Hjemme så har vi slike perioder hvor vi spiser mye ris, pasta eller poteter. Men i det siste har vi brukt en del poteter igjen som tilbehør til middagen og vi fikk prøvd oss på flere ovnsbakte og stekte varianter. Det er mange muligheter her og en vi ofte bruker er en form i ovnen med oppkuttede poteter/grønnsaker med ett eller annet kjøtt/fisk over og pluss en del krydder og oljer, disse er jo en komplett rett i seg selv. Her er det gjerne bare fantasien som stopper deg. Men også stekte poteter i panna er nydelig som tilbehør til gjerne kjøtt eller fisk som også er stekt, samt flere varianter av potetmos. Jeg har tidligere satt sammen artikler om saltbakte poteter, hasselbackpoteter som dere finner her.
Hasselback poteter og andre bakte poteter.
Saltbakte poteter.
Råstekte poteter 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.04.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1-1 1/2 kg poteter
litt under 1 dl olivenolje
saften av en liten sitron
tørket timian eller basilikum
salt og pepper
2-3 ss smør
Dette lager vi stadig vekk. Er dette nye poteter trenger du ikke skrelle dem. Passer som tilbehør til det meste, selv om lam er nevnt under når en bruker timian i. Vi syns personlig disse er gode med kyllinglår/klubber. Og om man kjøper slike ferdig stekte klubber, legg de i potetformen de siste 15 minutteneFremgangsmåte
Disse råstekte potetene egner seg spesielt godt tilrette av lam eller de kan brukes alene. Lammekoteletter, Keftedes (greske lammekjøttkaker) og annet kan stekes sammen med potetene. Sammen avgir de en enda bedre smak.
Tilberedningstid 10-15 minutter + ca 1 time i ovnen på 225 grader.
Varm stekeovnen til 225 grader. Skrell og del potetene i 8 -12 båter. Legg potetene i en ildfast form eller langpanne. Dynk potetene med olje og sitronsaft og strø over med timian eller basilikum (eller en blanding av begge etter eget ønske), pepper og salt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
145,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Minnesota Hot Dish Casserole
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.11.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
450 gr kjøttdeig
0,5 dl hakket løk
1/4 ts salt
1 pakke (450 gr) frosne blandede grønnsaker
3 dl ufortynnet soppsuppe fra boks. Campbells
1,2 dl melk
2,4 dl raspet cheddar ost eller annen ost med mye smak
1 pakke (900 gr) frosne krydrede potet nuggets/båter
Typisk amerikansk potet og kjøttgryte som er utrolig god. Lager nesten seg selv i ovnen. Mettende for en gjeng med sultne familiemedlemmer. Vi brukte aspargessuppe istedenfor, men var helt nydelig. Her er det og rom for variasjoner.Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 200 grader C.
Brun kjøttdeig, løk og salt i en stekepanne over middels varme under omrøring til kjøttet smuldrer opp og ikke lenger er rosa. Smør en form på 2,5 liter og ha i kjøttdeigen. I en liten bolle blandes suppe og melk godt. Legg frosne grønnsaker, suppe blandingen og ost over kjøttdeig. Topp med frosne potetbåter.
Stek 30 minutter eller til potetene er gylne og stekte.
Krydre etter eget ønske.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sukkerbrunede poteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
1 kg små poteter, gjerne mandelpoteter
4 ss smør
4 ss farin
Fremgangsmåte
Kok potetene med skallet på, avkjøl og skrell dem. Legg dem i en sikt og dusj dem i kaldt vann.
Brun smør og sukker i stekepannen over svak varme. Vent til sukkeret begynner å boble før de fuktige potetene has i.
Rist forsiktig på stekepannen av og til, slik at potetene får et sukkerlag over det hele. La potetene stå slik noen minutter til de er gjennomvarme og server med en gang.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
134,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Revne chilipoteter
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
8-10 poteter
olje til frityrsteking
1 ts chilipulver
salt etter smak
Fremgangsmåte
Vask og skrell potetene. Riv dem grovt på rivjern eller i en kjøkkenmaskin. Ha potetene i et dørslag og skyll dem under rennende vann. Klem ut vannet og legg over på kjøkkenpapir så de revne potetene tørker litt.
Ha olje i en jerngryte eller frityrgryte og varm opp. Stikk en tresleiv i oljen, når det bruser er oljen varm nok.
Frityrstek potetene. Ikke ha for mye i gryta av gangen. Friter potetene 2-3 ganger slik at de blir sprø. Legg dem over på kjøkkenpapir slik at oljen renner av.
Dryss over chili og salt og server mens de er sprø.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Duchesse poteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.02.2004Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Arild Svensgams hjemmesideBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
800 gram store, gamle poteter
3 eggeplommer
50 gram myk margarin
½ tsj salt
Litt kvernet pepper
Egg til pensling
Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i småbiter. Kok dem i usaltet vann til de er møre. Mos dem og rør inn eggeplommer og margarin. Smak til med salt og pepper og pisk mosen porøs med mikser. Ha mosen i sprøytepose, sprøyt topper på bakepapirkledt stekeplate. Pensle toppene og stek dem gylne midt i stekeovnen, ca. 12 minutter på 225 grader, eller til de er gylne.
Smaker nydelig til selskapsmat og til stek med fløtesaus. Kokte grønnsaker er nyttig og godt tilbehør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fløtegratinerte poteter 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
12 stk potet
1 stk løk
1 ss smør
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
4 dl matfløte eller kremfløte
1 dl revet hvitost
Fløtegratinerte poteter går aldri av moten og passer kjempegodt til kjøttretter. Hvis du ikke ønsker å gratinere med ost kan du sløyfe dette.
Tips:
Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.Fremgangsmåte
Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
Stek i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bakte laurbærpoteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.04.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg mandelpoteter
1 Laurbærblad til hver potet
4 ss smør
Grovt salt
Pepper
En variant av bakte poteter. Vi brukte mandelpoteter. Dette er enkelt tilbehør til forskjellige retter.Fremgangsmåte
Skru stekeovnen på 180C og finn frem en liten langpanne eller form.
Vask og skrubb potetene. Lag ett snitt i hver potet, nesten igjennom. Legg i litt smør, ett laurbærblad samt ett lite dryss av salt og pepper.
Strø litt salt i formen og legg potetene ved siden av hverandre med snittet opp.
La de bake i ca 40 minutter, eller til de er myke gjennom.
Server ved siden av forskjellige kjøtt og fisk, eller som egen smårett. I ettertid men før servering, kan man ha i for eksempel rømme, urter, sennep ol.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos med gulrot og appelsin
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.04.2019Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
400 g potet
400 g gulrot
3 dl appelsinjuice
strimlet skall av ½ stk appelsin
1½ dl melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak
smak evt. til med ¼ ts malt koriander
1 ss hakket frisk koriander til pynt
Dette er en mild, men smakfull potetmos med gulrøtter og appelsin og som de fleste vil like, selv de minste. Et enkelt og raskt alternativ til kokte poteter.Fremgangsmåte
Skrell poteter og gulrøtter og del dem i mindre biter. Hell på vann og appelsinjuice til grønnsakene er dekket. Tilsett appelsinskall. Kok potet- og gulrotbitene møre.
Sil fra væsken og fjern skallet.
Varm opp melken og mos sammen med potet- og gulrotbitene til mos. Ha i smør og smak til med salt og pepper. Smak evt. til mosen med malt koriander og pynt med korianderblader ved servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
58,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnsbakte mandelpoteter med gremolata
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
800 g små mandelpotet
4 ss olivenolje
1 ts flaksalt
1 dash grovmalt, sort pepper
1 stk sitron raspet skall
4 båt hakket hvitløk
4 ss hakket bladpersille
Gremolata er et hvitløkbasert tilbehør i italienske lammeretter og brukes her for å sette en ekstra spiss på ovnsbakte poteter.Fremgangsmåte
Vask potetene godt og ha dem i en ildfast form sammen med oljen. Vend godt rundt og krydre med salt og pepper.
Stek potetene i ovn på 225 grader C i ca 20 min.
Krydre potetene med sitronskall, hvitløk og persille.
Disse potetene smaker godt til alt fra fisk og skalldyr til mer kraftige kjøttretter av storfe.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potatoe skins
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
28.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kg ferdigkokte poteter
1 stk løk
150 g kokt skinke
100 g hvitost
salt, pepper
1 ½ ts chilipulver
Ut i skogen, opp på fjellet... Lag turmat som smaker godt og som er enkelt å tilberede. Retten kan fint lages hjemme på kjøkkenet også.Fremgangsmåte
Kok poteter og kutt skinkebiter (Kan gjøres før turen).
Del potetene i båter. Legg poteter, løk og skinkebiter i pannen og la dette steke i 2 - 3 minutter til potetene har fått litt farge.
Krydre med chilipulver, salt og pepper. Strø osten over og la det kose seg i pannen til osten har smeltet.
Stekes i panne på bål. Server med en salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelagde chips av poteter
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2019Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
500 g potet
2 ss god olivenolje
2-3 ts grill eller pommes krydder
Har du smakt hjemmelaget potetchips? Det er enklere å lage enn du tror, og det smaker himmelsk.Fremgangsmåte
Vask potetene og skjær dem i tynne skiver med en ostehøvel eller mandolin.
La potetskivene ligge i kaldt vann i minst 20 minutter. Dette for å trekke ut stivelse som bidrar til at det er lettere å få dem sprø.
Skyll potetskivene godt og tørk dem.
Bland potetskivene med olje.
Spre potetene utover på et bakepapir på en stekeplate.
Dryss over krydder og stek i ovn på 200 grader C i ti minutter.
Følg godt med. Tynne skiver kan fort bli brent.
Stek deretter i ovn på 120 grader C til skivene er helt sprø.
Ha ønsket krydder over.
Oppbevares tørt
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
106,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3249