Bringebær - naturens godteri


Oppdatertdato: 2018-07-19 Tema: Bringebær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: PRM fra Frukt.no


Ikke alle er så heldige som har bringebær i hagen, men det dyrkes mer og mer bringebær i Norge for vanlig salg også. Og nå er de her, de norske herlige, smakfulle og høyt elskede bringebærene. Sesongen startet tidligere enn normalt og vil slutte tilsvarende tidligere. Dette på grunn av den varme sommeren vi har hatt i Sør-Norge i år. Så hva venter du på? Løp og kjøp.

Selv om vi har friske bringebær i butikkene hele året og forbruket totalt har økt med over 20 % hvert år de siste årene, så er det er bare å nyte disse norske og kortreiste mens vi har mulighet - for sesongen blir kort i år. Man regner med å kunne tilby norske friske bringebær til noe ut i august.

Det dyrkes bringebær de fleste steder i Sør-Norge.

Disse røde bærene er naturens beste godteri. Server dem gjerne som den beste snacks. Bringebær er perfekt match i salater og som garnityr til spekemat. Bringebær og sjokolade sammen i bakverk er en uslåelig kombinasjon. De er kjempefine som fyll i kaker, i fruktsalater, i grønnsakssalater, i smoothies, til is, syltetøy og som topping på frokostblandingen for å nevne noe. En bringebærdressing er også verd å prøve.

Bringebær skal oppbevares kaldt, men det er viktig å temperere dem før servering. Ta bærene ut av kjøleskapet gjerne to timer før servering. Da kommer nemlig den aller beste smaken og aromaen fram for fullt.

Frys gjerne ned noen kurver også. Da er det lurt å singelfryse noen; legg noen fine bær utover på et brett. Sett brettet i fryseren. Når du skal bruke dem igjen, så tin bærene sakte på brettet i kjøleskapet.

Helsegevinstene får du på kjøpet

Bringebær er en god kilde til vitamin C og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Så hva venter du på?




Små marengskaker med vaniljekrem og bringebær


Prøv også Små marengskaker med vaniljekrem og bringebær.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.12.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4 eggehviter
1/2 ts bakepulver
3 dl sukker

Eggekrem:
5 dl melk
3 egg
3 ss sukker
2 ts potetmel
ca. 2 ts vaniljesukker



Fremgangsmåte

Pisk eggehvitene stive. Bland bakepulver og sukker og pisk dette i eggehvitene. Pisk til blandingen danner topper. Ha marengsen i sprøytepose og sprøyt ut små kaker på en stekeplate. Stek marengsen midt i ovnen, først ved 175 °C i 10 minutter og deretter ved 150 °C i ca. 50 minutter.
Pynt kakene med eggekrem og bær like før servering

Eggekrem:
Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele. Varm opp under omrøring, men ikke la kremen koke. Sett kjelen til avkjøling når kremen er passe tykk. Smak til kremen med vaniljesukker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 155,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bringebærsalat med avokado og kamskjell


Prøv også Bringebærsalat med avokado og kamskjell.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.06.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

12 stk kamskjell
1 pk småbladet salat
125 g bringebær
2 stk avokado i skiver
½ stk rødløk i ringer
1 ss valnøttolje
1 bunt finhakket frisk gressløk

Dressing:
saften av 1 stk sitron
2 ss flytende honning
2 ss bringebæreddik (eller epleeddik)
2 ss olivenolje
salt og pepper


Vakker og velsmakende salat med bringebær, avokado, rødløk og gressløk og som er ideell som forrett.


Fremgangsmåte

Ha salt og pepper på kamskjellene.
Varm olje i en stekepanne og stek kamskjellene raskt på hver side.
Skyll og tørk salaten.
Del avokado i to og fjern steinen. Fjern skallet og skjær avokadoen i pene skiver.
Legg en neve småbladet salat på 4 tallerkener. Legg på skiver av rørløk og avokado. Legg på bringebær.
Bland sammen ingrediensene til dressingen.
Legg de stekte kamskjellene på salaten og drypp over dressing og finhakket gressløk rett før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Melon- og bringebærsalat


Prøv også Melon- og bringebærsalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.07.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

1 kurv bringebær
100 g ruccolasalat
0,5 stk vannmelon
0,5 stk cantalopemelon
0,5 stk honningmelon
friske urter

Bringebærdressing
100 g bringebær
0,5 stk lime
0,5 stk chili
1 ss flytende honning
3 ss mild olivenolje
litt vann


Frisk salat med søte bringebær og melon, toppet med en rosa bringebærdressing med smak av både lime, chili og honning. Salaten egner seg like godt som en del av en sommerbuffet som den gjør som tilbehør til grillet svinekjøtt, godt krydret kjøtt eller spekemat.


Fremgangsmåte

Dressing: mos bærene med en stavmikser. Tilsett revet skall og saften av lime, finhakket chili, honning og olje. Kjør alt godt sammen med stavmikseren. Tilsett eventuelt en skvett vann hvis dressingen virker veldig tykk.
Rens melonene for kjerner og skjær av skallet. Del melonkjøttet i jevne biter og bland melonbitene sammen med ruccula og bringebær.
Drypp over 1/3 av dressingen og server resten ved siden av. Dryss litt finhakkede urter på toppen av salaten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Smoothie - ´Søte Susie´.

Smoothie - ´Søte Susie´


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2006
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 dl biola syrnet melk med bringebær
1 dl fruktyoghurt med litchi
2 dl bringebær frosne



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør til en jevn fyldig masse. Server straks i ett høyt eller to små glass.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 55,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Osteiskake med jordbær.

Osteiskake med jordbær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.05.2006
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1/2 pakke Digestivekjeks
100 g smør
3 dl fløte
1 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
1 1/2 dl sukker
1 pakke philadelfiaost
3 eggehviter
4 ss jorbærsyltetøy

Bringebærsaus
Ca. 8 porsjoner

1 pk bringebær, ca 300 g
100 g melis
2 ss sitronsaft


Denne iskaken kommer til å bli en av dine favorittdesserter. Søt, fyldig og god. Det kjekke med iskake er at du kan lage den når du har tid til overs og la den ligge i fryseren til du får gjester. På den måten har du alltid noe godt å by på.


Fremgangsmåte

1. Smuldre kjeksen. Smelt smøret og rør sammen med kjeksen. Trykk det utover i en springform (24 cm), med bakepapir i bunnen.
2. Du må ha 3 skåler. Pisk fløte og vaniljesukker til krem i en skål. Rør sammen eggeplomme, sukker og philadelfiaost i en skål og stivpisk eggehviter i den tredje.
3. Bland alt forsiktig i sammen og hell det over i springformen.
4. Legg syltetøyet i œkladderœ rundt på toppen av massen. Ta en kniv eller slikkepott og rør litt forsiktig rundt. Syltetøyet skal ikke blande seg med massen, bare bli marmoret i. Settes i frysen minst 4 timer før servering.

Server sammen med bringebærsaus eller annen dessertsaus. Noen friske bær eller hermetisk frukt smaker godt til.

Tips til deling:
Ta kaken ut ca. 15 minutter før servering. Bruk en stor kniv til å dele den opp med. Ha kniven under rennende varmt vann hver gang du skjærer i kaken. Tørk av med et papirhåndkle.

Bringebærsaus
Ha bringebær, melis og sitronsaft i en foodprosessor, kjør til massen er glatt og sil den.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 288,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærfromasjkake.

Bringebærfromasjkake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.07.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

Bunn:
2 stk egg
1 dl sukker
1 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll:
1 dl bringebærsyltetøy

Fromasj:
1 pk gelépulver med bringebærsmak
4 dl vann og bringebærsaft
1 dl kremfløte

Pynt:
250 g bringebær
2 ss frisk sitronmelisse
1 dl vispet kremfløte


Fromasjkaker er et bra alternativ til andre kaker når man ønsker noe nytt og spennende.


Fremgangsmåte

Bunn
Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør forsiktig inn hvetemelet blandet sammen med bakepulver. Hell røren i godt smurt kakeform og stek sukkerbrødet. Avkjøl bunnen på rist.

Fyll
Smør syltetøyet på den kalde bunnen og legg bunnen tilbake i den vaskede formen.

Fromasj
Smelt gelépulveret i varm saft, avkjøl litt og la bli halvstiv. Fold så inn vispet krem og hell fromasjen over kakebunnen. La stå kjølig til kaken er stiv (ca 4 timer eller mer).

Pynt
Ta kaken ut av formen og sett på pent serveringsfat. Pynt med friske bær, sitronmelisse og vispet krem.

Bruk en rund kakeform på ca 24 cm i diameter (til en kake på 8 - 10 porsjoner).

I stekeovnen på 175 °C i ca 30 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ostekake med bringebær og sjokolade.

Ostekake med bringebær og sjokolade


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.07.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

100 g digestive kjeks
40 g smør
100 g melkesjokolade
300 g kremost naturell
2 dl kremfløte
75 g sukker
150 g bringebær
smeltet sjokolade og friske bringebær til pynt


En enkel ostekake uten steking. Bringebær og sjokolade er er herlig blanding.


Fremgangsmåte

Smelt smøret.
Knus kjeksen i en foodprosessor eller lignende og bland smøret i kjeksen.
Blandingen trykkes jevnt ned i 6–8 porsjonsskåler eller bunnen av en bakepapirkledd liten springform.
Sett porsjonsskålene til avkjøling i kjøleskapet, slik at bunnen setter seg mens du lager fyllet.

Fyll:
Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovn (pass på at det ikke blir for varmt, rør underveis).
Rør sammen kremost, kremfløte og sukker i en bolle til massen blir glatt og jevn. Bruk gjerne en håndvisp.
Tilsett bringebær (friske eller frosne som er tint). Til slutt tilsettes den smeltede sjokoladen i en tynn stråle under omrøring.
Fordel ostemassen i porsjonsskålene eller en liten springform. Settes til avkjøling i kjøleskapet slik at ostemassen stivner. Ca 2 timer. Springformen vil trenge litt lengre nedkjølingstid.

Pynt med smeltet sjokolade og noen friske bringebær før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 330,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bløtkake med friske bær.

Bløtkake med friske bær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.01.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

5 stk egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca. 1 dl eplemost
3 dl kremfløte
1 pk ferdig vaniljekrem
jordbær, bringebær og rips


Det blir fest når bløtkaken settes på bordet. Kombinasjonen krem og bær er alltid populær.


Fremgangsmåte

1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.
3. Stek kaken i en smurt eller papirkledd springform, 24 cm i diameter, ved 160°C i 45 minutter
4. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
5. Del kakebunnen i to lag, dynk med eplemost og fyll kaken med jordbær og vaniljekrem.
6. Pynt kaken med stivpisket krem, jordbær, bringebær og rips.

Tips:
Bytt ut sukkerbrødet med en mandelbunn. Pisk 1/2-1 boks creme fraich og bland den med 1/2 boks vaniljekesam. Bre blandingen over mandelbunnen. Pynt med jordbær, bringebær og rips. Melisdryss etter smak

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 217,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærsyltetøy med stjerneanis.

Bringebærsyltetøy med stjerneanis


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg bringebær
3 dl sukker
2 stk stjerneanis


Lag ditt eget syltetøy med bringebær og oppbevar det på glass, så har du en smak av sommer når vintermørket senker seg. Stjerneanisen gir syltetøyet en pikant og kjempegod smak.


Fremgangsmåte

Rens bærene. Vei opp og sett over til koking sammen med stjerneanis - helst under lokk. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen.
Kok opp. Rør av og til.
Når bærene er ferdig kokt, etter 8-10 min., tilsettes sukkeret. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.
Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over. Tørk av kantene med en ren klut.
Lukk glassene med en gang, snu dem opp ned og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3141






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.