Kanskje litt rar tittel, men fakta er at vi har drivhus med bla tomater og agurker i. Vi varierer en del på hva vi dyrker, men tomater og slangeagurk er sikre vinnere, særlig slangegaurk som ofte får stor avling. Tomater er litt opp og ned, men i år sådde vi selv tomater og de kommer men litt sent. Chili blir og prøvd i år og det er noen gule som kommer som bare det.. Og så nå utpå sensommeren så blir det altfor mange agurker og tomater modne samtidig, og problemet er hva vi skal gjøre med de?
Under her er flere forslag, men vi har vært heldige med å tørke tomater(som er utrolig godt og anvendelig) og lage pickles av agurker selv om de er den søte typen. Samt salater, juice og smoothie ++
Pickles
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
15-20 sylteløk
20 små sylteagurker
1 lite blomkålhode
2-3 gulrøtter
100 g aspargesbønner
1 purre
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 gul paprika
dillkroner
Saltlake til agurkene:
1 liter vann
1 dl salt
Eddiklake:
6 dl vann
4 dl eddik 7%
6 dl sukker
1 lite laurbærblad
1 ss gule sennepsfrø
10 korn hel hvit pepper
3 kryddernelliker
1-2 tørkede chilipepper
Dette er noe vi lager hvert år, men i forskjellige varianter med forskjellige grønnsaker. I år er det chili og agurk som står i kjøleskapet. Når du har lagd disse er de holdbare helt til neste høsting, men la de stå i kjøleskapet. Husk at det kan og brukes vanlig agurk i denne, eller for eksempel 50/50 sylteagurk og vanlig.
Fremgangsmåte
Vask agurkene godt rene med en myk børste. Skyll dem i flere vann. Tørk dem på kjøkkenpapir. Prikk agurkene med en spiss gaffel eller stoppenål. Bland vann og salt til saltlaken, og rør til saltet er oppløst. La agurkene ligge i saltlaken natten over.
Vask og rens grønnsakene. Del blomkålen i små buketter, og gulrøttene i skiver. Forvell begge deler 2-3 minutter i lettsaltet vann. Skyll dem i kaldt vann og la dem ligge til avkjøling.
Strengle bønnene. Forvell dem ca 1 minutt. Skyll dem i kaldt vann. La dem bli helt kalde, og del dem i jevne biter.
Vask purren. Skjær den lyse delen i centimetertykke biter.
Rens paprikaen for frø og hinner og del dem i strimler. Legg grønnsakene lagvis på glass med tett lokk. Legg noen dillkroner innimellom.
Bland vann, eddik og sukker til eddiklaken. Knytt krydderne inn i en bit gasbind eller fyll dem i en pepperkoker. Legg krydderne i kjelen. Rør på middels varme til sukkeret er oppløst, og la laken koke i 2-3 minutter. Hell den kokende varme laken over grønnsakene. Laken må dekke helt. Skru på lokk og sett dem kjølig. Hell laken av etter et par dager. Gi den et nytt oppkok. La laken bli helt kald før den helles over picklesen igjen.
Pickles er ferdig til bruk etter 3-4 uker, men holder seg fint hele vinteren hvis den får stå kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
55,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tørking av cherrytomater
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.08.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 gr cherrytomater, godt modne
3 ts havsalt
2 ts tørket basilikum
Evt annet krydderdryss
Etter å ha skjønt at vi ikke kan bruke alle våre cherrytomater på vanlig måte, måtte vi finne andre løsninger. Og derfor ble det gjort litt research mht tørking av disse, og her er resultatet.
Og når vi har smakt på disse må jeg si at den smaken er noe av det mest intense jeg har prøvd. Og ser for meg masse muligheter i supper, wok, pizza, pasta, saus ol.Fremgangsmåte
Rens tomatene for stilker og legg de på en skjærefjøl. Del alle de små i 2 mens de større deles i 4. Er de veldig kjøttfulle, tar man ut kjerner og væsken og bruker det til noe annet.
Ta en bakeplate og legg bakepapir på. Fordel tomatene utover og dryss med salt, basilikum og evt andre krydderurter. Tomatene tar smak av disse mens saltet hjelper å trekke ut væske.
Vi har varmluftsoven og satt vifta på og temperaturen på 70-80 grader. Sett inn brettet med tomatene og la de stå minst 3 timer med døren på gløtt.
Etter 3 timer sjekker du tomatene, er de fortsatt for mye fuktige la de stå en stund til. Når de så er ute, la de stå noen timer å sluttørke før de viderebehandles. Brukes i diverse retter eller kan oppbevares for eksempel i poser i fryseren. Også i ett tørt glass i kjøleskapet, men da må de være maks tørre.
Er de enda litt fuktige så putt de i fryseren.
Samme metode kan brukes med chili, paprika og andre pepperfrukter, dog uten saltet. Vi la noen chili inn sammen med tomatene, strimlet uten kjerner, og de var fine etter 2 timer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
16,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++3-døgnsagurk
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 kg slangeagurk
1/2 dl gule sennepsfrø
Smakstilsetning
3–4 kvister dill eller 2 kinesiske hvitløk
(solo) samt 2 røde chili
Lake
5 dl eddik 7%
4 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl salt
1/2 ts hvite pepperkorn
Det er ikke bare sylteagurk som kan brukes til sylteagurk, også vanlig slangeagurk passer fint. Denne oppskriften er ganske lik den vi selv bruker her hjemme.Fremgangsmåte
Vask agurkene grundig. Kutt dem i centimetertykke skiver. Skrell og del hvitløkene.
Skyll chili og dill. Legg agurkskiver lagvis på glass med sennepsfrø og dill eller hvitløk og chili.
Bland ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp. Hell laken over agurkene. Agurkene er klare etter 3 døgn.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
27,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Agurksalat 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2013Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
5-10 cm rå agurk
1/2 dl surmjølk eller yoghurt
1/2 ms sennep
1 ms finhakka grasløk
Litt annerledes agurksalat med surmelk eller yoghurt. Vi brukte yoghurt. Bruk gjerne litt sterk sennep, og evt smak til med litt ekstra salt/pepper. Fin til makrell.Fremgangsmåte
1 Skyl agurken. Skjer han i strimlar.
2 Bland surmjølk, sennep og finhakka grasløk.
3 Bland i agurken.
4 Hell opp i ein bolle. La salaten stå kaldt ei stund.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rød pesto
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
100 g soltørkede tomater i olje
1 ss pinjekjerner
20 g parmesan
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts eddik, 7%
nykvernet svart pepper
Fremgangsmåte
Hakk tomatene og hvitløken grovt, riv parmesan. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til det blir en ganske grov masse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
541,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
45,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pickles 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.10.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
300 g små, tynne gulrøtter
200 g sylteløk
300 g agurk
200 g små blomkålbuketter
Lake
1 dl ren eddik 24 % eller 2 dl eddiksprit 12 %
2 dl Dansukker Sukker
1 ts gule sennepsfrø
Fremgangsmåte
Vask gulrøtter og agurk og skjær i skiver. Skrell løken. Skyll blomkålen grundig.
Bland samtlige ingredienser til laken. Kok opp.
Legg løken i laken og kok i 4 minutter. Tilsett gulrøttene og kok i ytterligere 3 minutter. Tilsett blomkålen og agurken og la det få et oppkok.
Ta opp grønnsakene og legg dem på varme, godt rengjorte glass.
Kok opp laken på ny. Skum godt. Hell deretter laken over grønnsakene. La stå kaldt et par uker før servering. Oppbevares kaldt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Devils-relish
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 kg tomater
500 g røde paprika
4–6 røde chili
8–10 hvitløksfedd
1–2 ts salt
1–2 ts svart pepper
1 ss oregano
1/2 dl hvitvinseddik
4 dl Dansukker Syltesukker
Fremgangsmåte
Skåld tomatene, fjern skallet og skjær dem i terninger. Skyll paprikaene og fjern kjernene.
Finhakk eller miks paprikaer, chili og hvitløk. Bland tomat, paprika, chili, hvitløk, salt, svart pepper, oregano og eddik i en kasserolle, og kok i 20 minutter under omrøring.
Tilsett syltesukkeret, og kok i 2 minutter til. Hell over på varme, rene glass.
Sett på lokk. Oppbevar kjølig.
Serveres til kjøtt-, pølse- og pastaretter, eller brukes som smakstilsetning i gryter og sauser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Syltede cocktailtomater
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.10.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3–4 kvister frisk timian
Lake
4 1/2 dl eddik 7%
1/2 dl vann
3 dl Dansukker Sukker
1 ss vaniljesukker
1 kanelstang
1 ts finkuttet fersk ingefær
3 kryddernelliker
Fremgangsmåte
Skyll tomatene.
Del dem, og strø på saltet. La dem stå kaldt i 3–4 timer. Skyll av saltet, og legg tomatene på et håndkle for å renne av. Ha tomatene på varme, rene glass.
Legg i et par timiankvister. Bland alle ingrediensene til laken i en kasserolle, og kok opp.
Skum av. Sil laken over tomatene. Sett på lokk. Oppbevares kjølig
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
22,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hvitløksagurker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
15 normalt store sylteagurker eller 30 små
1 løk
2 røde chilifrukter
10 fedd hvitløk
Lake
2 1/2 dl vann
4 dl eddik
2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl salt
1 bit fersk pepperrot
Fremgangsmåte
Vask agurkene nøye. Skrell løken, del den i to og skjær den i skiver. Skyll chili, del dem på langs og ta bort frøene.
Skrell hvitløken. Bland agurk med løk, hvitløk og chili i godt rengjorte glass.
Bland sammen ingrediensene til laken og kok den opp. Avkjøl den før den helles over agurkene. Ha et par pepperotbiter i hvert glass. Lukk igjen. La det stå i 4 uker før servering. Oppbevares kaldt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
57,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Agurkmiks
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
2 slangeagurker
2 gule løk
1 rød paprika
1 syrlig eple
1 l vann
Lake
1 1/2 dl vann
3/4 dl ren eddik 24 % eller 1 1/2 dl eddiksprit 12 %
4 dl Strøsukker
1 ss salt
1 ss gule sennepsfrø
Fremgangsmåte
1. Skrell løken. Skyll de øvrige grønnsakene og eplet. Fjern kjernehuset fra eplet og frøene fra paprikaen. Skjær alt i små terninger.
2. Legg løk og paprikaterninger i en skål. Kok opp vannet og hell øver løk-paprikablandingen. La stå i 10 minutter. Sil bort vannet.
3. Bland samtlige ingredienser til laken og kok opp. Legg i eple- og grønnsakterninger og la det koke uten lokk i 10 minutter.
4. Hell over på varme, godt rengjorte glass.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
13,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Agurk med mynte
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
13.01.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
2 stk agurk
2 stk tomat
2 båt hvitløk
2 stk rød chili
2 beger yoghurt naturell
1 beger crème fraîche orginal, 35 %
1 ts karve
10 blad frisk mynte
En frisk blanding av agurk, tomat, mynte og yoghurt. Nydelig til alle typer grillmat, kjøttpålegg eller på et tapasbord.Fremgangsmåte
1. Riv agurkene grovt og la væsken renne av.
2. Flå tomatene, fjern frøene og skjær tomatkjøttet i små terninger. Press hvitløk, finhakk chili og mynte.
3. Bland alle ingrediensene i en bolle, smak til med salt. La den stå kaldt noen timer før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eple og gulrotjuice fra juicemaskin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.03.2015Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 gulrot i biter
1 stort eple i biter
0,5 agurk i biter
1 lime, saften
Vi har kjøpt en billig juicemaskin på Biltema. Men den funker som bare det. Dette var en ny opplevelse som faktisk smakte godt selv om utseendet ikke var det store. Anbefales for de som ikke gidder å spise grønnsaker!
Etter hvert når vi får prøvd flere oppskrifter kommer jeg tilbake med mer.
Vær OBS på at utregnet næringsinnhold her er noe galt da det blir en del avfall ved juicing. Jeg skal prøve å finne en løsning på dette.Fremgangsmåte
Sett opp juiceren og ha i ingrediensene unntatt lime. Kjør til juice og ha i limesaft etterpå. Drikk med en gang.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
31,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3144