Nå som tiden til de store selskap og brylluper, konfirmasjoner, høytidsdager er i full gang, kan man gjøre mye selv med enkle midler for å kunne servere en god forrett.
Det fins mange oppskrifter på forretter, men en forrett kan med enkle råvarer og lite arbeid gjøres til virkelig ett mesterstykke. Det er viktig å passe på å tilpasse retten noe til hovedrett, anledning og gjester.
Jeg vil her gjennom 4 artikler gi noen enkle tips for greie forretter, både kalde, varme og salater. Oppskrifter finner dere på sidene våre. Bruk den nye søkesiden vår her:
Søkeside til å velge forrettene for selskap og fest. Finn og her tilbehør, sauser, supper og salater.
Raske regler for valg av forrett
- Velg først hovedrett og tilpass forretten til denne.
- Har du kjøtt til hovedrett velg fisk eller skalldyr til forrett. Har du fisk til hovedrett så velg kjøtt til forrett. Men denne regelen er ikke absolutt.
- Har du en stekt/mørk hovedrett, så velger du en lys/lett forrett. Det samme med dessert, lett dessert til tung hovedrett.
- Bruk ikke samme ingredienser i hele menyen, feks ost til forrett, hovedrett og dessert.
- Tilpass smak og krydder til hverandre.
- Velg råvarer til årstiden. Nå på våren er nygrodde grønnsaker ypperlig valg.
- Enkle retter kan være feks suppe eller en salat. Mange er vant med suppe som tradisjonell forrett og det er en enkel måte å slippe unna på.
- Ved hjelp av litt pynt blir selv den enkle retten seende avansert ut.
Mengde til forrett pr person.
- Suppe ca 2,5 dl
- Postei ca 200 g
- Fisk ca 50-100 g
- Skalldyr ca 50 g renset
- Kjøtt 50-100 g
Enkle kalde forretter
Alle disse legges fint opp på tallerken på forhånd. Pynt fint med litt sprø salat, dette gjelder alle.
Fisk/skalldyr
Gravlaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med en saus, feks sennepssaus og feks dill.
Rakfisk av ørret serveres med rå løk, rømme og flatbrød.
Kokt, kald fisk
Bruk laks eller ørret. Små stykker anrettes med litt salat og rømme saus, pepperrotsaus eller smakssatt majones.
Røykelaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med eggerøre eller egg.
Silderetter
Karrisild, sennepssild, tomatsild og kryddersild serveres på brød. Sildesalat med dressing.
Skalldyr
Hummer naturell er ypperlig til forrett. beregn en halv pr person, ca 200 gram. Server med loff, majones og sitron. Krabbe serveres på samme måten. Kreps anrettes hele med samme tilbehør. Reker kan og serveres på denne måten eller som en salat. Rekecoktail er standard retten. Sprø salat i bunnen av dessertglass, reker kan blandes med sopp, asparges og oliven. Over det hele helles en saus basert på majones.
Kamskjell og blåskjell er og gode valg som forrett.
Kaviar
Kaviar
Her bruker vi kaviar av lodde, rognskjeks evt laks/ørret. Også for de ekslusive russisk kaviar. Kaviar serveres med rå løk, rømme, ristet brød og smør.
Kjøtt
Kjøttpålegg
Ha en 3-4 sorter kjøttpålegg på en fin tallerken. Bruk agurk, tomat, brød og smør som tilbehør. Evt en enkel saus ved siden av.
Spekemat
Legges opp som kjøttpålegg. Tilbehør rømme, eggerøre, brød, smør, flatbrød og evt potetsalat.
Frukt
Enkelte frukter kan brukes som forrett. Som ananas, grapefrukt og melon. Melon passer sammen med røkt kjøtt. Grapefrukt passer som en salat med reker bla.
Grønnsaker
Avokado
Avokado er ypperlig som forrett. Server i halve skall med fyll. Fruktkjøttet tas ut og blandes med feks skalldyr, skinke, andre grønnsaker eller frukt, og en dressing.
Asparges
Asparges er ypperlig som forrett. Server lettkokt med en saus. Oppskrifter fins på sidene.
Agurk, tomat, aubergine og paprika er grønnsaker som kan fylles med passende fyll. Selleristenger serveres med feks en ostekrem.
Varme forretter
Salat som forrett
Suppe som forrett
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Bruchetta
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.10.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
TotenkjøttBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
400 g spekemat
4 skiver loff skåret på langs
2 ss oliven
2 finhakkede tomater
1/2 finhakket rødløk
1 finhakket avokado
2 båter finhakket hvitløk
2 ss finhakket basilikum
1/2 dl olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Fremgangsmåte
Italienerne bruker ofte spekemat i matlagingen. Spekepølser og skinker serveres oppskåret som anti-pasti (liten forrett) med oliven, melon og frukter, eller som finhakk i fyll og som skiver i supper og gryteretter.
Varm olivenolje i en panne. Stek brødet til det blir sprøtt og gyllent.
Bland tomater, løk, avokado, hvitløk, basilikum og olivenolje i en bolle.
Smak til med salt og pepper.
Fordel blandingen på det stekte brødet.
Serveres sammen med skiver av spekeskinke.
Tips.
Brødskivene kan også pensles med olivenolje og stekes i ovn på 250°C i ca. 5 minutter eller til skivene er sprøe og gylne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
192,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Avokado med tunfiskfyll
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
19.02.2014Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Coop MegaBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3 store avokadoer
Saft av en halv sitron
1 boks tunfisk i vann
1 stilk stangselleri
1 ts sennep
1,5 dl creme fraiche
Salt og pepper
1/2 ts chilisaus
Pynt:
1 hardkokt egg
Finhakket persille
1 ss finhakket paprika
Frisk og god forrett. Beregn en halv avokado til hver. Tilpass smaken med chili og sitron.Fremgangsmåte
Del avokadoene på langs og ta ut steinen.
Ta ut kjøttet med skje og spar på skallet.
Kjøttet kuttes i terninger og legges i en skål med sitronsaft over. Ha i tunfisk biter, selleribiter og bland forsiktig.
Rør sammen sennep, creme fraiche, salt, pepper og chili. Bland dette med kjøttet.
Fyll skallene med blandingen og pynt med hakket egg, paprika og persille.
Legg ved en liten brødskive.
Veldig god smak og verdt å prøve.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
178,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kamskjell med vårløk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GildeBildet er tatt av
GildeIngredienser
8 stk kamskjell
3 ss olje
3 stk vårløk i tynne skiver
3 ss sitronsaft
2 ss tørr sherry
2 ss hakket syltet ingefær
1 ss ingefærlake
salt og pepper
sitronskiver til pynt
Fremgangsmåte
Skjær kamskjellene i tykke skiver. Har du frosne kamskjell er de enklere å skjære før de har tint helt. Varm 2 ss av oljen i en stekepanne. Ha i kamskjellene og stek dem raskt på middels varme.
Legg dem på et fat. Varm resten av oljen, ha i vårløk, surr den i et par sekunder, tilsett sitronsaft og sherry og kok opp.
Rør inn den syltede ingefæren sammen med laken. Smak til med salt og pepper. Anrett på tallerkener sammen med kamskjellene, pynt med sitronskiver.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
157,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rekecocktail 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2013Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
400 g rensede reker
4 store reker med skall
1 sprø salat
Saus:
3 ss kremfløte
3 ss majones
3 ss tomatketchup
1 ts worcestershiresaus
1 sitron
salt, pepper og paprika
tynne skiver mørkt brød
sitronbåter
Rekecocktail er en klassiker som ofte serveres som en forrett. Om du lager litt mer så kan den serveres som en god lunsj sammen med godt brød.Fremgangsmåte
Sausen:
Pisk kremen lett.Bland krem, majones og ketchup. Smak til med worcestershiresaus. Ha i sitronsaft til sausen får passelig konsistens.
Rens rikelig med sprø salat og fyll opp i 4 litt høye glass.
Bland rekene i sausen og smak til med salt, pepper og paprika.
Fordel rekeblandingen over salaten og pynt med en stor reke med skall.
Dryss litt grovkvernet pepper og paprika over. Server straks med tynne skiver mørkt brød og sitronbåt til å presse over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
106,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fresh Lumpia på Filippinsk vis
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
08.07.2012Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 kopper jicama(neper) julienne(fyrstikkbiter)
1 liten hodekål raspet
1 mellomstor gulrot
2 middels store søtpoteter skivet i små biter
1 liten løk i skiver
3 fedd hvitløk hakket
1/4 kilo hakket svinekjøtt eller reker
noen salatblader
salt og pepper etter smak
1/2 kopp rekekraft|
Egg Roll wrappers, vårrulldeig ferdigkjøpt
Lumpia saus
1 kopp vann
1 kopp brunt sukker
1-1/2 ss maissenna
2-3 ss hvitløk, finhakket
Litt hakkede nøtter
Dette er det som kalles fersk vårrull. Brukes som smårette, forrett eller enkel lunsj. mange varianter av fyll. Det brukes eggbasert wrapper/vårrulldeig.Fremgangsmåte
Surr hvitløk og løk i litt olje.
Legg i svinekjøtt og surr til den er brun.
Krydre med litt salt og pepper.
Tilsett neper og bland sammen.
Hell i rekekraften.
Dekk til og surr over middels lav varme i ca 10 minutter eller til nepene blir litt myke.
Tilsett søtpoteter og gulrøtter.
Bland og dekk igjen.
Stek i ca 3 minutter eller til søte potetene er ferdig, men ikke grøtaktig.
Til slutt legg i kålen, bland og sett ned varmen. Skal være myk.
Fyllet er ferdig.
La dette avkjøles litt og dryppes av i en sil.
Lumpia.
Legg ett par salatblader på en wrapper. Legg på ca 2 ss fyll på den ene halvdelen.
Brett sammen fra den ene siden, brett inn sider og så resten av wrapperen. Ha litt vann på deige og forsegl den.
Gjenta med alle
Lumpia sausen:
Bring vannet i kok.
Tilsett sukkeret til det kokende vannet og rør til det er oppløst.
Ta 1/4 kopp av blandingen, tilsett maissenna, rør om og hell tilbake.
Fjern fra varmen når den tykner
Bland i hvitløk og hakkede nøtter!
Lumpia serveres med kald med sausen til å dyppe i.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kinesiske vårruller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
25.07.2013Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 egg
salt
150 g hvetemel (ca 2 1/2 dl)
5 dl melk
1 dl vann
2 ss smør eller margarin
Marinade:
1/2 dl olje
1 ss soya
salt
pepper
Fyll:
300 g fersk skinke
1 boks Bean Sprouts (spirede bønner, ca 200 g)
1/2 boks bambusskudd (ca 140 g)
1 boks sjampinjong i skiver ( ca 200 g)
1 purre
2 ss olje
2 ts potetmel
2 ss vann
salt
pepper
1 eggehvite til pensling
olje til frityrkoking
Dette er godt og enkelt når man først har prøvd ett par ganger
Fremgangsmåte
(8 pannekaker)
Rør sammen pannekakerøren og stek tynne pannekaker. Legg dem utover til avkjøling.
Strimle skinken fint opp og legg den i marinaden som er blandet godt sammen. La strimlene trekke ca 10 minutter.
Sil bean sprouts, bambusskudd og sjampinjong. Rens og skyll purre, skjær den i skiver og bambusskuddene i strimler.
Fres bambusskudd, purre og sopp i olje, tilsett skinke og fres videre i 5 minutter, rør inn bean sprouts og la den bli varm.
Jevn retten med potetmel utrørt i litt vann. Kok opp, smak til med salt og pepper, avkjøl.
Legg fyllet midt på hver pannekake, rull dem sammen og pensle skjøtene med eggehvite og la dem ligge ca 10 minutter.
Varm oljen til 180 C, kok rullene til de blir gyllenbrune. Ta dem opp med en hullslev og la dem renne av på et husholdningspapir.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:590