Ikke alle er så heldige som har bringebær i hagen, men det dyrkes mer og mer bringebær i Norge for vanlig salg også.
Og nå er de her, de norske herlige, smakfulle og høyt elskede bringebærene. Sesongen startet tidligere enn normalt og vil slutte tilsvarende tidligere. Dette på grunn av den varme sommeren vi har hatt i Sør-Norge i år. Så hva venter du på? Løp og kjøp.
Selv om vi har friske bringebær i butikkene hele året og forbruket totalt har økt med over 20 % hvert år de siste årene, så er det er bare å nyte disse norske og kortreiste mens vi har mulighet - for sesongen blir kort i år. Man regner med å kunne tilby norske friske bringebær til noe ut i august.
Det dyrkes bringebær de fleste steder i Sør-Norge.
Disse røde bærene er naturens beste godteri. Server dem gjerne som den beste snacks. Bringebær er perfekt match i salater og som garnityr til spekemat. Bringebær og sjokolade sammen i bakverk er en uslåelig kombinasjon. De er kjempefine som fyll i kaker, i fruktsalater, i grønnsakssalater, i smoothies, til is, syltetøy og som topping på frokostblandingen for å nevne noe. En bringebærdressing er også verd å prøve.
Bringebær skal oppbevares kaldt, men det er viktig å temperere dem før servering. Ta bærene ut av kjøleskapet gjerne to timer før servering. Da kommer nemlig den aller beste smaken og aromaen fram for fullt.
Frys gjerne ned noen kurver også. Da er det lurt å singelfryse noen; legg noen fine bær utover på et brett. Sett brettet i fryseren. Når du skal bruke dem igjen, så tin bærene sakte på brettet i kjøleskapet.
Helsegevinstene får du på kjøpet
Bringebær er en god kilde til vitamin C og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Så hva venter du på?
Små marengskaker med vaniljekrem og bringebær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.12.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 eggehviter
1/2 ts bakepulver
3 dl sukker
Eggekrem:
5 dl melk
3 egg
3 ss sukker
2 ts potetmel
ca. 2 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
Pisk eggehvitene stive. Bland bakepulver og sukker og pisk dette i eggehvitene. Pisk til blandingen danner topper.
Ha marengsen i sprøytepose og sprøyt ut små kaker på en stekeplate. Stek marengsen midt i ovnen, først ved 175 °C i 10 minutter og deretter ved 150 °C i ca. 50 minutter.
Pynt kakene med eggekrem og bær like før servering
Eggekrem:
Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele. Varm opp under omrøring, men ikke la kremen koke. Sett kjelen til avkjøling når kremen er passe tykk. Smak til kremen med vaniljesukker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bringebærsalat med avokado og kamskjell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.06.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
12 stk kamskjell
1 pk småbladet salat
125 g bringebær
2 stk avokado i skiver
½ stk rødløk i ringer
1 ss valnøttolje
1 bunt finhakket frisk gressløk
Dressing:
saften av 1 stk sitron
2 ss flytende honning
2 ss bringebæreddik (eller epleeddik)
2 ss olivenolje
salt og pepper
Vakker og velsmakende salat med bringebær, avokado, rødløk og gressløk og som er ideell som forrett.Fremgangsmåte
Ha salt og pepper på kamskjellene.
Varm olje i en stekepanne og stek kamskjellene raskt på hver side.
Skyll og tørk salaten.
Del avokado i to og fjern steinen. Fjern skallet og skjær avokadoen i pene skiver.
Legg en neve småbladet salat på 4 tallerkener. Legg på skiver av rørløk og avokado. Legg på bringebær.
Bland sammen ingrediensene til dressingen.
Legg de stekte kamskjellene på salaten og drypp over dressing og finhakket gressløk rett før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Melon- og bringebærsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.07.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
1 kurv bringebær
100 g ruccolasalat
0,5 stk vannmelon
0,5 stk cantalopemelon
0,5 stk honningmelon
friske urter
Bringebærdressing
100 g bringebær
0,5 stk lime
0,5 stk chili
1 ss flytende honning
3 ss mild olivenolje
litt vann
Frisk salat med søte bringebær og melon, toppet med en rosa bringebærdressing med smak av både lime, chili og honning. Salaten egner seg like godt som en del av en sommerbuffet som den gjør som tilbehør til grillet svinekjøtt, godt krydret kjøtt eller spekemat.Fremgangsmåte
Dressing: mos bærene med en stavmikser. Tilsett revet skall og saften av lime, finhakket chili, honning og olje. Kjør alt godt sammen med stavmikseren. Tilsett eventuelt en skvett vann hvis dressingen virker veldig tykk.
Rens melonene for kjerner og skjær av skallet. Del melonkjøttet i jevne biter og bland melonbitene sammen med ruccula og bringebær.
Drypp over 1/3 av dressingen og server resten ved siden av. Dryss litt finhakkede urter på toppen av salaten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Smoothie - ´Søte Susie´
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2006Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 dl biola syrnet melk med bringebær
1 dl fruktyoghurt med
litchi
2 dl bringebær frosne
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør til en jevn fyldig masse. Server straks i ett høyt eller to små glass.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
61,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Osteiskake med jordbær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
07.05.2006Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
0,5 pk digestive kjeks
100 g smør
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
3 stk. eggeplomme
1,5 dl sukker
1 beger kremost naturell (á 200 g)
3 stk. eggehvite
4 ss jordbærsyltetøy
Bærsaus:
2 pk frosne frosne jordbær eller bringebær
200 g melis
4 ss sitronsaft
Denne iskaken kommer til å bli en av dine favorittdesserter. Søt, fyldig og god. Det kjekke med iskake er at du kan lage den når du har tid til overs og la den ligge i fryseren til du får gjester. På den måten har du alltid noe godt å by på.Fremgangsmåte
1. Smuldre kjeks. Smelt smør og rør det sammen med kjeksen. Trykk blandingen utover i en springform (24 cm i diameter), med bakepapir i bunnen.
2. Du må ha 3 skåler. Pisk fløte og vaniljesukker til krem i en skål. Rør sammen eggeplomme, sukker og kremost i en skål, og stivpisk eggehviter i den tredje.
3. Vend alt forsiktig i sammen og hell det over i springformen.
4. Legg syltetøy i kladder rundt på toppen av massen. Ta en kniv eller slikkepott og rør litt forsiktig rundt. Syltetøyet skal ikke blande seg med massen, bare bli marmorert i. Sett formen i fryseren minst 4 timer før servering.
Server gjerne en bærsaus til. Kjør tinte jordbær eller bringebær, melis og sitronsaft til en jevn og glatt blanding i en foodprosessor. Dersom du lager saus av bringebær, bør du også sile den før servering.
5. Ta kaken ut av fryseren ca. 15 minutter før servering, og server gjerne osteiskaken sammen med en deilig bærsaus. Noen friske bær eller hermetisk frukt smaker også godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
232,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bringebærfromasjkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.07.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
Bunn:
2 stk egg
1 dl sukker
1 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Fyll:
1 dl bringebærsyltetøy
Fromasj:
1 pk gelépulver med bringebærsmak
4 dl vann og bringebærsaft
1 dl kremfløte
Pynt:
250 g bringebær
2 ss frisk sitronmelisse
1 dl vispet kremfløte
Fromasjkaker er et bra alternativ til andre kaker når man ønsker noe nytt og spennende.Fremgangsmåte
Bunn
Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør forsiktig inn hvetemelet blandet sammen med bakepulver. Hell røren i godt smurt kakeform og stek sukkerbrødet. Avkjøl bunnen på rist.
Fyll
Smør syltetøyet på den kalde bunnen og legg bunnen tilbake i den vaskede formen.
Fromasj
Smelt gelépulveret i varm saft, avkjøl litt og la bli halvstiv. Fold så inn vispet krem og hell fromasjen over kakebunnen. La stå kjølig til kaken er stiv (ca 4 timer eller mer).
Pynt
Ta kaken ut av formen og sett på pent serveringsfat. Pynt med friske bær, sitronmelisse og vispet krem.
Bruk en rund kakeform på ca 24 cm i diameter (til en kake på 8 - 10 porsjoner).
I stekeovnen på 175 °C i ca 30 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
143,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bløtkake med friske bær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.01.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
5 stk egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca. 1 dl eplemost
3 dl kremfløte
1 pk ferdig vaniljekrem
jordbær, bringebær og rips
Det blir fest når bløtkaken settes på bordet. Kombinasjonen krem og bær er alltid populær.Fremgangsmåte
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.
3. Stek kaken i en smurt eller papirkledd springform, 24 cm i diameter, ved 160°C i 45 minutter
4. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
5. Del kakebunnen i to lag, dynk med eplemost og fyll kaken med jordbær og vaniljekrem.
6. Pynt kaken med stivpisket krem, jordbær, bringebær og rips.
Tips:
Bytt ut sukkerbrødet med en mandelbunn. Pisk 1/2-1 boks creme fraich og bland den med 1/2 boks vaniljekesam. Bre blandingen over mandelbunnen. Pynt med jordbær, bringebær og rips. Melisdryss etter smak
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
217,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bringebærsyltetøy med stjerneanis
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 kg bringebær
3 dl sukker
2 stk stjerneanis
Lag ditt eget syltetøy med bringebær og oppbevar det på glass, så har du en smak av sommer når vintermørket senker seg. Stjerneanisen gir syltetøyet en pikant og kjempegod smak.Fremgangsmåte
Rens bærene. Vei opp og sett over til koking sammen med stjerneanis - helst under lokk. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen.
Kok opp. Rør av og til.
Når bærene er ferdig kokt, etter 8-10 min., tilsettes sukkeret. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.
Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over. Tørk av kantene med en ren klut.
Lukk glassene med en gang, snu dem opp ned og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til.
Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ostekake med bringebær og sjokolade
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
28.07.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
100 g digestive kjeks
40 g smør
100 g melkesjokolade
300 g kremost naturell
2 dl kremfløte
75 g sukker
150 g bringebær
smeltet sjokolade og friske bringebær til pynt
En enkel ostekake uten steking. Bringebær og sjokolade er er herlig blanding.Fremgangsmåte
Smelt smøret.
Knus kjeksen i en foodprosessor eller lignende og bland smøret i kjeksen.
Blandingen trykkes jevnt ned i 6–8 porsjonsskåler eller bunnen av en bakepapirkledd liten springform.
Sett porsjonsskålene til avkjøling i kjøleskapet, slik at bunnen setter seg mens du lager fyllet.
Fyll:
Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovn (pass på at det ikke blir for varmt, rør underveis).
Rør sammen kremost, kremfløte og sukker i en bolle til massen blir glatt og jevn. Bruk gjerne en håndvisp.
Tilsett bringebær (friske eller frosne som er tint). Til slutt tilsettes den smeltede sjokoladen i en tynn stråle under omrøring.
Fordel ostemassen i porsjonsskålene eller en liten springform. Settes til avkjøling i kjøleskapet slik at ostemassen stivner. Ca 2 timer. Springformen vil trenge litt lengre nedkjølingstid.
Pynt med smeltet sjokolade og noen friske bringebær før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
330,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3141