Hva gjør man med gresskarrester?


Oppdatertdato: 2024-11-01 Tema: Halloween Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Det er vel flere som har hult ut gresskar til årets halloween feiring, og laget skumle ansikter med lys inni. Men hva i all verden gjør man med innmaten av gresskaret? Gresskar kan jo brukes til mye mer enn å skremme med, og om man idag har noen boller med gresskarkjøtt i kjøleskapet så prøv en av disse oppskriftene nedenunder.
Så her er noen av våre favorittoppskrifter som ikke lenger er skumle. Gresskar egner seg veldig godt i supper, baking, kaker, brød ol. Gresskar gjør ofte bakverket saftigere. Gresskar sammen med andre grønnsaker er og godt + man kan selvfølgelig sylte gresskar selv om det kanskje var litt mer gamle dager!


Annonse



Gresskarpai 3


Prøv også Gresskarpai 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Paibunnen :
200 gram hvetemel
150 gram smør
2 ss vann
Litt salt

Gresskarfyll:
6 ss hvetemel
3/4 ts bakepulver
ørlite salt
1 ts allehånde
1/2 ts ingefær
1/2 ts muskat
2 egg
1 3/4 dl sukker
3 ss smeltet smør
ca. 400 gram gresskarpuré
1 boks Vikingmelk
2 ts vaniljesukker


Denne paien er ganske enkel å lage og blir nydelig. Det vi gjør er å kutte gresskaret i biter og koke det i 15-20 minutter, før vannet helles av og det moses i stavmikser. Så fortsetter du med oppskriften.
Om du får for mye gresskar eller har masse til overs, så lag mer av denne pureen. Vi brukte den til å lage gresskarmuffins på en helt ny måte, og det smakte fantastisk.
Melken kan og erstattes av en blanding av helmelk og fløte. Vi brukte helmelk med noen fløterester i.


Fremgangsmåte

Paibunnen :
Kjøres til en fast deig i foodprosessor. Legg deigen i kjøleskapet minst en halv time før den kjevles ut. Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel og forstek paiskallet ved 200 grader i ca. ti minutter.

Gresskarfyll:


Rens gresskaret og del opp kjøttet. Kok det i vann ca 15-20 minuter før vannet helles av og det moses i stavmikser.
Bland sammen mel, bakepulver og krydder. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpure, melk og vaniljesukker. Ha fyllet i paibunnen og stek ved 180 grader i omtrent 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Pynt gjerne med litt pisket krem og noen pastiller eller edderkopper!.

Oppskriften kom opprinnelig fra Bama, men er blitt modifisert av oss.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 288,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Marokkansk suppe


Prøv også Marokkansk suppe.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 store purrer
1 løk
1/2 sellerirot
250 g gresskarkjøtt
300 g søtpoteter
1/2 stangselleri
1 hønsebuljongterning
1 1/2 l vann
2 gulrøtter
1 ts ras-el-hanout (marokkansk krydderblanding)
1/2 ts spisskum
8 klyper mild spansk pepper
6 klyper sterk spansk pepper
4 ss koriander
2 ss saft av en sitron
4 ss olivenolje
salt


Denne er noe av det beste vi har lagd. Igjen så overbeviser gresskar i en suppe. Krydderblandingen gjør at suppen får en skikkelig eksotisk aroma og smak.


Fremgangsmåte

Fjern det ytterste skallet på purren og skjær tynne ringer på skrå. Skjær løken i tynne skiver.

Skjær sellerirot, gresskar og søtpotet i terninger på 1 cm. Kutt stangsellerien i biter.

Varm opp halvparten av olivenoljen i en 4-liters jerngryte og brun purre og løk. Løs opp buljongterningen i blandingen. Tilsett 1 1/2 liter vann og gulrot, søtpotet, gresskar, sellerirot og salt. Kok opp, rør om, dekk til og la det småkoke i 1 time.

Tilsett ras-el-hanout, spisskum og de to peppersortene i suppen. Bland godt og tilsett koriander, sitronsaft og resten av olivenoljen.

La det småkoke i ytterligere 15 minutter før suppen serveres i dype skåler

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 32,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Gresskarsyltetøy


Prøv også Gresskarsyltetøy.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat og Mer
Bildet er tatt av Kristin Vigander

Ingredienser

1 gresskar (pumpkin)
pr. kg gresskar:
1 kg sukker
50g frisk, revet ingefær
saft av 1 sitron



Fremgangsmåte

Slik gjør du:

Del og skrell gresskaret. Fjern frø og hinner og del kjøttet i terninger.
Damp terningene til de er møre - ca. 20 min. Bland ingrediensene i en bolle og la stå kjølig i ett døgn. Ha blandingen i stor kjele og rør over svak varme til sukkeret er oppløst.
Kok i 15 minutter til det blir et gjennomskinnelig og tykt syltetøy Øs på varme, tette glass. Lagre mørkt og kjølig i en mnd. før bruk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 228,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 55,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Syltet gresskar 3.

Syltet gresskar 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.02.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg renset gresskar
4 dl eddik
750 g sukker
3-4 hele ingefær



Fremgangsmåte

Gresskaret renses og skjæres i terninger. Forvelles i kokende vann i 2 minutter. La de så renne godt av.
Kok opp eddik, sukker og ingefær. La gresskabitene trekk i laken til de er så vidt møre og blanke. Tas opp. Dette gjøres i flere porsjoner etter hvor stor gryten er.
Kok så inn laken i 10 minutter og kok opp gresskarbitene en gang til. Fyll de på rene glass og fyll opp med lake.. Sett på lokk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gresskarsuppe (Sopa de abóbora).

Gresskarsuppe (Sopa de abóbora)


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

60 g usaltet smør
2 løk, hakket
1 gresskar ca 750 g, delt i to uten skall og frø, delt i biter på 2 1/2 cm
1 1/2 liter kyllingkraft
salt
pepper
2 eggeplommer
1 1/4 dl kremfløte
2 ss nypresset sitronsaft
2 ss frisk koriander, hakket


Denne er fin når man har gresskarrester. Smaker veldig godt og særlig om man putter i litt hemmelige ingredienser. Jeg brukte en liten bit sellerirot og 2 fedd hvitløk. Og som dere ser hadde vi ikke koriander så det ble persille.
For å gjøre det enklere så bruker man bare en stavmikser til å mose grønnsakene med når suppen er i gryten. Og så tar man av gryta fra platen og så reror inn fløte, egg, sitronsaft og smaker mer til med krydder.


Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele på middels varme. Ha i løk og la det surre i 8-10 minutter, til den er mør. Ha i gresskarbitene og 1 ¼ liter av kyllingkraften. Skru på sterk varme, kok opp, legg lokk delvis over, skru ned varmen og la det småkoke til grønnsakene er godt kokte, ca 30 minutter.

Ta kjelen av varmen og la det avkjøles litt.

Arbeid i omganger: Øs suppen opp i en food processor og kjør til en glatt puré. Hell pureen tilbake til kjelen. Hvis den er for tykk, har du i så mye av kraften som er igjen som du synes er nødvendig. Kok opp på middels til sterk varme, og smak til med salt og pepper.

I en liten bollepisker du sammen eggeplommer, fløte og sitronsaft og rør blandingen raskt ned i den varme suppen. Øs øyeblikkelig opp i varme suppeboller. Pynt med koriander og server med en gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Terrine på svineknoke med tysk potetsalat.

Terrine på svineknoke med tysk potetsalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.03.2008
Denne retten tar ca 3 timer å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gilde
Bildet er tatt av Gilde

Ingredienser

4 stk Gilde salte svineknoker
2 stk butternut gresskar
8 ss olivenolje
2 stk fedd hvitløk
2 stk sjalottløk
1 ts fenikkelfrø
2 stk bok choy salat, kokt

Til salaten:
1 kg mandelpoteter
4 stk reddiker i skiver
2 stk vårløk, snittet
2 ss dijonsennep
2 ts sukker
1 ½ dl olivenolje



Fremgangsmåte

Svineknokene kokes møre i 2-3 timer og renplukkes. Gresskaret deles i 4, krydres med salt og pepper, hvitløk, sjalottløk og fennikelfrø, bakes i ovn på 175 grader i 1 time. Ta av skinnet og legg gresskar lagvis med svineknoke og salt i en form. Legg skikkelig press på og la ligge kjølig over natta.
Rør sammen olje, sitron, sukker, sennep og smak til med salt og pepper. Skjær de kokte potetene i biter og hell over dressingen. Bland forsiktig inn vårløk og reddiker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gresskar- og gulrotkake.

Gresskar- og gulrotkake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

100 g smør, romsvarmt
2 1/2 dl sukker
3 egg
ca. 200 g gresskar
ca. 200 g gulrøtter
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts kanel

Krem:
1 beger kremost naturell (125 g)
25 g melis
2 ts vaniljesukker


Klassiker på en Halloweenhappening!
Men denne kaken er bare helt nydelig. Og den blir skikkelig saftig. Vi stekte den i 45 minutter i varmluft i rund form. Da var den litt bløt inni, men slik skal det være.
Men vi lagde ikke glasur, men brukte sprutekrem, rosiner, gulrotstrimler og ett cocktailbær som pynt.


Fremgangsmåte

Rund form, ca. 24 cm i diameter
I stekeovnen: 175 °C, ca. 40 minutter

Rør smør og sukker porøst og lett. Rør inn eggene, ett om gangen. Skrell og riv gresskar og gulrøtter fint. Rør det i deigen. Bland mel, bakepulver og kanel og bland det i. Helles i en godt smurt form og stek kaken nederst i ovnen.
Rør sammen ingrediensene til kremen og smør den på den avkjølte kaken. La kaken stå kjølig før servering. Ha gjerne litt strimlet appelsinskall oppå kaken.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 250,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gresskarmarmelade 1.

Gresskarmarmelade 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2010
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

600 g gresskar
300 g sukker
saften av 1 stk sitron
½ dl revet frisk ingefær


En pikant marmelade med gresskar som gir vakker farge og frisk smak til ristet brød eller ferske rundstykker.


Fremgangsmåte

Skrell og rens gresskaret og skjær det i små terninger. Kok dem møre i ca. 20 minutter i minst mulig vann. Rør inn sukker, sitronsaft og revet ingefær og kok marmeladen videre til den har fyldig konsistens - ca. 30 minutter.

Fyll marmeladen på små, varme glass som skrues til med det samme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nydelige gresskarmuffins.

Nydelige gresskarmuffins


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.10.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Rosemarie Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

6 ss hvetemel
3/4 ts bakepulver
ørlite salt
1 ts allehånde
1/2 ts ingefær
1/2 ts muskat
2 egg
1 3/4 dl sukker
3 ss smeltet smør
ca. 400 gram gresskarpuré
1 boks Vikingmelk
2 ts vaniljesukker


Nydelige og helt spesielle muffins laget av gresskarpure. Disse er ikke deig som man vanligvis bruker men egentlig fyllet til pai som brukes som muffins. Pga vi lagde altfor mye fyll til paien vår, helte vi resten av fyllet i muffinsformer og stekte dem. Utrolig godt
Jeg kan ikke si noe om antallet her da det avhenger av hvor mye fyll du har til overs, vi fikk 16 muffins av vårt det vi hadde for mye.


Fremgangsmåte

Rens gresskaret og del opp kjøttet. Kok det i vann ca 15-20 minuter før vannet helles av og det moses i stavmikser.
Bland sammen mel, bakepulver og krydder. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpure, melk og vaniljesukker.
Fyll opp muffinsformer og stek ved ca 180 grader til fyllet kjennes fast, ca 15-20 min ++, men sjekk med en gaffel at fyllet er sånn noenlunde fast.
Pyntes med krem og serveres til spøkelsene på halloween.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 223,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asiatisk gresskarsuppe med ingefær.

Asiatisk gresskarsuppe med ingefær


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2016
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 kg. Hokkaidokjøtt
2 store løk
timian
3 ss. Ingefær
2 dl. usøtet kokosmelk
1-3 chilier uten kjerner
4 fedd hvitløk
sitron- eller limesaft
evt. friske krydderurter og litt mere hvitløk


Enda en varmende suppe. Denne er vegetar, men i asia tilsetter de ofte fisk i denne, prøv gjerne det.


Fremgangsmåte

Hokkaidoen skjæres i båter og kjernene fjernes. Løk, hvitløk, hokkaido, ingefær, timian, chili og vann eller fond settes til å koke.
La det koke inntil grønnsakene er møre. Mas det hele gjennom en dørslag eller blend det hele inntil en passende konsistens.
Kok opp igjen med kokosmelk og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Server med et godt brød og evt. et dryss friske krydderurter blandet med hakket hvitløk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 27,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Syltet Gresskar med chili.

Syltet Gresskar med chili


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg gresskar
4 dl eddik, 7 %
750 g sukker
40 g hel frisk ingefær
3 stk hel nellik
1 stk rød chili


Gresskar er veldig godt, og noe vi med fordel kan spise mer av. Prøv dem for eksempel syltet som tilbehør til middag.


Fremgangsmåte

Vask gresskaret. Bak det i ovn på 200°C i 20 minutter så det blir lettere å skjære i.
Del det i to og skrap ut kjernene.
Skjær gresskaret i skalker og skrell skalkene. Skjær fruktkjøttet i terninger og fjern skallet på ingefæren.
Kok opp eddik, sukker og ingefær og la gresskarterningene koke seg blanke og møre i laken.
Fyll gresskarterningene på glass eller i krukker.
Kok laken videre ca. 15 min. til den blir tyktflytende. Kok chilien med de siste minuttene.
Sil laken og hell den over gresskarterningene. Ha chilien i glasset. Avkjøl og sett på lokk.
Oppbevar syltet gresskar i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 146,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1750
Jakt og viltretter.Lapskaus.
Sopp.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.