13 gode oppskrifter med spisskål


Oppdatertdato: 2022-09-16 Tema: Spisskål Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Spisskål er en kåltype vi har prøvd oss på flere ganger. Den er ung og sprø tidlig på sommeren og minner om nykål. Den kan og tilberedes som nykål og serveres som tilbehør til for eksempel grillretter og enkle retter med venner på sommeren. Nå er sommeren nesten over, men jeg legger ut denne allikevel da det fortsatt fins spisskål å få kjøpt, eller en kan vente til neste vår/sommer med å prøve seg. Lykke til. Mvh Knut

Annonse



Dampet spisskål med persille og vårløk


Prøv også Dampet spisskål med persille og vårløk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2020
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 stk nykål eller spisskål
1 dash salt og pepper
3 ss skikkelig smør
0,5 sitron, saften
Vann

1 bunt persille
4 stk vårløk
4 ss rømme


Nå kommer jo nykålen snart, men vi lagde denne med spisskål. Egentlig ett tilbehør, men kan faktisk spises alene. Spisskål er litt ukjent, men smaker godt. Og om en bruker nykål her så blir det enda bedre. Persille og vårløk er pynt. En annen oppskrift jeg og har bruker denne som tilbehør til stekt/grillet fisk. Og da for eksempel med en liten klatt rømme til. Godt!


Fremgangsmåte

Del kålen i båter eller skiver. Del opp de lengste bladene.
Har du en damprist er det bra, men går greit uten.
Ha vann, krydder, sitronsaft og smør i en stor gryte. La vannet dekke 2 cm av bunnen.
Kok opp og legg i kålen. Under lokk i 5 minutter ca. Sjekk at den fortsatt er sprø. Koker den for lenge blir den seig.

Server med persille, vårløk snittet og litt rømme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grillet spisskål med parmesan og serranoskinke


Prøv også Grillet spisskål med parmesan og serranoskinke.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.07.2010
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 stk spisskål
3 båt hvitløk
grovkvernet pepper etter smak
50 g høvlet parmesan
2 ss god olivenolje
flaksalt etter smak
8 skive serranoskinke


Kål som kveldskos? Absolutt! Med råvarer som spisskål, parmesan og serranoskinke, må det bare bli godt. Varm opp grillpanna, og nyyyyt!


Fremgangsmåte

Rens og vask kålen og skjær den på langs i fire båter. Finhakk hvitløksbåtene.

Varm opp olje i en grillpanne og tilsett hvitløk. Ha i spisskålbåtene. Dryss over flaksalt og grovkvernet pepper etter smak. Snu kålen når den har fått riller etter grillpannen, og stek ferdig. Gjenta til alle kålbåtene har fått riller og er ferdigstekte.

Serranoskinken kan enten serveres som den er eller den kan få en omgang under grillen i ovnen slik at den blir litt sprø og crispy. Du kan også bruke vanlig spekeskinke eller parmaskinke. Skjær skinken i strimler, eller knekk den i grove biter om du har grillen den. Høvle over parmesan etter smak.

Anrett spisskål på fat med serranoskinke og parmesanost. Server gjerne retten sammen med godt landbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 54,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Brasert spisskål


Prøv også Brasert spisskål.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.03.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 stk. spisskål
4 dl hvitvin
2 ss smør
4 ss kapers med stilk
2 stk. sjalottløk i skiver
4 stilk frisk estragon
salt og pepper



Fremgangsmåte

Del spisskålen i båter og legg kålen i ildfast form.

Hell over vinen og legg på klatter med smør. Ha over kapers, løk og estragon. Krydre med salt og pepper og dekk med folie.

Stek i ovn på 225 grader C i ca 20 minutter eller til kålen er mør, servér.

Tips:
Som tilbehør til røkt svinekam smaker det veldig godt. Servér gjerne med sennepsaus og kokte asparges til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 40,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Sommerfrisk kålsuppe.

Sommerfrisk kålsuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

1 liten purre
500 g spisskål, kinakål eller savoykål
2 ss margarin eller smør
400 g nypoteter
1 liter kokende vann
2 hønsebuljongterninger
10 reddiker
1 dl hakket dill
evt salt



Fremgangsmåte

Snitt og skyll purren og skjær den i skiver. Skjær kålen i båter og deretter i skiver. Fres purre og kål i fettet i en gryte, uten at det tar farge. Skrubb nypotetene, skjær dem i skiver og legg dem i gryten. Tilsett kokende vann og buljongterninger. Kok opp og kok suppen under lokk i 5-10 minutter, til potetene er så vidt møre.

Skjær reddikene i skiver. Legg reddikene og dillen i suppen umiddelbart før servering. Smak til og tilsett eventuelt litt salt. Serveres med brød og ost.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 26,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Wok med spisskål.

Wok med spisskål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.05.2009
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 ss olje til steking
1 finhakket rød chili
1 ss finrevet frisk ingefær
3 båter knust hvitløk
½ rød paprika i biter eller skiver
1 snittet gulrot
½ snittet purre
100 g blomkål i buketter
¼ snittet spisskål
saften av 1 lime
1 ts flytende honning
1 dl grovhakket frisk koriander
4 ss soyasaus


En nydelig og enkel wok, her med sprø spisskål. I en wok kan du bruke de fleste grønnsakene og det er en fin måte å få spist litt ekstra grønnsaker på. Perfekt middag når du ønsker et kjøttfritt alternativ eller du har ryddet i kjøleskapet


Fremgangsmåte

Rens og finsnitt grønnsakene.
Varm olje i en stor panne, gjerne en wokpanne om du har.
Fres chili, ingefær og hvitløk blank og tilsett soppen.
Tilsett de finstrimlede grønnsakene, bortsett fra kålen. Den skal i til slutt. Kålstimler trenger minst tid og de kan gjerne være litt al dente som menes at det er litt tyggemotstand. Det er en fordel å ikke wokke for mye av gangen.
Smak til med litt honning, salt og pepper og server med soyasaus og et dryss av koriander.
Om du ønsker kan du servere ris eller nudler ved siden av.
Beregn ca. 200 gram finsnittet grønnsaker pr person. Peanøtter og ristede valnøtter er også nydelig i wok.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 59,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spagetti med pepperskinke og spisskål.

Spagetti med pepperskinke og spisskål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 pk pepperskinke
1 stk spisskål
1 stk rødløk
1 ss olje til steking
Saften av 1 stk lime
1 ts tørket oregano eller estragon/basilikum
250 g fullkornsspagetti


Fullkornpasta er et bedre alternativ til vanlig pasta. Fullkornspastaen er rik på vitaminer, mineraler og fiber. Og godt er det også. Her i en sunn, enkel og rask middagsrett.


Fremgangsmåte

1. Kok spagettien etter anvisning på pakken.
2. Skjær skinke, kål og løk i strimler. Stek det i en stekepanne. Tilsett limesaft og timian.
3. Vend spagettien inn i kjøtt- og grønnsaksblandingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Wok med rød spisskål.

Wok med rød spisskål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk strimlet rød spisskål
1 båt hvitløk - finhakket
2 ts revet frisk ingefær
½ stk rød chili - renset og finhakket
4 stk grovkuttet vårløk
2 ss soyaolje
2 stk gulrot i tynne skiver
100 g frisk sjampinjong i skiver
100 g sukkererter - delt i to på langs
2 ss soyasaus
1 ss søt soyasaus (kecap manis)
3 ss hakket frisk koriander


Denne wokretten passer hele året, og får du ikke tak i rød spisskål, så kan du bruke stimlet hodekål eller kinakål. Om du ønsker kan du tilsett litt strimlet kylling.


Fremgangsmåte

Varm oljen i en wok eller dyp stekepanne. Tilsett hvitløk, ingefær og chili og fres det raskt i ca. 1/2 minutt. Tilsett vårløk og stek den i 1 minutt.
Rør inn gulrot og sopp og stek blandingen videre i 2 minutter. Rør inn kålen og sukkerertene og stek videre i 1 minutt.
Hell på soyasaus og søt søt soyasaus (kecap manis), skru ned varmen og la retten surre i 3-4 minutter til grønnsakene begynner å bli myke. Dryss over finhakket koriander til slutt.
Server gjerne woken med nudler eller ris.

Tips:
Du kan også tilsette retten strimlet kylling eller annet stekt kjøtt. Rensede reker eller scampi er også godt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 41,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet flintstek med spicy coleslaw.

Grillet flintstek med spicy coleslaw


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.06.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

2 stk flintstek
3 ts salt
2 ts kvernet pepper
2 ss olje til pensling

Spicy coleslaw:
1 stk spisskål
1/2 stk frisk ananas
2 stk vårløk
2 dl rømme
2 ss majones
1 ss chilipasta (sambal oelek)
saft av 1/4 stk sitron
2 ss finhakket bladpersille
1/4 ts salt


Perfekt grillet flintstek er kjempegodt og sammen med spicy coleslaw med ananas og vårløk blir det mat man husker. Snitt flintstekene i svorsiden for å unngå at de krøller seg under grilling.


Fremgangsmåte

1. Snitt spisskål i tynne strimler. Bruk gjerne en ostehøvel eller grønnsaksskreller til denne jobben. Skjær ananas i små terninger og finsnitt vårløk. Bland sammen en dressing av rømme, majones, sambal oelek, sitronsaft og bladpersille i en middels stor bolle. Smak til med salt og pepper. Vend kål, ananas og vårløk i dressingen.
2. Tørk av flintstekene med litt kjøkkenpapir.
3. Bruk en skarp kniv og skjær noen snitt i fettranden/svoren på flintstekene, slik at de ikke krøller seg under grilling.
4. Krydre med salt og pepper eller krydder etter egen preferanse. Pensle flintsteken med litt olje på begge sider.

Mange liker å krydre flintstekene med litt ekstra smakfullt krydder. Erstatt da salt og pepper med krydderblandingen du skal bruke. Krydderblandinger inneholder som oftest både salt og pepper. Har du en ferdig marinert flintstek, trenger du som oftest ikke å ha på ytterligere med krydder.

5. Grill flintstekene på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg dem til sides på indirekte varme når de har fått en fin grillfarge, sett om mulig på lokk og grill i ytterligere 10-15 minutter. Snu ofte for jevnt resultat. Pensle eventuelt med en grillsaus eller glaze når det nærmer seg servering.

Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten under lokk litt vekk fra varmekilden, i "den kalde sonen".

6. Del flintstekene i 2 eller 4 stykker og spis dem som biff, eller skjær den i skiver som en stek.
Server flintsteken med spicy coleslaw og gjerne bakt potet og mais.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 130,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Dampet spisskål med stekt ørret.

Dampet spisskål med stekt ørret


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

800 gr ørretfileter delt i 4
2 ss stekeolje
1 dash salt og pepper

1 stk nykål eller spisskål
1 dash salt og pepper
3 ss skikkelig smør
0,5 sitron, saften
Vann

1 bunt persille
4 stk vårløk
4 ss rømme


Her har vi brukt oppskriften på dampet spisskål og servert med stekt ørretfileter. Vi bruker rimelig store fileter. Denne går og med nykål, men kålen på bildet er faktisk spisskål selv om den ser ut som nykål.


Fremgangsmåte

Varm litt olje i stekepanna. Brun fisken raskt på begge sider og la den så trekke i 8-10 minutter til den er gjennomstekt. Krydre underveis.
Del kålen i båter eller skiver. Del opp de lengste bladene.
Har du en damprist er det bra, men går greit uten.
Ha vann, krydder, sitronsaft og smør i en stor gryte. La vannet dekke 2 cm av bunnen.
Kok opp og legg i kålen. Under lokk i 5 minutter ca. Sjekk at den fortsatt er sprø. Koker den for lenge blir den seig.

Server med persille, vårløk snittet og litt rømme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Salat med spisskål og granateple.

Salat med spisskål og granateple


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.07.2022
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 spisskål
1 bunt vårløk
kjerner fra 1 granateple
2 ss hakket frisk koriander
saften av 1 lime
pepper


En velsmakende og mettende salat med snittet spisskål, vårløk og granateplekjerner smakt til med hakket koriander og limesaft. Server den gjerne med godt brød til.


Fremgangsmåte

Skyll spisskål og vårløk og finsnitt dem.
Del granateplet ved å skjære et snitt rundt skallet diagonalt (NB. Bare i skallet). Brekk granateplet i biter og plukk ut kjernene.
Finhakk koriander.
Bland alle ingrediensene sammen, men spar noen granateplekjerner til pynt.
Press limesaft over salaten og litt nykvernet pepper.
Om du ønsker kan du ha et dryss av finhakkede valnøtter over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 30,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Plommesalat med sesongens beste grønnsaker.

Plommesalat med sesongens beste grønnsaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.07.2022
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

½ rød spisskål
1 finsnittet purre
6 plommer
½ blomkål
30 g ristede pinjekjerner

DRESSING
3 ss balsamicoeddik
1 dl olivenolje


Plommer er nydelig i salater. Plommer harmonerer kjempegodt med purre og blomkål. Her med finsnittet rød spisskål. Småbladet salat, issalat, eller hjertesalat passer også fint i denne plommesalaten.


Fremgangsmåte

Skyll rødkålen. Del den i båter. Fjern evt. litt av den grove stilken. Finsnitt rødkålen. Det du ikke bruker pakker du bare inn og har til siden. Den holder seg godt.
Finsnitt purren og skyll den godt. Det er viktig å få fjernet alle jordrestene som kan sitte igjen på purren.
Del plommene i to, fjern steinene og skjær hver halvdel i båter.
Skyll og del blomkålen i små buketter.
Bland alt til salaten sammen i en salatbolle eller dander salaten på tallerkener.
Bland olje og eddik og hell over.
Ristede pinjekjerner drysses på til slutt.
Litt fetaost smaker også godt i denne salaten

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spisskål med kjøttdeig.

Spisskål med kjøttdeig


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 10.06.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 gr kjøttdeig
1 lite spisskål
1 paprika rød i skiver
0,5 løk i skiver
2 fedd hvitløk hakket
2 ss matolje
1 ts pepperblanding
1 ts salt

1 stenger vårløk i skiver til pynt

2 porsjoner ris


Denne retten er enkel og god. Her med spisskål som vi fikk tak i, men den er lik med hodekål. Bruk evt karbonadedeig om det slankes i familien.


Fremgangsmåte

Varm opp litt olje i pannen. Tilsett løk og hvitløk og la det bli gyllent. Tilsett kjøttdeig og la den brunes. Ha så i snittet kål og paprika. La surre til det er mykt. Smak til med salt og pepper, evt soyasaus.
Server med ris og dryss over till vårløk til pynt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spisskål med ribberester.

Spisskål med ribberester


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 20.02.2020
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 porsjoner ris

ca 400 gr stekt svineribbe

200 gr spisskål eller mer
0,5 stk liten løk
2 fedd hvitløk
0,5 stk rød paprika
2 ss solsikkeolje eller annet
1 dash salt og pepper

1 stilk vårløk


Vi hadde rester av stekt ribbe i frysen samt vi kjøpte ett stort spisskål, som for oss ikke er så vanlig. Dette woket vi lett sammen med løk, vårløk, hvitløk og paprika. Vi lagde 2 porsjoner og den på bildet er til begge, dvs vi måtte krangle om 5 biter ribbe:)
Vi pleier og å pynte med vårløk. Mest fordi vi har mye av dette fryst ned siden vi har det i drivhuset. Og det som er morsomt er at pr i dag i februar/mars 2020 er disse allerede begynt å vokse. Det ble jo ingen vinter her i sør i år.


Fremgangsmåte

Ris:
Kokes etter anvisning på pakken.

Ribbe:
Tin den stekte ribba om du har fryst den. Varm den evt i stekeovnen under litt folie på 180 grader i 5-10 minutter. Avhengig av å tykk den er. Holde ett øye med den. Kan og varmes i mikroen.

Kålen:
Snitt kål, løk og paprika i biter. Hakk hvitløken. Vårløken snittes også men skal brukes til pynt.
Ha i litt olje og stek først løken og hvitløken til den er blank. Sett til side. Stek kål og paprika på samme måten og bland alt sammen til slutt.
Krydre med salt og pepper og smak til med litt soyasaus eller hoisin saus om du vil ha litt mer smak i denne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 256,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3350



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.