Den første makrellen tidlig på sommeren er alltid den beste, kanskje unntatt når de små pirene kommer. Men vi fikk 3 store helt ferske for noen dager siden og for oss sørlendinger er dette julekvelden. Makrell er ganske fet og er en grillvennlig fisk. Du kan grille den hel eller som fileter, eller i folie som vi har prøvd før. Makrell er og en fisk som har lignende søsken flere steder i verden, men under andre navn, størrelse og utseende. Jeg har selv grillet stillehavsmakrell på en strand i asia, og smaken er ganske lik den jeg var vant med.
Stekt makrell 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Annies GjestekroBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 stk små Makrell
Hvetemel
pepper og salt
Margarin
Rull filetene i hakket perselle
bland 3 dl hvetemel i en plastpose
tilsett 1 liten ts pepper
½ ss salt
filetene ristes lett i posen
ta fisken ut, og rist av overflødig mel
stek i margarin 2-3 min. på begge sider til den er gjennomstekt og gyldenbrun
Server med fettet fra pannen, kokt potet, agurksalat, hodesalat og rømme.
Vår favoritt hjemme om sommeren. Server med rømme, agurksalat og kokte poteter.Fremgangsmåte
Stekt makrell er veldig vanlig, spesielt i østlandsområdet. Lenger nord, og vest i landet har makrellen ikke alltid vært like populær. Fisken er bedre enn sitt noe frynsete rykte, men for å få barn, og også voksne til å spise mere fisk, må den være beinfri.
Her er måten å rense makrellen på:
Skjær først filetene ut av fisken. Deretter kutter man langs sidebeina, slik at disse blir skjært vekk. Deretter kutter man av fisken rett nedenfor finnen som sitter øverst mot hodet. Legg fisken med skinnsiden ned, og gjør et kutt på hver side av de små sidebeina, men ikke slik at skinnet blir skadet. Dra så ut disse beina, og fisken er totalt fri for bein. Det blir endel fiske-kjøtt borte, men har man barn i familien lønner det seg absolutt.
Rull filetene i hakket perselle
bland 3 dl hvetemel i en plastpose
tilsett 1 liten ts pepper
½ ss salt
filetene ristes lett i posen
ta fisken ut, og rist av overflødig mel
stek i margarin 2-3 min. på begge sider til den er gjennomstekt og gyldenbrun
Server med fettet fra pannen, kokt potet, agurksalat, hodesalat og rømme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
136,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinert makrell i sitrongress
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
30.08.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 stk stor makrell
Marinade
1 stk rødløk finhakket
3 stk finhakket sitrongress
2 ss ingefær, finhakket
2 ss hvitløk, finhakket
2 ss lime juice
2 ss sukker
3 ss eddik
evt 1 ss ketchup
En annen måte å bruke makrell på. Akkurat nå er det mye makrell her i sør og vi har aldri marinert makrellen før steking, så dette var en ny og veldig vellykket oppskrift.
Sitrongressblandingen serveres ved siden av og kan spises.Fremgangsmåte
Bland sammen marinaden. Rundrens makrellen og del den nesten over med å kutte den på langs fra ryggen. Kutt av hode og hale. Legg makrellen i en liten form og hell over marinaden. (Selvfølgelig kan og makrellen fileteres som vanlig, men vi rundrenset bare for at det blir litt kult på bilder)
Marineres i 1 time i kjøleskap.
Tas ut, ta vare på marinaden og stek makrellen i en stor stekepanne som vanlig med litt olje/smør i pannen,
Sil marinade og kok/stek den faste delen i 2-3 minutter og server på toppen av makrellen sammen med resten av marinaden som evt saus.
Server med ris, og for eksempel en grønn salat
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet makrell 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
2 stk Makrell.
Marinade:4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt
Makrell er bare nydelig på grillen. Her servert med grillede søtpoteter, agurksalatFremgangsmåte
Grilltiden:
Avstand fra steketid (på fra glørne hver side):
Skiver og fileter: 6-7 cm - 4-7 min
Hel fisk på ca 300 g: 10-15 cm - 6-10 min
Hel fisk på ca 1 kg: ca 15 cm - 15-20 min
Fisken er ferdig når fiskekjøttet løsner fra bena.
For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Det kan og lønne seg å skyve de rundt hele tiden, slik at de ikke brenenr fast. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet.
Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.
Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.
Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.
Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grillet hel makrell
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
10.06.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 kg hel makrell
2 ss olje
1 liten løk
2 ss friskpresset sitron
3 ts fiskekrydder (fritt valg)
50 - 100 g smør
Her kan man jo selvsagt bruke annen fisk, men makrell er nydelig. Finn en i passelig størrelse, de som er mindre er passende for en person, men med ofte mye bein.Fremgangsmåte
Rens og skyll makrellen hvis dette ikke er gjort, ta av hodet. Tørk fisken utvendig og innvendig med papir. Bland sammen i en skål olje, løk i ringer, friskpresset sitron og fiskekrydder. Pensle fisken lett utvendig med marinaden (unngå løkringene).
Legg resten av blandingen i buken på fisken. Fordel smøret i små klatter utover fiskebuken. Den hele fisken legges i fiskerist eller så går det greit å legge den rett på grillristen, men husk å olje rista først. Man kan forsiktig surre rundt litt bomullstråd, så tingene holder seg på plass.
Grilles ca. 5 min. på hver side. Må grilles lengre for større fisk. Fisken er ferdig når fiskekjøttet slipper ryggbenet. Serveres med for eksempel kokte poteter og en frisk salat. Eller ris som vi er glad i.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
242,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt makrell med urtekesam, krydderkokt rips og grillet potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BørjessonIngredienser
4 middels store eller 8 små makreller
3 ss hvetemel
1 ss salt
1 ts pepper
olje til steking
Urtekesam:
1 beger mager kesam
½ ts salt
1 knivsodd hvit pepper
1 knivsodd karripulver
2 ss hakket grønt, persille, dill, gressløk, timian blandet
Krydderkokt rips:
2 dl vann
0,5 dl sukker
4 hele nelliker
4 hele pepperkorn
1 kanelstang
2 stjerneanis
½ vaniljestang
Grillet potetsalat:
8 små nypoteter
2 ss hvitvinsedik
3 ss olivenolje
1 ts karripulver
1 ts hakket timian
½ ts salt
1 knivsodd pepper
Fremgangsmåte
Start med potetene. Skrubb dem godt og kok dem i ca. 10 min til de er halvkokte. Del dem i to langsetter. Bland de øvrige ingrediensene og hell dem over potetene. La dem trekke mens resten av retten gjøres klar. Like før servering stekes potetene i grillpanne eller på grill til de er møre, sprø og gylne.
Bland alt til urtekesamen og smak den godt til.
Rips. Kok vann med sukker og krydder uten lokk i ca. 5 min. Legg i ripsklasene og la dem trekke i et par min. De må ikke koke. Avkjøl dem i laken.
Rens, skyll og tørk makrellene. Vend dem i en blanding av mel, salt og pepper og stek dem i olje på grill eller i panne, ca. 4 min på hver side eller til de er gjennomstekte, gylne og sprø. Legg makrellene i dobbeltrist hvis de stekes på grill, da er det enkelt å snu dem. Server makrellene med det gode tilbehøret.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Makrell som i Provence
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.07.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 makreller
salt
pepper
hvetemel
3 ss olivenolje
2 ss hakket løk
1 glass risvin
6 modne tomater
2 ss hakket persille
1 hakket hvitløksbåt
En litt annerledes måte å tilberede makrell på. Vi delte og opp makrellen i biter ikke fileter før steking. Server med ris som vi gjorde.Fremgangsmåte
makrellen renses, flåes og fileteres. Filetene skjæres opp på tvers til ca. 2 cm biter.
Salt og pepper snues i melet. Varm oljen i en jerngryte. Ha i løken. Når den brunes tilsettes fiskebitene. Disse må snues hele tiden.
Tilsett de flådde tomatene, persillen, hvitløken og vinen. Dette skal putre under lokk på svak varme i ca 15 minutter. Server med ris og salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
78,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Syltet makrell fra Sørlandet
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kg makrell
2,5 dl vann
1 1/2 ts salt
1 liten løk i skiver
3 ss eddik
10 pepperkorn
2 laurbærblad
2 nellikspikre
1/3 ts revet muskatnøtt
hakket persille
Syltet makrell er herlig sommermat servert kald med varme poteter og rømme til.Fremgangsmåte
Rundrens fisken og vask den godt i rikelig kaldt vann. Skjær fisken i skiver, ca 2 fingerbredder tykt.
Kok opp vann og salt og legg i fisken. Kok opp og la fisken bli akkurat gjennomkokt. Ta ut fisken og legg i en bolle. Kok opp kraften med alle krydderne og hell den kokende over fisken. Strø over persille og la fisken stå kjølig og trekke til neste dag.
Syltet makrell er god sommermat servert kald med varme poteter og rømme til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Makrell á la Astrid
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
600 g makrellfilet
1 stk løk
8 stk sjampinjong
smør
salt og pepper
Saus
3 dl rømme
2 ss gressløk
Tilbehør
brokkoli
ris
Makrell er en sunn og tradisjonsrik råvare som kan varieres på mange måter. I denne oppskriften blir stekt makrell servert med en deilig rømmesaus med løk og sopp.Fremgangsmåte
Skjær løk og sjampinjong i skiver, og stek i smør til det får god farge. Sett til side.
Dryss salt og pepper på makrellfileten.
La smøret bli brunt i panna og legg fisken i med skinnsiden ned. Stek til den får en gyllen og fin farge, skru ned varmen og stek litt på den andre siden.
Legg makrellen på et fat.
Saus
Ha rømmen i stekepannen som du stekte makrellen i, og la den bli varm.
Tilsett løk- og soppblandingen og la alt bli gjennomvarmt. Ha i gressløken.
Serveres med lettkokt brokkoli og ris.
Tips:
Her kan du gjerne bruke fryst makrellfilet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
183,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt makrell med nykål og gulrot
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
10.07.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 stk makrell middels størrelse
3 ss hvetemel
0,25 ts pepper
1 ts salt
Tilbehør
0,5 stk nykål i båter
3 middels gulrøtter
2 ss stekeolje
1 dash salt og pepper
3 ss meierismør
2 porsjoner nypoteter eller ris
Det blir flere makrellmiddager på oss nå i sesongen. Her i en kombinasjon med nykål og gulrot. Vi pleier å beregne en middels stor makrell pr person, og jeg fileterer den først på denne måten:
Ha en skarp filetkniv klar
Lag ett snitt rett bak hodet fra undersiden og sprett opp buken. Ta ut alle innvoller og skyll godt. Lag så ett snitt rett bak den forreste sidefinnen og før bladet forsiktig bakover langs ryggbenet. Vær litt løs i handa. Gjenta på den andre siden. Nå har du 2 fileter uten for mye bein om du er dyktig.Fremgangsmåte
Rens og gjør klar fisken. Rør sammen hvetemel på en tallerken med salt og pepper. Legg filetene i melet og vend dem rundt. Varm litt olje i panna og stek filetene noen minutter på hver side til de er pent brune.
Samtidig koker du opp vann med salt og pepper + meierismør. Ha i gulrot i tynne skiver og nykål i båter. La koke til gulrotskivene er møre, noen minutter.
Server makrellen med skyen fra stekepanna, kokt nypotet og kål/gulrot.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Limemarinert makrell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
600 g makrellfilet
5 ss salt, grovt
2 stk lime
1,5 dl olivenolje
1 ts rosépepper
2 ss ingefær, frisk
1 ts salt
Tilbehør
salat
bladpersille
brød
Makrell kan man bruke til så mangt. Prøv denne retten med limemarinert makrellfilet med persille og salat. En sommerlig rett som setter fart på smaksløkene.Fremgangsmåte
Frys makrellfileten i 1 døgn.
Ta ut fileten av fryseren og dryss over med grovt salt. La stå til det er halvtint.
Tørk av salt og skjær makrell i løvtynne skiver. Fordel på fire porsjonstallerkener.
Riv skall av en lime, strimle skall på den andre og press saft av begge to.
Rør sammen olje, finhakket ingefær, revet skall og saft av lime, og rosepepper. Hell det over makrellen.
La det trekke i 10 minutter før servering.
Legg på salat, strimlet limeskall og bladpersille og spis godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
211,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3332