Kuvarm melk tilsettes litt tette (tettekultur) og oppbevares i stuetemperatur. Når melken er blitt tykk og seig er den ferdig og skal da ha en frisk smak. Oppbevares kjølig før bruk.
En spesiell form for tettmelk er settmelken. De kokte før i tiden opp mye melk, helst nysilt melk om våren, avkjølte den til ca. 30 grader og tilsatte tette. Melken ble godt blandet og satt til lagring i store trestamper spesielt laget for dette bruk. Slik kunne melken stå seg i lang tid, og det var meget vanlig å ordne sommerforsyningen av melk på denne måten, før de reiste til seters med kyrne. Da seterfolkene flyttet fra vårsetra til sommersetra satte de på samme måte igjen melk til slåttefolkene.
Tetten kan en lage ved at en legger bladene av tettegress i kuvarm melk, men ellers er det vanlig at tetten vandrer fra gård til gård.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 13656)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori:
Konservering Land:
Norge Fylke:
Sør Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2003-05-18
Oppdatert dato:2019-11-26