Nå i den kalde perioden på året er det ekstra godt med varmende gryteretter og gjerne som samtidig er sunne og med mye smak. Noen av disse tar noe tid å lage mens andre går ganske raskt. Men alle har det til felles av de er rimelig sunne, ganske enkle å lage og uten for mye kalorier. Samtidig denne uka så fornyer jeg 2 andre artikler om gryteretter, slik at det blir en gryterettuke?
Lykke til
Chili con carne med oksekjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.03.2013Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
Salt
1/2 l Buljong
1 Rød paprika
1 Grønn paprika
3 Gulerøtter
3 Løk
1 boks Kidneybønner
3 fedd Hvitløk
2 bokser Flådde tomater
4 ss Olje
500 g Hakket oksekjøtt. magert
1/2 Selleri
1 ts Sambal oelek eller frisk chili
Friskkvenet pepper
1 ss Timianblader, friske
Dette er solid og enkel mat. Her kan du variere på flere måter. Fint som festmat i lystig lag, eller nattmat.Fremgangsmåte
Skrell løk og hvitløk og hakk dem fint. Skrell gulerøtter og selleri, skyll paprikaene, skjær frøhusene ut og halvér dem. Skyll kjernene ut. Skjær alt i så små terninger som mulig. Hakk tomatene fra boksn grovt.
Sett en stor, helst også tung gryte på komfyren, hell oljen i og la den bli varm. Stek først hakkekjøttet alene, så det deler seg og blir brunt. Så blandes løk og hvitløk i og stekes med litt, deretter gulerøtter, selleri og paprika og til sist tomatene med deres saft.
Tilsett nå buljongen eller vinen og buljongen, krydre med timian, sambal oelek, salt og pepper. La blandingen koke opp, legg så lokk på og la det surre ved middels varme 1-1½ time.
Hell bønnene i en dørslag og skyll dem. La dem komme med i gryten og surre 15 minutter. Deretter skal retten smakes til og gjøres riktig deilig sterk. Serveres med en skje full creme fraiche på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
58,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bidos fra Karasjok
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g reinkjøtt av bog eller steik
1-2 kraftbein
1 1/2 liter vann
2 ts salt
1 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
2 gulrøtter, i skiver
3 store poteter, i terninger
Bruning:
2 ss meierismør
8 ss hvetemel
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, men full av smak. Leage buorre!Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i små biter og ha i gryte sammen med kraftbein. Dekk kjøttet med kaldt vann ( ca. 1 ½ liter). Rør melet ut i litt kaldt vann og ha jevningen over kjøttet.La kjøttet småkoke 20-30 minutter.
Tilsett gulrøtter og poteter og la det koke med ca. 10 minutter.
Smelt smøret og la melet brunes i. Ha bruningen i bidosgryten og gi alt et oppkok ca.15 minutter.Server bidos med flatbrød til.
Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
55,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingpølselapskaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.06.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
8 dl vann
2 terninger hønsebuljong
600 g røkte kyllingpølser
ca. 12 dl frossen lapskausblanding
evt. salt og pepper
En enklere middag skal det godt gjøres å finne. Kyllingpølser i biter, frosne grønnsaker og buljong er alt du trenger. Godt er det også!Fremgangsmåte
1. Kok opp vann tilsatt hønsebuljongterninger. Ha i frossen lapskausblanding og la det koke noen minutter.
2. Tilsett pølsebitene og la alt bli varmt. Smak til med salt og pepper.
Server gjerne med flatbrød eller knekkebrød. Et grønt persilledryss gir ekstra god smak og fin farge til maten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
55,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kyllinggryte 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.08.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Grete RoedeIngredienser
4 kyllingfileter (ca 600 g)
2 løk
1 squash
2 gulrøtter
1 paprika
1/2 purre
2 tomater
2 ss olje
1 ts salt
1/2 ts koriander
1/2 ts chilipepper
1/2 ts støtt spisskummen
3 dl hønsebuljong
Fremgangsmåte
Grønnsakene gir kostfiber og vitaminer samt mineraler. Bruk gjerne naturris til retten. Den inneholder mer av vitaminer enn polert ris og er dessuten mer fiberrik.
Skjær kyllingfiletene og grønnsakene i terninger. Varm olje i en panne. Stek kjøttet mens det stadig vendes rundt. Når kjøttet er hvitt tilsettes grønnsakene. Fres alt sammen et par minutter. Tilsett krydder og hell over buljong. Småkok til grønnsakene så vidt er møre. Server ris til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
57,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gryte à la Knut
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
400 g karbonadedeig eller kjøttdeig
2 ss margarin eller olje til steking
1 stk. løk
4 stk. gulrot
2 stilk stilkselleri
6 stk. potet
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 ½ dl vann
2 ss ketchup
1 ss tørket oregano
1 ts salt
½ ts pepper
Fremgangsmåte
1. Stek kjøttdeigen sammen med margarin/olje på høy varme i en jerngryte.
2. Tilsett grønnsakene i skiver og potetene i grove biter og stek videre et par minutter før du tilsetter resten av ingrediensene.
3. La gryta koke 15-20 minutter og smak til med salt og pepper.
Server gjerne med brød eller flatbrød.
PSST: Ønsker du sausen litt tykkere, kan du tilsette litt maizenna utrørt i litt vann.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
60,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hverdagsgryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss margarin eller olje til steking
½ stk. purre
1 båt hvitløk
5 stk. gulrot
2 ½ dl grønnsaksbuljong (utblandet)
1 stk. tomat
½ ts salt
½ ts pepper
Fremgangsmåte
1. Stek kjøttdeigen på høy varme sammen med margarin/olje i en gryte.
2. Kutt purren fint og finhakk hvitløken. Riv gulrøttene, del tomatene i biter og ha alt i gryta. Tilsett buljong, krydder og la det koke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.
Serveres gjerne med poteter eller potetstappe til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammefrikasse med varierte grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.09.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg lammekjøtt med ben evt. 700 g uten ben
ca. 6 dl vann
1 1/2 ts salt
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1 blomkål
1 purre
Saus:
6 dl kraft
4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
3 ss frisk evt. 3 ts tørket dill
2-3 ss rømme
1 ss sitronsaft
salt
pepper
Det er flere oppskrifter på lammefrikasse, men som regel er det bare blandingen av grønnsaker som skiller de.
Tar litt tid men verd det.Fremgangsmåte
Del kjøttet i serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.
Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 min. eller til de er møre.
Saus:
Lag sausen i samme gryte eller i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
49,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gryte med steinbit og hjerteskjell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.03.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
600 g steinbitfilet, uten skinn og bein
300 g hjerteskjell
2 stk tomat
1 stk løk
2 fedd hvitløk
0,5 stk purre
2 stk gulrot
1 stk fennikel, frisk
0,5 stk chili, rød
1 dl Pernod
2 dl hvitvin
15 dl fiskekraft
2 stk timian
2 ss basilikum, frisk
1 ss estragon
salt og pepper
Tilbehør
hvitløksbrød
Gryte med steinbit og hjerteskjell er rett med råvarer utenom det vanlige. Imponer familie og venner med denne fantastisk gode steinbitgryten.Fremgangsmåte
Legg hjerteskjell i rennende kaldt vann i 15 – 20 minutter. Skrubb og skyll godt.
Legg dem i en varm kjele, legg på lokk og damp til skjellene har åpnet seg.
Ta ut skjellmaten, sil kraften og bruk den i suppen.
Skold tomatene, fjern skinn og kjerner og skjær tomatkjøtt i terninger.
Grovhakk løk og hvitløk, skjær purre i skiver, gulrot i terninger og fennikel i strimler. Surr i olivenolje til løken er myk.
Tilsett finhakket chili, tomater, Pernod og hvitvin, kok opp og kok inn litt og litt hvitvin.
Tilsett fiskekraft og kok et par minutter.
Smak til med salt og pepper.
Skjær steinbitfileten i litt store terninger og legg dem i gryten.
Kok opp og la trekke til fisken er kokt. Tilsett hjerteskjellen.
Dryss over friske finhakkede urter og server suppen med hvitløksbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
45,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gryte med piggvar
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.05.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Tom HagaIngredienser
4 piggvarkotelett, skinnfri
Piggvarpølse
200 g piggvarfilet
0,5 stk eggehvite
0,5 m pølsetarm
salt og pepper
Piggvarboller
200 g piggvarfilet
1 stk eggehvite
1,5 dl matfløte
salt og pepper
Grønnsaksgryte
2 stk nepe
3 stk gulrot
0,25 stk sellerirot
2 stk purre
10 dl fiskekraft
2 stk persillerot
24 stk aspargesbønner
1 stk spisskål
1 stk sitron
2 stk persillerot
bladpersille
koriander, frisk
basilikum, frisk
gressløk, frisk
olivenolje, kaldpresset
Prøv denne fiskegryten med piggvar og gode grønnsaker. Du tilbereder alt i en gryte, og da vil du bevare alle de gode smakene og næringsstoffene. I tillegg blir det lite oppvask.Fremgangsmåte
Piggvarpølse
Til piggvarbollene og - pølsene kan vi bruke avskjær og små stykker av piggvarfilet. Skrap gjerne beinet med en teskje for å få med alt kjøttet.
Kvern piggvarkjøttet og litt av urtene grovt (de som også benyttes i grønsaksgryten), kna inn eggehvite og salt og pepper.
Fyll farsen i tarm og posjer i lettsaltet vann, ca. 70 grader i 25-30 minutter. La pølsene hvile før servering
Piggvarboller
Hold alle ingrediensene kalde ved samme temperatur. Kjør kjøttet i en food prosessor, ha i eggehvite, spe med fløte og smak til med salt og pepper. Form til ovale boller med to skjeer og posjer i lettsaltet vann.
Grønnsaksgryten
Skrell nepe og tourner dem eller skjær dem til i passende stykker.
Skjær gulrot og sellerirot i pene staver på ca. 3 cm. Rens purre og bruk bare den hvite delen. Skjær den i ca. 2 cm store biter.
Kok grønnsakene nesten ferdige i fiskekraft. Ha i piggvarkotelett, kok opp og la den trekke til den er ferdig.
Smak til med salt, pepper, sitron og friske urter. Her kan du bruke de urtene du foretrekker.
Legg piggvarbollene og piggvarpølsene i gryten rett før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
38,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bidos med jevning
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.02.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
500 g flatbiff av reinsdyr eller reinsdyrstek
4 ss hvetemel
10 dl vann
4 stk potet
2 stk gulrot
1/2 stk løk
1 ts salt
1/4 ts pepper
event. noen dråper sukkerkulør
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, og full av smak. Leage buorre!Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i terninger, og ha det i ei gryte.
2. Lag meljevning ved å blande mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt). Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet. La det koke opp under omrøring for å unngå klumper i sausen.
3. Skrell poteter og del dem i to. Skrell gulrøtter og kutt dem i tykke skiver. Hakk løken. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til potetene er møre.
4. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
Server bidos med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.
NB!
For å få fin farge og god smak på retten, er det viktig å ha meljevningen over kjøttet før du setter det til koking
Tips: Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
50,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3304