
Kjært barn har mange navn og det gjelder også lompen eller potetkake som mange sier. Men det som
vi kjenner som lomper idag er ikke alltid det som har vært lomper før.
Før potetene kom til landet, ble lompen - eller hellekaken som den heter på Vestlandet - laget av
havremel eller byggmel og vann. Da poteten ble tatt i bruk, gikk den inn i stedet for vann i
deigen. Potetkakene ble stort sett
spist uten noe på, det var bare om søndagen at de ble servert med smør. På søndagen het den derfor
mange steder smørkake. I stedet for smør brukte en ofte prim eller fatost, i blant rømme og
sukker.
Til lompe brukes samme råvarer som til potetlefse, og lag deigen på samme måte.
Potetlompe lages tykkere og i mindre leiver enn potetlefse og kan godt stekes på komfyr eller
elektrisk plate.
Potetkake, lompe eller hellekake skal være ca. 1/2 cm tykk og myk. Alle slags mel kan brukes
sammen med potetene, enten en sort alene eller en blanding av flere sorter. De beste og løseste
potetkakene får en av poteter og byggmel. Med bare hvetemel blir de lett for harde og seige.
Potetene kokes som vanlig i saltet vann, skrelles og males eller presses gjennom fin sikt mens de
er varme til massen er helt fin og seig. Jo seigere potetmassen er, jo mindre mel går det til, og
jo bedre blir lompene.
Elt minst mulig mel inn i potetene, deigen skal bare være så fast at den såvidt kan kjevles. Kjevl
deigen ut til nokså tynne leiver, hvis en steker dem på takke eller helle, kan en bruke den
størrelsen en foretrekker, men hvis de skal stekes på elektrisk plate, er det greitt å skjære ut
deigen etter et mål som passer til platen f. eks. en tallerken, 15 cm i diam er vanlig. Men man
kan og kjevle ut til større emner men som fortsatt kjevles litt tykkere enn potetlefse.
En må være lett på hånden når en kjevler og bruke minst mulig bakemel. Leiven må ikke være melet
utenpå når den legges på platen.
Legg leiven på varm takke eller plate. Snu den ofte med en myk stekekniv. Når de er ferdige, skal
de ha lys bunnfarge - men ikke være grå - med store lysebrune flekker. Lomper skal være myke og
fløyelsesaktig. Er varmen for sterk, blir de lett rå inni, er den for svak, blir de seige og
harde. Hvis de blærer seg, kan en prikke dem mens de ligger på varmen.
La dem få dampe av seg litt etter at de er stekt, og legg dem så i et klede til de skal brukes. De
skal helst spises med det samme. Noen vil helst ha dem med smør og sukker på, andre foretrekker
dem med smør og skarp ost, gammelost eller fatost. Den nyeste bruken av lompe er sammen med varm
pølse og sennep. Og hvem har vel ikke kjøpt lomper i butikken. Nå kan jo ikke disse sammenlignes
med hjemmelagde, men hver sin smak.
Jeg legger ved flere oppskrifter på lomper + noen potetlefser som man gjerne kan prøve seg på.
Hjemmelagde lomper
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.07.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
1 kg potet
1 ts salt
1,5 dl hvetemel
1 dl rugmel, fint
hvetemel til utbaking
Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv!Fremgangsmåte
Denne oppskriften gir 12 til 14 lomper.
Kok potetene med skallet på. Mos dem sammen med 1 ts salt. Bland inn hvetemel og rugmel. Lompene blir harde med for mye mel.
Del opp i 12-14 emner som kjevles ut til runde leiver, ca. 20 cm i diameter.
Stek lompene i tørr stekepanne (gjerne på grillen) eller på takke til de er lyse, men med brune flekker. Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
109,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetlefser fra Oppdal
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1 kg kokte poteter
1/2 ts salt
3 dl rugmel
litt hvetemel
grynmel til utbaking
Fremgangsmåte
Man har inntrykk av at nær sagt alle bygdene hadde sine egne variasjoner på lefser, lemser og klenning. Det var også stor forskjell fra gard til gard.
Mal potetene to ganger. Ha i salt og litt rugmel. Ta en liten del av deigen og kna i rugmel og litt hvetemel til fast deig. Bruk grynmel som "breiemel". Bak til tynne leiver og stek på varm takke. Legg lefsen i et klede. Lefsene kan fryses.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
132,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetlefser til lutefisk
Antall porsjoner =
20Dato lagt inn eller oppdatert
29.12.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
2 ½ kg ferdigkokte poteter
2 dl seterrømme
2 dl kremfløte
100 g smør
2 ts salt
hvetemel til utbaking
Potetlefser er godt til middagsmat som fisk og kjøtt. Disse lefsene kan du gjerne servere til lutefisken. Oppskrift fra Ågot Storlid.Fremgangsmåte
1. Start med å koke og avkjøle potetene.
2. Bland sammen rømme, fløte og malte kokte poteter.
3. Del deigen i to deler og elt inn hvetemel til deigen kjennes passe fast. (Grunnen til at vi elter inn mel i halve deigen om gangen er at hvis man tar hele deigen samtidig, så blir den klissete og vanskelig å jobbe med.)
4. Del deigen i 20–22 emner og bak ut leiver.
5. Stek leivene på en takke til de er svakt gyllenbrune på begge sider.
Tips! Lefsene kan også smøre med ost eller annet pålegg til nistemat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
136,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Hellekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BrødfaktaBildet er tatt av
BrødfaktaIngredienser
3 kg kokte, malne poteter, lunkne
surdeig (ein klatt gjærdeig frå tidlegare bakedag)
0,1 kg gjær oppløyst i lunka vatn
0,5 kg kneippmjøl (grovt kveitemjøl)
fint rugmjøl til passe fast deig.
Fremgangsmåte
Står til heving natta over, i alle høve 4-5 timar.
Meir rugmjøl i. Hævast att 1 times tid.
Vert laga til kaker så vide som ein frukosttallerk og ca 2 cm tjukke.
Ligg til hæving på lun plass ein halv times tid.
Stikkast med gaffel 4-5 gonger i kvar kake.
Steikjast på helle med ikkje for sterk varme om lag 15 min. på kvar side.
Kan også bruka fint kveitemjøl i staden for rug, men vert knapt så gode da.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,59.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lefse eller potetlompe fra Idstad
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BondelagetIngredienser
3 kg potetstappe
0,5 kg rugmjøl
1 ts salt
kveitemjøl
Fremgangsmåte
Arbeid potetstappa, rugmjølet og salt saman til ein deig. Den må være så fast at den er god å kjevle ut. Bruk kveitemjølet til utbaking (breiemjøl). Lefse kjevler ein ut så tynn ein trur det går an å flytte den, og så stor at den fyller takka. Potetlomper skjærer ein ut med ein ring på ca 15 cm i diameter. Lefse og potetlompe skal steikast ved god varme og tildekkast med klede.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetlomper
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2003Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
1 kg kokte poteter
1 ts salt
2 dl fint rugmel
1 dl hvetemel
Fremgangsmåte
Mos potetene i matprosessor med salt. Bland melet og kna det raskt inn i potetmassen. Kna inn så lite mel som mulig, deigen skal bare være så fast at den kan kjevles.
Trill ut deigen til en tykk pølse og skjær den i skiver. Hver skive kjevles til en lompe på størrelse med en frokosttallerken.
Stek lompene på begge sider rett på kokeplate, i teflonbelagt stekepanne eller på takke.
Smør potetlompene med litt sirup eller mager prim til kaffen. Husk også at tørre lomper blir som ferske igjen etter oppvarming i plast i mikrobølgeovn.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
115,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lefse til rakfisk og lutefisk
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.12.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Mona GundersenIngredienser
1 ½ kg potet
ca. 150 g siktet rugmel eller sammalt
ca. 50 g hvetemel
5 ts salt
Disse myke potetlefsene passer spesielt godt til fisk- og kjøttretter. Oppskrift fra Hartvig MoasveenFremgangsmåte
1. Start med å koke og mose potetene.
2. Ha så alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og la maskinen gå til alt er godt blandet og deigen slipper bollen.
3. Del deigen i åtte emner og kjevle ut leivene så tynne som du klarer uten at de revner.
4. Stek lefsene på takke på nest høyeste temperatur til du ser at leiven bobler seg litt og at det er kommet små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden.
5. Etterhvert som lefsene er ferdig stekt og har dampet av seg litt, bretter du dem sammen og legger i press.
Tips! Hvis ikke lefsene skal spises samme dag lønner det seg å fryse dem med matpapir mellom lagene og ta opp fra fryseren i porsjoner.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:141