
3 egg
1 drammeglass konjakk
300 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts malt nellik



Fremgangsmåte

Kaken er beregnet til form størrelse 20 x 30 cm.

Varm honning, olje og sukker og rør det sammen. Smelt sjokoladen i den lunkne blandingen. Rør inn malte mandler, en klype salt, ett egg av gangen og konjakk. Bland mel, bakepulver og krydder, sikt det over og rør det inn.

Ha bakepapir i formen, eller smør godt. Bre deigen utover. Fordel eventuell pynt og stek kaken på 175 C i ca 30 minutter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 402,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 51,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Bestemors sirupsnipper.

Bestemors sirupsnipper


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

350 g sirup
350 g sukker
350 g meierismør
350 g fløtemelk
1 ts malt pepper
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
1 kg hvetemel
2 ts bakepulver



Fremgangsmåte

Kok opp sirup, sukker, smør og fløtemelk. Avkjøl.

Bland sammen melet (hold av ca 150 g til utbaking) og alle krydder og bakepulver. Rør det tørre inn i deigen og la stå kaldt.

Kjevle så ut til snipper. Bruk resten av melet til utkjevlingen.

Legg på halvskoldet mandel. Hvis du dypper flatsiden av mandelen i litt karamell, vil den feste seg bedre.

Stek snippene lys brune ved 180 C i caa 8 minutter. Avkjøl på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 382,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 55,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stollen 2.

Stollen 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.01.2014
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det norske Samlaget
Bildet er tatt av Det norske Samlaget

Ingredienser

400 g hvetemel
2 ts bakepulver
200 g smør
175 g sukker
1/2 ts muskatblomme
1 ts kanel
2 dl malte, uskåldede mandler
2 egg
2 ss konjakk
1 1/2 dl rosiner
1 1/2 dl korinter
1 dl sitrokat/sukat


Som navnet antyder, er kaken tysk. Det var sannsynligvis en kake som hørte med til julekakene. Også høytidstradisjonen i bergenshjemmene fikk nok tilført en god del av de tyske skikkene.


Fremgangsmåte

Bland mel og bakepulver og smuldre smøret i melet. Sukker, mandler og krydder blandes i smuldringen. Visp eggene og konjakk, arbeid alt sammen med frukten og klapp deigen (eller kjevl den) til en firkant ca. 20 x 20 cm. Brett den i to og stek kaken ca. 30-35 min ved 200'C.
Kaken tørker lett. Pakk den derfor i tett folie/plast.

Hentet fra Vestlandsmat av Solfrid Rørlien Saue. Utgitt med tillatelse fra Det Norske Samlaget

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 408,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eple gløgg.

Eple gløgg


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 liter eplesider
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver
2 ss lønnesirup eller honning
4 pinner kanel
6 hele kryddernelliker
1/4 ts muskat
1/4 ts malt ingefær


God og varm gløgg av eplesider passende i førjulstiden. I forhold til utgangspunktet bruke vi noe ekstra stjerneanis i denne.Gjøres alkoholfri alt etter hvilken type sider som brukes.


Fremgangsmåte

Kok opp alt i en stor gryte og la det surre i 30-40 minutter. Sil og server varm.
Vi serverer ofte med litt av krydderet i glasset slik at det ser litt julete ut.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 62,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vørterkake fra Eikeland.

Vørterkake fra Eikeland


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bondelaget
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 kg rugmel
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts ingefær
3 dl sirup
5-6 dl melk
50 g gjær



Fremgangsmåte

Bland alt det tørre, gjæren blandes ut i lunken melk, ha det og sirupen i. Rør godt sammen. Heves på vanlig måte. Skulle kaken være ekstra fin, ble det blandet i rosiner og halvparten av melet var fint hvetemel.
Del gjerne i 2 kaker. Stek i ca 45 minutter ved 200 C

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 235,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fruktkake fra Freia.

Fruktkake fra Freia


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.06.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kraft foods
Bildet er tatt av Kraft foods

Ingredienser

4 dl rosiner
100 g Freia Sukat (1pakke)
100 g Freia Apsikat (1 pakke)
100 g Freia Fruktblanding (1 pakke)
120 g Freia Cocktailbær (2 pakker), grovt hakket
4 dl mandler, grovt hakket
1 dl appelsinjuice
250 g smør/margarin
2 dl brunt sukker
4 egg
5 dl hvetemel
1 ts Freia Bakepulver



Fremgangsmåte

Bland sammen all frukten, hell over 1 dl appelsinjuice og la det stå i en bolle dekket med plast natta over.

Neste dag røres smør/margarin og sukker lyst. Eggene piskes og tilsettes, et av gangen. Bland bakepulveret i melet før det tilsettes deigen.

Tilsett frukten og bland godt. Ha deigen i to godt smurte brødformer på 1 ½ liter.

Stekes midt i ovnen ved ca. 175°C i ca. 70 min. Det er store forskjeller mellom ulike stekeovner, så følg med kaken under steking og bruk gjerne en kakenål for å sjekke om kaken er stekt. Om kaken begynner å bli mørk på overflaten bør et stykke matpapir legges over for å hindre ytterligere bruning. Avkjøl kaken på rist i formen.

Når kaken er avkjølt pakkes den i folie og legges kjølig i minst 4-5 dager før den serveres. Denne fruktkaken er veldig holdbar og kan oppbevares i flere uker i kjøleskap.

TIPS:
Fruktkaken blir enda mer aromatisk om den fra tid til annen dynkes med et par spiseskjeer konjakk, whisky eller rom.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 367,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fruktbrød 3.

Fruktbrød 3


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

300 g sukker
7 stk egg
300 g hvetemel
2 ts natron
2 ts malt kanel
300 g mandler
150 g hasselnøtter
150 g valnøttkjerner
300 g sultanrosiner
150 g korinter
150 g tørkede tranebær
300 g tørket aprikos
revet skall av 1 stk appelsin


Her har du et saftig og holdbart fruktbrød som smaker like godt til en god kopp kaffe som sammen med en kraftig ost! En porsjon deig gir 2 store brød eller 4-5 mindre brød.


Fremgangsmåte

1. Visp sukker og egg til stiv eggedosis. Sikt melet og rør det inn. Rør inn resten av ingrediensene. Det blir en ganske fast og klissete deig.
2. Smør formene godt, og dryss dem med hvetemel. Legg en bit bakepapir i bunnen., så løsner de lett. Fyll deigen nesten opp til kanten.
3. Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time, eller til kakene er gjennomstekte. Sjekk med en pinne. Dekk kakene med bakepapir om de blir fort mørke på toppen. Avkjøl.

Tips:
Innholdet i kaken kan varieres etter hva du liker med for eksempel andre typer nøtter, tørket fiken eller dadler.
Kaken har lang holdbarhet. Oppbevar den kaldt, og skjær den i tynne skiver ved servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 360,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Saftig Julekrydderkake.

Saftig Julekrydderkake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.12.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dr Oetker
Bildet er tatt av Dr Oetker

Ingredienser

200 g smør eller margarin
2 1/2 dl sukker
1 ts Dr. Oetker Ekte Bourbon Vaniljesukker
4 egg
3 1/2 dl hvetemel
1 ss kanel
2 ts bakepulver
75 g rosiner
100 g apsikat
1 pakke (100 g) Dr. Oetker Røde Cocktailbær
1 pakke (50 g) Dr. Oetker Hakkede Mandler
60 gram hakket sjokolade

Dekorasjon
1 pakke (50 g) Dr. Oetker Mandelflak



Fremgangsmåte

Sett ovnen på 160-180 grader (varmluft 140-160 grader).
Rør smøret mykt i en mikser på høyeste hastighet. Tilsett sukker og vaniljesukker litt om gangen og bland deigen godt. Tilsett ett og ett egg, og visp godt mellom hvert egg.
Bland mel og bakepulver og tilsett dette litt om gangen. Vend til slutt i rosiner, appelsinskall, hakkede mandler, cocktailbær og sjokolade.
Hell deigen i en smurt springform, jevn til kanten og strø over mandelflak. Stek kaken i ca 45 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 371,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3258






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.