Hva gjør man med agurk og tomater?


Oppdatertdato: 2018-07-30 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Pixabay


Agurk og tomat
Kanskje litt rar tittel, men fakta er at vi har drivhus med bla tomater og agurker i. I år har vi snacks agurk og vanlig slangeagurk, samt rød og gule cherry tomater. I tillegg litt annet men det tas ikke mer her. Og så nå midt på sommeren så blir det altfor mange agurker og tomater modne samtidig, og problemet er hva vi skal gjøre med de?

Under her er flere forslag, men vi har vært heldige med å tørke tomater(som er utrolig godt og anvendelig) og lage pickles av agurker selv om de er den søte typen. Samt salater, juice og smoothie ++


Annonse



Pickles


Prøv også Pickles.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

15-20 sylteløk
20 små sylteagurker
1 lite blomkålhode
2-3 gulrøtter
100 g aspargesbønner
1 purre
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 gul paprika
dillkroner

Saltlake til agurkene:
1 liter vann
1 dl salt

Eddiklake:
6 dl vann
4 dl eddik 7%
6 dl sukker
1 lite laurbærblad
1 ss gule sennepsfrø
10 korn hel hvit pepper
3 kryddernelliker
1-2 tørkede chilipepper


Dette er noe vi lager hvert år, men i forskjellige varianter med forskjellige grønnsaker. I år er det chili og agurk som står i kjøleskapet. Når du har lagd disse er de holdbare helt til neste høsting, men la de stå i kjøleskapet. Husk at det kan og brukes vanlig agurk i denne, eller for eksempel 50/50 sylteagurk og vanlig.


Fremgangsmåte

Vask agurkene godt rene med en myk børste. Skyll dem i flere vann. Tørk dem på kjøkkenpapir. Prikk agurkene med en spiss gaffel eller stoppenål. Bland vann og salt til saltlaken, og rør til saltet er oppløst. La agurkene ligge i saltlaken natten over.

Vask og rens grønnsakene. Del blomkålen i små buketter, og gulrøttene i skiver. Forvell begge deler 2-3 minutter i lettsaltet vann. Skyll dem i kaldt vann og la dem ligge til avkjøling.

Strengle bønnene. Forvell dem ca 1 minutt. Skyll dem i kaldt vann. La dem bli helt kalde, og del dem i jevne biter.

Vask purren. Skjær den lyse delen i centimetertykke biter.

Rens paprikaen for frø og hinner og del dem i strimler. Legg grønnsakene lagvis på glass med tett lokk. Legg noen dillkroner innimellom.

Bland vann, eddik og sukker til eddiklaken. Knytt krydderne inn i en bit gasbind eller fyll dem i en pepperkoker. Legg krydderne i kjelen. Rør på middels varme til sukkeret er oppløst, og la laken koke i 2-3 minutter. Hell den kokende varme laken over grønnsakene. Laken må dekke helt. Skru på lokk og sett dem kjølig. Hell laken av etter et par dager. Gi den et nytt oppkok. La laken bli helt kald før den helles over picklesen igjen.

Pickles er ferdig til bruk etter 3-4 uker, men holder seg fint hele vinteren hvis den får stå kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 55,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tørking av cherrytomater


Prøv også Tørking av cherrytomater.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.08.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 gr cherrytomater, godt modne
3 ts havsalt
2 ts tørket basilikum
Evt annet krydderdryss


Etter å ha skjønt at vi ikke kan bruke alle våre cherrytomater på vanlig måte, måtte vi finne andre løsninger. Og derfor ble det gjort litt research mht tørking av disse, og her er resultatet.
Og når vi har smakt på disse må jeg si at den smaken er noe av det mest intense jeg har prøvd. Og ser for meg masse muligheter i supper, wok, pizza, pasta, saus ol.


Fremgangsmåte

Rens tomatene for stilker og legg de på en skjærefjøl. Del alle de små i 2 mens de større deles i 4. Er de veldig kjøttfulle, tar man ut kjerner og væsken og bruker det til noe annet.
Ta en bakeplate og legg bakepapir på. Fordel tomatene utover og dryss med salt, basilikum og evt andre krydderurter. Tomatene tar smak av disse mens saltet hjelper å trekke ut væske.
Vi har varmluftsoven og satt vifta på og temperaturen på 70-80 grader. Sett inn brettet med tomatene og la de stå minst 3 timer med døren på gløtt.
Etter 3 timer sjekker du tomatene, er de fortsatt for mye fuktige la de stå en stund til. Når de så er ute, la de stå noen timer å sluttørke før de viderebehandles. Brukes i diverse retter eller kan oppbevares for eksempel i poser i fryseren. Også i ett tørt glass i kjøleskapet, men da må de være maks tørre.
Er de enda litt fuktige så putt de i fryseren.

Samme metode kan brukes med chili, paprika og andre pepperfrukter, dog uten saltet. Vi la noen chili inn sammen med tomatene, strimlet uten kjerner, og de var fine etter 2 timer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 16,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

3-døgnsagurk


Prøv også 3-døgnsagurk.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 kg slangeagurk
1/2 dl gule sennepsfrø

Smakstilsetning
3–4 kvister dill eller 2 kinesiske hvitløk
(solo) samt 2 røde chili

Lake
5 dl eddik 7%
4 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl salt
1/2 ts hvite pepperkorn


Det er ikke bare sylteagurk som kan brukes til sylteagurk, også vanlig slangeagurk passer fint. Denne oppskriften er ganske lik den vi selv bruker her hjemme.


Fremgangsmåte

Vask agurkene grundig. Kutt dem i centimetertykke skiver. Skrell og del hvitløkene.
Skyll chili og dill. Legg agurkskiver lagvis på glass med sennepsfrø og dill eller hvitløk og chili.
Bland ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Hell laken over agurkene. Agurkene er klare etter 3 døgn.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 27,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Agurksalat 1.

Agurksalat 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.07.2013
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

5-10 cm rå agurk
1/2 dl surmjølk eller yoghurt
1/2 ms sennep
1 ms finhakka grasløk


Litt annerledes agurksalat med surmelk eller yoghurt. Vi brukte yoghurt. Bruk gjerne litt sterk sennep, og evt smak til med litt ekstra salt/pepper. Fin til makrell.


Fremgangsmåte

1 Skyl agurken. Skjer han i strimlar.
2 Bland surmjølk, sennep og finhakka grasløk.
3 Bland i agurken.
4 Hell opp i ein bolle. La salaten stå kaldt ei stund.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rød pesto.

Rød pesto


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

100 g soltørkede tomater i olje
1 ss pinjekjerner
20 g parmesan
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts eddik, 7%
nykvernet svart pepper



Fremgangsmåte

Hakk tomatene og hvitløken grovt, riv parmesan. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til det blir en ganske grov masse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 541,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 45,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eple og gulrotjuice fra juicemaskin.

Eple og gulrotjuice fra juicemaskin


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.03.2015
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 gulrot i biter
1 stort eple i biter
0,5 agurk i biter
1 lime, saften


Vi har kjøpt en billig juicemaskin på Biltema. Men den funker som bare det. Dette var en ny opplevelse som faktisk smakte godt selv om utseendet ikke var det store. Anbefales for de som ikke gidder å spise grønnsaker!
Etter hvert når vi får prøvd flere oppskrifter kommer jeg tilbake med mer.

Vær OBS på at utregnet næringsinnhold her er noe galt da det blir en del avfall ved juicing. Jeg skal prøve å finne en løsning på dette.


Fremgangsmåte

Sett opp juiceren og ha i ingrediensene unntatt lime. Kjør til juice og ha i limesaft etterpå. Drikk med en gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 31,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Agurk med mynte.

Agurk med mynte


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 13.01.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

2 stk agurk
2 stk tomat
2 båt hvitløk
2 stk rød chili
2 beger yoghurt naturell
1 beger crème fraîche orginal, 35 %
1 ts karve
10 blad frisk mynte


En frisk blanding av agurk, tomat, mynte og yoghurt. Nydelig til alle typer grillmat, kjøttpålegg eller på et tapasbord.


Fremgangsmåte

1. Riv agurkene grovt og la væsken renne av.
2. Flå tomatene, fjern frøene og skjær tomatkjøttet i små terninger. Press hvitløk, finhakk chili og mynte.
3. Bland alle ingrediensene i en bolle, smak til med salt. La den stå kaldt noen timer før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3144



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.