Historien bak norske julesmåkaker


Oppdatertdato: 2024-12-06 Tema: Småkaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: Matprat.no, Matoppskrift.no, Norsktradisjonsmat.no, Brodogkorn.no, NTB, Meny.no, Aperitif.no


Norske juletradisjoner er rike på smakfulle småkaker som bringer frem minner og skaper hygge i høytiden. Gjennom generasjoner har familier samlet seg for å bake de klassiske "syv slagene", en tradisjon som fortsatt holdes i hevd, selv om innholdet i de syv slagene kan variere. I 2024 ser vi både en videreføring av gamle favoritter og en introduksjon av nye smaker på kakefatet.

Historien bak norske julesmåkaker

Tradisjonelt var kaker stekt i smult og jern, som krumkaker og goro, de vanligste småkakene til jul. Ulike typer takkebakst, som smurte lefser, var også populære. Dette skyldtes at mange husholdninger ikke hadde stekeovn før på begynnelsen av 1900-tallet. Etter hvert som margarin erstattet smør, og sukker ble mer tilgjengelig, økte utvalget av julekaker i norske hjem.

De tradisjonelle syv slagene

Begrepet "syv slag" refererer til de syv sortene småkaker som tradisjonelt bakes til jul. Disse kan variere fra region til region og fra familie til familie, men noen av de mest kjente inkluderer:
Krumkaker:
Tynne, sprø kaker stekt i et spesielt jern og formet til kjegler eller flate kaker. De kan spises som de er eller fylles med krem.
Goro:
En av de eldste julekakene i Norge, laget av en deig med fløte, smør og krydder, stekt i et spesielt goro-jern som gir dem et vakkert mønster.
Sandkaker
(Sandbakelse): Små, sprø kaker laget med mandler og smør, formet i små former. De kan spises som de er eller fylles med krem eller bær.
Berlinerkranser:
Smørbaserte kaker formet som små kranser, pyntet med perlesukker.
Fattigmann:
Tynne, sprø kaker laget med fløte og konjakk, fritert i smult og drysset med melis.
Sirupssnipper:
Tynne, krydrede kaker skåret i diamantform og pyntet med en halv skåldet mandel.
Smultringer:
Friterte kaker med en karakteristisk smak av kardemomme, formet som små ringer.
Disse kakene har vært en del av norske juletradisjoner i generasjoner og representerer en viktig del av vår kulturarv.

Moderne favoritter i 2024

I nyere tid har nordmenns preferanser for julekaker utviklet seg, og nye varianter har funnet sin plass på kakebordet. Ifølge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for brød og korn er de mest populære julekakene i 2023:
Krumkaker:
Den mest populære julekaken, valgt av 13 % av de spurte.
Kransekake:
En klassisk festkake laget av mandler, ofte formet som et tårn av ringer.
Brune pinner:
Kjeks med en rik smak av sirup og kanel, skåret i avlange stykker.
Pepperkaker:
Tynne, sprø kaker med en distinkt kryddersmak, ofte formet i ulike figurer og pyntet.
Sarah Bernhardt:
En luksuriøs kake med mandelbunn, sjokoladekrem og sjokoladeglasur.
Smultringer:
Friterte ringer med en myk og luftig konsistens, ofte smaksatt med kardemomme.
Havreflarn:
Tynne, sprø kjeks laget av havregryn, noen ganger dyppet i sjokolade.
Disse kakene kombinerer tradisjon med moderne smaker og har blitt favoritter i mange norske hjem.

Nye trender i julebaksten

I 2024 ser vi en økende interesse for å eksperimentere med nye smaker og ingredienser i julebaksten. Moderne julekaker speiler både globale inspirasjoner og nye matvaner. Bakte kreasjoner med smak av karamellisert hvit sjokolade, salt karamell, matcha og sitronverbena har sneket seg inn blant tradisjonskakene.
I tillegg har det blitt mer vanlig å inkludere glutenfrie og veganske alternativer, slik at alle kan nyte julebaksten uavhengig av kostholdspreferanser eller allergier.

Regionale variasjoner

Norge har en rik matkultur med regionale forskjeller, og dette gjenspeiles også i julebaksten. For eksempel er "Mor Monsen" en populær kake på Vestlandet, mens "Kvæfjordkake" ofte referert til som "verdens beste", har sin opprinnelse i Nord-Norge. Disse regionale spesialitetene bidrar til mangfoldet i norske juletradisjoner.

Oppskrifter og inspirasjon

For de som ønsker å prøve seg på både tradisjonelle og moderne julekaker, finnes det et vell av oppskrifter tilgjengelig. Og under her er våre versjoner av de fleste.

Annonse



Krumkaker fra Sunnmøre


Prøv også Krumkaker fra Sunnmøre.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 egg
250 g sukker
250 g smeltet meierismør
2 1/2 dl vann
250 g hvetemel
250 g potetmel


Min mor lager disse, og i år var hun tidlig. Disse er bare kjempegode


Fremgangsmåte

Lag eggedosis av egg og sukker, tilsett smør vekselsvis med vann og melet. La svelle ca 15 minutter og stek i krumkakejern ved middels svak varme.
Det er litt vrient å bruke krumkakejern, men etter litt trening så funker det. Krumkakene må ikke være for mye stekte før de tas ut av jernet og krummes. Bruk ca en spiseskje med deig pr kake, og la den bli lysebrun.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 332,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Berlinerkranser


Prøv også Berlinerkranser.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
120 g sukker
250 g smør
350 g hvetemel
eggehvite
perlesukker


Berlinerkranser har en fyldig og aromatisk smak, og er manges favoritt til jul.


Fremgangsmåte

Mos de hardkokte eggeplommene godt med en gaffel og tilsett de rå. Ha i sukker og pisk til eggedosis. Bland inn siktet hvetemel og mykt smør vekselvis. Elt deigen minst mulig. La den stå kaldt en stund, men ikke så lenge at den blir hard og sprø.

Trill deigen til blyanttykke stenger. Form dem til kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle kransene med halvpisket eggehvite og dypp dem i perlesukker.

Det er en fordel om kakene kan bli avkjølt før vi pensler og dypper, da holder de bedre fasongen. Stek kakene lys gule ved 180 C i 10 min. De skal være meget sprø.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 482,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sirupssnipper 4


Prøv også Sirupssnipper 4.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Barnemix
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 dl 20% fløte eller fløtemelk
250 gr mørk sirup
125 gr sukker
100 gr margarin
1/4 ts pepper, finmalt
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts natron rørt ut i 1 ss melk
Ca 500 gr hvetemel


God oppskrift på sirupssnitter fra nettsiden Barnemix som nå heter hverdagsnett. Denne oppskriften er gammel og velprøvd


Fremgangsmåte

Ha fløten, sirupen, sukkeret og margarin i en kjele og kok opp under omrøring. Hell blandingen over i en bolle og avkjøl før krydderne og hvetemelet tilsettes. La deigen stå kjølig en stund, før den kjevles tynt ut og skjæres i snipper. Stek sirupsnippene ved 180°C på øverste rille i ovnen i ca 5-10 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 364,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 62,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kransekake 1.

Kransekake 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kakemonsen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

750 g mandler
750 g melis
ca 6 eggehviter
4 ss hvetemel

Pynt: Melisglasur av melis og en eggehvite.


De fleste kransekakeoppskrifter baserer seg på 500 g mandler. Dette gir etter min mening altfor lite deig. Hvem klarer å lage kransekake uten at en eneste ring knekker eller blir brent eller nekter å slippe formen? Ikke meg ihvertfall. Og dersom du skulle være så heldig -nei dyktig, kan du bare ta resten av deigen og lage ekstra ringer. Jeg bruker å lage flere av de 2-3 største ringene, da blir kaken høy og fin.


Fremgangsmåte

Skåld mandlene dersom du ønsker lys kake. De må i tilfelle tørkes godt, gjerne flere dager. Mal dem. Bland mandler, melis og hvetemel og bland i en og en eggehvite til deigen er fin å arbeide med.

Trill ut til fingertykke lengder og legg dem i GODT smurte og strødde former. Eller bruk formfett. Stekes ved 180 grader til de er lysebrune, ca 10 minutter.

Min erfaring er at de er lettest å få ut av ringene når de er blitt lunkne, men dette er sikkert avhengig av hvilken type ringer du har.

Kaken oppbevares best i en tett boks, f.eks en plast-salatbolle med lokk. Hvis du legger i en brødskive holder den seg passelig seig. Hvis den skal stå mer enn et par-tre dager bør den fryses. Pynt med melisglasur.

Kilde: Fanafruen

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 439,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Goro 3.

Goro 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matsiden
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 3/4 dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
ca 500 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g meierismør

Gorojern


Goro er en av våre eldste julekaker, og er gjerne en kake en forbinder med bestemor. Kakene er tynne og sprø, og får et utpreget flott bladmønster fra jernet de stekes i.


Fremgangsmåte

Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen. Smuldre i smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig minst 2 timer. Kjevle deigen ut og skjær leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gylne og sprø. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboksen.

Tips:
Lag mønster av gorojernet på et pappark og legg dette over den kjevlede leiven. Kjevle bare litt deig av gangen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 457,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brune pinner 2.

Brune pinner 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

250 g hvetemel
200 g sukker
200 g smør eller margarin
1 ss kakao
1 1/2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 stort egg


Brune pinner er av de mest lettvinte slagene å bake. Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken


Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene sammen og smuldre i smøret. Arbeid inn egget og kna deigen smidig. Trill den ut til tynne stenger. Trykk disse flate og ca 4 cm brede.

Legg dem på smurt bakeplate og sett den inn i 200 C ovn i midterste rille. Stek kakene til de har fått fin farge, pass på. Skjær dem opp i fingertykke stykker på skrå.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 454,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sandkaker 2.

Sandkaker 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

125 g margarin
125 g smør
125 g sukker
1 egg
400 g hvetemel
50 g malte mandler


Sandkaker er en av de gamle julekakene. Meierismøret er en av hovedingrediensene og er med på å gi kakene den karakteristiske smaken sammen med mandlene.


Fremgangsmåte

Rør margarin, smør og sukker hvitt. Tilsett egget, og rør det godt inn. Rør til slutt inn melet og mandlene. Legg deigen til hvile i kjøleskap i en time.

Forvarm stekeovnen til 190 C. Del deigen i mindre emner, og trykk deigen ut i smurte sandkakeformer. Kakene skal være tynnest mulig. Stek formene på brett til kakene er gylne, 10-12 minutter.

Avkjøl kakene litt i formene før de hvelves ut på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 445,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havreflarn.

Havreflarn


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

100 g margarin eller smør
3 dl store havregryn
1 egg
1 1/2 dl farin
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver


Tradisjonsrik julekake som inngår i mange sine syv slag. Flotte å se på, gode å spise. Du kan enkelt lage sjokoladehavreflarn ved å dyppe dem i sjokolade, som du smelter i vannbad. Oppskriften gir ca. 24 kaker.
Disse havreflarne blir lekre og meget sprø. Smaker best ferske.


Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 175 C. Smelt fettet og rør grynene ned i det varme fettet. Visp egg og sukker luftig, f.eks. med en håndmikser. Rør forsiktig i grynblandingen og melet blandet med bakepulveret.

Legg røren med skje på plater dekket med bakepapir eller smurte. Bruk ca 1 ts til hver kake og legg dem med god avstand, 10-12 på hver plate.

Husk at hvis røren står lenge, sveller grynene og kakene flyter ikke ut slik de skal.

Stek flarnene midt i ovnen til de har fått farge, 6-7 minutter. Ta ut platen, avkjøl kakene litt og løsne dem med en tynn, bøyelig kniv. Bøy dem eventuelt over et kjevle eller en flaske mens de er varme.

Hvis flarnene er blitt kalde på platen, kan den settes inn i ovnen igjen omtrent et minutt, slik at de blir myke og kan løsnes.

Lag ikke dobbel porsjon av denne røren, heller to porsjoner etter hverandre.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 395,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mor Monsen.

Mor Monsen


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.05.2002
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

250 g smør
250 g sukker
250 g egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 stk sitron, saft og revet skall

Pynt
2 ss mandelflak
1 ss rosiner
1 ss tørkede tranebær
3 ss perlesukker


Mor Monsen er min favorittkake til jul. Dette er en av de beste og mest saftige formkakene jeg vet om. Kaken holder seg godt og kan fryses. Rosiner og tranebær kan byttes ut med annen tørket frukt, prøv for eksempel med hakkede aprikoser ol.
Denne oppskriften er akkurat passe til en slik liten langpanne. For den store langpanna så bare dobler du oppskriften.


Fremgangsmåte

1. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. 2. Tilsett ett og ett egg og rør det inn. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall. 3. Ha røren i en bakepapirkledd liten langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker. 4. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist. 5. Skjær kaken i snipper før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 391,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pepperkaker med chili og appelsin.

Pepperkaker med chili og appelsin


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Tomas E. Karlsen
Bildet er tatt av Mills

Ingredienser

210 g lys sirup
150 g demararasukker (rårørsukker)
150 g Melange i folie
4 g chili, tørket, malt/knust
2 appelsin, skallet av disse (zest)
420 g hvetemel
1 egg, lett pisket
4 g ingefær, malt
4 g nellik, malt
4 g kanel, malt/raspet
16 g natron
8 g vaniljesukker


Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.

I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.

Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!


Fremgangsmåte

Riv skallet fra en appelsin i tynne strimler, unngå å få med det hvite i skallet. Lys sirup, demararasukker, chili og appelsinskall varmes til sukkeret har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.

Bland sammen mel, natron, vaniljesukker og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.

Kjevles ca. 3 mm tykt, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader. Kakene er ferdige når de er lysebrune. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 283,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fattigmann.

Fattigmann


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 eggeplommer
1 eggehvite
8 ss kremfløte
8 ss melis
1 ts kardemomme
1/4 ts kanel
1 ss konjakk
400 g hvetemel
smult til steking.


Fattigmann hører til blant de "sju slaga" som man må ha til jul. Lag gjerne fattigmann først og kok smultringer i smultet etterpå


Fremgangsmåte

Pisk eggeplommene med halvparten av melisen. Bland fløten med den andre delen av melisen og tilsett krydder og konjakk.
Tilsett så den stivpiskede hviten vekselvis med melet. Arbeid deigen lett på bakebordet, skal være løs. Kjevles ut ganske tynt og kuttes ut i spisser. Lag ett hull i spisen og tre spissen gjennom.

Sett over smult i en jerngryte/smultgryte. Varm opp langsomt. Når det stiger opp blålig røyk er den passe varm.
Legg kakene i og stek dem til de er pent gulbrune. Tas opp og tørkes på kjøkkenpapir.

Gammel norsk oppskrift.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 337,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smultringer 6.

Smultringer 6


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2010
Denne retten tar ca 75 min + noen timer å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 stk egg
375 g sukker
3 dl seterrømme
2 dl matfløte
50 g smør
750 g hvetemel
½ ts malt kardemomme
2 ts hornsalt
1 kg smult til steking eller nøytral olje


Smultringer er i Norge en tradisjon å bake i adventstiden, men det er også en småkake som mang en bestemor gjerne lager i resten av året også.


Fremgangsmåte

1 porsjon gir ca 70 smultringer

Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett seterrømme, matfløte og smeltet smør. Sikt i hvetemel, kardemomme og hornsalt. Rør deigen forsiktig sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie og sett den kaldt i noen timer eller over natten.
Bak deigen ut til en 1 cm tykk leiv på en godt melet flate. Bruk en smultringstikke til å lage ringene. Varm smult eller nøytral olje i en gryte til 180 grader. Stek ringene lysebrune i smulten. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.

Tips:
De små rundingene som blir til overs etter at man har stanset ut smultringene kan også stekes i smulten. Fyll de gjerne med litt syltetøy som sprøytes inn og rull de i melis. Nydelig!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 365,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sarah Bernhardt.

Sarah Bernhardt


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.09.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kakemonsen
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g mandler
210 g melis
3 eggehviter

Smørkrem:
75 g smør
100 g melis
1 ts vaniljesukker
1-2 eggeplommer
1 ss kakao

Glasur:
100 g mørk sjokolade
1 ss smør



Fremgangsmåte

Eksklusive småkaker av fiin gammel årgang!

Slik gjør du Skåld mandlene og tørk dem godt. Mal dem på mandelkvern og bland i melisen. Pisk eggehvitene og bland alt forsiktig. Sett kakene med skje på bakepapirkledd plate. Det skal bli 16-18 stk. Glatt dem på overflaten og stek dem ved 175 grader i ca 15 minutter eller til de er gylne.

Bland alle ingrediensene til smørkremen og fordel kremen på undersiden av kakene.
Smelt sjokolade og smør i mikrobølgeovn eller vannbad og bre glasuren over smørkremen. Serveres når glasuren er stivnet.

Spesielle egenskaper Glutenfri, Uten hvetemel

Kilde: Kakemonsen

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 447,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3420
Slanking.singelmat.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.