Høsten er tid for innekos med god varm mat. Gryteretter er den perfekte og varmende oppskriftkategorien i disse dager, og skaper varmende øyeblikk når alle samles rundt bordet med en varm lammegryte. Vi har jo her hjemme fårikål og frikasse, men lammegryter i forskjellige vaianter er utbredt over store deler av verden. Her er 13 varianter med høy poengsum fra dere.
Lammefrikassè med høstgrønnsaker og dill
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.07.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BamaBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 KG Lammekjøtt fra nakke og bog
8 dl vann
salt og hvit pepper
1 sellerirot
1 spisskålhode
1 purre
6 gulrøtter
3 ss smør
6 ss hvetemel
1 bunt dill
Fremgangsmåte
Fremgangsmåte :
Del kjøttet opp i serveringsstykker og ha de i en kjele med vann, salt og kvernet hvit pepper.
Kok opp, skum av, sett ned varmen og la kjøttet trekke seg mørt. Ca 50 minutter ved 85-90 grader.
Skyll og vask grønnsakene godt. Skrell selleri og gulrot, kutt opp i passende serverings biter. Kutt purren i ringer og del kålen i opp i små båter til slutt. Trekk grønnsakene møre i kjøttkraften. Pass på å legge i de grønnsakene som trenger lengst koketid først.
Sil av kraften og kok den inn til 8 dl, hold kjøttet varmt. Kna smør og mel sammen til klumper, og pisk disse inn i kraften. La sausen koke en ti minutters tid, og smak så til med salt og pepper. Bland saus, kjøtt og grønnsaker i en gryte og ha i den hakkede dillen til slutt. Server gjerne med kokte poteter til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chairo stew - Gryterett fra Bolivia
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.03.2022Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 kg grytekjøtt fra lam, uten bein
ca. 1 ½ l vann
2 små gulrøtter
6 små poteter
1 liten løk
2 hermetiske maiskolber
2 dl grønne erter
2 dl hvite bønner, hermetiske
1 ts oregano
1 ts persille
1 ½ ts salt
1 ts kvernet sort pepper
Evt.
1 ss maisenna
½ dl kaldt vann
Tradisjonell gryterett hvor alle ingrediensene koker med kjøttet og sammen gir en fabelaktig god smak.Fremgangsmåte
1. Del lammekjøttet i store terninger, legg det i en kjele hell over vann. Kok opp og senk så varmen. La kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 1 time. Skum av underveis.
2. Skrell gulrøtter og poteter, del gulrøttene i terninger og potetene i båter. Ha grønnsakene i gryta sammen med kjøttet og la det trekke videre til grønnsakene er møre.
3. Hakk løken og del maiskolbene i 8 biter. Tilsett i gryten sammen med erter, bønner, oregano og persille. La det trekke i ca. 10 minutter til alt er gjennomvarmt.
4. Smak til med salt og pepper og jevnt evt. med maisenna utrørt i kaldt vann.
Tips!
I stedenfor maiskolber kan du også bruke minimais, frisk eller hermetisk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Puspas
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.04.2003Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
ca. 1½ kg fårikålkjøtt eller lammebog i skiver
4 stk gulrot
1 kg hodekål
8 stk potet
2 ts salt
2 ts hel pepper
6 dl vann
1 ss frisk kruspersille
Puspas er bergensernes variant av fårikål, der en del av kålen erstattes av gulrot og potet. Det mystiske navnet «puspas» stammer fra Nederland, og betyr sammenkokt mat.Fremgangsmåte
Skrell poteter og gulrøtter, og del dem i store terninger. Skjær kålen i tynne båter. Del opp kålroten
Legg kjøtt, poteter, gulrøtter, kålrot og kål lagvis i en kjele. Dryss salt og pepper mellom lagene.
Hell over vannet. Kok opp og skum av. Senk varmen og sett på lokk. La det småkoke under lokk til alt er mørt og potetene begynner å mose seg, ca. 1 1/2 -2 timer.
Smak til med eventuelt mer salt og pepper før servering.
Dryss over hakker persille og server rykende varm, gjerne med flatbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
61,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Afrikansk lammegryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.09.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg grytekjøtt med bein
1 boks kikerter
2 auberginer
1 1/2 ts salt
1 ts sort pepper
2 bokser tomater
1 ss korianderfrø
1/2 ts spisskummen, frø
2 ts revet muskatnøtt
3 ss olje
3 røde chili, finhakket
2 ss revet ingefær
2 båter hvitløk, finhakket
1 ts eddik
2 ss hakket persille
1 ss hakket koriander
En nydelig gryterett med eksotiske krydder. Smaker godt en kald vinterdag.Fremgangsmåte
1. Knus korianderfrø og spisskummen i en morter. Tilsett salt og muskat og gni krydderblandingen godt inn i kjøttet.
2. Brun kjøttet gyllent i olje. Del auberginene i terninger og stek med kjøttet i 2 minutter under omrøring. Tilsett ingefær og chili og la alt steke i 2 minutter før du har i hvitløk, eddik og tomater. Demp varmen og la gryta trekke i ca. 60 minutter ved kokepunktet.
3. Tilsett kikerter og la retten trekke 5 minutter til. Smak til med salt og pepper. Dryss over persille og koriander til slutt. Servér med couscous eller ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammesugo med orecchiette fra Italia
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
600 g lammekjøtt uten ben fra stek eller bog
4 ss olivenolje til steking
6 stk. sjalottløk
3 båt hvitløk
2 stk. fennikel
1 stilk stilkselleri
2 stk. gulrot
1 boks hermetiske tomater
1 stk. rød chili
1 ts salt
¾ dl madeira
1 ½ dl lammekraft
1 ss mild karri
2 stk. laurbærblad
4 ss frisk timian
2 ss rosiner
4 ss persille
400 g skjellformet pasta
100 g parmesan
Lammesugo med orecchiette fra Italia - en italiensk klassiker. Orecchietto er skjellformat pasta. Mange ingredienser gir mye god smak til denne gryten.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i ca. 2 cm terninger. Stek det gyllent i en gryte. Ta det opp og legg til side på en tallerken.
2. Rens og finhakk sjalottløk, hvitløk, fennikel, stilkselleri, gulrot og chili. Stek alt i gryta og tilsett tomatene og madeira. La madeiraen koke inn før du tilsetter lammekraft.
3. Legg kjøttet tilbake i gryta og tilsett salt, karri, laurbærblad, timian og rosiner.
4. La gryta småkoke på middelsvarme under lokk i 1 time. Ta lokket av etter 1 time og la gryta koke videre i ca 20 minutter.
5. Kok pasta etter anvisning på pakken.
Klipp opp persillen og strø den over gryta rett før servering. Server lammesugoen med pasta og dryss revet parmesan over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Seco De Chivo-Lammegryte fra Ecuador
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg lammekjøtt uten ben fra stek eller bog
1 ss olivenolje
ca 1 l vann
1 dl bringebærjuice/eddik
6 tomater, flådd og delt i skiver
(eventuelt 1 bx hermetiske tomater)
1 løk, delt i skiver
1 båt hvitløk, finhakket
1 ½ ts salt
½ ss rød chili, finhakket, uten frø
½ ss jalapenopepper, finhakket
Fremgangsmåte
1. Del kjøttet i store terninger og brun det i olje på sterk varme.
2. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Skru ned varmen og la gryten trekke, uten lokk, rett under kokepunktet i 1 1/2 - 2 timer. Smak til med salt og pepper.
Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
45,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammegryte fra Sogn og Fjordane
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.05.2007Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
1 kg lammekjøtt med ben
2 stk. kålrot
4 stk. gulrot
10 stk. potet
2 stk. løk
4 ss hvetemel
2 ts pepper
3 ts salt
Denne tradisjonelle lammegryta fra Sogn og Fjordane er enkel å lage og kan fint lages på forhånd.Fremgangsmåte
1. Bland sammen mel, pepper og salt.
2. Skjær grønnsakene i skiver og legg dem lagvis med kjøtt og mel i en gryte. Ha på så mye vann at det dekker alt. Kok til kjøttet er mørt, ca. 2 timer. Skum av.
Server med flatbrød og pynt gjerne med persille.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammegryte med dill og skogens gull
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.09.2010Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
Ca 500 g strimlet lammekjøtt fra lammelår eller frossent lammeskav
2 ss margarin /olje til steking
300 g kantarell eller annen sopp
1 bunt frisk dill
1 stk løk i grove biter
1 beger crème fraîche
2 dl hvitvin eller eplemost/eplejuice
1 ts salt
½ ts pepper
Gryteretter med lam er veldig populære. Høsten er sesong for lam, men det er mulig å få kjøpt lammekjøtt også på andre tider av året. Her er en lammegryte med fersk dill og skogens gull - nemlig kantareller.Fremgangsmåte
1. Fres kjøttet i en varm gryte i to omganger. På denne måten blir kjøttet stekt og ikke kokt.
2. Fres sopp og løk raskt før du har kjøttet tilbake i gryta. Kok dette sammen med hvitvin i ca 5 minutter.
3. Rør inn crème fraîche, hakket dill, salt og pepper og la alt småkoke i 5-10 minutter.
Server med kokte poteter eller brød. Og selvfølgelig tyttebærsyltetøy!
Tips:
Lammeskav får du kjøpt fryst i enkelte deler av landet. Spør evt. i kjøttdisken om de kan lage det for deg, eller lag det selv. Det er lettest å få tynne og fine skiver dersom kjøttet er halvfryst. Bruk stek eller bog, og skjær/skav av skiver 1-4 millimeter tykke.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
153,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lam biryani
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.10.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg grytekjøtt av lam med bein
2 ss margarin
2 ss gul karripaste eller garam masala
4 båt hvitløk
2 stk løk
4 ss hakket frisk koriander
4 ss hakket frisk mynte
5 dl vann
4 dl basmatiris
1 ts sukker
1 pk safran
6 stk hel kardemomme
1 stk hel kanel
Lam biryani er en nydelig krydret lammerett fra Mumbai i India. Bruk grytekjøtt av lam, gjerne fårikålkjøtt.Fremgangsmåte
Dag 1
1. Skjær lammekjøtt i biter på 2 x 2 cm og kutt løken i båter.
2. Stek lammkjøttet og løken i margarin og currypaste til den har fått fin farge. Ha i finhakket hvitløk, koriander og mynte. Hell over vann og la det småkoke i 2 timer.
3. Avkjøl gryten og sett den i kjøleskapet natten over.
Dag 2
4. Knus kardemommefrø sammen med safran og sukker i en morter.
5. Ta av litt av fettlokket som har lagt seg på toppen av lammegryten. Bruk fettet til å steke bastmatiris og krydderet i en gryte i ca. 3 minutter. Hell over lammegryten og legg i kanelstangen. Hell på vann til det akkurat dekker. La det småkoke i 30 minutter.
Server med raita (yoghurtsaus) og naanbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
153,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lam i karri 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2002Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
750 g magert lammekjøtt uten ben
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
1 ss karri
1/2 ts tørket timian
5 dl vann
1 paprika
1 eple
2 fersken
2 bananer
saften av 1/2 sitron
meljevning av 1 ss hvetemel og 1 dl vann
Det finnes et hav av spennende oppskrifter på lammekjøtt. Prøv noe nytt og server lam i karri. Her finner du mange ulike krydderier satt sammen. Beregn god tid når du skal lage denne, det er da du får frem de ekstra gode smakene.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. skrell og hakk løken.
2. Brun smøret i varm gryte og brun kjøttstykkene rundt det hele.
3. Tilsett løk, salt og krydder og la det surre litt. Tilsett vannet og la det koke opp. Slå ned varmen og la gryten trekke på svak varme i ca. 30 minutter.
3. Mens kjøttet trekker, skjæres paprika i strimler, eple og fersken i biter og bananer i skiver. Press sitronsaft over bananskivene.
4. Tilsett paprika og epler i gryten - la den trekke ca. 10 minutter til. Tilsett meljevning, fersken og banan og la til slutt alt trekke i ca. 5 minutter.
Serveres med ris og for eksempel en "eksotisk salat".
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Shahi Lam Korma
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.09.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1000 g fårikålkjøtt
2 båter hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
30 dl mandler
20 g pistasjenøtter
1 dl matfløte
1 ts salt
1 ss garam masala
1 ss gurkemeie
1/4 ts malt muskat
3 ts chilipulver
1 bunt frisk mynte
1 bunt frisk koriander
3 dl vann
Korma er en kremete smakfull curry. Shahi Korma lages ofte med lammekjøtt,og vi har laget vår variant med fårikålkjøtt.Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i mindre biter, og fjern bein. Legg kjøttet i en bolle.
Skrell og riv hvitløk og ingefær på et rivjern. Bland dette inn i kjøttet. Varm olje i en gryte. Legg kjøttet i gryta. Brun kjøttet.
Bland inn alle de tørre krydderne i kjøttet, og rør godt. Tilsett creme fraiche og vann.
Dekk med lokk og kok på lav temperatur i en times tid, til kjøttet er mørt.
Hakk mandler og nøtter. Tilsett fløte, mandler og pistasjenøtter og la blandingen koke i 15 minutter.
Hakk urtene, og tilsette dette i gryta. Pynt gjerne med mandler, nøtter og urter.
Server gjerne med brød eller ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
195,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Middelhavsgryte med lam
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.06.2007Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
1,5 kg fårikålkjøtt , lammebog i skiver eller rester av lammestek
150 g bacon
2 ss olje
2 stk. rødløk
1 stk. fennikel
1 stk. aubergine
400 g små potet
8 stk. aromasopp eller sjampinjong
2 bokser hermetiske tomater , gjerne cherrytomater
4 båter hvitløk
2 dl rødvin
1 ss sukker
2 dl sorte oliven
2 dl kapers med stilk
4 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk basilikum
Kombinasjonen lammekjøtt, grønnsaker, urter og vin kan ikke bli feil. Vi har laget gryten i en ildfast form, men er du den heldige eier av en vid jerngryte, er den perfekt å lage retten i. Å bake gryten i ovnen er genialt – der passer den seg selv, og frigjør plass på komfyren. Bruker du rester av lammestek, kan du redusere mengden kjøtt til det halveFremgangsmåte
Kutt bacon og lammekjøtt i store biter.
Kutt rødløk og fennikel i grove båter og aubergine i ca 1 cm tykke skiver. Del poteter og sopp i to om nødvendig. Finhakk hvitløk.
Varm litt av oljen i en stor stekepanne og brun kjøtt og bacon i 2-3 minutter. Krydre med litt salt og pepper.
Legg det over på et fat.
Varm resten av oljen i stekepanna og brun grønnsaker i omganger. Krydre med litt salt og pepper. Ha grønnsaker og kjøtt over i en vid gryte og tilsett hvitløk, hermetiske tomater, rødvin og sukker.
Sett på lokk og sett gryten litt lavt i stekeovnen på 125-175 ? i ca 1 1/2 - 2 timer.
Fjern lokket den siste halvtimen og fordel oliven og kapers på toppen.
Dryss over friske hakkede urter rett før servering.
Server gjerne retten med ferskt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
114,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjøtt i mørke med lammekjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.08.2010Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg lammelår i skiver
2 ss margarin eller olje
1 stk stor løk
1 pose brun saus
1 stk laurbærblad
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper
Dette er norsk tradisjonskost. En smakfull rett som har blitt populær igjen. Denne retten blir også kaldt sosekjøtt. Her har du en variant med lam.Fremgangsmåte
1. Lag saus etter anvisning på posen.
2. Brun kjøttet 2-3 minutter på hver side, og legg det over i sausen.
3. Skjær løken i skiver og brun raskt før den tilsettes i sausen sammen med laurbærbladet. Senk temperaturen og la det trekke 20-30 minutter, til kjøttet slipper beinet.
Serveres med kokte poteter og ertestuing fra pose.
Husk tyttebærsyltetøy!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
151,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3414