De som beveger seg i kjøtt og delikatesseavdelingene i butikken har nok sett noe som heter svineknoke. Dette er nederste del av beinet på gris og kan enten være forknoken eller knoken på bakbeinet. Og i tillegg kan det og innebære labben/foten, men som regel selges den for seg selv til de som etterspør det. Selve knoken med kjøtt kan være fersk, lettsaltet eller evt saltet/røkt. Og dette er ett veldig bra utgangspunkt for mange retter både her i Norge og andre land.
Litt svineknoke teori
- Forknoke. Ligger mellom labben og bogstykket foran på grisen
- Bak knoke eller svineknoke. Ligger mellom labben og skinka.
- Knoke er ofte billig og man får mye for pengene selv en stor del er bein.
- Knoke trekker fra 1 time og oppover, alt etter hva du skal bruke den til.
- Du kan plukke den etterpå og bruke kjøttet i salater, småretter ol
- Kjøttet kan og brukes i lapskaus og andre gryteretter i større biter
- Knoken har litt mer flesk en annet svinekjøtt.
- 100 gr svineknoke har: 151 kcal, 8,1 gr fett med 2,6 gr mettet, 19,5 gr protein og 0 gr karbo
- 100 gr svinestek har: 130 kcal, 4,7 gr fett med 1,5 gr mettet, 22 gr protein og 0 gr karbo
Vi her hjemme pleier å kjøpe den saltede som vi da bruker som utgangspunkt i kjøttsuppe, ertesuppe, erter/kjøtt og flesk samt lapskaus ++. Bør som regel vannes ut først, men det går an å la være å bruke alt kokevannet og heller erstatte det med friskt vann.
Under her er ett utvalg av oppskrifter som er populære og slett ikke så vanskelige å lage. Maten lager seg ofte selv og dette er solid tradisjonsmat og søndagsmiddag. Selv om det ikke er mange lenger som lager f.eks. ertesuppe fra bunnen av, kan det være en ide å prøve for dette smaker godt. Og her er ikke bare norske retter, men og fra andre land som selv har tradisjoner med å bruke knoker.
Hjemmelagd ertesuppe med røkt svineknoke
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.01.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 røkt svineknoke
vann ca 1,5 liter
2 løk i ringer
2 selleristenger i biter
3 gulerøtter i biter
1 liten purre i ringer
500 g gule eller grønne splitterter
Litt persille
Salt og nykvernet pepper
Timian
Evt poteter
Hjemmelagd ertesuppe er ikke noe vi lager hver dag, men det er ikke så vanskelig, men bare det tar masse tid. Men erter bløtlegges over natten og svineknoken står nå på komfyren ett par timer. Men knallgodt er det.Fremgangsmåte
Tørre erter legges i rikelig med vann over natten og aller helst i 2 dager. Vi bruker ikke bløtevannet.
Ved tilberedning brukte vi 2 gryter.
Skinkeknoken settes over til koking i kaldt vann til vannet dekker knoken. Kokes opp og småkoker så i 1,5 timer, den skal bare boble litt. Skummes innimellom. Når kjøttet løsner fra kjøttet så helles kraften av og kjøttet kjøles ned litt.
Ertene helles i den silte kraften og kokes i ca 15-20 min, og så ha grønnsakene i og evt poteter i terninger + lite dryss med timian. La det koke i ca 20 minutter.
Skinkeknokekjøttet renses fra og deles i mindre biter som legges i suppekjelen. Smak til med salt og pepper. Serveres med flatbrød eller brød
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Knoker på tysk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 lettsaltede og røkte skinkeknoker
vann
Fremgangsmåte
1.Legg knokene i kokende usaltet vann. Bruk en kjele som passer i størrelse med knokene. La vannet så vidt dekke kjøttet.
2.Senk temperaturen og la knokene trekke på svak varme ca. 85 °C i ca. 2 1/2 time.
3.Legg knokene på rist over langpanne. Sett knokene i 225 °C varm ovn. Stekes ca. 30 minutter til de er gyldne og svoren er sprø. Bruk varmluft eller grill de siste minuttene.
Serveres med sauerkraut eller vanlig surkål, poteter, sennep og litt av steke/kokesjyen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Enkel lys lapskaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
1,2 kg salt svineknoke
4 stk gulrøtter
0,5 stk kålrabi
1 stk løk
1 stk liten sellerirot
1 stk purre
8 stk poteter
pepper
Lapskaus er perfekt å lage når du har bestemt deg for å spise mer av de flotte, norske rotfruktene. Lapskaus er lett å lage, lett på smak og denne oppskriften er fantastisk!Fremgangsmåte
Dekk knoken med vann. La trekke i ca. 1,5 time, eller til kjøttet slipper benet. Ta ut kjøttet.
Kutt grønnsakene i passende biter og kok møre i det samme vannet som du kokte kjøttet i. Skjær kjøttet i biter og ha det tilbake i gryten. Kutt grønnsakene i passende biter og kok møre i det samme vannet som du kokte kjøttet i. Skjær kjøttet i biter og ha det tilbake i gryten. Smak til med pepper.
Server med grovt brød eller flatbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
80,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Callaloo Cookup - Gryterett fra Guyana
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.11.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 svineknoke, fersk
½ kg oksekjøtt, flatbiff
1 ss olje
1 l vann
1 løk
1 båt hvitløk
1 laurbærblad
1 liten grønn chili, finhakket
5 dl kokosmelk (1 bx)
1 ½ ts salt
½ ts kvernet sort pepper
2 dl langkornet ris
1 rød chili
Spennende gryterett med svinekjøtt og storfekjøtt kokt i kokosmelk.Fremgangsmåte
1. Legg svineknoken i en kjele og fyll på med vann. Kok opp, skru ned varmen og la det trekke i ca. 1 time. Ta opp knoken og renskjær kjøttet, del det i terninger.
2. Brun flatbiffen i en gryte med litt olje. Hell over vann og kok opp. La kjøttet trekke like under kokepunktet i en time. Ta kjøttet opp og del det i terninger. Kok så kjøttet videre i kraften til det er mørt, og til det er ca. en halv liter kraft igjen i gryten.
3. Finhakk løk, hvitløk og chili. Ha det over i gryten sammen med kokosmelk og laurbærblad. Tilsett salt og pepper og la det trekke i 10 minutter.
4. Tilsett ris. Legg på lokk og la det trekke til risen er gjennomkokt. Spe evt. med vann hvis du synes det blir for tykk konsistens på gryteretten. Smak til med salt og pepper.
Dryss over finhakket rød chili, uten frø, rett før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
109,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Thailandsk fem krydder svinekjøtt og ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.06.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Netmat.noBildet er tatt av
Netmat.noIngredienser
800 g fersk svineknoke
4 dl vann
200 g thai jasmin ris
10 ts hvitløkpulver
1 ts mørk søt soyasaus
1 ss sort soyasaus F5
2 ss soyasaus F1
1 ss koriander røtter
1 ts fem krydder pulver
1 ts hel svart pepper
Saus:
2 ss eddik
2 gule chili
1/4 ts salt
1 koriander rot
10 ts hvitløkpulver
Salat etter ønske:
syltet kinakål elller kinesisk brokkoli
Pynt: fersk koriander
Fremgangsmåte
Kaow Ka Mu
Plasser alle ingrediensene i en kasserolle (untatt ingrediensene for sausen) og tilsett vannet slik at kjøttet nesten dekkes. Sett på lokk og la det fosskoke i 1 time (tilsett mere vann hvis nødvendig). Når kjøttet er veldig mør tilsett kinakål i suppen. La det koke i noen minutter. Ta de opp og finhakk de. Hvis du bruker kinesisk brokkoli, kutt i 1-2 tommer og gjør det samme.
Ta kasserollen av varmen og vent ca. 10 minutter.Ta bort benet fra knoken og legg kjøttet og væsken på et serveringsfat. Dryss på hakket koriander.
Saus:
Ha alle ingrediensene utenom eddik i en morter og støt og bland til det hele er homogent. Bland i eddiken og rør den inn. Ha sausen i en liten bolle.
Serveres varmt sammen med sausen.
Server den varme retten på en seng av kokt thai jasmin ris, pyntet med kokt kinakål eller kinesisk brokkoli. Spis sammen med sausen som du har i en liten bolle.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
135,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Erter, kjøtt og flesk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.11.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
900 g salt storfekjøtt
700 g lettsaltet sideflesk
2 stk. gulrot
1 stk. løk
0,5 stk. purre
250 g tørkede gule erter
3 ss frisk timian
8 stk. potet (melne)
1 stk. kålrot
Erter kjøtt og flesk er norsk mat med lange tradisjoner og masse smak. Ofte er det de lokale tradisjonene som avgjør hva slags kjøtt som brukes – det kan like gjerne være salt lammekjøtt som svinekjøtt.Fremgangsmåte
Legg erter i bløt, gjerne over natten (ca. 8 timer). Bruk rikelig med kaldt vann.
Skyll saltlake av kjøtt og flesk.
Dersom kjøttet er veldig salt bør det ligge noen timer i vann først (eventuelt over natten).
Rens gulrot, løk og purre, og kutt grønnsakene i grove biter.
Legg kjøtt, flesk og grønnsaker i en kjele, hell på kaldt vann slik at det akkurat dekker. Tilsett 1 ss sukker og kok opp.
Ved å ha i 1 ss sukker, tar man vekk bittersmaken som saltet kan gi i slik salt mat.
Skum godt av, og kok kjøttet i ca. 2 timer og 30 minutter til det er mørt.
Kok erter i nytt kaldt vann, se til at vannet dekker ertene. Skum av underveis, og tilsett timian. Kok ertene på svak varme i ca. 2 timer og 30 minutter. Smak til med salt og grovmalt pepper.
Skrell potet og kok dem møre, ca. 20 minutter.
Skrell kålrot, og kutt dem i skiver. Kok skivene møre i lettsaltet vann, 5-10 minutter.
Skjær kjøttet i passe serveringsstykker og server erter, kjøtt og flesk sammen med melne poteter og kokt kålrot.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
122,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsakssuppe med svineknoke
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 stk lettsaltet svineknoke
1,5 liter vann
1 stk løk
2 stk store gulrot
0,5 stk sellerirot
0,25 stk kålrot
0,5 stk purre
1 stilk stangselleri
1 stk buljongterning
1 dash pepper om nødvendig
Denne suppa kan og lages uten kjøtt, men her har vi brukt en saltet svineknoke. Om du syns det blir for salt, så ikke bruk all kraften, men bytt ut noe med vann. Knoken kan og kokes først som vi gjorde, deles opp og så bruker man litt av kokevannet i suppa.
Suppa kan og ha i poteter så den blir fyldegere. Ett annet alternativ er å tilsette bløtlagte erter eller byggryn.Fremgangsmåte
La svineknoken trekke i vann på 85-90 °C i ca. 1-2 timer. Ta den opp, la den bli litt kald og rens av kjøttet og kutt det i terninger. Ta vare på kraften.
Vask, skrell og del opp alle grønnsakene i passe store terninger.
Sil kraften og bruk den om den ikke er for salt. Er den for salt bytter du ut litt med vann. Ha i en grønnsaksbuljongterning. Tilsett grønnsakene og kok dem møre.
Tilsett kjøttet og varm opp.
Server med flatbrød og godt smør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
44,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Terrine på svineknoke med tysk potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.03.2008Denne retten tar ca
3 timer å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GildeBildet er tatt av
GildeIngredienser
4 stk Gilde salte svineknoker
2 stk butternut gresskar
8 ss olivenolje
2 stk fedd hvitløk
2 stk sjalottløk
1 ts fenikkelfrø
2 stk bok choy salat, kokt
Til salaten:
1 kg mandelpoteter
4 stk reddiker i skiver
2 stk vårløk, snittet
2 ss dijonsennep
2 ts sukker
1 ½ dl olivenolje
Fremgangsmåte
Svineknokene kokes møre i 2-3 timer og renplukkes. Gresskaret deles i 4, krydres med salt og pepper, hvitløk, sjalottløk og fennikelfrø, bakes i ovn på 175 grader i 1 time. Ta av skinnet og legg gresskar lagvis med svineknoke og salt i en form. Legg skikkelig press på og la ligge kjølig over natta.
Rør sammen olje, sitron, sukker, sennep og smak til med salt og pepper. Skjær de kokte potetene i biter og hell over dressingen. Bland forsiktig inn vårløk og reddiker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3183