Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Meksikanske godbiter. en miniguide til taco. burrito. nachos. salsa

Oppdatertdato: 2014-11-24 Publisert: Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: matprat.no, Knut Pettersen, Magnus Thor Magnusson Kilder: matprat.no, Matoppskrift.no


Empanadas Har du noen gang, som meg, blitt forvirret av alle disse meksikanske rettene som spises til gullrekka? Forvirret av de mange navn og hva de enkelte er? Og forskjellen på taco, burritos, nachos, enchilada, fajitas, quesadillas osv?

Da er du ikke alene og her er den endelige guiden til disse forskjellige rettene og forskjellen mellom dem. Samt forklaring og oppskrifter på tilbehør. Og flere av disse er ikke bare meksikanske, men og kjente retter fra andre land i Mellom og Sør Amerika. Men en ting er sikkert og går igjen, det er chili og tortillas. Og det ser man fort er populært og her i Norge, når man tråler butikkhyllene på fredag ettermiddag.

For der finnes ett formidabelt utvalg av de forskjellige tortillas, taco kit, tilbehør, krydder mikser og salsas. Men mye av dette kan man lage selv, særlig sauser og krydderblandinger.

Hjemme har vi vært gjennom de fleste rettene, og selv etter noen uhell med chili, så dukker disse stadig vekk opp på fredags kvelden eller andre kvelder. Og vi har funnet ut at det meste kan puttes i en meksikansk lefse, eller for den slags skyld i en norsk lefse. For de norske lefsene er ypperlig til flere av disse rettene. Men de bør være av den seige sorten. Her får dere en gjennomgang av alle disse, med forklaringer, oppskrifter og masse snacks. Så da kan dere være sikre på at Norge Rundt, Beat for Beat, Nytt på Nytt og Skavlan er i gode kulinariske hender.

Men jeg tror det er best å begynne med en skikkelig oversikt over de forskjellige navn.

 • Taco: Den som alle kjenner. Dette er forskjellige blandede ingredienser lagt i ett hardt maisskjell og fortært med lidenskap foran TV’n her i Norge. Opprinnelig blir det brukt en myk tortillalefse her, og disse harde skjellene våre er en avart som ikke er noe tradisjonelt fra Mexico. Ingrediensene her blander som regel gjestene selv og det er mange grønnsaker.
 • Burritos: Ligner taco men her brukes bare myke hvetelefser som fylles med ingredienser og rulles sammen. Serveres ofte varme og i flere varianter. Dette er en rett som er lett å spise og passende streetfood. Favoritt her hjemme med norske lefser. Ingredienser er ofte en krydret kjøttblanding med grønnsaker som er stekt.
 • Nachos: Dette er en helt annen rett med maischips servert med ost opprinnelig, men og en kjøttsaus ol. Dette brukes og ofte som snacks i flere varianter med for eksempel salsasaus som dip. Passer fint til Skavlan? etter at tacoen er spist.. Maischips kalles og tortillachips eller nachochips.
 • Enchilada: Dette er og myke tortillas rullet rundt fyll, men her brukes maistortillas. Og enchilada blir ofte dekket av diverse sauser og ost før de gratineres i ovn. Finnes i mange varianter.
 • Fajitas: Dette er en rett hvor grillet kjøtt og andre ingredienser, serveres på tortillas. Både mais og hvete. Ligner burritos, men er mer åpne og serveres ofte på tallerken. Også kjent streetfood. Opprinnelig brukes skirt steak, som er bogkjøtt fra okse. Dette grilles og strimles i tortillas med løk, paprika osv.
 • Quesadillas: Dette er ost og andre ingredienser som legges mellom 2 tortillas eller på 1 tortillas som brettes, stekes/bakes og serveres. Blir på en måte en slags dobbel sandwich. Disse kan og deles i biter og serveres som snacks.
 • Empanadas: En rett som er mer vanlig sørover i Amerika og ikke noe spesiell Meksikansk rett. Det er diverse fyll som pakkes inn i deig og stekes i ovn. Har og blitt en favoritt her hjemme. Deigen er en paideig med mel og smør. Empanadas ligner russiske piroger. Disse kan og være søte.
 • Tortillas: Dette er rett og slett en lompe laget opprinnelig av mais. Denne betegnelsen brukes i Sør og Mellom Amerika. Det brukes og hvete i disse (for eksempel til burritos), men er opprinnelig laget av maismel. Er en viktig del av basis kostholdet i disse landene. Forskjellige størrelser. I Spania betyr tortillas en omelett.
 • Salsa: Er en kryddersaus som brukes i de forskjellige rettene og som dipsaus. Ofte utgangspunkt med tomat og chili. Det er mange typer. Andre typer er Mojo, Piri Piri, chimichurri. Styrken reguleres som regel av chili, og type/mengde chili.
 • Guacamole: Også en saus med utgangspunkt i avokado. Flere tilsetninger som chili, grønn tomat, salt, lime ol brukes. Serveres kald ved siden av flere forskjellige retter.
 • Chili: Denne grønnsaken er jo det første man tenker på i forbindelse med Mexico. Finnes i mange varianter og styrker. Her i Norge er det mest vanlig med den vanlige grønne eller røde typen, men prøv gjerne andre typer om det finnes i grønnsaksdisken, for eksempel habanero som er mindre og sterkere. Chili er i samme familie med paprika. Før bruk fjernes stilk og frø.
 • TexMex: En matkultur som dekker grenseområdene sør i USA og Mexico. Tex står for Texas og Mex da for Mexico. Denne stilen har spredd seg over hele verden. De samme rettene går igjen her som i Mexico og ofte de samme råvarene.


Men så kommer det interessante her, nemlig hvordan de forskjellige rettene lages!
Vi har som nevnt prøvd mange av disse, og her har dere grunnoppskriftene på de respektive rettene. Jeg har og noen tips/oppskrifter på tilbehør som guacamole og salsa.
Vanlig taco

Vanlig taco

4 porsjoner

Ca 12 tacoskjell
3 ss smør
ca 400 g kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 løk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 salat i strimler
300 g reven ost
Rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot

Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler.
Riv osten og legg i skål.
Fyll en skål med rømme.
Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt.
Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens.
Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.

Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.
Kyllingtaco

Kyllingtaco

Ca 4 porsjoner

Variant med kyllingkjøttdeig. Vi brukte i tillegg noen rester av kyllingpølser. Like godt for det og så enkelt!

12 Tacoskjell (beregne 3 per person)

Fyll:
4 skiver bacon
800 g (2 pk) kyllingkjøttdeig
1 hakket løk
1/2 rød og 1/2 grønn paprika
1/2 boks mais
1 pose tacokrydder + vann som angitt på posen
1 gl tacosaus (hot eller mild)

salat
maiskorn
revet ost
rømme
tacosaus

Varm tacoskjellene som angitt på pakken.
Stek kjøttdeig i stekepannen med tacokrydder som det står på posen. Hakk bacon i biter og stek dem også.
Fyll skjellene med kjøttfyll, salat, rå løk, maiskorn og revet ost. Ha på tacosaus og rømme etter smak.

Klikk her for flere tacos oppskrifter:

Burritos med kyllingkjøttdeig

Burritos med kyllingkjøttdeig

4 porsjoner

Burritos kommet fra spansk "burro" som betyr esel (muldyr) - og en burrito er en tortilla godt lastet, akkurat som muldyret.

400 g kyllingkjøttdeig
½ stk. løk
1 pose tacokrydder
ca. 1 dl vann
1 glass tacosaus
1 boks hermetiske maiskorn, liten boks
1 stk. hakket rød paprika
1 dl revet hvitost
8 stk. hvetetortilla

Guacamole:
1 stk. avocado
litt sitronsaft
1 båt revet hvitløk
litt salt og kvernet pepper
Sett stekeovnen på 175 °C og varm tortillaene som anvist på pakken.

Stek kyllingkjøttdeig og løk i litt smør eller olje. Tilsett tacokrydder, vann og tacosaus. Kok i noen minutter. Ha i mais og paprika.

Legg noen skjeer av kyllingfyllet på hver tortilla og rull sammen. Legg dem med skjøten ned på et smurt stekebrett eller i en ildfast form. Dryss over revet ost og gratiner burritosene i ovnen ved 225 °C til osten har smeltet.

Del avokadoen i to og ta ut steinen. Mos med en gaffel og bland inn resten av ingrediensene.

Server kyllingburritos med salat, rømme, tomatsalsa, guacamole og limebåter.

Klikk her for flere burritos oppskrifter:

Nachos

For 2 personer

Nachos Dette er skikkelig digg! En fantastisk deilig rett å be venner på, eller rett og slett en rett du kan hygge deg med helt alene. Her er og flere varianter.

300 gr kjøttdeig /karbonadedeig
0,5 stk løk
0,5 stk frisk, rød chili i ringer
1 pakke kryddermiks + vann etter anvisning på pakken
1 pose(r) tortillachips á 200 g
0,5 boks(er) hermetiske brune bønner
1 glass salsa
0,5 stk finstrimlet purre
1 dl revet hvitost

1. Fres kjøttdeig, finhakket løk og chili i en varm panne.
2. Tilsett kryddermiksen og vann og la sausen koke etter anvisning på pakken.
3. Legg tortillachipsen på et ildfast fat og fordel resten av ingrediensene på toppen, osten til slutt.
4. Gratiner i stekeovn på 225° C i ca. 5 minutter.

Klikk her for flere nachos oppskrifter:

Enchilada

4 porsjoner

Enkelt og godt på fredagskvelden. En slags mexicansk lasagne

Enchilada 8 stk Tortillas (maislefser)

Enchiladassaus:
3 dl vann
1 dl tomatpure
Taco/ enchiladas Seasoning Mix

Fyll:
400 gr kjøttdeig
1 stk finhakket løk
1 fedd hvitløk, finhakket
1 stk paprika (i små biter)
1 boks(er) kidney bønner
3 dl ost (cheddar, Jarlsberg)
2 dl rømme

1. Varm opp stekeovnen til 200 grader
2. Kok opp vannet sammen med tomatpure og kryddermiks. Rør rundt under oppkokingen.
3. Brun kjøttdeigen i litt olje (eller smør). Tilsett løk, hvitløk, avrente bønner og paprika mot slutten av stekingen og la dette frese en god stund.
4. Tilsett omlag 2 dl av sausen i kjøttdeigen og la dette småkoke på svak varme i 5 min.
5. Fordel kjøttsaus og ost i hver av tortillaene og rull dem sammen. Legg tortillaene i en smurt ildfast form.
6. Bland inn rømme i resten av sausen og fordel utover på toppen av tortillaene. Strø osten over til slutt og pynt gjerne med oliven og/eller jalapenos.
7. Stek tortillaene i 15- 20 minutter eller til osten er smeltet.

Klikk her for flere Enchilada oppskrifter:

Fajitas

2 personer

Fajitas 300 gr biffkjøtt i strimler
0,5 glass syltet jalapenos med kraft
1 stk løk
1 stk rød paprika
3 ss ferdig salsa
2 ss olje
Ca 6 stk hvetetortillas
1 boks(er) guacamole (avokadodip)
0,5 boks(er) bønner meksikanske
Ca. 1 dl rømme
1 glass salsa

1. Mariner biffstrimlene i jalapeno med kraften i ca. 30 minutter.
2. Sil kraften av kjøttet og brun det i varm stekepanne sammen med strimlet løk og paprika og noen jalapeno i ca. 5 minutter. Rør inn salsaen.
3. Fyll varme tortilla med kjøttblandingen, guacamole, varme bønner, rømme og litt salsa. Brettes som en konvolutt.

Klikk her for flere Fajitas oppskrifter:

Quesadilla

2 porsjoner

Quesadilla 2 stk hvetetortilla
4 dl grovt revet hvit ost
Ca 3,5 ss tacosaus
2 dl finhakket spekeskinke
2 stk grønne chili

Legg tortillaene på et stekefat. Fordel ost, chili, tacosaus og spekeskinke.
Brett tortillaen over og stek dem på 200 grader rundt 5 minutter. Hell litt tacosaus over og server.

Klikk her for flere Quesadilla oppskrifter:

Empanadas

4 porsjoner

Fyll
0,5 dl rosiner
1 stk løk
0,33 bunt(er) persille
200 gr kjøttdeig
2 stk egg
1 ts paprika
0,5 krm pepper
0,5 ts salt
1 ss olivenolje
Ca 6 stk oliven Empanadas

Deig
7 dl hvetemel
0,5 ts salt
125 gr Margarin
1 dl vann
egg til pensling

Hardkok eggene. Legg rosinene en stund i varmt vann. Finhakk rosinene. Finhakk løken og stek den myk i olje. Slå ca 2 ss vann i pannen og la det koke inn. Ha i kjøttet, rosinene og krydderet. La det steke mens du rører. Tilsett finhakket persille. Sett fyllet til side. Fjern steinene i oliven. Del opp de kokte eggene i skiver. Slå ovnen på 250 C.

Smuldre margarin i mel og salt. Arbeid deigen med så mye vann som nødvendig for at deigen skal bli fast og smidig. Del deigen i 8 emner. Kjevle ut deigen ca 3 cm tykk. Bruk en asjett som mål til å forme empanadas.

Legg 2 ss fyll, ¼ egg og litt oliven i hver av rundingene. Brett deigen sammen til en halvmåne. Trykk sammen kantene. De kan fuktes med litt kaldt vann for å sitte bedre. Pensle empanadas med sammenpisket egg. Stek empanadas til de er lysebrune, ca 10-15 minutter midt i ovnen.

Klikk her for flere Empanadas oppskrifter:

Til å pakke inn alle disse godbitene trenger man tortilla. Dette er små lefser lagd av mais eller hvetemel, men og poteter som vi lager potetlomper. Her i Norge pleier vi å kjøpe disse ferdige, men kan og ganske enkelt lages selv hjemme. Klarer man å lage en pizzabunn da klarer man en tortilla.
 Maistortilla

Maistortilla

Ca 10 stk tortillas

Hver tortilla har ca 90 kcal

180 gr maismel
1 ts salt
2 ss romtemperert smør
1,2 dl vann

1. Kna sammen maismel, salt og smør i en bolle. Tilsett vann og bland godt sammen til en bløt deig. Del deigen i 10 like store deler.
2. Ha litt vann på hendene og form delene til små boller. Legg en bolle på et ark bakepapir. Form den til en rund sirkel med hendene og legg litt plastfolie over. Kjevle til deigen er ca. 3 mm tykk og du har en liten rund lefse.
Er det vanskelig å kjevle ut helt runde lefser? Kjevle ut deigen til passe tykkelse og bruk deretter en tallerken til å skjære rundt. Da blir alle lefsene like store.
3. Ta av plastfolien og legg lefsen med papiret opp i en varm, tørr stekepanne. Dra forsiktig av bakepapiret etter 15-20 sekunder og stek lefsene i ca. 1 minutt på hver side.
4. Legg de ferdig stekte tortillalefsene oppå hverandre innpakket i et kjøkkenhåndkle for å unngå at de blir tørre.

Tortilla av mais og hvetemel

Blir ca 20 tortillas.

Hver tortillas har ca 60 kcal

3,75 dl hvetemel, siktet
2,5 dl maismel, siktet
2,5 dl varmt vann

Bland hvetemel og maismel i en stor bakebolle. Lag en fordypning i melet. Tilsett varmt vann, litt om gangen. Bruk en kniv til å blande en fast deig. Ha deigen ut på lett melet bord, og kna den i 3 min. eller til den er smidig.
Del deigen i det antall ferdige tortillaer du ønsker. Kjevle ut et emne om gangen på lett melet bord til de er svært tynne (omtrent papirtykkelse). Legg dem til side etter hvert, og dekk dem med plast.
Varm opp en tørr, tykkbunnet stekepanne eller en stekeplate. Legg tortillaene, en om gangen i tørr panne. Snu tortillaen når kantene begynner å krølle seg lett. Noen få sekunder på hver side pleier å være riktig steketid. Hvis melrestene begynner å bli brent i pannen, tørk dem bort med kjøkkenpapir.
Klikk her for flere Tortillas oppskrifter:

Guacamole og salsa hører til mange av de meksikanske rettene. Guacamole er en slags dip av moset avocado med diverse annet i. Og salsa er en saus med tomater, chili osv i. For begge finnes det masse oppskrifter.
Guacamole

Guacamole

4 porsjoner.

100 gr guacamole gir ca 147 kcal

2 stk modne avocado
2 fedd hvitløk
1 dl hakket vårløk
2 ss grønn chili
2 ss koriander, hakket
3 ss lime- eller sitronsaft
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

1. Del avokadoene i to og ta ut kjøttet. Mos med gaffel.
2. Finhakk hvitløk, vårløk, chili og koriander, og bland dette sammen med avokado. Smak til med lime- eller sitronsaft, salt og pepper.
Du kan også kjøre alle ingrediensene til passende konsistens i en mikser. Da får du en jevnere guacamole enn hvis du bruker morter eller gaffel.

Klikk her for flere Guacamole oppskrifter:

Salsa

Salsa
Og så til slutt salsaen. Som er en saus som blir brukt i mange forskjellige retter, som tilbehør, som dip eller bare blandes med andre ingredienser i lefsa!

Her er det mange varianter, men vi nevner en av dem. For andre kan du kjøre søket under oppskriften.

Denne har 22 kcal pr 100 gr.

3 stk tomater, modne
0,25 stk løk
1 kvist frisk koriander
1 dash salt
Ca 4 stk røde chili
1 fedd hvitløk
1 stk lime, saften

Salsa er uunnværlig når du skal ha en meksikansk aften eller hvis du skal lage meksikanske småretter. Nacho-chips eller vanlig chips blir en egen opplevelse med en deilig salsasaus som dipp! Salsa er også svært godt til Pizza, ostesmørbrød og mere.

Skjær et kryss i toppen og bunnen av tomatene og legg de i kokende vann ca 10 sekunder. Ta opp tomatene og fjern stilken og skinnet.
Snitt chiliene på langs og ta ut frøene. Legg alle ingrediensene i en foodprocessor og mos. Smak til med salt. Du kan godt øke mengden hvitløk for å få en ennå mer markert smak.

Klikk her for flere Salsa oppskrifter:

Dette var en enkel oversikt over de meksikanske godbitene som vi alle er blitt så glad i. Som man ser er det ikke bare taco, men mange forskjellige varianter. Hjemme bruker vi med jevne mellomrom å rydde i kjøleskapet, og tar da det som er av grønnsaker, pølser ol, kutter i småbiter, krydrer godt og steker det i stekepanna. Skvetter over litt salsasaus, krydrer med chili eller cayenne, og så spiser dette innrullet i lomper eller lefser. Utrolig godt og så enkelt. Man kan og lure inn litt ost og rømme om det er sterkt.

Lykke til. Mvh Knut og Rosemarie.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2977

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.