En sjelden gang klaffer det slik at disse 3 dagene kommer på samme dag, og i år ble det slik. Og da må man kanskje skille litt mellom hva man skal lage av mat denne dagen. For mange er det nok med fastelavnsboller, mens andre foretrekker en festmiddag for mor eller en romantisk middag for sin kjære. Eller kanskje noen romantiske og søte sjokolade alternativer
Under her er noen hjelpende oppskrifter på fastelavensboller, morsdagskake og noen forslag til søtsaker.
Lykke til.
Fastelavensboller 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.03.2002Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
200 g smør
1/2 l melk
100 g gjær
200 g sukker
1/2-1 ts kardemomme
1/2 ts salt
ca 1 kg hvetemel
Fyll:
Mandel masse eller vaniljekrem.
Det kan og brukes syltetøy og vanlig krem feks.
Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha oppi melken. La det bli lunkent.
Rør ut gjæren i litt av væsken, og bland sammen.
Ha i sukker, kardemomme og salt, og rør inn melet til du får en smidig deig.
La den heve i ca 30 minutter eller til den er stor og fin.
Ta den ut på bakebordet og trill ut ca 30 boller.
Skal det være fyll i bollene, klapper du dem flate, legger på fyllet og former til bolle rund fyllet igjen.
Sett bollene på stekeplate og etterhev.
Pensle med egg eller vann og stek bollene ved 250 grader i ca 7 minutter, eller til de har fin farge.
Bollene kan og deles og fylles med krem/fyll som på bildet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
308,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grunnoppskrift boller/Fastelavnsboller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2010Denne retten tar ca
75 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
100 g smør
3 ½ dl helmelk eller lettmelk
50 g gjær
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 l hvetemel
1 stk egg (til pensling)
En god grunnoppskrift på boller et viktig for et godt sluttresultat.Fremgangsmåte
1 porsjon gir ca 12 boller.
Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi.
La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet og bakepulver, og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.
Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Bollene etterheves straks på et lunt sted og stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca 7 - 15 minutter.
Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
287,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjertekake til valentine eller morsdag
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.07.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
5 stk gelatinplater
1 ½ dl kremfløte
150 g yoghurt , fortrinnsvis med røde bær
1 ½ dl kirsebærkompott
1 stk sukkerbrødbunn
Lokk/topping:
1 dl kirsebærkompott (til dynking)
2 dl tine piano gele
ca 200 g hele dypfryste bringebær eller dypfryste jordbær
sjokoladehjerter
2 dl kremfløte
Bak en hjertekake. Enten det er morsdag, Valentine, farsdag eller bursdagFremgangsmåte
Legg gelatinplatene i kaldt vann og la dem stå og bli myke, ca 10 minutter.
Visp kremfløten til luftig krem, og rør inn yoghurten og moset kirsebærkompott.
Ta de oppbløtte gelatinplatene ut av vannet og smelt de over middels varme i et egnet kokekar eller i en mikro. Avkjøl gelatinen noe og rør den inn i yoghurtmassen under omrøring.
Sett blandingen kaldt og sjekk etter ca. 30 minutter om den har begynt å stivne.
Del en lav sukkerbrødbunn i to. Bruk f. eks et stort pepperkakehjerte og stikk ut et hjerte av hver bunn. Eventuelt skjær ut et stort hjerte etter en pappmal og del det i to.
Legg det ene hjertet på et pent kakefat og smør et tynt lag med kirsebærkompott. Når yoghurtfromasjen er nesten helt stiv, legges fromasjen jevnt utover hjertebunnen. Legg den andre bunnen oppå og klem forsiktig sammen slik at fromasjen begynner å tyte ut på sidene. Bruk så en kakespade eller lignende og lag en glatt og loddrett kant rundt hele kaken. Pass på at kaken får lik høyde over det hele.
Lokk/topp:
Smør et tynt lag med kirsebærkompott på toppen. Smelt geleen over svak varme.
Plasser dypfryste bringebær, en etter en tett rundt kanten av hjertekaketoppen. Gjenta det hele i en rad innenfor.
Plasser to eller tre sjokoladehjerter på midten av kaken og fyll inn resten av hulrommet med bringebær.
Hell forsiktig gele over bringebærene slik at hele toppen blir dekt med gele. Det vil renne noe gele nedover kanten, dette fjernes når geleen er stivnet. Bruk en bakepensel og smør gele over bringebærene, slik at alle bringebærene blir dekt med gele.
Like før servering sprøytes eller smøres det luftig krem rundt kanten av kaken. Dette gjøres like før, slik at fargen i geleen ikke smitter over i kremen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
208,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Blåbærmuffins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.04.2013Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
EtegildeBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 egg
1 1/2 dl sukker
75 g smeltet smør
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 dl melk
2 dl blåbær, tørrsukrede, fryste eller friske
Disse er enkle og gode. Vi lagde de akkurat for noen dager siden. Prøv gjerne når de er varme!Fremgangsmåte
Visp egg og sukker, tilsett avkjølt smør. Bland inn bakepulver og mel, tilsett melk og rør tilslutt blåbærene forsiktig i. Fordel røren i papirformer. Stekes ved 225°C i ca 12 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
296,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Trøffelkremkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.06.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
Bunn:
4 egg
110 g sukker
80 g hvetemel
30 g maisenna
20 g kakao
50 g smeltet og avkjølt smør
Lake til dynking:
¾ dl vann, ½ dl sukker og 3 ss mango-/
pasjonsfrukt konsentrat, evt. likør eller jus
Hvit sjokoladekrem:
3 dl kremfløte
100 g hvit sjokolade
Trøffelkrem:
3 dl kremfløte
200 g kokesjokolade
Glasur:
200 g kokesjokolade
80 g smør
Fremgangsmåte
Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel, maisenna og kakao og vend inn i røren. Rør til slutt inn smeltet, avkjølt smør. Hell røren i en form, ca. 22 cm. i diameter og stek på nederste rille ved 180 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl bunnen på en rist.
Kok opp sukker og vann til sukkerlake og avkjøl. Smak til laken med likør, jus eller fruktkonsentrat. Del kakebunnen i to og dynk med laken. Legg den ene bunnen på serveringsfatet og plasser springformen rundt.
Brekk sjokoladen i biter og smelt den i ½ dl av kremfløten. Pisk kremfløten halvstiv og rør inn den smeltede sjokoladen. Hell halvparten over sjokoladebunnen og sett kaken et øyeblikk i fryseren slik at den blir litt stiv før trøffelkremen bres over.
Brekk sjokoladen i biter og smelt den i ½ dl av kremfløten ved svak varme. Pisk kremfløten halvstiv og rør inn den smeltede sjokoladen. Fordel all trøffelkremen over den hvite sjokoladekremen. Sett kaken på nytt i fryseren til trøffelkremen er stiv nok til at den hvite sjokoladekremen fordeles over. Legg på den andre sjokoladebunnen. Dekk til kaken og la den stå kjølig over natten.
Brekk sjokoladen i biter og smelt den sammen med smøret ved svak varme. Rør glasuren glatt. Legg på rikelig av glasuren på toppen av kaken og smør glasuren ut mot kanten, slik at den begynner å renne ned. Smør glasuren jevnt rundt kanten til slutt. Pynt med hvite ”sjokoladebølger” og physalis dyppet i smeltet sjokolade.
Tips:
Hvit sjokolade kan være litt vanskelig å få tak i, men forsøk i spesialforretninger eller kiosker. Får du ikke tak i hvit sjokolade kan hele kaken lages med trøffelkrem.
Slik lager du ”sjokoladebølger”:
Brekk litt sjokolade i biter og smelt den ved svak varme. Smør den utover en liten, glatt flate. Sett sjokoladen kaldt noen minutter til den er passe stiv og skjær tynne skiver med en ostehøvel. Form skiven forsiktig og legg den kaldt igjen før kaken skal pyntes.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
408,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
29,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kokosbollekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.04.2004Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
6 stk. gelatinplater
5 stk. eggehvite
4 dl sukker
1 ts vaniljesukker
0,5 dl vann
ca. 4 ss kokosmasse til formen
Sjokoladeglasur:
60 g kokosfett (delfiafett)
100 g mørk sjokolade
4 ss kokosmasse
Dette er en kake både store og små liker. Myk skumkake inni og mørk sjokolade utenpå, akkurat som kokosboller. Nam!Fremgangsmåte
1. Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann, ca. 5 minutter.
2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen.
3. Kok opp vann og trekk kjelen til side. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i kjelen. Rør til all gelatinen er oppløst. Hell den flytende gelatinen forsiktig i en tynn stråle over i bollen med marengsmassen. Pisk til blandingen er myk og blank, ca. 5 minutter.
4. Spray en springform, 22 cm i diameter, med formfett. Dryss kokosmasse i formen og vend på den slik at det fester seg i hele formen. Hell marengsmassen i formen og stryk massen forsiktig utover slik at overflaten blir jevn. Bank formen lett i benkeplaten for å få bort eventuelle luftbobler. Sett kaken kjølig til den har stivnet.
Du kan også kle en glassbolle med plastfolie og helle marengsmassen oppi. Da blir kaken som en stor kokosbolle.
5. Smelt sjokolade og kokosfett i en bolle over en kjele med vann som småkoker (vannbad). Rør sjokoladeblandingen glatt. Bruk en liten spiss sniv og skjær langs kanten av kaken før du tar bort formen. Sett kaken på en rist og hell forsikitg over glasuren. Dryss kokosmasse over til slutt og sett kaken over på et fat.
Det kan lønne seg å klippe en sirkel av bakepapir og ha under kaken når den står på risten slik at den ikke setter seg fast.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
355,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
51,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Saftig sjokoladekake 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.04.2005Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
4 egg
500 g sukker
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 dl Oboy pulver
7 dl kefir melk
2 ts natron
350 g smør
En av favorittkakene mine som jeg akkurat tok nytt bilde til. Kaken er her uten glasur, men ett godt og saftig/tungt grunnlag for pynt og lagdeling. Vi brukte her en stor langpanne og fulgte oppskriften slaviskFremgangsmåte
Lag eggedosis, smelt smøret, bland sammen det tørre og ha kefir ved siden av. Bland alt litt etter litt i en bolle, og hell over i langpanne, evt. i to mindre runde former. Stekes på 190°C i ca. 30 min i stor langpanne, en del lenger i figurform. Husk bakepapir
Bruk en bakepinne med jevne mellomrom etter 30 min i ovnen, evt. følg med, og ta kaken ut når du ser den løsner fra formen.
Dette er en stor porsjon som krever en stor bakebolle og kjøkkenmaskin. Har du ikke det, er en grei løsning følgende. Bland alt det tørre i den største bollen du har. Så bruker du en mindre bolle til å først lage eggedosis ferdig. Og bland sammen melk og smør i en gryte som du har myknet smøret i. Så tar du en håndmikser og kjører den i den store bollen mens du vekselvis mikser inn smør/melk og eggedosis.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
316,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Morsdagskake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.06.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
2 egg
2 dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
100 g romtemperert smør
100 g malte hasselnøtter
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl melk
Glasur
5 dl Dansukker Melis
1 ss flytende margarin
1-2 ss vann
konditorfarge (kan sløyfes)
Søt kake til morsdagen.Fremgangsmåte
Visp egg, sukker og vaniljesukker lett og luftig. Tilsett smøret i terninger, og visp det inn i røren. Bland i nøtter, mel og bakepulver, og vend det ned i røren vekselvis med melken. Hell over i smurt og strødd form, og stek nederst i ovnen ved 175 °C i ca. 40 minutter.
Bland sammen melis, margarin og vann til en jevn røre. Farg glasuren etter eget ønske. Smør glasuren på kaken. La tørke på rist. Pynt kaken etter eget ønske.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
385,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
53,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Valentine cupcakes
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.01.2019Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Dr OetkerBildet er tatt av
Dr OetkerIngredienser
Cupcakedeig:
250 g smør
125 g mørk sjokolade
300 g sukker
1 ss Dr. Oetker Ekte Vaniljesukker
3 egg
100 g hvetemel
50 g Dr. Oetker Bakekakao
1 ts Dr. Oetker Bakepulver
75 g mørk sjokolade , hakket
75 g lys sjokolade , hakket
75 g hvit sjokolade , hakket
Dr. Oetker Muffinsformer Kulør
Topping:
3 dl fløte
2 ts Dr. Oetker Ekte Vaniljesukker
Dr. Oetker Konditorfarger , rød
Pynt:
Dr. Oetker Prinsesse Lillifee Strøssel
Dr. Oetker Sjokoladeblader
La deg friste av cupcakes med hvit, lys og mørk sjokoladeFremgangsmåte
Cupcake-deig
Smelt smør og mørk sjokolade i en gryte på svak varme. Blandingen må ikke koke. Pisk egg, sukker og vaniljesukker skummende og luftig i en skål. Tilsett eggene ett og ett om gangen.
Sikt hvetemel, kakao og bakepulver inn i deigen. Rør sjokoladesmøret forsiktig inn i deigen og tilsett hakket sjokolade. Fordel deigen i muffinsformene, og stek kakene på 180°C varmluft i 15-20 minutter.
Avkjøl kakene på rist.
Topping
Visp fløte og vaniljesukker til krem. Tilsett noen dråper rød konditorfarge for at kremen skal få en rosa farge.
Pynt
Fyll en sprøytepose med stjernetupp med kremen, og dekorer kakene. Dekorer med strøssel og sjokoladefigurer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
442,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
29,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3309