Det er soppsesong igjen og i år er den veldig bra i deler av landet har jeg sett i media. Plukkere finner kilo på kilo med sopp og bla steinsopp har det vært mye av. Og når kantarellen og vokser til her blir det enda mer. Jeg husker enda for en del år siden en sopptur med atskillige kilo med kantareller i kurven. Da ble det forvelling hele kvelden.
For oss personlig er kantarell den vi foretrekker og smørstekt som tilbehør til en middag er jo bare snadder, men flere typer fins jo som sikkert er like gode. Jeg er ingen ekspert og vet at man må være absolutt sikker på soppene før man spiser dem, for ikke å ende opp med ødelagte nyrer etter å ha inntatt giftslørsopp ol. Ikke noe særlig å se frem til lang tid med dialyse før man evt får transplantasjon.
Og for dere som er asiater så husk at om soppen ligner en dere selv har plukket hjemme, så er den her i Norge giftig. Hvit fluesopp har lett for å bli forvekslet med en tilsvarende liknende matsopp i Asia. Så ikke spis disse!!
En del sopp er ganske sikre og kan kjennes greit igjen som nevnt over kantarellen(2 typer, den gule og trakt), matblekksopp, matriske, steinsopp, rødskrubb og fåresopp samt blek piggsopp som ligner.
Men last ned
sopplakaten fra mattilsynet for en oversikt, og er du det minste i tvil, spør på en soppkontroll eller kast den. Mange sopper ligner hverandre og kan forveksles.
Se her for en oversikt over behandling og generell tilberedning av sopp.
Og under her våre mest populære og beste soppretter fra oss og andre kilder. Alle med næringsinnhold og ca pris beregnet av meg.
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Lasagne med sopp
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Hamduved.dkBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
500 g sopp
1-2 fed hvidløg
50 g smør
50 g mel
3/4 liter bouillon
salt og peber
250 g helbladet spinat
250 g lasagneplader
150 g reven ost
Denne danske oppskriften passer fint nå i soppsesongen. Og lasagne trenger ikke være vanskelig å lage fra bunnen.Fremgangsmåte
Surr finhakket hvitløk i smør, tilsett mel og rør det godt før buljong tilsettes.La koke opp under omrøring.
Stek soppen i en panne i litt smør, hell dem i sausen og la småkoke 5-10 min. Krydre med salt og pepper.
Spinat dampes i ca 1 min. Inntil den er falt sammen og presses fri for fuktighet. I en smurt form legges først et lag med lasagneplater, deretter spinat, deretter sopp saus, lasagne, spinat og saus.
På siste sauselag spre revet ost over og rett i ovnen ved 180 ° C i ca. 30 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
106,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Soppsuppe til fest
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.10.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
CulinarioBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
30 g tørket blandet skogsopp/alternativt 300 g frisk
3 ferske sjalottløk eller 2 ss tørket sjalottløk
3 ss olivenolje og 50 g smør
2 dl hvitvin
8 dl vann med 3 ss kalve- eller grønnsaksbuljong
5 dl kremfløte
1 ts tørket timian 2 ts tørket persille, salt og pepper
Fremgangsmåte
Legg til side noe sopp til garnityr. Resten kuttes i grove
terninger dersom soppen ikke allerede er kuttet i riktig størrelse.
Finhakk sjalottløk og stek den gyllen med soppen og litt av smøret
og olivenoljen. Hell over vin og spe med kraft og fløte.
Reduser til tredjeparten. Kok videre i ca. 10 min. Hell suppen
i en kjøkkenmaskin (alternativt bruk en stavmikser rett i kjelen).
Suppen kjøres glatt. Hell suppen tilbake i kjelen og gi den et oppkok.
Smak til krydder, salt og pepper. Stek resten av soppen gyllen i resten
av smøret og olivenolje. Anrett suppen i suppetallerkener.
Legg den stekte soppen i midten og pynt med frisk persille.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
140,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kremet soppsuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
350 g kantarell eller en blanding av forskjellige matsopper
4 stk. sjalottløk
40 g smør
8 dl hønsebuljong (utblandet)
1 dl matfløte
1 dl crème fraîche
1 ss maisennamel
1 stk. eggeplomme
salt
pepper
En nydelig smakfull suppe, som varmer. Kan serveres som en forrett eller bare som en lett kveldsrett.Fremgangsmåte
Børst soppen ren, eller vask den under rennende kaldt vann, og kutt den i små biter.
Rens løken og kutt den i små biter. Smelt smøret i en stor kasserolle og tilsett oppkuttet løk og sopp. Krydre med salt og pepper.
La det surre under omrøring til soppen og løken er gylden, ca. 8 minutter.
Tilsett hønsebuljong i gryten og la det hele småkoke i ytterlige 10 minutter. Tilsett fløten. Rør crème fraiche, eggeplomme og maisstivelse sammen og pisk det inn i suppen.
Varm suppen til like under kokepunktet og smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
65,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bruschetta med sopp
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.03.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 store bagetter delt i 2 og delt på langs
2 fedd hvitløk knust
450 gram sopp(valgfri type) i skiver
2 ts sitronsaft
3 ss olivenolje
salt og pepper
2 ss hakket persille
Veldig god smårett eller den kan brukes som forrettFremgangsmåte
Stek baguettene i ovnen eller brødrister, samtidig som en varmer litt olje i stekepannen og surrer først hvitløken litt før soppen tilsettes. Stek under god varme i 5-7 minutter. Tilsett sitronsaft. Krydre med salt og pepper, og rør inn persille.
Server denne blandingen på baguettene
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
174,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skogsoppsuppe 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Torben Hjulmand Moment fotografi a/sIngredienser
2 ss smør
2 stk gulrot
1 skive knollselleri (sellerirot)
1 stk løk
½ kg aromasopp
5 dl kyllingbuljong (utblandet)
2 dl hvitvin
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
Garnering
100 g aromasopp
2 ss smør
4 blad frisk basilikum
4 skive grovt brød
Til denne deilige suppen kan du bruke mye forskjellige sopp. Gjerne tørket, eller fryst om du har litt på lur.Fremgangsmåte
Smelt smøret i en kjele og tilsett finhakket gulrot, rotselleri og løk. La det surre ca 2 minutter før soppen tilsettes. Legg på lokk og la dett surre videre i ca 5 minutter.
Tilsett buljong og hvitvin. Kok opp og la det småkoke i ca 8 minutter.
Ha soppblandingen i en foodprocessor og kjkør til massen blir helt jevn. Ha den tilbake i kjelen og tilsett helmelk og kremfløte. La suppen få ett godt oppkok og smak til med salt og pepper.
Skjær litt sopp i tynne skiver og stek i smør for pynt. Dryss på litt salt og pepper. Fordel liltt suppe i hver tallerken, legg på sopp og basilikum.
Servèr med ristet brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
77,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eltefri pizza med reinsdyrskav, bacon og kantareller
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.10.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
PIZZAFYLL:
250 g reinsdyrskav
200 g vellagret hvitost
150 g bacon
150 g kantarell
4 ss tyttebær
4 ss grovhakket bladpersille
ELTEFRI PIZZADEIG:
500 g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
11/2 ts salt
31/2 dl vann
HVIT PIZZASAUS:
11/2 dl crème fraîche orginal, 35 %
1/2 stk finhakket rød chili
2 båt finhakket hvitløk
1 ss olivenolje
11/2 ts finhakket frisk timian
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
En sprø og god pizza med reinsdyrskav i kombinasjon med bacon og kantareller. Tar litt tid, men sett igang dagen før.Fremgangsmåte
1. Lag pizzadeig dagen før du skal bruke den. Bland det tørre sammen i en bolle, og rør inn vann. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i ca. 18 timer.
2. Legg et ark med bakepapir på benken, strø på litt mel og hvelv deigen på papiret. Del deigen i 4 emner. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett alle fire sidene av deigen inn mot midten. Dryss over litt mer mel om deigen føles klissete. Snu emnene slik at de ligger med bretten ned oppå det melete bakepapiret. Legg litt plastfolie over emnene eller dekk dem med bakebollen. La dem etterheve i minst 1 time.
3. Lag pizzasaus.
Bland sammen crème fraîche, chili, hvitløk, olivenolje og timian. Smak til med salt og pepper. La gjerne sausen trekke smak 1 time før du bruker den.
4. Sett stekeovn på 250 °C eller mer, ca. 20-30 minutter før pizzadeigen er klar til å bakes ut.
Det beste resultatet får du ved å bruke en pizzastein. Sett da pizzasteinen inn i kald ovn, slik at den ikke sprekker.
5. Skjær bacon i biter og fres det sprøtt i en varm stekepanne. Bruk en pensel og børst kantarell fri for jord.
6. Ha mel på hendene, og bruk dem til å strekke deigen til en sirkel. La deigen hvile over håndbakene samtidig som du roterer deigen rundt. Legg deigen direkte på den varme pizzasteinen (med litt mel) eller på et bakepapirkledd stekebrett. Forstek pizzabunnen i 2 minutter.
Skal du ha gjester, kan du forsteke alle bunnene og deretter be gjestene lage sin egen pizza med det fyllet de liker best.
7. Smør pizzasaus på den forstekte pizzabunnen. Legg raskt på reinsdyrskav, revet hvitost, bacon og kantarellere og sett pizzaen rett tilbake i stekeovnen. Stek pizzaen i ca. 5 minutter, eller til den er gyllen og osten har smeltet.
8. Topp pizzaen med tyttebær og grovhakket bladpersille rett før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
217,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tagliatelle med sopp
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
ca. 400 g tagliatelle,
2 kopper hakket sopp, norsk eller det du har for hånden.
1 neve hakket persille
2 hele fedd hvitløk delt i 2
2 ss smør
1 dash salt
1 dash pepper
Veldig enkel rett som passer i soppsesongen. Det er ofte det enkle som er det beste.Fremgangsmåte
Drypp litt olivenolje i en panne og varm den til høy varme. Hell i soppen - de bør steke med en gang. Kast i hvitløken og en ss smør. Krydre med salt og pepper. Surr til soppen får farge.
Kok tagliatelle i saltet vann til den er al dente. Sil av.
Ta vekk hvitløkfeddene fra soppen
Legg pastaen i pannen og bland godt. Ha i den andre ss smør og bland for å få en fin farge på tagliatellen.
Dryss over persille eller andre urter basert på årstiden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
270,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt seiefilet med kantarellstuing
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.10.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes SørensenIngredienser
800 g seifilet, uten skinn og bein
2 ss hvetemel
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss smør
Soppstuing
100 g kantareller
1 stk gulrot
1 skive sellerirot
2 stk sjalottløk
1 ss smør
1 dl matfløte
2 ss gressløk, frisk
Tilbehør
gulrot
sukkererter
potet
Stekt sei er bare helt nydelig. Og her er en variant med kantareller, som passer nå på høsten.Fremgangsmåte
Skjær seifileten i serveringsstykker.
Bland salt, pepper og hvetemel i en skål, og vend fiskestykkene i blandingen. Rist av overflødig mel.
Stek fiskestykkene i smør i ca. 2 minutter på hver side.
Soppstuing
Rens og skyll kantareller i kaldt vann, og del biter.
Skjær gulrot og sellerirot i terninger, og sjalottløk i båter.
Surr sjalottløk i smør på medium varme til den er blank.
Tilsett kantareller, gulrot og sellerirot
, og stek til grønnsakene begynner å bli myke.
Ha i matfløte og la alt bli varmt.
Dryss over hakket gressløk.
Server seien med soppstuing, gulrot, sukkererter og kokte poteter.
Tips:
I denne oppskriften kan du bruke den soppen du ønsker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skogssopp i butterdeig
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.07.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
SoppglederBildet er tatt av
SoppglederIngredienser
1 kg sopp
1 stor løk
1 fedd hvitløk
1 1/2 dl hvitvin
Smør
1 dl fløte
Persille
Frisk basilikum
Salt og pepper
Butterdeig
Fremgangsmåte
Dette er én av Soppgleders favoritter, som alltid vekker beundring og matglede. Her benyttes ingredienser som passer svært godt med mange sopp: fløte, hvitvin, hvitløk og løk. Det gir en fylde til soppmåltidet som de aller fleste setter pris på.
Finhakk løk og press hvitløk, og fres dette lett i smør.
Tilsett hvitvin.
Stek soppen gyllen (etter sammenkoking), og tilsett blandingen av vin/løk/hvitløk.
Tilsett fløte, og la det koke ned til 1/2 væskemengde.
Tilsett hakket persille, og smak til med salt, pepper og basilikum.
Del butterdeigplatene i to. Skjær forsiktig med en kniv langs ca 1/2 cm inn for ytterkanten, halvveis ned i deigen. Stek dem så i ovnen i henhold til oppskriften på pakken. Når de er ferdig stekt, kan man ta ut den indre delen av butterdeigplaten, slik at man får en "kiste". Fyll soppen oppi, og pynt med et par friske basilikumblader. Legg lokket halvveis oppå, og servér!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingfrikassé
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.09.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
1 stk hel kylling
3 stk laurbærblader
1 ts hvite pepperkorn
nypoteter
2 stk gulrøtter i skiver
1 bunt persillerot i skiver
1 stor purreløk i skiver
1 pakke sukkererter delt i to
200 g kantareller
Frikassésausen
4 ss usaltet smør
4 ss hvetemel
4 dl redusert kyllingkraft
2 dl syrlig norsk eplemost
2 dl kremfløte
1 potte frisk estragon (kan sløyfes)
pepper
salt
Klassikeren hønsefrikassé har lange tradisjoner i Norge. Her er en deilig og enkel oppskrift på frikassé med kylling som også smaker kjempegodt, samt oppskrift på deilig frikassésaus som hører til. Bruk gjerne vår kvalitetskylling Lerstang fra Jacobs Utvalgte.Fremgangsmåte
Skyll kyllingen i kaldt vann. Kutt av endene på rotgrønnsakene og purren. Ha kylling, avskjæret fra grønnsakene, laurbærblader og pepper i en kjele og fyll på med vann til det dekker kyllingen, ca. 1 l. Avskjær fra rotgrønnsaker og purre (må skylles godt for jord).
Kok opp og skum av. Trekk i 1 time til kyllingen er mør. Ta ut kyllingen og kok kraften inn til rundt 4-5 dl.
Mens kyllingen trekker, del opp og forvell grønnsakene i lettsaltet vann. Det vil si å gi dem et oppkok og avkjøle dem i isvann. Stek kantarellene lett i smør. De skal ikke brunes, bare varmebehandles.
Sausen starter du på ved å smelte smør i en kjele og tilsette melet. Rør med en flat tresleiv et par minutter på svak varme. Skal ikke brunes. Spe med kraften, eplemosten og fløten. Kok opp og la koke i 30 minutter til melsmaken er borte. Hvis den er syrlig, juster med litt sukker. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.
Kyllingen rives grovt oppi sausen, vend i grønnsakene utenom kantarellen og estragon. Gi en lett oppvarming. Ved servering legges stekt kantarell og grovkuttet estragon på toppen. Serveres med nypoteter!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
99,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3045