Gryteretter varmer og metter. Og er populære oppskrifter på nettsidene. Når jeg skriver dette er det Mars 2023 og -7 ute her i sør, men en varmende gryterett er jo perfekt for middag om det er sol, regn eller snø. Men mange av verdens mest kjente oppskrifter er gryteretter og flere land har en gryterett som nasjonalrett. Vi har jo selv fårikål som også kan spises i januar selv om de fleste forbinder den med høsten.
Og hvis man er på slanker’n er det mange gryteretter som ikke nødvendigvis har masse kalorier. Det er flere gode med fisk og grønnsaker. Men her har jeg samlet de 13 mest populære som dere har stemt frem, og ikke 10 som overskriften sier. De har bilde og beregnet næringsinnhold med allergeninformasjon. Lykke til og kos dere foran ovnen eller varmepumpa!
Afrikansk gryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.10.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Dr Heiko SantelmannBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
125 g grovt hakket løk
1-2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 l buljong uten gjær (fra Helios)
100 g ublødte halvkokte kikerter
125 g gulrøtter
200 g tomater
50 g nepe
200 g aubergine
125 g paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1/2 ts koriander
1/2 ts chili
1/2 ts støtt nellik
1/2 ts kanel
1/2 ts spisskummen (cumin)
600 g grønne bønner eller okra
200 g squash
200-300 g lammekjøtt eller kylling
Gryterett med nydelig aroma. Denne er det mye god smak i. Vi brukte lam og det passer fint nå på høsten med en slik varmende gryterett.Fremgangsmåte
Fres løk, hvitløk og krydder i oljen
Kryddermengden kan varieres. Smak deg frem.
Dersom du skal ha lam eller kylling, stek kjøttet først.
Tilsett buljong, kikerter, kylling og grønnsakene som er skåret i store terninger - unntatt okra /grønne bønner og squash.
Kok under lokk i 20 min.
Tilsett squash og okra/grønne bønner og kok ytterligere 10 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
51,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Arabisk lammegryte
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
01.03.2022Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 1/2 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 båter hvitløk, finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
1/2 l yoghurt naturell
2 ts tomatpuré
Lammekjøtt er pupolært i den arabiske verden, og vi kan godt la oss inspirere av smaker og krydder fra arabiske land. Grytekjøtt av lam passer perfekt sammen med krydder, og blir så mørt at det smelter i munnen.Fremgangsmåte
1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.
Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
173,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fårikålfest
Antall porsjoner =
12Dato lagt inn eller oppdatert
21.08.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
4 kg fårikålkjøtt
4-5 kg hodekål
2 ss salt
ca. 4 ss hel pepper
ca. 1 l kokende vann
Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge.
De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.
Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest.Fremgangsmåte
1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Fiskegryte 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
600 g torskefilet uten skinn og bein
200 g hermetiske eller frosne blåskjell uten skall
4 dl blåskjellkraft eller fiskebuljong
1 dl kaffefløte 10%
1 rød løk i tynne skiver
1 skive sellerirot i strimler
1 fennikel i strimler
1 ss olivenolje
2 hvitløksbåter, finhakket
3 ss finhakket dill
salt og nykvernet pepper
Skal vi spise mere fisk, trenger vi mange variasjonsmuligheter. Denne er spennende og lettvint, men ser ikke så fin ut:), men så smaker den bare nydelig. Vi hadde og noen reker i.
Det er utmerket å koke fisken i den sausen den skal serveres i.Fremgangsmåte
Surr løk, selleri og fennikel myke i litt olje. Tilsett hvitløk, kraft/buljong og kaffefløte og kok ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær fisken i biter på ca 2-3 cm og legg disse i gryten. La trekke ca 5 minutter eller til fisken er kokt, til slutt has blåskjell i. Server gryten med godt rugbrød..
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
62,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Afgansk lam med spinat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.10.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1.1 kg lammekjøtt frikassekjøtt for eksempel
1/3 kopp olivenolje
330 g løk i store biter
4 ts hakket hvitløk
2 ts gurkemeie
1/4 ts muskat
1/4 ts malt kardemomme
1 ts knust chilipepper
1/2 ts kanel
900 g hermetisketomater i biter, uten væske
1 kopp brun kjøttkraft
150 g frisk spinat vasket
1/2 kopp yoghurt
1 ss raspet sitronskall
Salt til smak
1/4 kopp ristede pinjenøtter
Solid og smakfull rett i høstmørket. Og så er jo spinat så sunt iflg ekepertisen. Tar litt tid men det meste av tiden er jo i ovnenFremgangsmåte
Kutt lammekjøttet i biter og surr det i oliven olje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form.. Dekk til og bak i ovn ved 170 °C i vel 1 time.
Tas ut av ovnen og rør inn spinaten. La den kjølne litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter. Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Amerikansk kyllinggryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
1 grillet kylling
1 løk
250 g sjampinjonger
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 ss smør eller margarin
1 ss hvetemel
1 hønsebuljongterning
1 1/2 ts tørket estragon
3 dl vann
1-2 dl kremfløte
salt
nykvernet pepper
1 ss tomatpuré eller sterk chilisaus
En god kyllinggryte som passer for gode venner en kveld. Server gjerne med ris, men det passer og med feks baguetter. Næringsinnhold regnet ut med ris.Fremgangsmåte
Ben ut kyllingen og del den opp i mindre stykker. Fjern skinnet om du ønsker det.
Hakk løken, del sjampinjongene i fire og finstrimle paprikaen. Fres løken lett i en stor stekepanne. Rør inn sjampinjongene og paprikaen, strø melet over og fres alt litt til.
Strø smuldret buljongterning og estragon over, og spe med vann og fløte under omrøring. Ha i kyllingbitene. Gi alt et oppkok og la koke i et par minutter.
Smak til med salt, pepper og tomatpuré eller sterk chilisaus.
Godt sammen med ris og rundstykker eller annet brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
147,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Biff stroganoff 4
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
13.01.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 løk
100 gram champignon
250 gram oksekjøtt (evt. bankekjøtt) renskårent
1 ts. olje
½ ts. paprika
2 ss. tomatpuré
4 ss. syrnet fløte 9%
salt og pepper
Gryterett som er rask å lage. Vår versjon er med rester fra fryseren, dvs diverse rester av julepølse, medisterkaker i tillegg til kjøttet. Vi brukte og en kvart gul og grønn paprika oppi. + litt rød
Om en vil så kan man jo bruke hermetiske sjampinjonger.
Som fløte brukte vi kremfløte som var blitt sur + litt creme fraiche.Fremgangsmåte
Skjær løken i terninger og champignonene i skiver.
Skjær kjøttet i ca. 1 cm tykke strimler.
Svisj løk og champignon i oljen, til væsken fra champignonene er kokt vekk.
Ta det opp og brun så kjøttet.
Bland kjøttet med grønnnsakene og smak til med salt, pepper og paprika.
Tilsett tomatpuré og syrnet fløte og la det koke opp.
Serveres med ris og evt. kokte grønnsaker eller en salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
124,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karri gryte fra Brasil
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.09.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3/4 kg magert flesk
75 g margarin
2 dl ris
4 epler
1 dl rosiner
75 g løk
1 ts karri
1/4 ts malt ingefær
2 ts salt
4 dl vann
Her settes smaken mye av flesket. Juster med krydder under kokingen.Fremgangsmåte
Kok risen raskt
Kjøttet skjæres i terninger og brunes i smøret med krydderene
Alle andre ting has i gryten også risen.
La det småkoke under lokk i ca 1 time, evt kortere om en ønsker mer bitt i gryta.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
210,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalkun Stroganoff
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1500 g kalkunfilet skåret i terninger
SMØR TIL STEKING
4 båt finhakket hvitløk
3 stk løk i skiver
400 g frisk sjampinjong i skiver
1 l vann
2 stk hønsebuljongterning
1 ts tørr sennep
1 ts worchestershiresaus
1 boks tomatpuré
2 boks hermetiske tomater
3 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts sukker
SALT OG PEPPER
Lag en en stor porsjon stroganoffgryte av en kalkunfilet. Da har du en deilig gryterett til 8 personer. Kalkunfilet er supermørt, derfor trenger derfor ikke gryten koke lenge.Fremgangsmåte
1. Brun kalkunterningene lett i en panne i flere omganger, og samle dem etter hvert i en stor kjele.
2. Fres hvitløk og løk, og ha det over i kjelen. Fres sjampinjongen i pannen, og ha også den over i kjelen.
3. Hell på hønsebuljong og de andre ingrediensene, til og med hakkede tomater. La alt småkoke i 5 minutter og ha i rømmen. Smak til med litt sukker, salt og pepper.
Server kalkun stroganoff rykende varm med ris, salat og godt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
71,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Thaigryte med strimlet svinekjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.08.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Alexander BenjaminsenIngredienser
400 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk løk i båter
2 båt hakket hvitløk
½ ss olje
2 ss rød karripasta
2 boks lett kokosmelk
1 ½ dl vann
2 stk gulrot i staver
1 pk frisk babymais
1 stk grønn paprika i biter
saft og skall av ½ stk lime
2 ss soyasaus
200 g fiberris
1 ts sukker
Få ting er bedre enn smaken av smilets land! Denne thaigryten med svinekjøtt har eksotiske smaker av kokos og karripasta.Fremgangsmåte
1. Brun strimler av svinekjøtt i flere omganger i en varm panne med olje. Sett kjøttet til side.
2. Ha olje i en varm gryte. Fres løk og hvitløk til det er blankt. Tilsett karripasta og fres videre i 1-2 minutter. Rør godt så det ikke svir seg. Tilsett kokosmelk og vann. Småkok gryten i 10 minutter.
Dersom du har tørket kaffirlimeblad kan du tilsette et par blader sammen med væsken.
3. Kok ris etter anvisning på pakken.
4. Del babymais i to, og ha den i gryten sammen med gulrot, småkok i 5 minutter.
5. Ha kjøttet tilbake i gryta, og tilsett samtidig paprika, skall og saft av lime og sukker. Smak til med soyasaus.
Fiskesaus er også en smaksetter som benyttes mye i det thailandske kjøkken, og passer derfor også veldig godt i denne retten. Tilsett 1 ss fiskesaus samtidig med soyasausen.
Server den smakfulle gryta med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
139,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fjellstuens viltgryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
500 g reinsdyrkjøtt,renskåret
2 ss meierismør
2 store løk
1 1/2 ts salt
1 ts pepper
1 ss sennep
1 1/2 ss kinesisk soya
3 dl buljong
2 ss hvetemel
2 dl crème fraîche eller seterrømme
5-6 skiver brunost
200 g sopp
2-3 ss kruspersille, finhakket
Fremgangsmåte
Bruk gjerne finnbiff til denne retten. Stek den slik som det står på pakken. Skrell og hakk løken, og brun den i stekepannen. Legg løk og kjøtt lagvis i gryten. Tilsett
krydder, mel og buljong og la det trekke 15 - 20 minutter.
Tilsett rømme og brunost. Del soppen i skiver og tilsett den.
Smak til sausen og dryss hakket persille over retten. Server kokte poteter og
rosenkål eller en salat til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
114,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Viltgryte 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca. 800 g reinsdyrkjøtt uten ben, av bog, høyrygg eller stek
smør/margarin
1/2 løk
2 gulrøtter
ca. 3 dl vann
sopp
5 ss rømme
1 dl melk
2 ss hvetemel
4 enebær
2-3 ss solbærsaft
ca. 2 ts salt
ca. 1/4 ts pepper
1/4 ts timian
Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i terninger, som du bruner i en varm panne. Ha terningene over i en gryte. Kok ut pannen mellom hver bruning.
2. Løken skjærer du i båter, selleri og gulrøtter i skiver. Alt brunes lett i pannen før det tilsettes gryten.
3. Tilsett vann. Når det koker opp lar di det trekke ca. 30 minutter.
4. Brun soppen og ha den over i gryten sammen med kjøttet.
5. Rør sammen rømme, melk og hvetemel og ha det over i gryten sammen med enebær, solbærsaft og pepper.
6. La alt koke opp og deretter trekke 15-20 minutter - til kjøttet er mørt.
Serveres med nykokte poteter, tyttebær og for eksempel grønne bønner.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3264