Meksikanske godbiter. en miniguide til taco. burrito. nachos. salsa


Oppdatertdato: 2020-03-27 Tema: Meksikansk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no, Knut Pettersen, Magnus Thor Magnusson Kilder: matprat.no, Matoppskrift.no


Kyllingtaco Har du noen gang, som meg, blitt forvirret av alle disse meksikanske rettene som spises til gullrekka? Forvirret av de mange navn og hva de enkelte er? Og forskjellen på taco, burritos, nachos, enchilada, fajitas, quesadillas osv?

Da er du ikke alene og her er den endelige guiden til disse forskjellige rettene og forskjellen mellom dem. Samt forklaring og oppskrifter på tilbehør. Og flere av disse er ikke bare meksikanske, men og kjente retter fra andre land i Mellom og Sør Amerika. Men en ting er sikkert og går igjen, det er chili og tortillas. Og det ser man fort er populært og her i Norge, når man tråler butikkhyllene på fredag ettermiddag.

For der finnes ett formidabelt utvalg av de forskjellige tortillas, taco kit, tilbehør, krydder mikser og salsas. Men mye av dette kan man lage selv, særlig sauser og krydderblandinger.

Hjemme har vi vært gjennom de fleste rettene, og selv etter noen uhell med chili, så dukker disse stadig vekk opp på fredags kvelden eller andre kvelder. Og vi har funnet ut at det meste kan puttes i en meksikansk lefse, eller for den slags skyld i en norsk lefse. For de norske lefsene er ypperlig til flere av disse rettene. Men de bør være av den seige sorten. Her får dere en gjennomgang av alle disse, med forklaringer, oppskrifter og masse snacks. Så da kan dere være sikre på at Norge Rundt, Beat for Beat, Nytt på Nytt og Skavlan er i gode kulinariske hender.

Men jeg tror det er best å begynne med en skikkelig oversikt over de forskjellige navn.

 • Taco: Den som alle kjenner. Dette er forskjellige blandede ingredienser lagt i ett hardt maisskjell og fortært med lidenskap foran TV’n her i Norge. Opprinnelig blir det brukt en myk tortillalefse her, og disse harde skjellene våre er en avart som ikke er noe tradisjonelt fra Mexico. Ingrediensene her blander som regel gjestene selv og det er mange grønnsaker.
 • Burritos: Ligner taco men her brukes bare myke hvetelefser som fylles med ingredienser og rulles sammen. Serveres ofte varme og i flere varianter. Dette er en rett som er lett å spise og passende streetfood. Favoritt her hjemme med norske lefser. Ingredienser er ofte en krydret kjøttblanding med grønnsaker som er stekt.
 • Nachos: Dette er en helt annen rett med maischips servert med ost opprinnelig, men og en kjøttsaus ol. Dette brukes og ofte som snacks i flere varianter med for eksempel salsasaus som dip. Passer fint til Skavlan? etter at tacoen er spist.. Maischips kalles og tortillachips eller nachochips.
 • Enchilada: Dette er og myke tortillas rullet rundt fyll, men her brukes maistortillas. Og enchilada blir ofte dekket av diverse sauser og ost før de gratineres i ovn. Finnes i mange varianter.
 • Fajitas: Dette er en rett hvor grillet kjøtt og andre ingredienser, serveres på tortillas. Både mais og hvete. Ligner burritos, men er mer åpne og serveres ofte på tallerken. Også kjent streetfood. Opprinnelig brukes skirt steak, som er bogkjøtt fra okse. Dette grilles og strimles i tortillas med løk, paprika osv.
 • Quesadillas: Dette er ost og andre ingredienser som legges mellom 2 tortillas eller på 1 tortillas som brettes, stekes/bakes og serveres. Blir på en måte en slags dobbel sandwich. Disse kan og deles i biter og serveres som snacks.
 • Empanadas: En rett som er mer vanlig sørover i Amerika og ikke noe spesiell Meksikansk rett. Det er diverse fyll som pakkes inn i deig og stekes i ovn. Har og blitt en favoritt her hjemme. Deigen er en paideig med mel og smør. Empanadas ligner russiske piroger. Disse kan og være søte.
 • Tortillas: Dette er rett og slett en lompe laget opprinnelig av mais. Denne betegnelsen brukes i Sør og Mellom Amerika. Det brukes og hvete i disse (for eksempel til burritos), men er opprinnelig laget av maismel. Er en viktig del av basis kostholdet i disse landene. Forskjellige størrelser. I Spania betyr tortillas en omelett.
 • Salsa: Er en kryddersaus som brukes i de forskjellige rettene og som dipsaus. Ofte utgangspunkt med tomat og chili. Det er mange typer. Andre typer er Mojo, Piri Piri, chimichurri. Styrken reguleres som regel av chili, og type/mengde chili.
 • Guacamole: Også en saus med utgangspunkt i avokado. Flere tilsetninger som chili, grønn tomat, salt, lime ol brukes. Serveres kald ved siden av flere forskjellige retter.
 • Chili: Denne grønnsaken er jo det første man tenker på i forbindelse med Mexico. Finnes i mange varianter og styrker. Her i Norge er det mest vanlig med den vanlige grønne eller røde typen, men prøv gjerne andre typer om det finnes i grønnsaksdisken, for eksempel habanero som er mindre og sterkere. Chili er i samme familie med paprika. Før bruk fjernes stilk og frø.
 • TexMex: En matkultur som dekker grenseområdene sør i USA og Mexico. Tex står for Texas og Mex da for Mexico. Denne stilen har spredd seg over hele verden. De samme rettene går igjen her som i Mexico og ofte de samme råvarene.


Men så kommer det interessante her, nemlig hvordan de forskjellige rettene lages!
Vi har som nevnt prøvd mange av disse, og her har dere grunnoppskriftene på de respektive rettene + de som har best score på nettsidene våre. Og selvfølgelig våre egne favoritter. Jeg har og noen tips/oppskrifter på tilbehør som guacamole og salsa.

Og først samlesider med alle oppskriftene:

Alle mine tacooppskrifter

Alle mine burritosoppskrifter

Alle mine nachosoppskrifter

Alle mine enchiladaoppskrifter

Alle mine tacooppskrifter

Alle mine Quesadillaoppskrifter

Alle mine Empanadasoppskrifter

Alle mine Salsaoppskrifter

Dette var en enkel oversikt over de meksikanske godbitene som vi alle er blitt så glad i. Som man ser er det ikke bare taco, men mange forskjellige varianter. Hjemme bruker vi med jevne mellomrom å rydde i kjøleskapet, og tar da det som er av grønnsaker, pølser ol, kutter i småbiter, krydrer godt og steker det i stekepanna. Skvetter over litt salsasaus, krydrer med chili eller cayenne, og så spiser dette innrullet i lomper eller lefser. Utrolig godt og så enkelt. Man kan og lure inn litt ost og rømme om det er sterkt.

Lykke til. Mvh Knut og Rosemarie.


AnnonseKylling-taco


Prøv også Kylling-taco.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 pakke kylling kjøttdeig
12 tacoskjell
1 pose krydderblanding
1 ½ dl vann


Her har vi brukt slike nye tacotrays, som vi syns er ypperlige til dette formålet. Og de vi brukte er slik at de ikke går i småbiter ved første bit.
Og som en annen versjon av denne brukte vi litt forskjellige grønnsaker som vi lettsteker i stekepanna.
Taco har jo uendelige variasjonsmuligheter og vi koser oss med forskjellige versjoner. Men kjøttdeig, ost, tacosaus og rømme er faste bestanddeler.


Fremgangsmåte

Brun kylling-kjøttdeigen i smør under omrøring. Tilsett ferdig taco krydderblanding og vann og rør om. La det småkoke i ca. 10 minutter, eller til vannet har kokt inn. Varm tacoskjellene etter anvisning på pakken. Server de varme taco – skjellene med en blandet salat, revet ost, guacamole og salsa.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 152,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Burritos med kylling


Prøv også Burritos med kylling.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 17.07.2016
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

250 g hakket kyllingkjøtt
1 ss. vindruekjerneolje, el. andre oljer
500 g friske grønne asparges, snittes diagonalt
400 g erter
2 røde pepper, skåret i terninger

Sataysaus: (kan erstattes med en annen dressing)
2 ts. tomatpuré
100 g usaltede peanuts
1/2 stk. rød chili
2 ss. limesaft
3 ss. soyasaus
2 fedd hvitløk
1 dl. sesamolje
8 stk. burritosbrød
Salt og pepper, frisk fra kvern


Det er mulig denne kan kalles kylling i tortilla eller noe annet, men vi brukte tortillalefser og marinert kyllingstrimler. Oppskriften er mulig å variere etter hva man har.


Fremgangsmåte

Stek løken myk i litt olje. Ha i det andre og stek litt videre mens du rører.
Ta av og kjøl ned. Mariner så kyllingstrimlene i dette noen timer.
Så svitsjes kjøttet raskt i litt olje til det er brunt. Ha så i gulrot og rør rundt. Bland i marinaden og la det putre litt.

Varm lefsene og fyll de med blandingen. Pynt med koriander.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Nachos


Prøv også Nachos.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 30.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g kjøttdeig eller karbonadedeig, evt kyllingkjøtt i biter
1/2 løk, finhakket
1/2 frisk chili, ringer uten frø
1 pakke kryddermiks, vann etter anvisning på pakken
1 pose runde tortillachips
1/2 boks bønnestuing (kan sløyfes)
1/2 glass salsa
1/2 purre, finstrimlet
10 cherrytomater, skiver
1 dl revet hvit ostFremgangsmåte

1. Fres kjøttdeig, løk og chili i en varm panne.
2. Tilsett kryddermiksen og vannet og la sausen koke etter anvisning på pakken.

Legg tortillachipsen utover på et stekebrett. Legg på en spiseskje kjøttsaus, en teskje bønnestuing, litt salsa, cherrytomater, purreløk og revet ost til slutt.

Stekes i ovn på 250 °C i ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 146,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Quesadilla.

Quesadilla


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 31.07.2015
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Etegilde
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 hvetetortilla
4 dl grovt revet hvit ost
3-4 ss tacosaus

2 dl finhakket spekeskinke
2 grønne chili


Vi lagde disse med marinert kylling istedenfor og så brukte vi litt spinat i quesadillasen. Og det vi samtidig prøvde var ett quesadilla jern vi kjøpte, veldig OK.


Fremgangsmåte

Legg tortillaene på et stekefat. Fordel ost, chili, tacosaus og spekeskinke.

Brett tortillaen over og stek dem på 200 grader rundt 5 minutter. hell litt tacosaus over og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 239,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grønnsaksfajitas - Fajitas dechiles.

Grønnsaksfajitas - Fajitas dechiles


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat og Mer
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 ss olivenolje
2 store løk i tynne skiver
2 fedd knust hvitløk
2 røde paprika i tynne skiver
2 grønne paprika, også i tynne skiver
4 grønne chilipepper - i tynne skiver!
1 ts frisk oregano, hakket
225 g champignon, i skiver
salt og nykvernet pepper
Tilbehør: 12 varme tortillaer, salsa og rømme


En vegetarversjon av fajitas som kommer fra Mat og Mer som eksisterer enda i Oslo. Dette er en delikatessebutikk og kafe på Bjølsen.
Når vi lagde disse fajitasene brukte vi faktisk litt av agurkene våre som ble stekt i kort tid på slutten. Vær og obs på chilien. Andre ting kan være tørkede tomater som vi også hadde i.


Fremgangsmåte

Denne retten er et tips fra Hege Ingjer som er en av våre hyggelige og trofaste besøkende, både på nettet og i butikken.

Varm oljen i en stor panne, surr løk og hvitløk på middels varme i ca. 5 minutter til de er myke og gyllenbrune. Tilsett rød og grønn paprika sammen med chilipepper og oregano. Bland godt. La det hele surre i 10 minutter til alt er mørt og kokt.. Rør inn skiver med champignon og fres raskt opp i ett minutt.
Bland godt med de andre grønnsakene. Smak til med salt og pepper.Legg litt av den glovarme grønnsaksblandingen på hver varm tortilla.
Brett over eller rull sammen. Serveres rykende varme med salsa og rikelig med rømme.I følge Hege Inger får vi den beste sausen ved å blande 1 del sterk tacosaus, 2 deler mild tacosaus og 2 deler rømme. Rømmen kan med hell byttes ut med Biolayogurt, kulturmelk eller creme fresh.
Tilsett litt god olivenolje.Vi anbefaler selvsagt den salsa vi har i butikken.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 41,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enchilladas.

Enchilladas


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.06.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er HAUKET.NET
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

Tortillas (maislefser)
Enchiladassaus:
3 dl vann
1 dl tomatpure
Taco/ encheladas Seasoning Mix
Fyll:
400 g kjøttdeig
1 finhakket løk
1. hvitløksfedd finhakket
1 paprika (i små biter)
(kidney bønner 1 boks)
3 dl ost (cheddar, Jarlsberg)
2 dl rømme


Enkelt og godt på fredagskvelden. En slags mexicansk lasagne


Fremgangsmåte

1. Varm opp stekovnen til 200 grader
2. Kok opp vannet sammen med tomatpure og kryddermiks. Rør rundt under oppkokingen.
3. Brun kjøttdeigen i litt olje (eller smør). Tilsett løk, hvitløk, avrente bønner og paprika mot slutten av stekingen og la dette frese en god stund.

4. Tilsett omlag 2 dl av sausen i kjøttdeigen og la dette småkoke på svak varme i 5 min.
5. Fordel kjøttsaus og ost i hver av tortillaene og rull dem sammen. Legg tortillaene i en smurt ildfast form.
6. Bland inn rømme i resten av sausen og fordel utover på toppen av tortillaene. Strø osten over til slutt og pynt gjerne med oliven og/eller jalapenos.

7. Stek tortillaene i 15- 20 minutter eller til osten er smeltet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 154,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Empanadas (Chile).

Empanadas (Chile)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

Fyll:
1/2 dl rosiner
1 løk
1/3 bunt persille
200 g kjøttdeig
2 egg
1 ts paprika
1/2 krm pepper
1/2 ts salt
1 ss olivenolje
evt 4-8 oliven

Deig:
7 dl hvetemel
1/2 ts salt
125 g margarin
1 dl vann
egg til penslingFremgangsmåte

Hardkok eggene. Legg rosinene en stund i varmt vann. Finhakk rosinene. Finhakk løken og stek den myk i olje. Slå ca 2 ss vann i pannen og la det koke inn. Ha i kjøttet, rosinene og krydderet. La det steke mens du rører. Tilsett finhakket persille. Sett fyllet til side. Fjern steinene i oliven. Del opp de kokte eggene i skiver. Slå ovnen på 250 C.

Smuldre margarin i mel og salt. Arbeid deigen med så mye vann som nødvendig for at deigen skal bli fast og smidig. Del deigen i 8 emner. Kjevle ut deigen ca 3 cm tykk. Bruk en asjett som mål til å forme empanadas.

Legg 2 ss fyll, ¼ egg og litt oliven i hver av rundingene. Brett deigen sammen til en halvmåne. Trykk sammen kantene. De kan fuktes med litt kaldt vann for å sitte bedre. Pensle empanadas med sammenpisket egg. Stek empanadas til de er lysebrune, ca 10-15 minutter midt i ovnen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 247,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Guacamole fra Knut.

Guacamole fra Knut


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2014
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 avokado
sitronsaft
1 tomat, hakket
1 chili, hakket
1/2 løk
frisk koriander


Guacamole smaker kjempegodt. Kan varieres i styrke med chili. Brukes som dipp eller tilbehør til f.eks. Grillmat


Fremgangsmåte

Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med gaffel.

Press over litt sitronsaft. Ha i hakket tomat, hakket chili, løk og litt finhakket, frisk koriander.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 89,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Meksikanske kyllingfajitas.

Meksikanske kyllingfajitas


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.04.2004
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

4 stk. kyllingfilet i strimler
1 stk. gul paprika
1 stk. grønn paprika
1 stk. rød paprika
1,5 stk. rødløk

Marinade:
1 ts finhakket eller grønn chili
2 båter hvitløk
2 ss finhakket frisk koriander
1 dl solsikkeolje
2 ss soyasaus
2 ss worchestershiresaus (kan sløyfes)
saft av 0,5 stk. lime
saft av 1 stk. appelsin

Guacamole:
2 stk. avokado
ca. 1 ss limesaft
1 båt revet hvitløk
2 ss finhakket frisk koriander
8 stk. hvetetortilla
0,5 stk. granateple (kan sløyfes)
2 ss finhakket frisk koriander
1 stk. lime i båter


Se hit - dette er en helgefavoritt! Kyllingfajitas med meksikanske smaker. Masse deilig grønt blandet med marinert kyllingfilet servert i myke lefser. Vi snakker skikkelig kosemat.


Fremgangsmåte

Rens jalapeño for frø, og finhakk den til marinaden. Riv hvitløk og finhakk koriander. Bland alt sammen med de øvrige ingrediensene i marinaden.
Skjær kyllingfilet i strimler og legg dem i marinaden. Mariner gjerne i en pose slik at marinaden fordeler seg godt rundt strimlene. Mariner i minimum 2 timer, gjerne lengre.
Del avokado i to. Hakk forsiktig kniven i avokadosteinen, vri kniven til siden og ta ut steinen. Mos avokado med en gaffel og press over limesaft. Vend inn finhakket koriander, og smak eventuelt til med salt og pepper.
Rens paprika, og skjær dem i strimler. Skjær rødløk i båter.
Stek kyllingstrimler i flere omganger i en stor, varm stekepanne med litt olje til de har fått en gyllen farge på alle sider. Sett kjøttet til side, og stek paprikastrimler og løkbåter til grønnsakene er så vidt møre. Ha kjøttet tilbake i pannen sammen med grønnsakene og la alt surre til kyllingen er gjennomstekt, 2-3 minutter.
Varm hvetetortilla etter anvisning på pakken.
Legg guacamole, stekte kyllingstrimler og grønnsaker på varme hvetetortillas. Pynt eventuelt med friske granateplekjerner, jalapeño/chili og finhakket koriander. Server gjerne lime i båter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tortilla.

Tortilla


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av adoproducciones

Ingredienser

3 3/4 dl hvetemel, siktet
2 1/2 dl maismel, siktet
2 1/2 dl varmt vann


Lag tortillas selv. Stekes på en varm og tørr stekepanne eller aller helst en gammeldags takke.


Fremgangsmåte

(20 tortillaer à 15 cm)

Bland hvetemel og maismel i en stor bakebolle. Lag en fordypning i melet. Tilsett varmt vann, litt om gangen. Bruk en kniv til å blande en fast deig. Ha deigen ut på lett melet bord, og kna den i 3 min. eller til den er smidig.

Del deigen i det antall ferdige tortillaer du ønsker. Kjevle ut et emne om gangen på lett melet bord til de er svært tynne (omtrent papirtykkelse). Legg dem til side etter hvert, og dekk dem med plast.

Varm opp en tørr, tykkbunnet stekepanne eller en stekeplate. Legg tortillaene, en om gangen i tørr panne. Snu tortillaen når kantene begynner å krølle seg lett. Et par sekunder på hver side pleier å være riktig steketid. Hvis melrestene begynner å bli brent i pannen, tørk dem bort med kjøkkenpapir.

Ferske tortillaer blir bløte av å ligge. Riv tortillaene i biter og server dem til tipper, eller rull dem sammen med burritofyll. Tortillaer kan holde seg ferske i inntil en uke hvis de oppbevares i en lufttett boks. Varm dem raskt opp i ovn eller mikrobølgeovn. Tørre tortillaer kan rives eller skjæres i mindre biter og stekes sprø i fett eller olje.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 200,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelaget tomatsalsa.

Hjemmelaget tomatsalsa


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

8 stk modne tomat
1 stk liten, finhakket rødløk
1 dl hakket frisk koriander
1 stk finhakket rød chili
3 stk fedd av hvitløk
1 stk saften av lime


Salsaen vår smaker herlig av tomater, koriander, hvitløk, chili og lime og er det naturlige tilbehøret bl.a. til meksikansk mat som taco. Prøv den også som dipp til grønnsaksnacksen - f.eks. etter skoletid.


Fremgangsmåte

Hakk tomatene og ha hakket oppi en sikt slik at overflødig væske renner fra. Bland alt godt sammen og sett salsaen 1 time i kjøleskapet før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 22,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Maistortilla.

Maistortilla


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

180 g maismel
1 ts salt
2 ss romtemperert smør
11/5 dl vann


Hjemmelagde tortillas av maismel setter en ekstra spiss på fredagstacoen! Server dem som taco, tostadas eller lag deilige nachochips.


Fremgangsmåte

1. Kna sammen maismel, salt og smør i en bolle. Tilsett vann og bland godt sammen til en bløt deig. Del deigen i 10 like store deler.
2. Ha litt vann på hendene og form delene til små boller. Legg en bolle på et ark bakepapir. Form den til en rund sirkel med hendene og legg litt plastfolie over. Kjevle til deigen er ca. 3 mm tykk og du har en liten rund lefse.

Er det vanskelig å kjevle ut helt runde lefser? Kjevle ut deigen til passe tykkelse og bruk deretter en tallerken til å skjære rundt. Da blir alle lefsene like store.
3. Ta av plastfolien og legg lefsen med papiret opp i en varm, tørr stekepanne. Dra forsiktig av bakepapiret etter 15-20 sekunder og stek lefsene i ca. 1 minutt på hver side.
4. Legg de ferdig stekte tortillalefsene oppå hverandre innpakket i et kjøkkenhåndkle for å unngå at de blir tørre.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 231,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2977Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.