Hvordan lage en god saus?
Sausen er ofte den delen som redder hele måltidet og sausen kan om den er helt topp, snu rundt på hele måltidet. Om en er uheldig å overkoke noe, glemme å krydre noe eller rett og slett har brukt smakløse ingredienser så kan man ofte redde seg inn med en god saus.
Eller så er det mange oppskrifter som trenger saus om de ikke skal kjennes tørre og kjedelige. Og selvfølgelige alle de kjente rettene som må og skal ha saus, som Kjøttkaker med brun saus, Biff med bearnaise, Spaghetti med pastasaus, kjøttsuppe og løksaus osv i det uendelige.
Her ser jeg på alle de kjente og kjære sausene som det kan være lurt å kjenne til. Noen som oppskrift med bilde og andre uten. Ideen til denne oversikten kommer fra melk.no, men er helt omskreven.
Lykke til.
Her er de viktigste sausene:
- Bearnaisesaus. Se under
- Choronsaus. Bland inn 1 ss tomatpuré i bernaisesausen. Server til kjøtt eller kylling.
- Hollandaisesaus
- Mousellinesaus. Vend inn 1 dl pisket kremfløte i den varme hollandaisesausen.
- Hvitvinssaus
- Vermutsaus og sherrysaus. Som hvitvinsaus men erstatt hvitvinen med 1½ dl tørr vermut eller sherry.
- Rognsaus. Tilsett 75 g løyrom eller annen rogn til hvitvins- eller vermutsausen like før servering.
- Urtesaus. Tilsett 2 ss hver av persille, dill og gressløk, eventuelt ½ eske karse. Smak til med 2 kryddermål tørket estragon og litt presset hvitløk i hvitvinsausen
- Paprikasaus.
- Rødvinssaus
- Olivensaus: Godt til kjøtt som storfe og vilt. Tilsett 1 dl hakket eller skivet oliven til rødvinssausen
- Sterkvinsaus: Erstatt rødvinene med 2 dl sterkvin. Madeira til storfe og vilt, sherry og portvin til både lyst og mørkt kjøtt.
- Brun saus
- Peppersaus
- Viltsaus
- Bechamel saus eller hvit saus
- Ostesaus og gratengsaus: Rør inn 2-3 dl lagret ost i den ferdige bechamelsausen. Til gratengsaus vispes først 2 eggeplommer inn i den varme sausen, en av gangen. God til pasta eller gratenger.
- Karrisaus: Fres 1 ss karri sammen med smøret før melet tilsettes. Lag hvit saus som i grunnoppskriften. Til kylling eller svinekjøtt.
- Teriyakisaus: En japansk saus med salt og sødme.
- Sursøt saus;
- Balsamicosaus
- Pastasaus eller tomatsaus
3 tips for sauser med egg som bearnaise feks.
Hvis sausen skiller seg.
Start på begynnelsen. Varm den skilte sausen til 40 °C . Visp 1 eggeplomme med 1 ss vann i en kjele på svak varme til det tykner. Ta kjelen av varmen og drypp i den skilte sausen under stadig visping til all saus er blandet.
Slik står kjelen støtt.
Kjelen står støtt hvis den settes på en fuktig klut eller holdes av en kamerat når smøret vispes inn i eggeblandingen.
Hold sausen varm
Du kan holde smørsausen varm en stund. La den bli stående i vannbadet, men det skal ikke være varmere enn 60 º. Varmes sausen, skiller den seg.
Andre sausetips
Saus med skum
Melkebaserte sauser skummes enkelt med en stavmikser før serveringen
Smakstilsetninger i hvit saus
Sausen kan smakes til med gressløk, persille, dill eller basilikum. Eller hardkokte hakkede egg eller med sennep eller revet pepperot.
Sauselskerens skje.
Du støter på den på restauranter, den flate skjeen som sørger for at ikke noe saus går til spille. Sauseskjeen er høyst frivillig, men et ”must” for sauselskeren.
Det er enkelt å jevne sausen når du vet hvordan det skal gjøres
Arrowrot,mais- og potestivelse skal bare koke opp, mens hvetemel bør koke ca 5 minutter for at melsmaken skal forsvinne.
Bunnjevning
Fres smør og hvetemel til en jevn masse i en kjele. Til brune sauser kan det brunes en anelse for å gi det en lett ristet smak. Spe deretter litt etter litt med ønsket væske.
Toppjevning
Rør ut melet, for eksempel hvetemel, mais- eller potetmel i litt væske. Hell jevningen direkte i den varme sausen.
Kaldjevning
Bland hvetemelet direkte med en liten del av den kalde væsken i sausen i en kjele. Kok opp under omrøring, og tilsett resten av væsken.
Pastajevning, beurre manie
Bland like deler smør og hvetemel til en glatt masse. Rør inn massen litt av gangen i den kokende sausen til den har passe konsistens.
Ekte bernaisesaus med hjemmelagd essens
4 porsjoner
200 gr smør
3 stk eggeplommer
2 ss vann
1 dash salt
1 dash pepper
Ca 3,5 ss estragon, persille, kjørvel , hakket
Bearnaise-essens:
2 stk sjalottløk
4 ss hvitvin
4 ss estragoneddik
10 stk hel hvit pepper
1 ss f risk estragon eller I ts tørket
Ca 2,5 stang(stenger) kruspersille
Bearnaise-essens:
Kok hakket sjalottløk i vin og eddik tilsatt knuste pepperkorn, estragon og persillestilker.
La det koke uten lokk til det er ca. 3 ss igjen i kjelen.
Sil essensen og smelt smøret til ca 40 grader. varm opp ett vannbad og pisk eggeplommer med vann og essens. Vannbadet skal ikke koke. Ta det så av varmen og pisk inn smøret litt av gangen(ikke bruk det hvite bunnfallet i smøret). Pisk godt til sausen er tykk og luftig. Smak så til med hakkede krydderurter.
Balsamicosaus
Denne søtsyrlige sausen passer til kraftige kjøttretter med vilt- og oksekjøtt.
Dette trenger du til 6 personer.
1 ½ ss sukker
3 ss balasmico-eddik
4 dl rødvin
3 ss kalvefond
1 ss maizenamel
2 ss kaldt smør
eventuelt salt.
Slik gjør du:
1. Smelt sukkeret i en kjele til det er lysebrunt. Pass nøye på!
2. Trekk kjele av platen, ha i eddik, rødvin og fond. Kok uten lokk i 10-15 minutter til ca 3 dl gjenstår.
3. Rør ut maizena i litt vann og visp det inn i den kokende sausen. Visp inn kaldt smør, og smak til med salt
Peppersaus 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.07.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2½ ss smør
4 ss hvetemel
4 dl kraft eller buljong
1 dl fløte
2 ss pepperkorn miks av rød, grønn, hvit og svart
God saus til forskjellige stekte kjøttretter. Her brukte vi den på karbonader.Fremgangsmåte
1. Smelt smøret i en gryte og la det bli gyllent. Rør inn melet og rør til blandingen er jevnt brun. Rør godt hele tiden og unngå for sterk varme. Beregn omlag 10 minutter å brune fett og mel og noe lengre tid om du har en stor porsjon.
2. Spe med kraft eller buljong, ca. halvparten av væsken om gangen. Kok sausen 5-6 minutter etter at den er ferdig spedd. Smak den til med pepper og fløte.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjøttkaker i brun saus
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
04.03.2016Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g kjøttdeig
1/2 - 1 ts salt
1 1/2 ts potetmel
1 kryddermål pepper
1 kryddermål allehånde
ca 2 1/2 dl melk
margarin/olje til steking
saus:
5 dl kraft (eller vann og buljongterning)
2 1/2 ss hvetemel
1 dl melk
salt pepper
sukkerkulør
Her er det enkelt servert med poteter og gulrot. Men jeg har og lagt inn min favoritt nemlig surkål!
Jeg syns kjøttkaker i forskjellige varianter er nydelig mat. Tilbehøret har mye å si, samt at sausen må ha litt smak. Vi røre gjerne inn mer krydder, litt brunost, litt solbærsaft, litt hakket sylteagurk og for eksempel en klatt sennep i sausen. Men og evt ekstra krydder for eksempel chilipulver. Men man skal kanskje ikke tukle for mye med denne norske tradisjonsretten.
Fremgangsmåte
Rør kjøttdeigen godt med salt. Rør så inn potetmel og krydder. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt. En kjøttdeig som har vært dypfryst, vil ikke alltid binde væsken like godt, og da må man spe med mindre mengde melk. Kjøttfarsen kan godt stå i kjøleskap en stund før steking.
Lag kjøttkakene med skje og stek dem pent brune i fett i panne.
Saus:
Kok opp kraften. Rør mel og melk til en klumpfri jevning og tilsett i kraften under omrøring. La sausen koke opp. Smak til med salt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør for å få brun farge.
Legg de stekte kakene i sausen og la dem trekke i 10-15 minutter til de er gjennomkokte.
Server kjøttkakene i sausen. Kokte grønnsaker eller kålstuing, kokte poteter og tyttebær er vanlig tilbehør. Grønn ertestuing passer også til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bearnaisesaus 3
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
24.06.2007Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
300 g smør
1 dl tørr hvitvin
0,5 dl hvitvinseddik
1 stk. finhakket sjalottløk
0,5 ts grovmalt pepper
3 ss vann
2 ss hakket frisk estragon
3 stk. eggeplomme
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
eventuelt saft av 0,25 stk. sitron
1 ss hakket frisk kjørvel
Denne fløyelsmyke og litt skarpe béarnaisesausen, (uttales: bærnes-saus), smaker aller best i hjemmelaget utgave. Utrolig godt til biff, men funker selvsagt til mange andre matretter som trenger ledsagelse av en nydelig saus.Fremgangsmåte
1. Smelt smør i en gryte over svak varme. Klaret smør går etterhvert til topps og hvitt melkestoff synker til bunns. Ta forsiktig av det klarede smøret med en øse og ha det over i en annen kasserolle. Hold det varmt.
2. Ha hvitvin, eddik, sjalottløk, pepper, vann, og halvparten av mengden hakket estragon i en liten kasserolle og kok det inn til du har ca. 1/2 dl væske igjen. Dette går fort. Sil væsken over i en glass- eller stålbolle.
3. Sett bollen over en kasserolle med kokende vann. Se til at bollen ikke har kontakt med vannet. Ha i eggeplommer og pisk kraftig til blandingen tykner. Ta kasserollen av platen og spe forsiktig med klaret smør under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Når alt smøret er spedd inn har du fått en tykk og fløyelsmyk saus.
Om sausen skulle bli for tykk kan du spe med litt varmt vann. Kun en spiseskje av gangen.
4. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitron om du ønsker mer syre. Vend inn hakkede urter og server sausen med det samme.
Sausen kan holdes varm frem til servering ved å oppbevare den i et vannbad som holder ca. 60 °C. Husk at det ikke må bli for varmt. Da sprekker den.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
415,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
43,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Teriyakisaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 ss revet løk
3 små fedd hvitløk, knust
1 ss revet, frisk ingefærrot
salt
2 1/2 dl soyasaus
1 ts sesamolje
1 1/4 dl japansk sake eller tørr sherry
60 g bysbrunt sukker
1 kg kylling- eller fiskekjøtt ved servering
Hjemmelags teriyakisaus er ikke hverdagskost, men absolutt å anbefale. Vi silte den og brukte den senere i flere retter som kommer snart.Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene i en liten kjele og varm forsiktig opp over middels sterk varme. Rør til sukkeret har løst seg opp.
Sil eventuelt gjennom gas eller tynt bomullsstoff, men sausen er også fin som den er - de små bitene av løk, hvitløk og ingefær gir den fylde.
Sausen kan også brukes som marinade. Stikk biter av fisk eller kylling på et grillspidd og legg dem i et glassfat. Dekk med saus og sett fatet til side i minst 3-4 timer. Vend spiddene av og til. Stek eller grill kyllingen eller fisken. Pensle jevnlig med sausen. Rester av sausen kan serveres med kokt kylling eller fisk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
115,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rødvinssaus med variasjon
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noIngredienser
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1+2 ss smør
2 kryddermål nymalt sort pepper
1 ss tomatpuré
1 terning kalv-, kjøtt- eller oksebuljong.
4 dl vann
3 dl rødvin
2 ts
maizena mel
1 ss kinesisk soya
eventuelt salt.
Fremgangsmåte
Røde vinsauser er godt til alt slags kjøtt, men er også helt utmerket til stekt fisk.
1. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Fres den i 1 ss smør sammen med pepper og tomatpuré. Tilsett buljongterning vann og vin. Kok ned til det gjenstår 4 dl.
2. Sil sausen, og jevn den med maizenamelet utrørt i litt vann.Smak til med litt soya og eventuelt salt. For å avrunde sausen rører du inn 2 ss smør like før servering.
Olivensaus
Godt til kjøtt som storfe og vilt. Tilsett 1 dl hakket eller skivet oliven til rødvinssausen
Sterkvinsaus
Erstatt rødvinene med 2 dl sterkvin. Madeira til storfe og vilt, sherry og portvin til både lyst og mørkt kjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget sursøt saus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noIngredienser
3 dl buljong
1/4 ts ingefær
2 ss tomatpuré
1 ss vineddik
2 ss soyasaus
1-2 ss sukker
2 ts
maizena
1/2 dl ananassaft
Fremgangsmåte
1. Sursøt saus: Ha alle ingrediensene til sausen unntatt maisenna og ananassaft i en kjele og kok opp.
2. Rør maisenna ut i ananassaften og tilsett jevningen mens du rører godt. Kok opp og smak til med sukker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
42,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Reinsdyrkaker i viltsaus
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
30.11.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g reinsdyrshakk (kvernet)
2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
2 dl fløtemelk
2 ss potetmel
Viltsaus (6 porsjoner)
4 ss smør/margarin
4 ss hvetemel
ca 8 dl kraft eller sjy
1 dl seterrømme
ca 3 Geitost eller 1 ss rørte tyttebær
1/2 ts salt
1 ts pepper
ca 2 Knuste einerbær
Har du reinsdyrskav i fryseren kan du lage noen fantastiske kjøttkaker med en god viltsmak. Server kakene med en kremet viltsaus, rotgrønnsaker, poteter og tyttebærsyltetøy. Herlig søndagsmiddag!Fremgangsmåte
1. Rør reinsdyrhakk med salt til det blir seigt.
2. Bland inn krydder og potetmel. Tilsett egg og spe med fløtemelken under omrøring.
3. Form til runde kaker som stekes ca 5 min på hver side.
4. Legg kakene over i viltsausen og la dem trekke i ca 15 min.
Server med kokte eller stekte poteter, viltsaus og solbærgelé eller tyttebær
Viltsaus (6 porsjoner)
1. Sil opp sjyen.
2. Brun smør og mel og spe med sjy. Ha i einerbær og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 10 min.
3. Tilsett rømme og geitost eller tyttebær og smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
134,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hvit saus (hvit grunnsaus)
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.04.2010Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
nykvernet pepper
Hvit saus er en basissaus med utallige muligheter for å tilsette smak. Sausen er fast følge til fiskeboller og fiskepudding.Fremgangsmåte
Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca 2 minutter.
Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 5 minutter.
Rør av og til. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
119,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Yoghurt-urtesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2011Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 dl yoghurt naturell
2 ss lettrømme
1 dl basilikum, kruspersille, sitronmelisse, frisk gressløk, finhakket
smak til med sukker og salt
Her en saus/dressing som passer ypperlig til grillmat og salater.Fremgangsmåte
Bland yoghurt, rømme og urter, og smak godt til med sukker og salt.
La urtesausen stå og trekke på et kaldt sted et par timer slik at den fine urtesmaken kommer frem.
Sausen er fin til grillmat og salater.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Paprikasaus 5
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.07.2012Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
3 stk grillet rød paprika (kan kjøpes ferdig på glass)
2 stk sjalottløk
1 båt hvitløk
1 ss olje
2 ½ dl varm grønnsakbuljong (utblandet)
50 g margarin
1 ts salt
½ ts pepper
Denne sausen er fantastisk til grillmat! Bruk enten grillet paprika fra glass, eller grill dine egne. Velg farge på paprikaen etter hvilken farge du vil ha på sausen.Fremgangsmåte
1. Finkutt paprika, sjalottløk og hvitløk og fres det raskt i olje
2. Ha i vann + buljong og la alt småkoke 5-10 minutter
3. Del smøret i terninger og ha det i sausen mens du hele tiden rører. Smøret tykner sausen og gir den en avrundet og god smak. Kjør sausen glatt med en stavmikser og smak til med salt og pepper. Det er godt å ha i litt friske urter i en slik saus, men sausen blir utmerket også uten
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pastasaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
4 dl melk
2 ss hvetemel
1/2 ts salt
1 boks ( ca.150g) tomatpuré, tacosaus ol
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
4-5 båter hvitløk, finhakket
1 dl oregano, finhakket
Denne pastasausen passer til alle typer kokt pasta og smaker godt med en grønnsaksalat ved siden av.Fremgangsmåte
Bland melk og mel i en kjele og rør til det koker. La sausen koke under lett røring ca. 5 minutter og rør så inn salt. Tilsett tomatpuré og smak til med salt og pepper. Rør inn hvitløk og rikelig med oregano før servering. Denne pastasausen passer til alle typer kokt pasta og smaker godt med en grønnsaksalat ved siden av. Gjør gjerne som italienerne og server en skål med revet vellagret ost, f.eks vellagret Jarlsberg eller Sveitser ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
78,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hollandaisesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.04.2003Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
5 hvite pepperkorn, grovstøtt
1 ss vineddik eller tørr hvitvin
4 ss vann
3 eggeplommer
150-200 g smør, smeltet
kajennepepper eller paprika
noen dråper sitronsaft
Fremgangsmåte
Bland pepper, eddik eller vin og vann og la blandingen koke inn til omtrent 1/3 av væsken er igjen.
Sil blandingen og hell den tilbake i kasserollen. Visp i plommene. Varm sausen i vannbad under kraftig visping til den begynner å tykne. Tilsett det smeltede smøret forsiktig og under fortsatt visping. Visp sausen uavbrutt til den er tykk, blank og luftig. Smak den til.
En hollandaise bør helst serveres straks. Skal den holdes varm, bør dette skje i vannbad, uten lokk på kasserollen.
NB! Hvis sausen skiller seg, visper man opp en ny eggeplomme og tilsetter den skilte sausen litt etter litt under kraftig pisking.
VARIASJON: Sausen kan også tilsettes andre smakstilsetninger, f.eks. karri, karse, reker eller tomatpurè.
Serveres til kokt fisk, kokte grønnsaker, eggeretter m.m.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
520,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
55,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hvitvinssaus med variasjon
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noIngredienser
2 sjalottløk
1 ss smør
1 terning fiskebuljong eller 2 ss kondensert fiskefond.
4 dl vann
2 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 ts
maizena mel
1 ts presset sitron eller lime
1 kryddermål salt
¼ kryddermål cayennepepper
Fremgangsmåte
1. Skrell og finhakk løken, fres den i smør i en kjele. tilsett buljongterning, vann, vin og fløte. Kok til det gjenstår 4 dl.
2. Sil sausen, og jevn den med maizenamelet utrørt i litt vann.Kok opp og smak til med presset sitron, salt og cayennepepper.
Vermutsaus og sherrysaus.
Erstatt hvitvinen med 1½ dl tørr vermut eller sherry.
Rognsaus
Tilsett 75 g løyrom eller annen rogn til hvitvins- eller vermutsausen like før servering.
Urtesaus
Tilsett 2 ss hver av persille, dill og gressløk, eventuelt ½ eske karse. Smak til med 2 kryddermål tørket estragon og litt presset hvitløk.
Paprikasaus
Sett ovnen på grill. Del tre gule paprikaer og legg dem på et brett med skallsiden opp. Grill dem 10-15 minutter på øverste spor til de har svarte bobler i skallet. La dem avkjøles i en plastpose, og dra av skallet. Miks inn paprikaene i sausen med en stavmikser
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:319