Fotograf:Kim Holthe Før poteter og den typen brød vi spiser mye av i dag bredte seg ut over Europa, var bygg en viktig basismatvare. Bygg trivdes godt under samme forhold som lam og kål. Bygg-korn ble mye brukt i gryteretter, bl.a. i jødenes sabbatsrett Cholent. Her langtidssteker (fra fredag til lørdag) man lammestek i en gryte sammen med bygg og bønner. Retten nedenfor er fra USA, men har sannsynligvis sin opprinnelse et sted i Europa, Eurasia eller Midtøsten. Denne lammegryten med byggryn er utrolig lik vår fårikål. Hva med å prøve en spennende og litt andelenes vri på fårikålen, slik amerikanerne lager den?
1. Skrell løken og del den i skiver. Skyll byggen i rennende vann.
2. Rens kålen og del i store båter.
3. Ha kjøtt, bygg og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene. Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter.
Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering. Serveres med godt brød eller kokte poteter.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Matprat.no
(Intern: 2118967785)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Gryterett Land:
Amerika Innlagt dato:2002-05-12
Oppdatert dato:2019-09-22