Søtpotet er blitt en ny ingrediens i vårt kosthold som vi selv bruker innimellom. Personlig er jeg ikke så glad i denne søtsmaken, men det er mange muligheter til gode retter som innebærer søtpotet. Mange lurer kanskje på hva en kan bruke denne til, siden vi ikke er så vant med den. Men det fins mange muligheter som suppe, stappe, ovnsbakte, wok, kokt, og som tilbehør her og der. Og vi har lagd både suppe, stappe, grillet, pommes frites ++
Søtpotet er heller ikke en potet, selv om den kan ligne. Jeg vil mer si at den er som en grønnsak, og du kan derfor bruke den som for eksempel selleri, gulrot ol. Når den er stekt/kokt kjenner en godt søtsmaken.
Her er de 10 mest populære og mest leste oppskrifter på nettsidene med søtpotet som ingrediens, og alle er nærings og allergenberegnet.
Her er mer info om søtpotet med næringsinnhold og flere oppskrifter.
Søtpotet fries
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.08.2019Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 stk søtpoteter
4 ss raps eller olivenolje
1 dash salt og pepper
1 dash chiliflakes
litt tørkede urter av ymse slag
Pommes frites av søtpoteter har vi begynt å lage som tilbehør til forskjellige retter.
Kona er glad i dette og jeg spiser de selv om jeg syntes de er, ja nettopp litt søte. Blir heller ikke så sprø som vanlige poteter.Fremgangsmåte
Skrell og rens potetene. Del i passelige staver.
Fordel de utover ett bakepapir, sprinkle med olje og dryss over krydder. Du kan og blande alt i en stor bolle før du legger de på bakepapiret.
Bakes ved ca 200 grader i 20-30 minutter. Følg med litt om det er varierende størrelse på bitene. Ønsker du mer sprøhet i de kan du sette på grillen i ovnen de siste minuttene. Men ikke alltid så enkelt å få de sprø.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
137,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Søtpotetsuppe med gressløkkrem
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.08.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat og MerBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 ss olivenolje
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, knust
500 g søtpoteter, i terninger
1 gulrot, i biter
2 ss finhakkede, friske sitrontimian
(Jorunn og Buntu brukte frisk timian og lime - nydelig)
5 dl hønsebuljong
1 1/2 dl eplejuice
ev. gressløkblomster til pynt
gressløkkrem
2 ss finklippet, frisk gressløk
1 ss hakket, frisk bladpersille
5 ss mascarponeost
salt og nykvernet, sort pepper
Søtpotetsuppe er litt ukjent for oss her i Norge, men er en anvendelig og fyldig suppe. Og med en klatt gressløkkrem ble den helt topp. Tar litt tid.Fremgangsmåte
Varm oljen i en kjele, ha i sjalottløk og hvitløk og la det surre seg mykt. Rør inn søtpoteter, gulrot og timian (og lime). Legg lokk på kjelen og la grønnsakene surr i 4 minutte. Rør inn høsnebuljong og eplejuice, kok opp og la det småkoke seg knapt mørt, 20 – 30 minutter. Ha det i en hurtighakker eller foodprosessor, og kjør det til en glatt suppe. Hell suppen i en ren kjele, smak til med salt og pepper, og varm forsiktig opp.
Rør gressløk og persille inn i osten og smak til med salt og pepper. Hell suppen i varme suppeboller, legg en skje gressløkkrem på og pynt evt. med gressløkblomster.
Server med godt brød
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
67,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Søtpotetstappe
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 kg søtpoteter
4 ss smør
2 1/2 dl varm melk
1 ss flytende honning
revet muskatnøtt
salt
pepper
Søtpotetstappe er enkelt tilbehør til kjøtt. Husk å smake skikkelig til før servering, da det ellers blir fort litt kjedelig smak. Vi brukte det som tilbehør til hjemmelagde kjøttboller i sellerisaus.Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i båter. Kok dem i usaltet vann i 15-20 minutter til de er møre. Hell av vannet. Mos potetene grovt i kjelen med gaffel eller potetstøter.
Bland inn smør og honning. Rør inn melken gradvis til mosen har ønsket konsistens. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grillede søtpoteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
625 g søtpoteter, vasket
2 ss olivenolje
salt
nymalt svart pepper
2 ss hakket frisk koriander eller bladpersille til pynt
Vi serverte disse til stekt makrell. Men jeg må innrømme at vanlige poteter er bedre på grillenFremgangsmåte
La potetene trekke i en kjele med kokende vann i ca 20 minutter, til de nesten er møre. Hell av kokevannet og la dem renne godt av.
Skjær potetene i ca 1 cm tykke skiver. Pensle potetskivene med olivenolje og krydre godt med salt og pepper. La dem steke på øverste rille under stekeovnsgrillen i 2-3 minutter på hver side, til de er gylne.
Server på opvarmet serveringsfat, pyntet med koriander.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marokkansk suppe
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 store purrer
1 løk
1/2 sellerirot
250 g gresskarkjøtt
300 g søtpoteter
1/2 stangselleri
1 hønsebuljongterning
1 1/2 l vann
2 gulrøtter
1 ts ras-el-hanout (marokkansk krydderblanding)
1/2 ts spisskum
8 klyper mild spansk pepper
6 klyper sterk spansk pepper
4 ss koriander
2 ss saft av en sitron
4 ss olivenolje
salt
Denne er noe av det beste vi har lagd. Igjen så overbeviser gresskar i en suppe. Krydderblandingen gjør at suppen får en skikkelig eksotisk aroma og smak.Fremgangsmåte
Fjern det ytterste skallet på purren og skjær tynne ringer på skrå. Skjær løken i tynne skiver.
Skjær sellerirot, gresskar og søtpotet i terninger på 1 cm. Kutt stangsellerien i biter.
Varm opp halvparten av olivenoljen i en 4-liters jerngryte og brun purre og løk. Løs opp buljongterningen i blandingen. Tilsett 1 1/2 liter vann og gulrot, søtpotet, gresskar, sellerirot og salt. Kok opp, rør om, dekk til og la det småkoke i 1 time.
Tilsett ras-el-hanout, spisskum og de to peppersortene i suppen. Bland godt og tilsett koriander, sitronsaft og resten av olivenoljen.
La det småkoke i ytterligere 15 minutter før suppen serveres i dype skåler
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
31,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fresh Lumpia på Filippinsk vis
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
08.07.2012Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 kopper jicama(neper) julienne(fyrstikkbiter)
1 liten hodekål raspet
1 mellomstor gulrot
2 middels store søtpoteter skivet i små biter
1 liten løk i skiver
3 fedd hvitløk hakket
1/4 kilo hakket svinekjøtt eller reker
noen salatblader
salt og pepper etter smak
1/2 kopp rekekraft|
Egg Roll wrappers, vårrulldeig ferdigkjøpt
Lumpia saus
1 kopp vann
1 kopp brunt sukker
1-1/2 ss maissenna
2-3 ss hvitløk, finhakket
Litt hakkede nøtter
Dette er det som kalles fersk vårrull. Brukes som smårette, forrett eller enkel lunsj. mange varianter av fyll. Det brukes eggbasert wrapper/vårrulldeig.Fremgangsmåte
Surr hvitløk og løk i litt olje.
Legg i svinekjøtt og surr til den er brun.
Krydre med litt salt og pepper.
Tilsett neper og bland sammen.
Hell i rekekraften.
Dekk til og surr over middels lav varme i ca 10 minutter eller til nepene blir litt myke.
Tilsett søtpoteter og gulrøtter.
Bland og dekk igjen.
Stek i ca 3 minutter eller til søte potetene er ferdig, men ikke grøtaktig.
Til slutt legg i kålen, bland og sett ned varmen. Skal være myk.
Fyllet er ferdig.
La dette avkjøles litt og dryppes av i en sil.
Lumpia.
Legg ett par salatblader på en wrapper. Legg på ca 2 ss fyll på den ene halvdelen.
Brett sammen fra den ene siden, brett inn sider og så resten av wrapperen. Ha litt vann på deige og forsegl den.
Gjenta med alle
Lumpia sausen:
Bring vannet i kok.
Tilsett sukkeret til det kokende vannet og rør til det er oppløst.
Ta 1/4 kopp av blandingen, tilsett maissenna, rør om og hell tilbake.
Fjern fra varmen når den tykner
Bland i hvitløk og hakkede nøtter!
Lumpia serveres med kald med sausen til å dyppe i.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
72,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bakt søtpotet
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk søtpotet
Fyll:
1 dl crème fraîche
2 stk vårløk
1 stilk stilkselleri (stangselleri)
1 ss hakket rød chili
½ stk grønn paprika
salt og pepper
Søtpoteter er mye brukt i Sørstatene i USA. Her har du en bakt og fylt variant. Bakte søtpoteter kan du f.eks. spise til lunsj, og i USA kan du til og med kjøpe bakte søtpoteter som 'fast food' på gaten.Fremgangsmåte
Beregn en søtpotet pr. porsjon.
Potetene bakes midt i ovnen i 1 - 1 1/2 time på 200°C.
Skjær et stort snitt i potetene på langs når de er møre og trykk til slik at poteten åpner seg.
Server potetene med crème fraîche som blandes med finhakket vårløk, chili, stilkselleri og paprika. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Søtpotetsuppe med gulrøtter og ingefær
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.04.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BamaBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
400 gr med renset søtpotet i biter
200 gr skrelt gulrot i biter
1 løk finhakket
2 fedd hvitløk hakket
2 ss revet frisk ingefær
1 liter buljong, grønnsaks om du vi ha vegetar
1 lime saften
2 ss olivenolje eller raps
1 dash salt og pepper
Pynt:
1 neve frisk koriander til pynt
100 gram stekte skinkebiter
4 ss yoghurt naturell(evt kokosmelk)
Denne suppa er bare nydelig. Dette er en suppe som florerer på nett og med ukjent opphav, men vi hentet den fra Bama sine sider og Lise sin blogg. Forandret litt på den. Om en ikke bruker skinke og yoghurt + bruker grønnsaksbuljong, så er den veganer. Opphavet har pyntet med kokosmelk, men det hadde vi ikke.
Vår versjon har som vanlig fullt næringsinnhold, allergiutregning og ca pris.
Denne oppskriften er som nevnt ett ypperlig eksempel på en oppskrift som finnes mange steder og lever sitt eget liv.
Tilsvarende oppskrift finnes på Coop sine sider, Meny sine sider og flere blogger. Noen har rene kopier, mens andre forandrer/forbedrer oppskriften.Fremgangsmåte
Skrell og skjær søtpotet og gulrot i små biter. Hakk løk og hvitløk.
Varm oljen i en mellomstor kasserolle. Fres søtpotet, gulrot og løk et par minutter under omrøring.
Tilsett hvitløk og ingefær og la det frese videre i ett minutt. Hell i kraft, kok opp og la suppen koke halvveis under lokk til alle grønnsakene er helt møre.
Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Smak til med salt, pepper og limesaft. Virker suppen veldig tykk kan du tynne den ut med litt vann.
Server suppen toppet med koriander og en god skje yoghurt. Vi hadde på noen stekte skinkebiter
Evt kokosmelk eller creme fraiche
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
42,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gulrot og søtpotet suppe
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
07.11.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Nirus VerdenBildet er tatt av
Nirus VerdenIngredienser
2 ss smør
50 gr løkterninger
1 fedd hvitløk
1 frisk chili
150 gr søtpotet
150 gr gulrot
4 dl vann
1 ts salt
½ ts malt pepper
½ dl fløte hvis ønskelig
Tynne purreskiver eller annet som garnityr
Utrolig, men sant, suppe kan lages av hva som helst. Kunsten er å ha nok smak og fyldighet slik at man får en metthetsfølelse. Jeg har en indisk trykkoker så da går det å lage på omtrent på 10 minutter! Fordelen er at jeg kan ta grove stykker av grønnsakene, hele fedd hvitløk og frisk chili.Fremgangsmåte
Varm olje, stek løk terninger til de får litt farge.
Ha i hvitløksfedd og frisk chili.
Fortsett med søtpotet, gulrøtter og vann.
Når grønnsakene er møre. Knus med en stavmikser, ha i salt, pepper og fløte.
Gi et oppkok og servere straks med herlige, sprøe papadam.
Dere som må ha kjøtt, kan for eksempel ha sprøstekt bacon eller noen spiseskjeer med stekt kjøttdeig som garnityr. Jeg synes det er mye smak i purre og bruker det. Selvfølgelig er chilien valgfri, men jeg synes søtpotetene i Norge er ganske søte og med gulrøtter blir det en kontrast med chili. For meg blir suppen for søt uten pepper og chili.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalkunbiff med stekte søtpoteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.11.2010Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
4 stk kalkunbiff
ca. 2 ss smør til steking
salt og pepper
Ruccula- og ostesmør:
250 g smør
2 dl revet vellagret ost
2 dl finhakket ruccula
1 båt hakket hvitløk
Stekte søtpoteter:
5 stk søtpotet
2 ss olje
salt og pepper
Kalkunbiff er herlig sommermat! Server med ditt eget ruccula- og ostesmør, salat og stekte søtpoteter.Fremgangsmåte
1. Bland sammen smør, revet ost, ruccula og finhakket hvitløk. Pakk smøret i plastfolie og legg det kaldt til det skal brukes.
2. Skjær søtpoteter i båter, vend dem i olje og ha på salt og pepper. Stek søtpotetene i ovn på 230 °C i 15-20 minutter.
3. Stek kalkunbiffene på middels sterk varme i en stekepanne med smør i 4-5 minutter på hver side. Stek dem alternativt på grillen. Ta biffene ut av pannen og la dem hvile minst 3-4 minutter.
Server kalkunbiffene med stekte søtpotetbåter, salat og ruccula- og ostesmør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
159,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mangosalat med søtpotet og avokado
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
2 stk moden mango
2 stk avokado
saften av ½ stk lime
1 stk rød chili
1 potte frisk koriander
1 ss sukker
700 g søtpotet
olivenolje
salt og pepper
Til servering:
crème fraîche
Søtpoteter er lett å bruke og kan bakes i ovn som vanlige poteter. Sammen med mango og avokado blir dette en fantastisk og pikant salat som kan serveres som en egen rett eller som tilbehør f.eks. til kylling.Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200°C.
Skrell søtpotetene og skjær i mindre biter. Vend bitene i olje, salt og pepper og bak dem i ovn i ca. 25 minutter.
Skrell mango og avokado og skjær i mindre biter. Bland med litt limesaft i en bolle.
Del chili i to og ta ut frø og hinner. Finhakk chili og frisk koriander og bland med mango- og avokadobitene og de bakte søtpotetbitene.
Server mangosalaten sammen med crème fraîche som en egen liten rett eller som tilbehør f.eks. til kylling.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
101,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelagde kyllingnuggets med søtpotet
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Rosemarie PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
Kylling-nugget
2 kyllingfileter strimlet
2 ss hvetemel
1 dash salt og pepper
1 egg
3 ss strøkavring
Ovnsbakt søtpotet
1-2 søtpoteter i båter, alt etter størrelse
0,5 ts korianderfrø
0,5 ts salt
1 ts tørket koriander
0,5 ts smoked paprika
0,5 ts cayenne pepper
1 ss rapsolje
Her prøvde vi oss på kylling nuggets hjemme og resultatet ble perfekt. Vi hadde ovnsbakte søtpotet-båter ved siden av, men her kan man jo og bruke poteter eller server nuggets med noe helt annetFremgangsmåte
Nugget
Kyllingfilet kuttes i passende biter. Blandes med salt, pepper og hvetemel i en plastpose. La hvile litt.
Pisk egget sammen med litt vann i en bolle. Legg brødsmulene på ett brett med litt salt og pepper.
Gjør klar ovnen på 200 grader bruk ett brett med bakepapir.
Ta ut kyllingbitene, dyppes i egget og rulles i brødsmulene. Legges på ovnsbrettet og la det steke i 8-10 minutter, litt avhengig av størrelsen på bitene. Vendes ett par ganger under stekingen.
Søtpoteter.
Sett ovnen på 175 grader
Vask og kutt potetene i båter men behold skallet på.
Alt krydderet blandes i en morter.
Legg potetene på bakepapir på brett og sprinkle med olje. Dryss så over krydderblandingen og sett det i ovnen i ca 15-20 minutter. Litt avhengig av hvor myke man ønsker søtpotetene.
Nuggets og poteter serveres med en dipp og salat
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3152