
Nå som jul, romjul og nyttår står foran oss er det mange som benytter sjansen til å ha en julebuffet for familie og venner, eller kanskje en utvidet julefrokost/brunch. Om en bruker litt tid i forkant så burde ikke dette by på problemer, selv om det selvfølgelig er en del arbeid å lage dette i stand. Dagen før er alltid den viktigste, for da kan man lage ferdig salater og legge opp en del fat med forskjellige kalde ting. Og så på selve dagen varmer man opp evt det som skal servers varmt + en lunk i brød og rundstykker.
Jeg ser her på en del tips og noen ekstra populære oppskrifter. Det er jo ingen regler for hva man skal servere, men siden det er jul er det jo mange som har julepålegg liggende + evt varm mat som ribbe, pølse osv.
Mengder
Mengdeberegning avhenger av hvor stort koldtbord du har og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør, ca. halvparten bør være fisk/kjøtt. Dette er litt avhengig av om du har storspisere eller det er mange barn. Og samtidig må du huske at enkelte retter er mye mer populære enn andre. F.eks. sildepålegg er ikke populært med mange barn, de vil heller ha kylling klubber, burgere ol. Eller om du har mange som ikke spiser fisk/kjøtt, så tilpass etter det. Husk og at du har brød, ris, potet ol da det er en del som må ha brød/poteter til alt, men om folkene er lavkarbovenner så bruk heller mer mettende salater med bønner osv
Bruk dagene før
- Flere dager før: Lager du ferdig og evt fryser ned karbonader, burgere, posteier, hjemmelagd kjøttpålegg. Skal du ha kylling og ribbe kan det og gjøres ferdig og settes kaldt. Selvfølgelig om det er en middagsbuffet så er det bedre med nystekt ribbe. Men kylling merker du ikke nesten om det er varmet opp eller nystekt.
- En til to dager før: Kutt opp pålegg, pakk inn og sett kaldt. Og du kan lage flere salater som potetsalat, waldorfsalat, remulade og evt andre sauser. Egg som skal serveres kaldt kan kokes på forhånd.
- Samme dag: Grønne salater og eggerøre. Og selvfølgelig varmer du opp det som skal serveres varmt. Bruker du ferskt brød er det OK, men har du brød fra fryseren, så ta det opp så sent som mulig. Ting som skal varmes opp som f.eks. burgere, kyllinglår ol, varmer du opp på en stekeplate i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter. Varm evt løk samtidig. Kan holde seg varmt en kort stund med folie over.
Innhold på bordet
Dette avhenger igjen av høytiden og typen gjester, samt om det er frokost, lunch, middagsbuffe, julebuffet osv. Under noen enkle forslag til 3 forskjellige buffeter/frokoster som ikke er for omfattende.
Gjelder alle
Alle buffeter bør ha oppskåret brød, smør, ketchup/sennep og lignende sauser + krydder, rømme og remulade tilgjengelig. Middagsbuffet bør ha potet, sauser, ris, couscous ol. Potetsalat er og en gjenganger.
Julefrokost/brunch
En klassisk frokost på juledagsmorgen er ett must i mange familier. Dette er frokosten hvor alle julepåleggene havner på bordet. Noen fast mal på hva man bruker her er ikke så lett, men tradisjonelt har man brukt følgende:
Diverse pålegg som forskjellige sylter og rull, diverse posteier, ett par sildepålegg, noen salater som waldorf, potet, eggesalat, rødbet samt eggerøre og evt kokte egg. Sylteagurk og rødbeter hører til. Røkt laks eller gravlaks. Diverse ost som edamer ++ passer og til. Ferskt brød av flere typer (varme rundstykker) + remulade, sennep (gjerne grov), godt smør, lefser mm.
Mange bruker og å servere kalde rester av f.eks. ribbe, stek og kalkun.
Man drikker melk og kaffe/te som vanlig, men og frisk juice bør serveres. For de mer avanserte servere man kald champagne!
Brunch er mer en blanding av frokost og lunch. Dvs en frokost med litt ekstra som serveres litt utpå formiddagen.
Julebuffet for venner
Her bør man ha omtrent det samme som man finner på julefrokosten + noen varme retter og litt ekstra salater.
Varme kylling klubber, karbonader og pølser + kanskje varme små poteter/båtpoteter. Ett par grønne salater med dressing samt ett større utvalg av oster og sild. Noen ekstra majonessalater + spekemat i tynne skiver med remulade og sennepssaus.
Har man besøk av svigerforeldre eller tante Gunhild så har man og en kabaret på bordet.
Andre ting kan være ferske reker, hummer og kreps.
Middagsbuffet
Dette er en mer omfattende buffet mht varme retter. Man tar vekk det meste av pålegg og serverer feks følgende:
- Varme poteter og sauser + grønnsaker.
- Varm ribbe med medisterkaker og pølse. Sur/rødkål, saus og f.eks. varme rosenkål.
- varmt pinnekjøtt med kålrotstappe, ertepure og saus
- Kalkun. Varme skiver av kalkun med stuffing, potetsalat og tilbehør.
- Varm kokt laks.
- Varm pastasalat
- En egg/bønne/kyllingsalat
- Desserter: Dronning Maud pudding, riskrem og karamellpudding. Husk rød saus til riskrem.
- Julekaker til slutt. Bruk det du har.
Så en del oppskrifter på de mest populære rettene på ett julebord, særlig tilbehør man lager selv. Med næringsinnhold, allergener og pris.
Lykke til
Eggerøre
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.12.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 egg
4 ss vann
1/2 ts salt
gressløk
brød
Fint til laks og på brødskiver. Her brukte vi den sammen med røkelaks etterpå bildet.Fremgangsmåte
Pisk egg, vann og salt lett sammen med en gaffel. Hell røren i varm teflonpanne.
Trekk eggerøren sammen med en tregaffel etterhvert som den stivner. Klipp gressløk over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
123,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vår beste waldorfsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 grønt eple
1 rødt eple
100 gr røde druer
2 stenger stilkselleri
100 gr valnøtter finhakket
Dressing
1 dl naturel yoghurt
1 dl majones
1 ss sukker
1 ss sitronsaft eller appelsin
Dette er en salat som vi ofte lager. Akkurat denne passer best ved siden av kjøtt eller andre lignende retter, om en ønsker denne for eksempel på brød som hverdagspålegg så ta gjerne litt mer majones i den. Waldorf er ett must på julebordet, men vi spiser dette hele året.
Akkurat fargen på eplene er ikke så nøye, men bruk epler som er sprø. For eksempel disse Granny Smith og Pink LadyFremgangsmåte
Vask frukten. Del epler i små biter og sprinkle med litt sitronsaft. Del druer i 2. Kutt vekk de verste trevlene fra stangsellerien og del den i tynne skiver. Hakk valnøttene fint.
Dressing
Rør sammen majones, yoghurt, sukker og litt sitronsaft.
Rør frukten forsiktig sammen med dressingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
225,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,59.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Medisterkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3/4 kg medisterdeig,
1/4 kg kjøttdeig,
2 ts salt,
4 - 5 ss potetmel,
snaut 1 ts pepper,
1/2 ts revet muskat,
(1/2 ts ingefær),
ca. 1/2 liter melk
Fremgangsmåte
Bland deigene sammen og elt dem med saltet. Rør inn potetmel og krydderne. Spe med melken, litt
etter litt, og rør deigen godt gjennom mellom hver speing. Form til runde kaker og brun dem på alle
kanter i smør i panne. Det blir ca. 20 stk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
137,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Riskrem
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
24.04.2003Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 dl kald risgrøt
1 ts vaniljesukker
1 ss sukker
hakkede, skåldede mandler
2 dl kremfløte
Riskrem følger med i jula for mange. Den ble opprinnelig lagd av rester fra risgrøten som mange spiser tidligere på dagen. Det hører og med med en hel skoldet mandel som gjemmes i riskremen, og den som finner den får en gave. Hos oss er det en marsipangris.Fremgangsmåte
Rør grøten med vaniljesukker, sukker og maandler.
Pisk fløten til krem og bland den lett med grøten.
Server riskrem med lunken rød saus, for eksempel kirsebærsaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
184,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karamellpudding (flan)
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
04.11.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Annies GjestekroBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 l melk
5 egg
5 eggeplommer
90 g sukker
1 stk vaniljestang
sukker til bruning
Fremgangsmåte
Karamell er egentlig kokt sukker. Ordet kommer fra latin cannamella = melisrør, sukkerrør.
Lag karamell i bunnen av formen. La sukkeret få en mørk kulør. Del vaniljestangen, skrap ut frøene og ha i melken. Varm melken til 60-70 grader. Visp sammen eggene med sukker. Hell i den varme melken. Rør sammen før den siktes og helles over i formen.
Sett formen i vannbad. Ovnstemperatur: 150 °C. Steketid: 1-1,5 time.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
101,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Dronning Maud - pudding
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
3 egg
20 g sukker
5 plater
gelatin 3 dl fløte
revet kokesjokolade
Fremgangsmåte
Pisk fløten stiv og pisk til eggedosis, hver for seg. Alt blandes med gelatin som er oppløst etter anvisning på pakken.
Helles i en stor dessertskål av glass med revet sjokolade mellom kremlagene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
286,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eggesalat med røkelaks
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.07.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 hakkede, hardkokte egg
1 skive strimlet røkelaks
2-3 ss lettrømme
1 ts sennep
hakket dill
Bruk her en sennep med smak og kanskje lur i noen reker. En annen ting er at vi bruker seterrømme, men det er valgfritt. Kalorier her er jo regnet ut med lettrømme.Fremgangsmåte
Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Del eggene begge veier i en eggedeler og ha eggehakket i en liten bolle. Tilsett strimlet røkelaks, rømme og sennep. Smak til med salt og pepper. Litt hakket dill setter en ekstra god smak på eggesalaten. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i små vannbakkels og serveres som en liten forrett.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
167,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fat med kyllingvinger og kyllingboller
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
Ca. 1 kg rå kyllingvinger
Til pensling:
6 ss chili
2 ts sennep
2 ts vineddik
2 ts worcestershiresaus
4 ss olje
2 båter hvitløk
salt og pepper
Kyllingboller
400 g kyllingkjøttdeig
1 løk
1 ts tabasco (liten ts)
2 ts knust rosmarin
1 ts salt
1 ts pepper
2 båter finhakket hvitløk
Her går det jo selvsagt å bruke ferdig stekte vinger som vi gjorde. Oppskriften er egentlig til ett koldbord, men ble middag hos oss. Det beste her er kyllingbollene som vi lagde. De er ganske heftige!
Både kjøttboller av kylling og svin er noe vi lager stadig vekk. Det samme med fisk.Fremgangsmåte
Kyllingvingene legges i en langpanne og pensles med blandingen. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter.
Disse kyllingvingene kan stekes 1 eller 2 dager før og så varmes opp like før gjestene kommer.
Kyllingboller
Bland alle ingrediensene og lag små boller som stekes brune ved middels varme.
Er det mange barn i selskapet, kan det være lurt å lage noen boller uten tabasco og rosmarin.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
166,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sennepssaus til gravet laks
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.03.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BörjessonIngredienser
0,5 dl dijonsennep
0,5 dl sennep
2 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
1 stk eggeplomme
0,25 ts pepper
2 dl solsikkeolje
10 g dill, frisk
Sennepssaus er tradisjonelt tilbehør til gravlaksen, og du kan enkelt lage sennepsausen selv. Da har du muligheten til å tilpasse smaken etter eget ønske.Fremgangsmåte
Rør sammen eddik, sennep, sukker og eggeplomme.
Pisk inn oljen i tynn stråle.
Tilsett dill som er finhakket og la sausen trekke ved romtemperatur.
Smak til med sukker og eddik og evt salt.
Ønsker du en mildere sennepssaus kan du tilsette lettrømme i stedet for olje.
Bruk like deler rømme og sennep eller smak deg fram.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
538,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
55,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eggesalat 3
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 hardkokte egg
2 dl rømme
1 dl majones
2 ss gressløk
1 ts rød chili
1 ts karri
1 dråper sitron
6 dråper tabasco
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Fremgangsmåte
1. Kok eggene i 10 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell dem. Skjær dem opp i grove biter.
2. Kutt opp gressløken. Kutt chilen i to og skrap ut frøene. Skjær chilien i tynne strimler. Rør godt sammen rømme, majones, gressløk, chili og karri.
3. Smak til med sitron, tabasco, sukker, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
279,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Leverpostei 7
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Marte NordahlIngredienser
150 g lever av svin
100 g ribbe eller annet svinekjøtt med fett på
1 stk. løk
4 stk. ansjosfilet
1,5 dl melk
3 ss hvetemel
1,5 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts malt allehånde
1 stk. egg
1 pose aspik (lys buljong-gelé)
1 dl sherry
Hjemmelaget leverpostei på er ganske enkelt å lage, og vil ganske sikkert imponere gjestene dine. Eksperimenter gjerne med egne smakstilsetninger som hakkede urter, grønn pepper, nøtter, hvitløk eller oliven. Lager du posteien i en fin liten krukke, er det en super julegave til den som er glad i mat.Fremgangsmåte
Renskjær leveren for hinner og blodårer og del den i mindre biter. Kok opp vann. Ha leveren i det kokende vannet i 20 sekunder og hell av vannet. Avkjøl helt.
Skjær kjøtt og løk i mindre biter. Ha det i en hurtigmikser sammen med lever og anjos. Kjør det raskt sammen.
Tilsett resten av ingrediensene, og kjør til massen er jevn. Hvor grov posteien blir bestemmes av hvor lenge maskinene får gå.
Vend inn de smaksstoffene du ønsker.
Ha røren over i en eller flere smurte former og stek i vannbad på 175 ºC i ca. 1 time, avhengig av størrelsen på formene. Leverposteien er ferdig når steketermometeret viser 76 ºC. Avkjøl helt.
Lag aspic etter framgangsmåte på posen, men bytt gjerne ut noe av vannet med litt sherry. Avkjøl og hell aspicen over posteien før den begynner å stivne.
Server gjerne på grovt landbrød med stekt bacon, stekt sopp og små sylteagurker, eller på sprø kjeks med en klatt god gelé på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
115,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tomatsild
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Wenche UllandBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g spekesild filet
1 glass hele sylteagurker
1 stor løk
1 kopp soyaolje
1 kopp ketchup
1,5 kopper sukker
Nellik spiker
Sort pepper
3-4 ts eddik
Nydelig tomatsild som opprinnelig kommer fra Kikki. Perfekt til jul og både bedre og enklere enn kjøpesild. Server på brød, kjeks ol. Vi har og noen skiver egg på brødet, passer ypperlig sammen med sild.Fremgangsmåte
Vann ut silda og del den i biter av passende størrelse.
Bland soyaolje, ketchup og sukker i hurtigmixer.
Del agurker og løk i passende biter.
Bland alt sammen og ha på tette glass.
Ypperlig til julebord. Har en god søtlig smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
257,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pastasalat med karrikylling
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.09.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
3 stk kyllingfilet
2 ss flytende margarin til steking
2 ts karri
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 beger rød cherrytomat
1 pk ruccula
150 g tørket aprikos
150 g fetaost
200 g pastaskruer
2 ss mango -og chilidressing
Pastasalat med karrikylling er en ordentlig smaksbombe. Mettende og god er den også.Fremgangsmåte
1. Kok pasta som anvist på pakken, slå av vannet og avkjøl.
2. Skjær kyllingfilet i store biter.
3. Del cherrytomat i to, aprikos i strimler, og bland det sammen med pasta og salat. Kutt fetaost i terninger.
4. Ha margarin i en varm stekepanne og fres karri raskt for å få frem den gode smaken.
5. Ha i kyllingbitene og stek til de er gjennomstekte,4-5 minutter. Krydre dem med salt og pepper, og sett stekepannen til side.
Server pastasalaten i en bolle eller på et serveringsfat, ha lune kyllingbiter, fetaost og dressing over rett før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
163,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:456