
Jeg tar her for meg jevninger og hva det er , hvordan de lages og brukes. Dette er jo aktuelt hele året, men akkurat nå kom jeg inn på dette mht supper som er jevnet.
Det er sikkert mange som lurer på hva det betyr når det i en oppskrift står at sausen, suppen eller retten skal jevnes med ditt og datt. Men hva er jevninger, hvordan lages de og hvordan brukes de?
Hva er jevninger?
Enkelt sagt så er en jevning noe du tilsetter en rett for å tykne den, eller for å gjøre konsistensen smidig og
jevn.
Vi har 3 hovedtyper som brukes:
- Kalde jevninger
- Varme jevninger
- Legeringer
Disse kan igjen deles inn i forskjellige typer etter hva de skal jevne.
Kalde jevninger
Her har vi følgende som vi bruker.
- Potemeljevning som brukes til å jevne desserter, sauser og supper av frukt og saft. Røres ut i litt kaldt vann før det tilsettes og røres inn. Må ikke koke etterpå.
- Maisennajevning som brukes til forskjellige supper, sauser, wok og andre som ikke er helt klare. Røres ut i litt kaldt vann før det tilsettes og røres inn. Tåler litt koking.
- Meljevning som brukes i varme retter sammen med vann. Eks er fårikål. Røres ut i litt kaldt vann før det røres inn i varme retter, eller drysses over som i fårikål. Kan kokes.
- Arrowrotjevning brukes til klare supper og sauser. Røres ut i litt kaldt vann før det røres inn i varme retter. Kan kokes.
- Mykt smør kan piskes inn i krafter og sauser før servering. Men må ikke koke.
Varme jevninger
Her har vi følgende som vi bruker.
- Brun jevning som vi alle kjenner. Brukes til brun saus og suppe.
- Lys jevning som brukes til lyse sauser og supper.
Legeringer
Dette brukes i finere sauser og supper. Rett før servering piskes like deler fløte og eggeplomme sammen og tilsettes sausen/suppen. Det kan og brukes bare fløte. Må ikke koke etterpå.
Noen oppskrifter
Brun saus
8 porsjoner
4 ss smør/margarin
5 ss hvetemel
ca 10 dl kraft eller buljong
1 ts soyasaus
salt
pepper
Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper.
La sausen få trekke uten lokk i ca 10 minutter
Tilsett soyasausen. Smak til med salt og pepper.
Hvit grunnsaus(béchamel saus)
4 porsjoner
2 ss smør
3 ss hvetemel
ca 4-5 dl melk
salt og hvit pepper
Smelt smør og ha i melet under omrøring. Ikke la det få farge. Spe med melk og la det småkoke 5-7 minutter. Smak til med salt og pepper. Brukes til fiskeboller, fiskepudding og som grunnlag for andre sauser. Det kan blandes inn hakket løk eller sennep for andre smaker.
Lys grunnsaus(velouté saus)
4 porsjoner
7 1/2 dl lys kjøttkraft
3 ss smør
3 ss hvetemel
hvit pepper
salt
Varm kraften i en kjele ved middels varme.
Smelt smøret i en annen kjele. Rør inn melet og la det koke i omtrent 3 minutter, til en tykk, boblende masse. Tilsett den varme kraften litt om gangen under konstant omrøring. La småkoke uten lokk ved svak varme i 50 minutter til 1 time, til sausen er redusert med ca. 1/3. Rør om av og til.
Skum overflaten hvis nødvendig under kokingen. Sil sausen og hold den varm - gjerne øverst i en dobbeltkoker - til den skal brukes. Server med grillstekt kyllingbryst i fileter eller lettkokte, grønne grønnsaker.
Veloutésaus til kylling: Erstatt den lyse kjøttkraften med hønsebuljong.
Veloutésaus til fisk: Erstatt den lyse kjøttkraften med fiskekraft (se egen oppskrift)
Veloutésaus til kalv: Erstatt den lyse kjøttkraften med kalvekraft.
Gir 5 dl
Rød saus
1 liter saft og evt litt frukt
Sukker
35 g potetmel
Bland saft og sukker og kok opp. Tilsett potetmel utrørt i litt vann. Kok opp igjen og kjøl ned før servering. Brukes til dessert puddinger og fromasjer.
Jevnet grønnsakssuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.06.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
3 stk. gulrot
1 stk. liten pastinakk
1 stk. liten blomkål
250 g brokkoli
1 l grønnsaksbuljong (utblandet)
3 stilk stilkselleri (stangselleri)
2 dl frosne erter
2 dl lettmelk
1 ts salt
nykvernet hvit pepper
2 ss lys maisennajevner
Herlig grønnsaksuppe som kan varieres i det uendelige etter sesong, tilgjengelighet og hva du liker best. Her bruker vi gulrot, pastinakk, blomkål og brokkoli, men du kan lage din egen variant.Fremgangsmåte
Skrell gulrøtter og pastinakk og skjær i skiver. Bryt brokkoli og blomkål i reale buketter.
Kok opp buljong i en kjele. Legg i grønnsakene og la dem koke under lokk i ca. 10 minutter.
Strimle selleri og ha den i kjelen sammen med erter.
La alt koke videre i 3 minutter til alt er gjennomvarmt.
Hell melk i suppen og smak til med salt og pepper.
Rør inn maisennajevningen og la det koke sammen et minutt.
Server den gode suppen med godt, grovt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
23,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jevnet suppe med grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk gulrot
1 stk persillerot
¼ stk stilkselleri (stangselleri)
½ stk purre
2 stk kjøttbuljongterning
1 l vann
2 ss margarin
2 ss hvetemel
Denne suppen lager du enkelt ved å kjøre grønnsaker i foodprosessor og koke dem opp med buljong. Raskt, enkelt og godt.Fremgangsmåte
Sett på en kjele med vann og buljongterninger (du kan bruke den buljongtypen du selv måtte ønske). Bruk kniven i foodprosessoren og kjør grønnsakene støtvis til du synes grønnsakene er passe grove. Kok grønnsakene i buljongen 2-3 min.
Rør sammen smeltet smør og hvetemel og spe med litt av suppen. Rør godt så det blir jevnt. Hell blandingen tilbake i suppen mens grønnsakene koker.
La alt koke 5-6 minutter. Smak til og server med kryddergrønt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Enkel fiskesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.11.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 l ferdig fiskekraft
2.5 dl melk
4 ss hvetemel
1 stor gulrot
1/2 purre
Litt gressløk
1 dl rømme
Det er enkelt og raskt å lage en hjemmelagd fiskesuppe. Denne gangen brukte vi ikke gulrot men noen gode biter med torsk i.
Og det lar seg fint gjøre med fiskebuljongterning.Fremgangsmåte
Kraften kokes opp og jevnes med en blanding av melk og mel. La det koke 10 minutter.
Skjær gulrot og purre i tynne skiver, som tilsettes sammen med evt fisk i biter og lar koke til de er så vidt møre eller fisken er gjennomkokt. Ha i rømme mot slutten og server med gressløkdryss.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
52,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Brokkolisuppe med ostetoast
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1/2 kg brokkoli
5 dl buljong
5 dl melk
1 ss
maizena mel
8 tynne skiver brød
4 tykke osteskiver
Supper tar ikke lang tid å lage og er et godt middagsalternativ for travle familier.Fremgangsmåte
Kok brokkolien så vidt mør i buljong. Ta av de peneste bukettene og mos resten i en food-processor.
Rør melet ut i kald melk.Bland i melkeblandingen og ha brokkolimosen i suppen og la den trekke mens ostesmørbrødene
stekes.
Legg osteskivene mellom to og to brødskiver og stek dem sprø i varmt vaffeljern.
Legg brokkolibukettene i suppen og server den med de varme smørbrødene til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krabbesuppe 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.09.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 kokt krabbe, ca 500 g
2 ss smør
1 gulrot
1 løk
1 kvist timian
1 dusk persille
2 dl hvitvin
1-2 ts salt
2 eggeplommer
2 dl fløte
1/2 ts potetmel eller
maizena
1 bit purre
1 avokado
Vi brukte kongekrabbe og purrestrimler til pynt, samt litt tomatbiter i suppen. Denne tar litt tid men blir veldig fyldig. Når vi får krabbe hjemme, så renser jeg alt og fryser det i porsjonsposer. Krabbekjøtt er veldig aromatisk og setter mye smak på fiskesupper, skalldyrsupper og andre retter.Fremgangsmåte
Rens krabben og ta vare på alt kjøttet. Knus beinene i morter. Varm smør i en gryte, legg skallene i og brun dem forsiktig.
Rens, skyll og skjær gulrøtter, løk og purre i små biter. Legg det hele i gryten og la det surre med skallene i ca 10 minutter. Legg i krydderkvastene. Spe med vin og vann. La alt småkoke under lokk i ca 20 minutter. Sil kraften.
Fjern skallet på avokadoen og kjør den gjennom en hurtigmikser sammen med det røde krabbefettet og småkjøttet fra krabben. Spe med litt av den varme krabbekraften til det blir en jevn suppe. Ha alt tilbake i kokekaret, legg i det hele krabbekjøttet, varm opp suppen igjen og smak til med salt.
Pisk sammen eggeplommer, potetmel og fløte, ta kokekaret av varmen og tilsett jevningen.
Server suppen med en gang den er ferdig. Ostebrød er godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Smørsaus 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.04.2010Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
½ dl kremfløte
160 g usaltet meierismør
½ stk saft av sitron
smak til med salt og pepper
2 ss friske urter (f.eks persille og dill)
En enkel og god saus som smaker nydelig til fisk.Fremgangsmåte
Ha kremfløte i en kjele og koke opp. La kremfløten koke i noen minutter slik at mengden reduseres noe og kremfløten får en tykkere konsistens.
Pisk inn små terninger med smør. Fortsett til alt smøret er pisket inn. Pass på at det ikke koker underveis, men at temperaturen ligger oppunder kokepunktet.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Tilsett finhakkede friske urter før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
543,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
59,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brun saus med meljevning
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.06.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 ss hvetemel
1 dl vann
4 dl oksekraft eller sjy
3 dråpe sukkerkulør(evt soyasaus)
¼ ts salt
Brun saus passer utmerket til for eksempel kjøttkaker eller stekte fiskekaker.Fremgangsmåte
Lag jevning ved å blande mel og vann i et tett glass eller mikromikser, og bland/rist det til det er klumpefritt. Kok opp kraft eller sjy, og hell i jevningen i en tynn stråle. Rør hele tiden så det ikke blir klumper. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke ca 5 minutter.
Sausen kan farges med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt og eventuelt annet krydder.
Brune sauser passer best til stekt kjøtt og stekte fiskekaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
14,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bearnaisesaus 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.12.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 dl tørr hvitvin
1/2 dl hvitvinseddik
1 stk. finhakket sjalottløk
1/2 ts grovmalt pepper
2 ss hakket frisk estragon
1 ss hakket frisk kjørvel
3 stk. eggeplomme
250 g klaret smør
evt. 1/2 stk. sitron
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Fremgangsmåte
1. Ha hvitvin, hvitvinseddik, sjalottløk, grovmalt pepper og halvparten av estragonen og kjørvel i en liten kjele. Kok inn til halv mengde.
2. Ha eggeplommene i en bolle og pisk dem sammen. Spe med væsken og rør godt hele tiden. Sett bollen i vannbad, ca 65°C, og pisk til det er blir luftig og tykt, nesten som eggedosis. Spe så med klarnet smør, litt av gangen mens du rører godt. NB! Det er viktig å være forsiktig så det ikke blir for varmt, ellers kan sausen skille seg.
3. Smak til med salt og pepper, og juster smaken evt med litt sitronsaft, hvis sausen trenger mer syre. Tilsett resten av estragon og kjørvel like før servering for friskhet og smak.
TIPS
Bearnaisesaus er en av de vanskeligste sausene å lage. Det viktigste for å få en vellykket saus er at temperaturen ikke blir for høy, så pass varmen godt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
399,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
41,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sweet and sour saus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.06.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
3 ss sukker
4 ss soyasaus
2 ss eplecidereddik
1 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 ss maisstivelse (maizena)
1 boks hermetisk ananas, stor boks - bare laken!
Dette er den klassiske sursøte sausen fra Kina. Du kjenner den nok igjen fra svinekjøtt med sursøt saus. En klassiker du finner på alle kinarestauranter.Fremgangsmåte
Bland sammen og kok opp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Choronsaus 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.09.2010Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 stk sjalottløk
0,8 dl estragoneddik
1 dl hvitvin
1 ts hel pepper
5 stk eggeplomme
500 g smør
½ ts hakket estragonblader, syltet
2 ts tomatpuré
Choronsaus er en smakssatt bearnaise, en klassiker som er litt fyldigere og rundere enn den opprinnelige sausen.Fremgangsmåte
1. Kok ned finhakket løk, knust hel pepper, laurbærblad, eddik og hvitvin til halve mengden. Kjøl den ned.
2. Visp inn eggeplommer. Visp blandingen over vanndamp til den får en kremaktig konsistens.
3. Smelt smøret og sett det til side et par minutter. Da vil smøret skille seg og få bunnfall. Bruk kun det klare/blanke delen av smøret. Smøret må ha samme temperatur som eggeblandingen.
4. Visp det klarede smøret litt etter litt i eggeblandingen. Ha i litt kaldt vann underveis, hvis blandingen begynner å skille seg.
5. Ha i estragonblader og dampet tomatpuré.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
482,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
51,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:399