En reise i fårikålens verden


Oppdatertdato: 2024-09-28 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: matprat.no


Urmenneskene vandret ut i verden langs strandsonen. Der fant de mat fra vann, luft og land. Bl.a. spiste de strandkål og andre av kålens mange varianter. Når urmenneskene kom opp i kjøligere åser og fjellstrøk, jaktet de på villsau. På et eller annet sted/tidspunkt møttes kål og lam i en gryte eller stekegrop. Dette er en naturlig kombinasjon, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller sammen. Og har man smakt på noe godt en gang, så fortsetter man med det, helt til våre dager.

Det finnes mange varianter av mat der kål og lam inngår. Vi finner f.eks. kålrulader og forskjellige "slektninger" spredd over hele verden fra Nepal til Sør-Amerika. Når vi tar for oss høstens fårikål, finnes det flere nesten identiske varianter. I en del retter er kål bare en av flere grønsaker i retten. Den finske varianten skiller seg fra den norske ved å ha laurbærblad, persille og hvite pepperkorn istedenfor svarte.

Til og med vår egen fårikål kan virke eksotisk. En venn av meg som ved en anledning serverte fårikål til etniske meksikaner i USA fikk uventet respons. Meksikanerne koste seg, de forundret seg over at retten var "riktig hot krydret". De tygget i seg alt som fantes av sorte pepperkorn i retten! Men vår fårikål kan også være helt familiær langt borte. Du finner samme retten i Bangladesh, bare med den forskjellen at det brukes sitron på lammekjøttet.

Her er flere av disse rettene, noen med næringsinnhold og link til videre informasjon. I tillegg ett par gryteretter med lam men ikke nødvendigvis kål


Annonse



Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsake


Prøv også Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsake.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.09.2019
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

800 g lammekjøtt uten ben
1/2 kg kål
1/2 kg neper
4 dl vann
2 ts salt

Saus:
2 ss smør/margarin
2 ss hvetemel
3 dl kraft fra koking evt. buljong
1 stilkselleri i tynne skiver


Islandsk matkultur er i nær slekt med den norske. Gjennom tiden har lam vært viktig. I Norge spiser vi fenalår og på den Islandske måten saltes og modnes lammelåret innpakket i lerret. Den røykes og like før den spises kokes den.
Fremgangsmåten til retten nedenfor skiller seg fra fårikål, men råvarene og resultatet ligner mye på hverandre. Til lammeretter pleier man å spise mørkt, torvrøykt rugbrød som ligner på sveler i utseende.


Fremgangsmåte

1. Tørk kjøttet og skjær det i terninger. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp.

2. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter. Fjern skummet etter hvert som det danner seg.

3. Rens kålen og skjær den i mindre biter. Vask og skrell nepene og del dem i fire. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.

4. Smelt smør i en kjele. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.

Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 60,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Irish stew- Irsk stuing


Prøv også Irish stew- Irsk stuing.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 22.09.2019
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

Ca. 1 1/2 kg lammebog i skiver
1/2 kålhode
8 poteter
2 neper
4 løk
ca. 6 dl vann
salt og pepper
hakket persille


Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.
Vår matkultur er dynamisk og vi tar stadig opp nye råvarer og tilberedningsmetoder. Men på fest og helligdager spiser vi ofte tradisjonell mat. Irene har sin St. Patricks Day der man tradisjonelt spiser Irish Stew.


Fremgangsmåte

1. Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
2. Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler.

3. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter.
4. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lamb with barley and cabbages - Lam med bygg og kå


Prøv også Lamb with barley and cabbages - Lam med bygg og kå.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

1 1/2 kg lammebog i skiver
1 løk
2 dl bygg, helkorn eller gryn
1 kålhode
vann
salt og pepper


Før poteter og den typen brød vi spiser mye av i dag bredte seg ut over Europa, var bygg en viktig basismatvare. Bygg trivdes godt under samme forhold som lam og kål. Bygg-korn ble mye brukt i gryteretter, bl.a. i jødenes sabbatsrett Cholent. Her langtidssteker (fra fredag til lørdag) man lammestek i en gryte sammen med bygg og bønner. Retten nedenfor er fra USA, men har sannsynligvis sin opprinnelse et sted i Europa, Eurasia eller Midtøsten.
Denne lammegryten med byggryn er utrolig lik vår fårikål. Hva med å prøve en spennende og litt andelenes vri på fårikålen, slik amerikanerne lager den?


Fremgangsmåte

1. Skrell løken og del den i skiver. Skyll byggen i rennende vann.

2. Rens kålen og del i store båter.

3. Ha kjøtt, bygg og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene. Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter.

Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering. Serveres med godt brød eller kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Puspas 2.

Puspas 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Studio Dreyer-Hensley

Ingredienser

1 kg lammebog eller fårikålkjøtt
4 gulerøtter
1 kg hodekål
8 poteter
Hel pepper
2 ts salt
6 dl vann


Nesten som fårikål, men med gulrot og poteter i tillegg, hvor poteter blir kokt i stykker. Variant som på bildet er at man tilsetter poteter og gulrøtter når det er 30 min igjen av koketiden.


Fremgangsmåte

Kjøttet deles opp i passe biter og grønnsaker og poteter vaskes. Kål deles i store båter, poteter i store terninger og gulerøttene brukes hele.

Bruk stor kjele og legg kjøtt i bunnen , med poteter og grønnsaker over. Salt og pepper drysses på. Hell over vann.
Kok opp og la det koke til potetene har jevnet seg ca 1,5-2 timer. Serveres som fårikål.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fårikål.

Fårikål


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 04.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

750 g bog, bryst, side, kam
1 kg hodekål
2 ts salt
1 ts hel eller grovknust pepper
2 ss hvetemel
4-5 dl vann
persille


Fårikål som vi lager det. Norges uoffisielle nasjonalrett i mange år. Det er flere varianter av denne, men vi velger denne varianten uten mel.

Mer: Fårikål er som nevnt Norges uoffisielle nasjonalrett, en enkel, men dypt elsket tradisjonell norsk matrett. Den består hovedsakelig av kun to hovedingredienser: lam (eller sau) og hodekål, som kokes sammen i en stor kjele med vann, hele svarte pepperkorn, og litt salt. Dette er en rett som feirer sesongens råvarer og har dype røtter i norsk matkultur, spesielt verdsatt om høsten når både lam og hodekål er på sitt mest smakfulle.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i serveringsstykker. Skjær kålen i skalker. Legg de feteste kjøttstykkene i bunnen av kjelen. Legg så kål, kjøtt, salt, peper og mel lagvis. Avslutt med kål.

Tilsett vann. Gi fårikålen et godt oppkok og la den trekke under lokk i ca 1 1/2 time til alt er mørt. Rist på kjelen av og til. Smak til med salt. Dryss persille over like før servering. Serveres med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammegryte med kokosmelk.

Lammegryte med kokosmelk


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.09.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g fårikålkjøtt
2 stk store potet
1 stk løk
1 stk tomat
1 ts revet frisk ingefær
1 båt hvitløk
1 ts fennikelfrø
1 ts garam masala
2 ts malt koriander
1 ts kvernet pepper
2 stk grønn chili
2 stk sjalottløk
1 ts salt
1 ss solsikkeolje


Herlig eksotiske krydder i en god miks med norsk lammekjøtt. Denne langtidskokte curry-varainten med kokosmelk må du prøve!


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i mindre biter, og fjern bein. Legg kjøttet i en bolle.
Knus fennikelfrø i en morter, og bland inn resten av de tørre krydderne.
Ha krydderblandingen over kjøttet og bland godt. La det stå i en halv time.
Varm en gryte over middels temperatur, og tilsett olje.
Brun kjøttet i gryta.
Skrell løk og del i båter. Hakk chili. Tilsett begge deler i gryta. La det småkoke i rundt en time, til kjøttet er mørt.
Skrell potet, og del i terninger. Ha det i gryta, og kok til potetterningene er møre.
Del tomaten i mindre terninger og ha det i gryta.
Tilsett kokosmelk. Pass på at det ikke koker etter at du har hatt i kokosmelken.
Hakk vårløk fint, og strø over gryta. Serveres varm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 149,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Shahi Lam Korma.

Shahi Lam Korma


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.09.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1000 g fårikålkjøtt
2 båter hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
30 dl mandler
20 g pistasjenøtter
1 dl matfløte
1 ts salt
1 ss garam masala
1 ss gurkemeie
1/4 ts malt muskat
3 ts chilipulver
1 bunt frisk mynte
1 bunt frisk koriander
3 dl vann


Korma er en kremete smakfull curry. Shahi Korma lages ofte med lammekjøtt,og vi har laget vår variant med fårikålkjøtt.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i mindre biter, og fjern bein. Legg kjøttet i en bolle.
Skrell og riv hvitløk og ingefær på et rivjern. Bland dette inn i kjøttet. Varm olje i en gryte. Legg kjøttet i gryta. Brun kjøttet.
Bland inn alle de tørre krydderne i kjøttet, og rør godt. Tilsett creme fraiche og vann.
Dekk med lokk og kok på lav temperatur i en times tid, til kjøttet er mørt.
Hakk mandler og nøtter. Tilsett fløte, mandler og pistasjenøtter og la blandingen koke i 15 minutter.
Hakk urtene, og tilsette dette i gryta. Pynt gjerne med mandler, nøtter og urter.

Server gjerne med brød eller ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 195,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marokkansk gryte med lam.

Marokkansk gryte med lam


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.09.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 stk gulrot
2 stk løk
300 g potet
1 stk rød chili
2 ss solsikkeolje
800 g fårikålkjøtt
50 g svisker
50 g tørket aprikos
50 g mandler
1 ts malt spisskummen
1 stang hel kanel
6 dl vann
1 ts salt
1 ts kvernet pepper


Et pust av det eksotiske kjøkken. En slik tagine, marokkansk gryte, kan lages uten en spesialgryte, så her er det bare å koke.


Fremgangsmåte

Skrell gulrot, potet og løk, og del grønnsakene i biter.
Splitt chili på langs, og fjern frøene. Hakk chili.
Ha olje i en tykkbunnet kjele, og sett den på medium varme. Tilsett kjøttet og la det brunes på alle sider.
Tilsett grønnsakene i gryta, og bland sammen. Ha i svisker, aprikos, mandler og krydder, og la det steke noen minutter i gryta, før du heller i vann.
La retten småkoke i en og en halv time, til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med ris, couscous eller brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Carne no Tacho com Couve - Lammegryte med kål.

Carne no Tacho com Couve - Lammegryte med kål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg lammekjøtt m/ben evt. 800 g uten ben
100 g bacon
1 1/2 dl rødvin
1 dl vann
1 kålhode
salt og pepper
allehånde


Fårikålvarianter finnes overalt. Her smaker vi på en "slektning" fra Brasil. Matkulturelt kan Brasil betraktes som det latinske USA. Her er det en smeltedigel av mange kulturer, hvor den afrikanske kulturen har fått større mulighet å utfolde seg. Retten nedenfor har nok sin opprinnelse et sted i Portugal.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i store terninger/stykker og bacon i små terninger.

2. Stek bacon først og la stek så lammekjøttet i fettet fra baconet. Ha over i en gryte og hell over vin og vann.

3. Legg på lokk og kok opp. Del kålen i store biter og legg over kjøttet. La retten småkoke i ca. 45 minutter til kjøttet er mørt.

4. Smak til med salt, pepper og allehånde. Legg kålen og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av. Serveres med løkstekt ris.

5. Løkstekt ris:
Finhakk en løk og stek den gyllenbrun. Tilsett litt olje og ha i ukokt ris. La risen surre og bli blank sammen med løken i 3 – 4 min. Ha så på to kopper vann for hver kopp ris og kok opp. Kle grytelokket med et kjøkkenhåndkle og sett det på gryten. La risen trekke i ca. 20 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 83,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fårikålfest.

Fårikålfest


Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

4 kg fårikålkjøtt
4-5 kg hodekål
2 ss salt
ca. 4 ss hel pepper
ca. 1 l kokende vann


Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge.
De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.
Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest.


Fremgangsmåte

1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.

3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål.

Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

1 1/2 kg lammekjøtt m/ben
1 kålhode
3 store gulrøtter
3 poteter
1 løk, mellomstor
3 lange skarpe chilipepper i skiver
2 dl kraft/vann/buljong
2 ss smør


Både kål og lam er viktige råvarer i den makedonske matkulturen. Akkurat som i den norske. Her er en litt spicy variant av den norske fårikålen hentet fra Makedonia.. Aleksander den Store var fra Makedonia og hans imperium krysset mange matkuturelle områder. Senere ble Makedonia påvirket av tyrkisk matkultur. Både kål og lam er i dag en viktig råvare i makedonsk matkultur.


Fremgangsmåte

1. Ha lammekjøttet i en støpjernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn.

2. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet.

3. Fordel chilipepper over og hell på kraft. Legg klatter med smør på både på grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på 250 °C i ca. 2 timer.

Server med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:371
Sommermat.Dressinger.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.