Det er vel flere som har hult ut gresskar til årets halloween feiring, og laget skumle ansikter med lys inni. Men hva i all
verden gjør man med innmaten av gresskaret? Gresskar kan jo brukes til mye mer enn å skremme med, og om man idag har noen boller
med gresskarkjøtt i kjøleskapet så prøv en av disse oppskriftene nedenunder.
Så her er noen av våre favorittoppskrifter som ikke lenger er skumle. Gresskar egner seg veldig godt i supper, baking, kaker, brød ol. Gresskar gjør ofte bakverket saftigere. Gresskar sammen med andre grønnsaker er og godt + man kan selvfølgelig sylte gresskar selv om det kanskje var litt mer gamle dager!
Gresskarpai 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
25.10.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
Paibunnen :
200 gram hvetemel
150 gram smør
2 ss vann
Litt salt
Gresskarfyll:
6 ss hvetemel
3/4 ts bakepulver
ørlite salt
1 ts allehånde
1/2 ts ingefær
1/2 ts muskat
2 egg
1 3/4 dl sukker
3 ss smeltet smør
ca. 400 gram gresskarpuré
1 boks Vikingmelk
2 ts vaniljesukker
Denne paien er ganske enkel å lage og blir nydelig. Det vi gjør er å kutte gresskaret i biter og koke det i 15-20 minutter, før vannet helles av og det moses i stavmikser. Så fortsetter du med oppskriften.
Om du får for mye gresskar eller har masse til overs, så lag mer av denne pureen. Vi brukte den til å lage gresskarmuffins på en helt ny måte, og det smakte fantastisk.
Melken kan og erstattes av en blanding av helmelk og fløte. Vi brukte helmelk med noen fløterester i.Fremgangsmåte
Paibunnen :
Kjøres til en fast deig i foodprosessor. Legg deigen i kjøleskapet minst en halv time før den kjevles ut. Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel og forstek paiskallet ved 200 grader i ca. ti minutter.
Gresskarfyll:
Rens gresskaret og del opp kjøttet. Kok det i vann ca 15-20 minuter før vannet helles av og det moses i stavmikser.
Bland sammen mel, bakepulver og krydder. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpure, melk og vaniljesukker. Ha fyllet i paibunnen og stek ved 180 grader i omtrent 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Pynt gjerne med litt pisket krem og noen pastiller eller edderkopper!.
Oppskriften kom opprinnelig fra Bama, men er blitt modifisert av oss.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
288,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
37,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marokkansk suppe
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 store purrer
1 løk
1/2 sellerirot
250 g gresskarkjøtt
300 g søtpoteter
1/2 stangselleri
1 hønsebuljongterning
1 1/2 l vann
2 gulrøtter
1 ts ras-el-hanout (marokkansk krydderblanding)
1/2 ts spisskum
8 klyper mild spansk pepper
6 klyper sterk spansk pepper
4 ss koriander
2 ss saft av en sitron
4 ss olivenolje
salt
Denne er noe av det beste vi har lagd. Igjen så overbeviser gresskar i en suppe. Krydderblandingen gjør at suppen får en skikkelig eksotisk aroma og smak.Fremgangsmåte
Fjern det ytterste skallet på purren og skjær tynne ringer på skrå. Skjær løken i tynne skiver.
Skjær sellerirot, gresskar og søtpotet i terninger på 1 cm. Kutt stangsellerien i biter.
Varm opp halvparten av olivenoljen i en 4-liters jerngryte og brun purre og løk. Løs opp buljongterningen i blandingen. Tilsett 1 1/2 liter vann og gulrot, søtpotet, gresskar, sellerirot og salt. Kok opp, rør om, dekk til og la det småkoke i 1 time.
Tilsett ras-el-hanout, spisskum og de to peppersortene i suppen. Bland godt og tilsett koriander, sitronsaft og resten av olivenoljen.
La det småkoke i ytterligere 15 minutter før suppen serveres i dype skåler
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
32,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresskarsyltetøy
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat og MerBildet er tatt av
Kristin ViganderIngredienser
1 gresskar (pumpkin)
pr. kg gresskar:
1 kg sukker
50g frisk, revet ingefær
saft av 1 sitron
Fremgangsmåte
Slik gjør du:
Del og skrell gresskaret. Fjern frø og hinner og del kjøttet i terninger.
Damp terningene til de er møre - ca. 20 min.
Bland ingrediensene i en bolle og la stå kjølig i ett døgn.
Ha blandingen i stor kjele og rør over svak varme til sukkeret er oppløst.
Kok i 15 minutter til det blir et gjennomskinnelig og tykt syltetøy
Øs på varme, tette glass. Lagre mørkt og kjølig i en mnd. før bruk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
228,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
55,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Syltet gresskar 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.02.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg renset gresskar
4 dl eddik
750 g sukker
3-4 hele ingefær
Fremgangsmåte
Gresskaret renses og skjæres i terninger. Forvelles i kokende vann i 2 minutter. La de så renne godt av.
Kok opp eddik, sukker og ingefær. La gresskabitene trekk i laken til de er så vidt møre og blanke. Tas opp. Dette gjøres i flere porsjoner etter hvor stor gryten er.
Kok så inn laken i 10 minutter og kok opp gresskarbitene en gang til. Fyll de på rene glass og fyll opp med lake.. Sett på lokk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
32,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresskarsuppe (Sopa de abóbora)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.10.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
60 g usaltet smør
2 løk, hakket
1 gresskar ca 750 g, delt i to uten skall og frø, delt i biter på 2 1/2 cm
1 1/2 liter kyllingkraft
salt
pepper
2 eggeplommer
1 1/4 dl kremfløte
2 ss nypresset sitronsaft
2 ss frisk koriander, hakket
Denne er fin når man har gresskarrester. Smaker veldig godt og særlig om man putter i litt hemmelige ingredienser. Jeg brukte en liten bit sellerirot og 2 fedd hvitløk. Og som dere ser hadde vi ikke koriander så det ble persille.
For å gjøre det enklere så bruker man bare en stavmikser til å mose grønnsakene med når suppen er i gryten. Og så tar man av gryta fra platen og så reror inn fløte, egg, sitronsaft og smaker mer til med krydder.Fremgangsmåte
Smelt smøret i en kjele på middels varme. Ha i løk og la det surre i 8-10 minutter, til den er mør. Ha i gresskarbitene og 1 ¼ liter av kyllingkraften. Skru på sterk varme, kok opp, legg lokk delvis over, skru ned varmen og la det småkoke til grønnsakene er godt kokte, ca 30 minutter.
Ta kjelen av varmen og la det avkjøles litt.
Arbeid i omganger: Øs suppen opp i en food processor og kjør til en glatt puré. Hell pureen tilbake til kjelen. Hvis den er for tykk, har du i så mye av kraften som er igjen som du synes er nødvendig. Kok opp på middels til sterk varme, og smak til med salt og pepper.
I en liten bollepisker du sammen eggeplommer, fløte og sitronsaft og rør blandingen raskt ned i den varme suppen. Øs øyeblikkelig opp i varme suppeboller. Pynt med koriander og server med en gang.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Terrine på svineknoke med tysk potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.03.2008Denne retten tar ca
3 timer å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GildeBildet er tatt av
GildeIngredienser
4 stk Gilde salte svineknoker
2 stk butternut gresskar
8 ss olivenolje
2 stk fedd hvitløk
2 stk sjalottløk
1 ts fenikkelfrø
2 stk bok choy salat, kokt
Til salaten:
1 kg mandelpoteter
4 stk reddiker i skiver
2 stk vårløk, snittet
2 ss dijonsennep
2 ts sukker
1 ½ dl olivenolje
Fremgangsmåte
Svineknokene kokes møre i 2-3 timer og renplukkes. Gresskaret deles i 4, krydres med salt og pepper, hvitløk, sjalottløk og fennikelfrø, bakes i ovn på 175 grader i 1 time. Ta av skinnet og legg gresskar lagvis med svineknoke og salt i en form. Legg skikkelig press på og la ligge kjølig over natta.
Rør sammen olje, sitron, sukker, sennep og smak til med salt og pepper. Skjær de kokte potetene i biter og hell over dressingen. Bland forsiktig inn vårløk og reddiker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresskar- og gulrotkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
27.10.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
100 g smør, romsvarmt
2 1/2 dl sukker
3 egg
ca. 200 g gresskar
ca. 200 g gulrøtter
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts kanel
Krem:
1 beger kremost naturell (125 g)
25 g melis
2 ts vaniljesukker
Klassiker på en Halloweenhappening!
Men denne kaken er bare helt nydelig. Og den blir skikkelig saftig. Vi stekte den i 45 minutter i varmluft i rund form. Da var den litt bløt inni, men slik skal det være.
Men vi lagde ikke glasur, men brukte sprutekrem, rosiner, gulrotstrimler og ett cocktailbær som pynt.Fremgangsmåte
Rund form, ca. 24 cm i diameter
I stekeovnen: 175 °C, ca. 40 minutter
Rør smør og sukker porøst og lett. Rør inn eggene, ett om gangen. Skrell og riv gresskar og gulrøtter fint. Rør det i deigen. Bland mel, bakepulver og kanel og bland det i. Helles i en godt smurt form og stek kaken nederst i ovnen.
Rør sammen ingrediensene til kremen og smør den på den avkjølte kaken. La kaken stå kjølig før servering. Ha gjerne litt strimlet appelsinskall oppå kaken.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
250,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresskarmarmelade 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2010Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
600 g gresskar
300 g sukker
saften av 1 stk sitron
½ dl revet frisk ingefær
En pikant marmelade med gresskar som gir vakker farge og frisk smak til ristet brød eller ferske rundstykker.Fremgangsmåte
Skrell og rens gresskaret og skjær det i små terninger. Kok dem møre i ca. 20 minutter i minst mulig vann. Rør inn sukker, sitronsaft og revet ingefær og kok marmeladen videre til den har fyldig konsistens - ca. 30 minutter.
Fyll marmeladen på små, varme glass som skrues til med det samme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Nydelige gresskarmuffins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Rosemarie PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
6 ss hvetemel
3/4 ts bakepulver
ørlite salt
1 ts allehånde
1/2 ts ingefær
1/2 ts muskat
2 egg
1 3/4 dl sukker
3 ss smeltet smør
ca. 400 gram gresskarpuré
1 boks Vikingmelk
2 ts vaniljesukker
Nydelige og helt spesielle muffins laget av gresskarpure. Disse er ikke deig som man vanligvis bruker men egentlig fyllet til pai som brukes som muffins. Pga vi lagde altfor mye fyll til paien vår, helte vi resten av fyllet i muffinsformer og stekte dem. Utrolig godt
Jeg kan ikke si noe om antallet her da det avhenger av hvor mye fyll du har til overs, vi fikk 16 muffins av vårt det vi hadde for mye.Fremgangsmåte
Rens gresskaret og del opp kjøttet. Kok det i vann ca 15-20 minuter før vannet helles av og det moses i stavmikser.
Bland sammen mel, bakepulver og krydder. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpure, melk og vaniljesukker.
Fyll opp muffinsformer og stek ved ca 180 grader til fyllet kjennes fast, ca 15-20 min ++, men sjekk med en gaffel at fyllet er sånn noenlunde fast.
Pyntes med krem og serveres til spøkelsene på halloween.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
223,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asiatisk gresskarsuppe med ingefær
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2016Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 kg. Hokkaidokjøtt
2 store løk
timian
3 ss. Ingefær
2 dl. usøtet kokosmelk
1-3 chilier uten kjerner
4 fedd hvitløk
sitron- eller limesaft
evt. friske krydderurter og litt mere hvitløk
Enda en varmende suppe. Denne er vegetar, men i asia tilsetter de ofte fisk i denne, prøv gjerne det.Fremgangsmåte
Hokkaidoen skjæres i båter og kjernene fjernes. Løk, hvitløk, hokkaido, ingefær, timian, chili og vann eller fond settes til å koke.
La det koke inntil grønnsakene er møre. Mas det hele gjennom en dørslag eller blend det hele inntil en passende konsistens.
Kok opp igjen med kokosmelk og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Server med et godt brød og evt. et dryss friske krydderurter blandet med hakket hvitløk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
27,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Syltet Gresskar med chili
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 kg gresskar
4 dl eddik, 7 %
750 g sukker
40 g hel frisk ingefær
3 stk hel nellik
1 stk rød chili
Gresskar er veldig godt, og noe vi med fordel kan spise mer av. Prøv dem for eksempel syltet som tilbehør til middag.Fremgangsmåte
Vask gresskaret. Bak det i ovn på 200°C i 20 minutter så det blir lettere å skjære i.
Del det i to og skrap ut kjernene.
Skjær gresskaret i skalker og skrell skalkene. Skjær fruktkjøttet i terninger og fjern skallet på ingefæren.
Kok opp eddik, sukker og ingefær og la gresskarterningene koke seg blanke og møre i laken.
Fyll gresskarterningene på glass eller i krukker.
Kok laken videre ca. 15 min. til den blir tyktflytende. Kok chilien med de siste minuttene.
Sil laken og hell den over gresskarterningene. Ha chilien i glasset. Avkjøl og sett på lokk.
Oppbevar syltet gresskar i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
146,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1750