
Mange steder bugner skog og mark av ville bær som krekling, blåbær, tyttebær og molte. Plukk med deg i bøtter og spann. Ville bær ligger nemlig langt over frukt og grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter.
Vitaminene A, C og E er kanskje de mest kjente antioksidantene. Antioksidanter har ulike egenskaper, og sammen forsterker de hverandres effekt. Fargesterke bær har ofte et høyt inneholder av antioksidantgruppen polyfenoler. Mange av de helsegode effektene er knyttet til nettopp denne gruppen av forbindelser. Ikke bare er innholdet i bær høyt men sammensetningen av antioksidanter er også funnet til å være spesielt gunstig.
Salg av importerte bær har økt enormt i Norge de siste årene. Men vi må ikke glemme at skogen bugner av sunne ville bær om høsten, og de er helt gratis. De fire vanligste ville bærslagene i Norge er blåbær, krekling, molte og tyttebær. Vanlig blåbær (Vaccinium myrtillus) vokser de fleste steder og er som oftest lette å finne. Det samme gjelder tyttebær (Vaccinium vitis-idaea) og krekling (Empetrum nigrum). Molte (Rubus chamaemorus) må vi mange steder gå litt lenger for å finne, og selv om de har lavere innhold av antioksidantiske forbindelser, er de fremdeles fulle av helsegode forbindelser.
Bærene bør fryses raskt
Behandling av råvarene, lagringstemperatur og emballasje avgjør om mengden av antioksidanter reduseres fra råvare til ferdig produkt. Vitamin C ødelegges for eksempel lett ved matlaging, mens nedfrysing og fryselagring har mindre ødeleggende effekt. Generelt er rask nedkjøling og jevn temperatur under lagringsperioden viktig for å bevare mest mulig av antioksidantene. Bær som plukkes om høsten kan derfor være omtrent like sunne når du tar dem opp fra fryseboksen utpå vinteren.
Molte (Rubus chamaemorus)
Ingen andre bærslag i norsk natur har slik status som molte. Molte ble tidligere brukt som middel mot skjørbuk, lenge før en visste betydningen av C-vitamin. Derfor var noen tønner med molte med i provianten i tidligere tider når skip la ut på langturer.
Et høyt innhold av benzosyre (som er et naturlig konserveringsmiddel) gjør at molte kan lagres i lengre tid uten at bærene ødelegges.
Molte er det av våre viltvoksende bær som har høyest innhold av C-vitamin. Resultater fra analyser av molte gjort i ulike prosjekter ved NIBIO Nord Holt, viser et gjennomsnittlig innhold på 86 mg C-vitamin/100 g bær (se tabell). Dermed kan ca. 70 g molte per dag dekke daglig behov for C-vitamin (60 mg) for voksne. Til sammenligning kan det nevnes at dyrka jordbær inneholder fra ca. 40 til 70 mg/100 g jordbær.
Molte inneholder også karotenoider, men i så små mengder at det trolig har liten betydning for den totale antioksidantmengden.
Blåbær (Vaccinium myrtillus)
Blåbær er det vanligste viltvoksende bærslaget i Norge. Den er ikke så lett å konservere fordi innholdet av naturlig konserveringsmiddel (benzosyre) er lavt. Før i tiden ble det ofte laget saft av bærene, som ble lagret i trekar. Tørka blåbær har blant annet vært brukt til å stoppe løs mage. Det er også påvist at blåbær har antibakteriell virkning og kan hjelpe mot blant annet urinveisnfeksjoner.
Innholdet av C-vitamin i blåbær fra ulike steder i Norden er forholdsvis lavt sammenlignet med tyttebær (se Matvaretabellen). Det er i de seineste årene påvist at blåbær har høyt innhold av flavonoider, og i norske blåbær er det påvist 400 mg/100 g blåbær. På grunn av det høye innholdet av flavonoider er det totale innholdet av antioksidanter i blåbær svært høyt. Blant våre ville planter har nype høgest innhold av antioksidanter (ca 40 mmol/100 g.), men blåbær og krekling inneholder også svært mye (8-9 mmol/100g.).
Tyttebær (Vaccinium vitis-idaéa)
Tyttebær har fra de eldste tider vært mye nyttet av mennesker. Det kan skyldes at tyttebær har høyt innhold av benzosyre (som i molte), og derfor var enkel å oppbevare i tider med liten tilgang til sukker eller moderne konserveringsmiddel.
Tidligere var det vanlig å oppbevare tyttebær i vann som tyttebærgrøt eller i surmelk. Tyttebær ble brukt som medisin mot forkjølelse og halsonde.
Tyttebær er nevnt som det eneste viltvoksende bærslaget som inneholder nevneverdig mengder av vitamin E. Forøvrig inneholder tyttebær pektin. Pektin har ikke antioksidativ virkning, men skal ha andre positive effekter på helsa. Det er relativt lavt innhold av C-vitamin også i tyttebær. C Vitaminanalyser av tyttebær fra forskjellige steder i Norden viser et innhold på 4–10 mg/100 g bær.
Krekling (Empetrum nigrum coll.)
Det finnes to arter krekling. Den ene er vanlig krekling som har enkjønnete blomster og setter relativt få bær, og er vanligst i lavlandet og sør i landet. Den andre er fjellkrekling som er tvekjønnet, den gir ofte større bæravling enn vanlig krekling og er vanligst i fjellområdene og nordpå. Krekling har vært brukt til ulike formål, men er ikke av de mest verdsatte bærslagene hos oss. Det var tidlig kjent at krekling skulle ha vanndrivende effekt og derfor kalles krekling ofte for pissbær eller migbær.
På kong Sverres tid (ca. 1190) ble krekling brukt som råstoff for vinproduksjon. I Troms og Finnmark skal det ha vært vanlig å blande krekling med kokt fiskelever til en grøtaktig masse som ble spist med skje eller på flatbrød. Krekling ble oppbevart i surmelk eller reinsdyrmelk til vinterbruk.
Det er dokumentert et høyt totalinnhold av antioksidanter i krekling. Det er hevdet at krekling er rik på C-vitamin. Analyseresultat av en rekke prøver fra hele bær av krekling (saft) fra et tidligere prosjekt ved NIBIO Nord Holt viser imidlertid et svært lavt innhold av C-vitamin, i middel 3 mg/100 g bær. Dette resultatet er også i samsvar med analyser av fjellkrekling i Sverige. Samtidig viser analyser av knuste bær (fra Troms) høyere verdier for C-vitamin, i middel 17 mg/100 g bær. Dette resultatet kan tyde på at det er høyere innhold av C-vitamin i bærskallet enn i safta av krekling. Lignende forhold er også påvist i eple.
Det er utført få analyser av innholdet av flavonoider i krekling. Resultatene så langt viser imidlertid høye verdier, og at det høyeste innhold av flavonoider er funnet i bærskallet. Dermed må en drikke mye kreklingvin for å få i seg samme mengde flavonoider som i friske bær.
Blåbærkake fra Suolovuobme
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
4 egg
320 g sukker
165 g meierismør
1 1/2 dl melk
300 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
300 g blåbær
Denne kaken stammer fra Suolovoubme Fjellstue som ligger langt ut på Finnmarksvidda.Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Visp eggedosis av egg og sukker. Ha i mel og bakepulver og rør til slutt inn smøret med melken. Hell røren i en godt smurt form på ca 26 cm i diameter og dryss på blåbærene.
Stek kaken ved 180 C i ca 45 minutter, og la den bli avkjølt på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
282,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multe ´trifle´
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.09.2021Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
3 dl multer
1 dl sukker
3 dl kremfløte
1 ss vaniljesukker
1 ts malt kanel
8 stk. kornmo kjeks
4 blad frisk mynte eller kanelmynte til pynt
En litt moderne "tilslørte bondepiker" - men i multenes tegn. En herlig dessert fra første skje.Fremgangsmåte
Knus kjeksen med kanel i en pose. Stivpisk kremfløten med vaniljesukker.
Rør multer sammen med sukker og legg lagvis med den knuste kjeksen og stivpisket kremfløte i høye glass.
Pynt med mynte og server med en gang.
Smaker godt også med andre bær. Forsøk f.eks. å smaksette kremen med lakka likør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
291,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ostekake med skogsbær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
Bunn:
2 1/2 dl havrekjeks, i smuler
3 ss sukker
5 ss meierismør, smeltet
Fyll:
2 1/2 dl fruktyoghurt med skogsbær
2 beger ( a 125g) Snøfrisk Naturell
100 g melis
6 plater
gelatin
2 ss helmelk
2 ts vaniljedråper
3 dl kremfløte
Pynt:
1 dl saft
2 plater
gelatin
5 dl bær, f eks blåbær og tyttebær
Fremgangsmåte
Rund kakeform: 22 cm. i diameter
I stekeovnen: 175 grader C i ca. 15 minutter
Bland alt til bunnen og trykk den ut i smurt form. Stek bunnen gyllen. Avkjøl.
Rør osten myk med yoghurt og melis. La de seks gelatinen ligge i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i ½ dl kokende varmt vann. Bland smeltet gelatin med ostemassen, melk og vaniljedråper. Visp kremfløten og bland forsiktig med ostemassen. Hell fyllet over bunnen og la stå på et kjølig sted til det har stivnet.
La de to gelatinplatene ligge i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt det i 1 dl kokende varm saft. Legg på bær og hell over gelatinsaften når den begynner å tykne.
Sett ostekaken kaldt til neste dag. Ta av ringen på kakeformen og server gjerne ostekaken med vispet krem til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
242,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Blåbærsyltetøy
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.08.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg. blåbær
300 g sukker
Syltetøy av blåbær er sunt. Og nå i sesongen burde mange flere være ute å plukke disse nydelige bærene. Og PS: Jeg har oppdaget at de på Ikea har glass med strikk til syltetøy. Ypperlig.Fremgangsmåte
Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt - ca. 8 - 10 min. - tilsettes sukkeret. Rør godt slik at sukkeret løses opp.
Gi det hele et nytt oppkok. Fyll glassene helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket, men ikke la det renne over. Tørk av kanten med en ren klut og lukk glassene med en gang. Avkjøl.
Syltetøyet opp bevares
mørkt og kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
132,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blåbærmuffins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.04.2013Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
EtegildeBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 egg
1 1/2 dl sukker
75 g smeltet smør
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 dl melk
2 dl blåbær, tørrsukrede, fryste eller friske
Disse er enkle og gode. Vi lagde de akkurat for noen dager siden. Prøv gjerne når de er varme!Fremgangsmåte
Visp egg og sukker, tilsett avkjølt smør. Bland inn bakepulver og mel, tilsett melk og rør tilslutt blåbærene forsiktig i. Fordel røren i papirformer. Stekes ved 225°C i ca 12 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
296,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Trollkrem
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
15.11.2002Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
ca. 1 liter tyttebær
1 1/2 dl sukker
1 eggehvite
ca. 1/2 ts vaniljesukker
Versjon 2
1/2 kg rensede tyttebær
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 stk eggehvite
En tradisjonsrik dessert som enkelt lages av 4 ingredienser. Det kan og brukes andre bær enn tyttebær, men tyttebær er originalt.Fremgangsmåte
Del egget og vær svært forsiktig slik at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med hviten. Da blir ikke kremen slik den skal være.
Pisk tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tyttebærrømme
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
1 beger rømme
1 dl rørte tyttebær
Tyttebær og rømme er godt tilbehør til gravet kjøtt.Fremgangsmåte
1. Bland tyttebær forsiktig inn i rømmen. La gjerne sausen stå i kjøleskapet en stund for å trekke smak.
Alternativt kan man blande tyttebær i ett beger naturell yoghurt (evt. Skogsbæryoghurt for å få en magrere variant).
Smaker godt til mye, f.eks gravet kjøtt, lammerull og lettsaltet røkt lammelår.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
289,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multekrem 2
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
24.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Det norske kjøkkenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 dl kremfløte
2-3 dl sukrede multer
Fremgangsmåte
Pisk fløten til krem. Rør inn multene. Multekrem kan serveres med krumkaker eller sandkaker.
Multer som er dypfryst uten sukker må røres med sukker og så trekke en stund.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
241,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krekling (Krøkebær)- og tyttebærgelé
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
27.04.2003Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
1 kg tyttebær
500 g krekling
2,5 dl vann
1 kg sukker
1/2 flaske certo
saft fra 1 sitron
Fremgangsmåte
Siden krekling er svært fattig på pektin, anbefales bruk av certo. Kok bær og vann i 10 minutter. Sil fra saften, og kok opp igjen med sukker og sitronsaft. Tilsett certo, og gi et kraftig oppkok. Skum av og fyll geleen på rene glass.
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
184,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multesuppe fra Finnmark
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
15.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
7-8 dl friske multer eller 4 dl multegrøt
2 liter vann
2 dl sukker
2 ss potetmel
2 1/2 dl tykk fløte
Fremgangsmåte
Bland bær, sukker og vann, gi det hele et oppkok og la det småtrekke noen minutter. Deretter presses blandingen gjennom en sikt og slåes tilbake i gryten igjen.
Gi den et oppkok før potetmelet som er utrørt i vann, helles i suppen. Slå multesuppen i en varm terrin.
Like før servering vispes den stivpiskede fløten inn i suppen som serveres med små kavringer eller makroner til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tyttebærfromasj 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.02.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
5 plater
gelatin
225 g rørte tyttebær
Fremgangsmåte
Legg gelatinplatene i vann 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte.
Kok opp 1/2 dl vann og trekk kjelen til side. Ta opp gelatinplatene av det kalde vannet og klem forsiktig ut overflødig vann. Rør inn én og én plate det kokende varme vannet til all gelatinen er oppløst. Hell den flytende gelatinen i en tynn stråle i fromasjen mens du rører godt.
Vend inn det som skal sette smaken på fromasjen til slutt. Sett fromasjen kaldt. Vend litt i fromasjen når den begynner å stivne, slik at smakstilsetningen blir jevnt fordelt, og hell den over i porsjonsskåler eller en serveringsbolle. Hele tyttebær er dekorative som pynt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
262,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Akevittmarinerte multer med råkrem
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2006Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g multer
ca. 2 ss akevitt (evt. whisky)
Råkrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte
At det enkle ofte kan være det beste, er denne multedesserten et godt eksempel på.Fremgangsmåte
Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune. Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Server lune multer med råkrem ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
185,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 21,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Dovregubbens drøm
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Grovt sukkerbrød:
4 egg ,
150 gr. sukker,
75 gr. hvetemel,
75 gr. sammalt hvete(grov),
1 ts. bakepulver
(Melk til dynking)
Tyttebærkrem:
1/2 l. kremfløte,
200 gr. rørte tyttebær
Denne er både enkel og god. Saftig sunn kake som passer i tyttebærtiden.Fremgangsmåte
Visp egg og sukker til eggedosis. Bland mel og bakepulver og rør det i. Hell røren i smurt melstrødd form(ca.24 cm.) Stek kaken ved 175 C i ca. 30 minutter.
Visp kremfløten, ikke for stiv. Bland halvparten av tyttebærene i halvparten av kremen. Del kaken i tre lag. Dynk med melk. Fyll kaken med krem, og dekk den med resten av tyttebærene. Pynt med resten av kremen og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
289,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:650