Variasjonsmulighetene er mange, og det er et lettvint spise.
Det er vanligst å bruke store og tradisjonelle bakepoteter, men det er helt greit å bruke mindre poteter, og.
Potetene vaskes godt før de legges over på stekeplata eller over i en ildfast form og så inn i stekeovn som holder 225 grader C. Baketiden må beregnes fra 60 - 80 minutter, alt etter hvor store potetene er.
Skjær så et stort kryss i de ferdig bakte potetene og klem på potetene slik at de åpner seg og innholdet presses litt opp. Potetene kan så fylles.
Fyllet kan være forskjellig:
Rømme eller en smørklatt er alltid godt. Rømme og sprøstekt bacon over og til slutt litt finklippet dill er riktig så godt.
Hvitløksmør som lages ved at smør røres godt sammen med finhakket hvitløk og kruspersille er et deilig fyll til bakte poteter.
En soppsaus av eksempelvis finhakket sjampinjong som blandes med rømme og kruspersille, salt og pepper er meget godt.
Rømme med reker, krabbe eller hummer er selvsagt et deilig fyll. Om ønskelig kan man drysse reven gul ost over fyllet og sette potetene inn i ovn igjen noen få minutter slik at de gratineres til slutt før serveringen.
Bakte poteter kan serveres med en grønn salat til og ellers kjøtt og sildevarianter.