Lompe eller potetkake

Oppdatertdato: 2018-02-08 Publisert: Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen og Brødfakta




Kjært barn har mange navn og det gjelder også lompen eller potetkake som mange sier. Men det som vi kjenner som lomper idag er ikke alltid det som har vært lomper før.

Før potetene kom til landet, ble lompen - eller hellekaken som den heter på Vestlandet - laget av havremel eller byggmel og vann. Da poteten ble tatt i bruk, gikk den inn i stedet for vann i deigen. Potetkakene ble stort sett spist uten noe på, det var bare om søndagen at de ble servert med smør. På søndagen het den derfor mange steder smørkake. I stedet for smør brukte en ofte prim eller fatost, i blant rømme og sukker.

Til lompe brukes samme råvarer som til potetlefse, og lag deigen på samme måte. Potetlompe lages tykkere og i mindre leiver enn potetlefse og kan godt stekes på komfyr eller elektrisk plate.

Potetkake, lompe eller hellekake skal være ca. 1/2 cm tykk og myk. Alle slags mel kan brukes sammen med potetene, enten en sort alene eller en blanding av flere sorter. De beste og løseste potetkakene får en av poteter og byggmel. Med bare hvetemel blir de lett for harde og seige.
Potetene kokes som vanlig i saltet vann, skrelles og males eller presses gjennom fin sikt mens de er varme til massen er helt fin og seig. Jo seigere potetmassen er, jo mindre mel går det til, og jo bedre blir lompene.
Elt minst mulig mel inn i potetene, deigen skal bare være så fast at den såvidt kan kjevles. Kjevl deigen ut til nokså tynne leiver, hvis en steker dem på takke eller helle, kan en bruke den størrelsen en foretrekker, men hvis de skal stekes på elektrisk plate, er det greitt å skjære ut deigen etter et mål som passer til platen f. eks. en tallerken, 15 cm i diam er vanlig. Men man kan og kjevle ut til større emner men som fortsatt kjevles litt tykkere enn potetlefse.

En må være lett på hånden når en kjevler og bruke minst mulig bakemel. Leiven må ikke være melet utenpå når den legges på platen.
Legg leiven på varm takke eller plate. Snu den ofte med en myk stekekniv. Når de er ferdige, skal de ha lys bunnfarge - men ikke være grå - med store lysebrune flekker. Lomper skal være myke og fløyelsesaktig. Er varmen for sterk, blir de lett rå inni, er den for svak, blir de seige og harde. Hvis de blærer seg, kan en prikke dem mens de ligger på varmen.
La dem få dampe av seg litt etter at de er stekt, og legg dem så i et klede til de skal brukes. De skal helst spises med det samme. Noen vil helst ha dem med smør og sukker på, andre foretrekker dem med smør og skarp ost, gammelost eller fatost. Den nyeste bruken av lompe er sammen med varm pølse og sennep. Og hvem har vel ikke kjøpt lomper i butikken. Nå kan jo ikke disse sammenlignes med hjemmelagde, men hver sin smak.

Jeg legger ved flere oppskrifter på lomper + noen potetlefser som man gjerne kan prøve seg på.



Hjemmelagde lomper


Prøv også Hjemmelagde lomper.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.07.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

1 kg potet
1 ts salt
1,5 dl hvetemel
1 dl rugmel, fint
hvetemel til utbaking


Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv!


Fremgangsmåte

Denne oppskriften gir 12 til 14 lomper.

Kok potetene med skallet på. Mos dem sammen med 1 ts salt. Bland inn hvetemel og rugmel. Lompene blir harde med for mye mel.

Del opp i 12-14 emner som kjevles ut til runde leiver, ca. 20 cm i diameter.

Stek lompene i tørr stekepanne (gjerne på grillen) eller på takke til de er lyse, men med brune flekker. Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Potetlefser fra Oppdal


Prøv også Potetlefser fra Oppdal.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 kg kokte poteter
1/2 ts salt
3 dl rugmel
litt hvetemel
grynmel til utbaking



Fremgangsmåte

Man har inntrykk av at nær sagt alle bygdene hadde sine egne variasjoner på lefser, lemser og klenning. Det var også stor forskjell fra gard til gard.

Mal potetene to ganger. Ha i salt og litt rugmel. Ta en liten del av deigen og kna i rugmel og litt hvetemel til fast deig. Bruk grynmel som "breiemel". Bak til tynne leiver og stek på varm takke. Legg lefsen i et klede. Lefsene kan fryses.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 132,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Potetlefser til lutefisk


Prøv også Potetlefser til lutefisk.

Antall porsjoner = 20
Dato lagt inn eller oppdatert 29.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

2 ½ kg ferdigkokte poteter
2 dl seterrømme
2 dl kremfløte
100 g smør
2 ts salt
hvetemel til utbaking


Potetlefser er godt til middagsmat som fisk og kjøtt. Disse lefsene kan du gjerne servere til lutefisken. Oppskrift fra Ågot Storlid.


Fremgangsmåte

1. Start med å koke og avkjøle potetene.
2. Bland sammen rømme, fløte og malte kokte poteter.
3. Del deigen i to deler og elt inn hvetemel til deigen kjennes passe fast. (Grunnen til at vi elter inn mel i halve deigen om gangen er at hvis man tar hele deigen samtidig, så blir den klissete og vanskelig å jobbe med.)
4. Del deigen i 20–22 emner og bak ut leiver.
5. Stek leivene på en takke til de er svakt gyllenbrune på begge sider.

Tips! Lefsene kan også smøre med ost eller annet pålegg til nistemat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Hellekake.

Hellekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brødfakta
Bildet er tatt av Brødfakta

Ingredienser

3 kg kokte, malne poteter, lunkne
surdeig (ein klatt gjærdeig frå tidlegare bakedag)
0,1 kg gjær oppløyst i lunka vatn
0,5 kg kneippmjøl (grovt kveitemjøl)
fint rugmjøl til passe fast deig.



Fremgangsmåte

Står til heving natta over, i alle høve 4-5 timar. Meir rugmjøl i. Hævast att 1 times tid.
Vert laga til kaker så vide som ein frukosttallerk og ca 2 cm tjukke.
Ligg til hæving på lun plass ein halv times tid. Stikkast med gaffel 4-5 gonger i kvar kake. Steikjast på helle med ikkje for sterk varme om lag 15 min. på kvar side.

Kan også bruka fint kveitemjøl i staden for rug, men vert knapt så gode da.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Potetlomper


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg kokte poteter
1 ts salt
2 dl fint rugmel
1 dl hvetemel



Fremgangsmåte

Mos potetene i matprosessor med salt. Bland melet og kna det raskt inn i potetmassen. Kna inn så lite mel som mulig, deigen skal bare være så fast at den kan kjevles.

Trill ut deigen til en tykk pølse og skjær den i skiver. Hver skive kjevles til en lompe på størrelse med en frokosttallerken.

Stek lompene på begge sider rett på kokeplate, i teflonbelagt stekepanne eller på takke.

Smør potetlompene med litt sirup eller mager prim til kaffen. Husk også at tørre lomper blir som ferske igjen etter oppvarming i plast i mikrobølgeovn.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lefse eller potetlompe fra Idstad


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bondelaget

Ingredienser

3 kg potetstappe
0,5 kg rugmjøl
1 ts salt
kveitemjøl



Fremgangsmåte

Arbeid potetstappa, rugmjølet og salt saman til ein deig. Den må være så fast at den er god å kjevle ut. Bruk kveitemjølet til utbaking (breiemjøl). Lefse kjevler ein ut så tynn ein trur det går an å flytte den, og så stor at den fyller takka. Potetlomper skjærer ein ut med ein ring på ca 15 cm i diameter. Lefse og potetlompe skal steikast ved god varme og tildekkast med klede.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lefse til rakfisk og lutefisk.

Lefse til rakfisk og lutefisk


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 29.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

1 ½ kg potet
ca. 150 g siktet rugmel eller sammalt
ca. 50 g hvetemel
5 ts salt


Disse myke potetlefsene passer spesielt godt til fisk- og kjøttretter. Oppskrift fra Hartvig Moasveen


Fremgangsmåte

1. Start med å koke og mose potetene.
2. Ha så alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og la maskinen gå til alt er godt blandet og deigen slipper bollen.
3. Del deigen i åtte emner og kjevle ut leivene så tynne som du klarer uten at de revner.
4. Stek lefsene på takke på nest høyeste temperatur til du ser at leiven bobler seg litt og at det er kommet små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden.
5. Etterhvert som lefsene er ferdig stekt og har dampet av seg litt, bretter du dem sammen og legger i press.

Tips! Hvis ikke lefsene skal spises samme dag lønner det seg å fryse dem med matpapir mellom lagene og ta opp fra fryseren i porsjoner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:141





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.