Norske juletradisjoner er rike på smakfulle småkaker som bringer frem minner og skaper hygge i høytiden. Gjennom generasjoner har familier samlet seg for å bake de klassiske "syv slagene", en tradisjon som fortsatt holdes i hevd, selv om innholdet i de syv slagene kan variere. I 2024 ser vi både en videreføring av gamle favoritter og en introduksjon av nye smaker på kakefatet.
Historien bak norske julesmåkaker
Tradisjonelt var kaker stekt i smult og jern, som krumkaker og goro, de vanligste småkakene til jul. Ulike typer takkebakst, som smurte lefser, var også populære. Dette skyldtes at mange husholdninger ikke hadde stekeovn før på begynnelsen av 1900-tallet. Etter hvert som margarin erstattet smør, og sukker ble mer tilgjengelig, økte utvalget av julekaker i norske hjem.
De tradisjonelle syv slagene
Begrepet "syv slag" refererer til de syv sortene småkaker som tradisjonelt bakes til jul. Disse kan variere fra region til region og fra familie til familie, men noen av de mest kjente inkluderer:
Krumkaker: Tynne, sprø kaker stekt i et spesielt jern og formet til kjegler eller flate kaker. De kan spises som de er eller fylles med krem.
Goro: En av de eldste julekakene i Norge, laget av en deig med fløte, smør og krydder, stekt i et spesielt goro-jern som gir dem et vakkert mønster.
Sandkaker (Sandbakelse): Små, sprø kaker laget med mandler og smør, formet i små former. De kan spises som de er eller fylles med krem eller bær.
Berlinerkranser: Smørbaserte kaker formet som små kranser, pyntet med perlesukker.
Fattigmann: Tynne, sprø kaker laget med fløte og konjakk, fritert i smult og drysset med melis.
Sirupssnipper: Tynne, krydrede kaker skåret i diamantform og pyntet med en halv skåldet mandel.
Smultringer: Friterte kaker med en karakteristisk smak av kardemomme, formet som små ringer.
Disse kakene har vært en del av norske juletradisjoner i generasjoner og representerer en viktig del av vår kulturarv.
Moderne favoritter i 2024
I nyere tid har nordmenns preferanser for julekaker utviklet seg, og nye varianter har funnet sin plass på kakebordet. Ifølge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for brød og korn er de mest populære julekakene i 2023:
Krumkaker: Den mest populære julekaken, valgt av 13 % av de spurte.
Kransekake: En klassisk festkake laget av mandler, ofte formet som et tårn av ringer.
Brune pinner: Kjeks med en rik smak av sirup og kanel, skåret i avlange stykker.
Pepperkaker: Tynne, sprø kaker med en distinkt kryddersmak, ofte formet i ulike figurer og pyntet.
Sarah Bernhardt: En luksuriøs kake med mandelbunn, sjokoladekrem og sjokoladeglasur.
Smultringer: Friterte ringer med en myk og luftig konsistens, ofte smaksatt med kardemomme.
Havreflarn: Tynne, sprø kjeks laget av havregryn, noen ganger dyppet i sjokolade.
Disse kakene kombinerer tradisjon med moderne smaker og har blitt favoritter i mange norske hjem.
Nye trender i julebaksten
I 2024 ser vi en økende interesse for å eksperimentere med nye smaker og ingredienser i julebaksten. Moderne julekaker speiler både globale inspirasjoner og nye matvaner. Bakte kreasjoner med smak av karamellisert hvit sjokolade, salt karamell, matcha og sitronverbena har sneket seg inn blant tradisjonskakene.
I tillegg har det blitt mer vanlig å inkludere glutenfrie og veganske alternativer, slik at alle kan nyte julebaksten uavhengig av kostholdspreferanser eller allergier.
Regionale variasjoner
Norge har en rik matkultur med regionale forskjeller, og dette gjenspeiles også i julebaksten. For eksempel er "Mor Monsen" en populær kake på Vestlandet, mens "Kvæfjordkake" ofte referert til som "verdens beste", har sin opprinnelse i Nord-Norge. Disse regionale spesialitetene bidrar til mangfoldet i norske juletradisjoner.
Oppskrifter og inspirasjon
For de som ønsker å prøve seg på både tradisjonelle og moderne julekaker, finnes det et vell av oppskrifter tilgjengelig. Og under her er våre versjoner av de fleste.
Krumkaker fra Sunnmøre
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 egg
250 g sukker
250 g smeltet meierismør
2 1/2 dl vann
250 g hvetemel
250 g potetmel
Min mor lager disse, og i år var hun tidlig. Disse er bare kjempegodeFremgangsmåte
Lag eggedosis av egg og sukker, tilsett smør vekselsvis med vann og melet. La svelle ca 15 minutter og stek i krumkakejern ved middels svak varme.
Det er litt vrient å bruke krumkakejern, men etter litt trening så funker det. Krumkakene må ikke være for mye stekte før de tas ut av jernet og krummes. Bruk ca en spiseskje med deig pr kake, og la den bli lysebrun.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
332,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Berlinerkranser
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
120 g sukker
250 g smør
350 g hvetemel
eggehvite
perlesukker
Berlinerkranser har en fyldig og aromatisk smak, og er manges favoritt til jul.Fremgangsmåte
Mos de hardkokte eggeplommene godt med en gaffel og tilsett de rå. Ha i sukker og pisk til eggedosis. Bland inn siktet hvetemel og mykt smør vekselvis. Elt deigen minst mulig. La den stå kaldt en stund, men ikke så lenge at den blir hard og sprø.
Trill deigen til blyanttykke stenger. Form dem til kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle kransene med halvpisket eggehvite og dypp dem i perlesukker.
Det er en fordel om kakene kan bli avkjølt før vi pensler og dypper, da holder de bedre fasongen. Stek kakene lys gule ved 180 C i 10 min. De skal være meget sprø.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
482,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
29,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sirupssnipper 4
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BarnemixBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 dl 20% fløte eller fløtemelk
250 gr mørk sirup
125 gr sukker
100 gr margarin
1/4 ts pepper, finmalt
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts natron rørt ut i 1 ss melk
Ca 500 gr hvetemel
God oppskrift på sirupssnitter fra nettsiden Barnemix som nå heter hverdagsnett. Denne oppskriften er gammel og velprøvdFremgangsmåte
Ha fløten, sirupen, sukkeret og margarin i en kjele og kok opp under omrøring. Hell blandingen over i en bolle og avkjøl før krydderne og hvetemelet tilsettes. La deigen stå kjølig en stund, før den kjevles tynt ut og skjæres i snipper. Stek sirupsnippene ved 180°C på øverste rille i ovnen i ca 5-10 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
364,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
62,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kransekake 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
KakemonsenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
750 g mandler
750 g melis
ca 6 eggehviter
4 ss hvetemel
Pynt: Melisglasur av melis og en eggehvite.
De fleste kransekakeoppskrifter baserer seg på 500 g mandler. Dette gir etter min mening altfor lite deig. Hvem klarer å lage kransekake uten at en eneste ring knekker eller blir brent eller nekter å slippe formen? Ikke meg ihvertfall. Og dersom du skulle være så heldig -nei dyktig, kan du bare ta resten av deigen og lage ekstra ringer. Jeg bruker å lage flere av de 2-3 største ringene, da blir kaken høy og fin.Fremgangsmåte
Skåld mandlene dersom du ønsker lys kake. De må i tilfelle tørkes godt, gjerne flere dager. Mal dem. Bland mandler, melis og hvetemel og bland i en og en eggehvite til deigen er fin å arbeide med.
Trill ut til fingertykke lengder og legg dem i GODT smurte og strødde former. Eller bruk formfett. Stekes ved 180 grader til de er lysebrune, ca 10 minutter.
Min erfaring er at de er lettest å få ut av ringene når de er blitt lunkne, men dette er sikkert avhengig av hvilken type ringer du har.
Kaken oppbevares best i en tett boks, f.eks en plast-salatbolle med lokk. Hvis du legger i en brødskive holder den seg passelig seig. Hvis den skal stå mer enn et par-tre dager bør den fryses. Pynt med melisglasur.
Kilde:
Fanafruen
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
439,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Goro 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MatsidenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 3/4 dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
ca 500 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g meierismør
Gorojern
Goro er en av våre eldste julekaker, og er gjerne en kake en forbinder med bestemor. Kakene er tynne og sprø, og får et utpreget flott bladmønster fra jernet de stekes i.Fremgangsmåte
Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen. Smuldre i smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig minst 2 timer. Kjevle deigen ut og skjær leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gylne og sprø. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboksen.
Tips:
Lag mønster av gorojernet på et pappark og legg dette over den kjevlede leiven. Kjevle bare litt deig av gangen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
457,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brune pinner 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.12.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
250 g hvetemel
200 g sukker
200 g smør eller margarin
1 ss kakao
1 1/2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 stort egg
Brune pinner er av de mest lettvinte slagene å bake. Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smakenFremgangsmåte
Bland alle de tørre ingrediensene sammen og smuldre i smøret. Arbeid inn egget og kna deigen smidig. Trill den ut til tynne stenger. Trykk disse flate og ca 4 cm brede.
Legg dem på smurt bakeplate og sett den inn i 200 C ovn i midterste rille. Stek kakene til de har fått fin farge, pass på. Skjær dem opp i fingertykke stykker på skrå.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
454,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
53,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
23,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sandkaker 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
125 g margarin
125 g smør
125 g sukker
1 egg
400 g hvetemel
50 g malte mandler
Sandkaker er en av de gamle julekakene. Meierismøret er en av hovedingrediensene og er med på å gi kakene den karakteristiske smaken sammen med mandlene.Fremgangsmåte
Rør margarin, smør og sukker hvitt. Tilsett egget, og rør det godt inn. Rør til slutt inn melet og mandlene. Legg deigen til hvile i kjøleskap i en time.
Forvarm stekeovnen til 190 C. Del deigen i mindre emner, og trykk deigen ut i smurte sandkakeformer. Kakene skal være tynnest mulig. Stek formene på brett til kakene er gylne, 10-12 minutter.
Avkjøl kakene litt i formene før de hvelves ut på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
445,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Havreflarn
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2003Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
MenyIngredienser
100 g margarin eller smør
3 dl store havregryn
1 egg
1 1/2 dl farin
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
Tradisjonsrik julekake som inngår i mange sine syv slag. Flotte å se på, gode å spise. Du kan enkelt lage sjokoladehavreflarn ved å dyppe dem i sjokolade, som du smelter i vannbad. Oppskriften gir ca. 24 kaker.
Disse havreflarne blir lekre og meget sprø. Smaker best ferske.Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 175 C. Smelt fettet og rør grynene ned i det varme fettet. Visp egg og sukker luftig, f.eks. med en håndmikser. Rør forsiktig i grynblandingen og melet blandet med bakepulveret.
Legg røren med skje på plater dekket med bakepapir eller smurte. Bruk ca 1 ts til hver kake og legg dem med god avstand, 10-12 på hver plate.
Husk at hvis røren står lenge, sveller grynene og kakene flyter ikke ut slik de skal.
Stek flarnene midt i ovnen til de har fått farge, 6-7 minutter. Ta ut platen, avkjøl kakene litt og løsne dem med en tynn, bøyelig kniv. Bøy dem eventuelt over et kjevle eller en flaske mens de er varme.
Hvis flarnene er blitt kalde på platen, kan den settes inn i ovnen igjen omtrent et minutt, slik at de blir myke og kan løsnes.
Lag ikke dobbel porsjon av denne røren, heller to porsjoner etter hverandre.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
395,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
50,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mor Monsen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.05.2002Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g smør
250 g sukker
250 g egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 stk sitron, saft og revet skall
Pynt
2 ss mandelflak
1 ss rosiner
1 ss tørkede tranebær
3 ss perlesukker
Mor Monsen er min favorittkake til jul. Dette er en av de beste og mest saftige formkakene jeg vet om. Kaken holder seg godt og kan fryses. Rosiner og tranebær kan byttes ut med annen tørket frukt, prøv for eksempel med hakkede aprikoser ol.
Denne oppskriften er akkurat passe til en slik liten langpanne. For den store langpanna så bare dobler du oppskriften.Fremgangsmåte
1. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig.
2. Tilsett ett og ett egg og rør det inn. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall.
3. Ha røren i en bakepapirkledd liten langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker.
4. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.
5. Skjær kaken i snipper før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
391,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pepperkaker med chili og appelsin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Tomas E. KarlsenBildet er tatt av
MillsIngredienser
210 g lys sirup
150 g demararasukker (rårørsukker)
150 g Melange i folie
4 g chili, tørket, malt/knust
2 appelsin, skallet av disse (zest)
420 g hvetemel
1 egg, lett pisket
4 g ingefær, malt
4 g nellik, malt
4 g kanel, malt/raspet
16 g natron
8 g vaniljesukker
Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.
I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.
Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!Fremgangsmåte
Riv skallet fra en appelsin i tynne strimler, unngå å få med det hvite i skallet.
Lys sirup, demararasukker, chili og appelsinskall varmes til sukkeret har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.
Bland sammen mel, natron, vaniljesukker og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.
Kjevles ca. 3 mm tykt, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader. Kakene er ferdige når de er lysebrune. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
283,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fattigmann
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 eggeplommer
1 eggehvite
8 ss kremfløte
8 ss melis
1 ts kardemomme
1/4 ts kanel
1 ss konjakk
400 g hvetemel
smult til steking.
Fattigmann hører til blant de "sju slaga" som man må ha til jul. Lag gjerne fattigmann først og kok smultringer i smultet etterpåFremgangsmåte
Pisk eggeplommene med halvparten av melisen.
Bland fløten med den andre delen av melisen og tilsett krydder og konjakk.
Tilsett så den stivpiskede hviten vekselvis med melet.
Arbeid deigen lett på bakebordet, skal være løs.
Kjevles ut ganske tynt og kuttes ut i spisser. Lag ett hull i spisen og tre spissen gjennom.
Sett over smult i en jerngryte/smultgryte.
Varm opp langsomt. Når det stiger opp blålig røyk er den passe varm.
Legg kakene i og stek dem til de er pent gulbrune.
Tas opp og tørkes på kjøkkenpapir.
Gammel norsk oppskrift.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
337,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
53,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Smultringer 6
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2010Denne retten tar ca
75 min + noen timer å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 stk egg
375 g sukker
3 dl seterrømme
2 dl matfløte
50 g smør
750 g hvetemel
½ ts malt kardemomme
2 ts hornsalt
1 kg smult til steking eller nøytral olje
Smultringer er i Norge en tradisjon å bake i adventstiden, men det er også en småkake som mang en bestemor gjerne lager i resten av året også.Fremgangsmåte
1 porsjon gir ca 70 smultringer
Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett seterrømme, matfløte og smeltet smør. Sikt i hvetemel, kardemomme og hornsalt. Rør deigen forsiktig sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie og sett den kaldt i noen timer eller over natten.
Bak deigen ut til en 1 cm tykk leiv på en godt melet flate. Bruk en smultringstikke til å lage ringene.
Varm smult eller nøytral olje i en gryte til 180 grader. Stek ringene lysebrune i smulten. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.
Tips:
De små rundingene som blir til overs etter at man har stanset ut smultringene kan også stekes i smulten. Fyll de gjerne med litt syltetøy som sprøytes inn og rull de i melis. Nydelig!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
365,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
48,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sarah Bernhardt
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.09.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
KakemonsenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
200 g mandler
210 g melis
3 eggehviter
Smørkrem:
75 g smør
100 g melis
1 ts vaniljesukker
1-2 eggeplommer
1 ss kakao
Glasur:
100 g mørk sjokolade
1 ss smør
Fremgangsmåte
Eksklusive småkaker av fiin gammel årgang!
Slik gjør du
Skåld mandlene og tørk dem godt. Mal dem på mandelkvern og bland i melisen. Pisk eggehvitene og bland alt forsiktig. Sett kakene med skje på bakepapirkledd plate. Det skal bli 16-18 stk. Glatt dem på overflaten og stek dem ved 175 grader i ca 15 minutter eller til de er gylne.
Bland alle ingrediensene til smørkremen og fordel kremen på undersiden av kakene.
Smelt sjokolade og smør i mikrobølgeovn eller vannbad og bre glasuren over smørkremen. Serveres når glasuren er stivnet.
Spesielle egenskaper
Glutenfri, Uten hvetemel
Kilde:
Kakemonsen
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
447,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3420