10 mest populære gryteretter


Oppdatertdato: 2020-01-17 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Gryteretter varmer og metter. Og er populære oppskrifter på nettsidene. Når jeg skriver dette er det januar og en varmende gryterett er perfekt for middag når det er som i dag 5 grader og pøs regn, eller når det er minus 20 og sol kanskje andre steder i landet. Men mange av verdens mest kjente oppskrifter er gryteretter og flere land har en gryterett som nasjonalrett. Vi har jo selv fårikål som også kan spises i januar selv om de fleste forbinder den med høsten. Og hvis man er på slanker’n er det mange gryteretter som ikke nødvendigvis har masse kalorier. Det er flere gode med fisk og grønnsaker. Men her har jeg samlet de 10 mest populære som dere har stemt frem. De har bilde og beregnet næringsinnhold med allergeninformasjon. Lykke til og kos dere foran ovnen eller varmepumpa!




Afrikansk gryte


Prøv også Afrikansk gryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dr Heiko Santelmann
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

125 g grovt hakket løk
1-2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 l buljong uten gjær (fra Helios)
100 g ublødte halvkokte kikerter
125 g gulrøtter
200 g tomater
50 g nepe
200 g aubergine
125 g paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1/2 ts koriander
1/2 ts chili
1/2 ts støtt nellik
1/2 ts kanel
1/2 ts spisskummen (cumin)
600 g grønne bønner eller okra
200 g squash
200-300 g lammekjøtt eller kylling


Gryterett med nydelig aroma. Denne er det mye god smak i. Vi brukte lam og det passer fint nå på høsten med en slik varmende gryterett.


Fremgangsmåte

Fres løk, hvitløk og krydder i oljen
Kryddermengden kan varieres. Smak deg frem. Dersom du skal ha lam eller kylling, stek kjøttet først. Tilsett buljong, kikerter, kylling og grønnsakene som er skåret i store terninger - unntatt okra /grønne bønner og squash. Kok under lokk i 20 min.
Tilsett squash og okra/grønne bønner og kok ytterligere 10 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 49,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Arabisk lammegryte


Prøv også Arabisk lammegryte.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.11.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 1/2 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 båter hvitløk, finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
1/2 l yoghurt naturell
2 ts tomatpuré


Smaksrik og eksotisk gryterett som skal stekes i ovn.


Fremgangsmåte

1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.

Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fårikålfest


Prøv også Fårikålfest.

Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

4 kg fårikålkjøtt
4-5 kg hodekål
2 ss salt
ca. 4 ss hel pepper
ca. 1 l kokende vann


Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge.
De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.
Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest.


Fremgangsmåte

1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.

3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fiskegryte 4.

Fiskegryte 4


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.03.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

600 g torskefilet uten skinn og bein
200 g hermetiske eller frosne blåskjell uten skall
4 dl blåskjellkraft eller fiskebuljong
1 dl kaffefløte 10%
1 rød løk i tynne skiver
1 skive sellerirot i strimler
1 fennikel i strimler
1 ss olivenolje
2 hvitløksbåter, finhakket
3 ss finhakket dill
salt og nykvernet pepper


Skal vi spise mere fisk, trenger vi mange variasjonsmuligheter. Denne er spennende og lettvint, men ser ikke så fin ut:), men så smaker den bare nydelig. Vi hadde og noen reker i.
Det er utmerket å koke fisken i den sausen den skal serveres i.


Fremgangsmåte

Surr løk, selleri og fennikel myke i litt olje. Tilsett hvitløk, kraft/buljong og kaffefløte og kok ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær fisken i biter på ca 2-3 cm og legg disse i gryten. La trekke ca 5 minutter eller til fisken er kokt, til slutt has blåskjell i. Server gryten med godt rugbrød..

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Amerikansk kyllinggryte.

Amerikansk kyllinggryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.08.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

1 grillet kylling
1 løk
250 g sjampinjonger
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 ss smør eller margarin
1 ss hvetemel
1 hønsebuljongterning
1 1/2 ts tørket estragon
3 dl vann
1-2 dl kremfløte
salt
nykvernet pepper
1 ss tomatpuré eller sterk chilisaus


En god kyllinggryte som passer for gode venner en kveld. Server gjerne med ris, men det passer og med feks baguetter. Næringsinnhold regnet ut med ris.


Fremgangsmåte

Ben ut kyllingen og del den opp i mindre stykker. Fjern skinnet om du ønsker det.

Hakk løken, del sjampinjongene i fire og finstrimle paprikaen. Fres løken lett i en stor stekepanne. Rør inn sjampinjongene og paprikaen, strø melet over og fres alt litt til.

Strø smuldret buljongterning og estragon over, og spe med vann og fløte under omrøring. Ha i kyllingbitene. Gi alt et oppkok og la koke i et par minutter.

Smak til med salt, pepper og tomatpuré eller sterk chilisaus.
Godt sammen med ris og rundstykker eller annet brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 147,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karri gryte fra Brasil.

Karri gryte fra Brasil


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.09.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3/4 kg magert flesk
75 g margarin
2 dl ris
4 epler
1 dl rosiner
75 g løk
1 ts karri
1/4 ts malt ingefær
2 ts salt
4 dl vann


Her settes smaken mye av flesket. Juster med krydder under kokingen.


Fremgangsmåte

Kok risen raskt
Kjøttet skjæres i terninger og brunes i smøret med krydderene Alle andre ting has i gryten også risen. La det småkoke under lokk i ca 1 time, evt kortere om en ønsker mer bitt i gryta.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 213,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Biff stroganoff 4.

Biff stroganoff 4


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.01.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 løk
100 gram champignon
250 gram oksekjøtt (evt. bankekjøtt) renskårent
1 ts. olje
½ ts. paprika
2 ss. tomatpuré
4 ss. syrnet fløte 9%
salt og pepper


Gryterett som er rask å lage. Vår versjon er med rester fra fryseren, dvs diverse rester av julepølse, medisterkaker i tillegg til kjøttet. Vi brukte og en kvart gul og grønn paprika oppi. + litt rød
Om en vil så kan man jo bruke hermetiske sjampinjonger.
Som fløte brukte vi kremfløte som var blitt sur + litt creme fraiche.


Fremgangsmåte

Skjær løken i terninger og champignonene i skiver.
Skjær kjøttet i ca. 1 cm tykke strimler.
Svisj løk og champignon i oljen, til væsken fra champignonene er kokt vekk.
Ta det opp og brun så kjøttet.
Bland kjøttet med grønnnsakene og smak til med salt, pepper og paprika.
Tilsett tomatpuré og syrnet fløte og la det koke opp.
Serveres med ris og evt. kokte grønnsaker eller en salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Thaigryte med strimlet svinekjøtt.

Thaigryte med strimlet svinekjøtt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.08.2016
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

400 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk løk i båter
2 båt hakket hvitløk
½ ss olje
2 ss rød karripasta
2 boks lett kokosmelk
1 ½ dl vann
2 stk gulrot i staver
1 pk frisk babymais
1 stk grønn paprika i biter
saft og skall av ½ stk lime
2 ss soyasaus
200 g fiberris
1 ts sukker


Få ting er bedre enn smaken av smilets land! Denne thaigryten med svinekjøtt har eksotiske smaker av kokos og karripasta.


Fremgangsmåte

1. Brun strimler av svinekjøtt i flere omganger i en varm panne med olje. Sett kjøttet til side.
2. Ha olje i en varm gryte. Fres løk og hvitløk til det er blankt. Tilsett karripasta og fres videre i 1-2 minutter. Rør godt så det ikke svir seg. Tilsett kokosmelk og vann. Småkok gryten i 10 minutter.
Dersom du har tørket kaffirlimeblad kan du tilsette et par blader sammen med væsken.
3. Kok ris etter anvisning på pakken.
4. Del babymais i to, og ha den i gryten sammen med gulrot, småkok i 5 minutter.
5. Ha kjøttet tilbake i gryta, og tilsett samtidig paprika, skall og saft av lime og sukker. Smak til med soyasaus.

Fiskesaus er også en smaksetter som benyttes mye i det thailandske kjøkken, og passer derfor også veldig godt i denne retten. Tilsett 1 ss fiskesaus samtidig med soyasausen.

Server den smakfulle gryta med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalkun Stroganoff.

Kalkun Stroganoff


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1500 g kalkunfilet skåret i terninger
SMØR TIL STEKING
4 båt finhakket hvitløk
3 stk løk i skiver
400 g frisk sjampinjong i skiver
1 l vann
2 stk hønsebuljongterning
1 ts tørr sennep
1 ts worchestershiresaus
1 boks tomatpuré
2 boks hermetiske tomater
3 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts sukker
SALT OG PEPPER


Lag en en stor porsjon stroganoffgryte av en kalkunfilet. Da har du en deilig gryterett til 8 personer. Kalkunfilet er supermørt, derfor trenger derfor ikke gryten koke lenge.


Fremgangsmåte

1. Brun kalkunterningene lett i en panne i flere omganger, og samle dem etter hvert i en stor kjele.
2. Fres hvitløk og løk, og ha det over i kjelen. Fres sjampinjongen i pannen, og ha også den over i kjelen.
3. Hell på hønsebuljong og de andre ingrediensene, til og med hakkede tomater. La alt småkoke i 5 minutter og ha i rømmen. Smak til med litt sukker, salt og pepper.

Server kalkun stroganoff rykende varm med ris, salat og godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Viltgryte 1.

Viltgryte 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 800 g reinsdyrkjøtt uten ben, av bog, høyrygg eller stek
smør/margarin
1/2 løk

2 gulrøtter
ca. 3 dl vann
sopp
5 ss rømme
1 dl melk
2 ss hvetemel
4 enebær
2-3 ss solbærsaft
ca. 2 ts salt
ca. 1/4 ts pepper
1/4 ts timian



Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i terninger, som du bruner i en varm panne. Ha terningene over i en gryte. Kok ut pannen mellom hver bruning.
2. Løken skjærer du i båter, selleri og gulrøtter i skiver. Alt brunes lett i pannen før det tilsettes gryten.
3. Tilsett vann. Når det koker opp lar di det trekke ca. 30 minutter.

4. Brun soppen og ha den over i gryten sammen med kjøttet.
5. Rør sammen rømme, melk og hvetemel og ha det over i gryten sammen med enebær, solbærsaft og pepper.
6. La alt koke opp og deretter trekke 15-20 minutter - til kjøttet er mørt.

Serveres med nykokte poteter, tyttebær og for eksempel grønne bønner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3264






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.