Chutney. eksotisk snadder.


Oppdatertdato: 2022-11-13 Tema: Konservering Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Nå som høsten er over oss, kan det være artig med en liten vri på kjøkkenet. Man trenger ikke bare se chutney på glass i innvandrerbutikker, men kan på en enkel måte lage det selv.

Chutney er ett pikant tilbehør til mat. Kommer opprinnelig fra India. Skal spises litt av gangen ved siden av en rett.
Chutney blir i India laget fersk til maten. Det er en pasta av rå ingredienser som er smakfulle, stimulerende og forfriskende. Eksempler er sure frukter, mango, ingefær, kokos og forskjellige urter/krydder.
Chutney lages ofte etter det man har for hånden. Og det er som regel 3 kategorier chutney i India: Sterk, søt og søt/sterk. Noen kan være veldig sterke.

Den vestlige versjonen er ofte en kokt blanding av sukker, eddik sammen med krydder og frukter. Vi bruker ofte de frukter vi har for hånden.
Chutney på glass kan hermetiseres på vanlig måte. Først 5 eksotiske chutney oppskrifter uten bilde og så 11 med bilde og næringsberegning.

Aprikoschutney

450 g tørkede aprikoser, finhakket
1 ts garam masala
275 g brunt sukker
1 ts frisk ingefær, skrelt og finhakket
75 g sultanas
1 ts salt
5 dl mørk eddik
4 dl vann

Ha aprikoser, garam masala, sukker, ingefær, sultanas, salt, eddik og vann i en kjele og rør alt godt sammen. Kok opp, skru varmen ned og la det småkoke i 30-35 minutter. Rør av og til.

Når chutneyen har tyknet og fått en ganske fast konsistens, fylles den på små, steriliserte glass og settes til kjøling. Denne chutneyen bør oppbevares i kjøleskap.

For å få en chutney med kraftigere smak, tilsett 1 ts chili-pulver. Chutney smaker godt til karriretter.

Papayachutney

1 moden papaya
2 modne tomater
1 ss honning
1 lime
1 rød chili
1 ss sukker
2 ss soyasaus

Skjær et kryss i toppen på tomatene. Dypp dem i kokende vann i 10 sekunder. Avkjøl i kaldt vann og pill av skinnet. Del dem i fire og ta ut steinene. Skjær tomatkjøttet i tynne strimler.

Skrell papayaen, del den i to og ta ut alle frøene. Skjær papayakjøttet i tynne strimler. Finhakk chilien og fjern frøene. Bland papaya, tomat, honning, sukker, limesaft, chili og soyaolje. La det stå og marinere noen timer i romtemperatur.

Koriander chutney

1 bunt frisk koriander
2 små grønne friske chilier uten frø
saften av 1 lime
Salt til smak
1/2 ts spisskummen frø ristet og knust
1 klype sort pepper
1 ss koriander pulver

Tørrstek spisskummenfrøene i en stekepanne. Knus de til pulver. Ha alle ingrediensene i en mikser og kjør til jevn masse. Bruk evt litt vann. Serveres frisk.

Myntechutney

4 ss yoghurt naturell
2 ss frisk mynte, hakket eller 2 ts tørket
2 små grønne chili, malt
1 ts sukker
salt

Dette er en syrlig, avkjølende chutney som demper virkningen av sterk mat som kebab og samosa.
Mal alle ingrediensene i hurtigmikser til en jevn og kremet masse.
Serveres ved romtemperatur eller lett avkjølt.

Pærechutney


1 kg faste pærer
1 lime
1 rød chilifrukt
1 grønn chilifrukt
4 sjalottløk
4 hvitløkfedd
3 dl hvitvinseddik
250 g brunt sukker
1 neve sultanrosiner

Skrell og skjær pærene i småbiter. Riv noe av limeskallet før du deler frukten i to og presser limesaften over pærene i gryten. Sørg for å få med noe fruktkjøtt også.

Del chiliene på langs og ta ut frøene. Eller la være hvis du vil ha en ekstra sterk chutney. Uansett skjær chiliene i strimler. Skjær også løk og hvitløk i tynne skiver. Ha alt i gryten og kok opp. La massen surre til den er blitt grøt, ca 45 minutter.

Dette er et friskt krydder for alt fra tam ris til svinekoteletter og annen kraftig kost. Eller som tilsetning i dressingen til en ellers uskyldig salat.

Annonse



Eplechutney 4


Prøv også Eplechutney 4.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.08.2022
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg eple
2 løk
2 dl eddik, 7 %
1 ts salt
1 rød chili
1 ts malt ingefær
350 g sukker


Lag noen glass med eplechutney til oppbevaring utover høsten og vinteren. Eplechutney er et fast og godt følge f.eks. til vilt.

Eplechutney nederst til venstre på bildet.


Fremgangsmåte

Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær eplene i båter.
Rens og hakk løken og kok den mør med saltet i halvparten av eddiken.
Rens chilien for frø og hinner og hakk den fint.
Rør inn eplebåter, chili, ingefær og resten av eddiken i løken, og kok blandingen under lokk til eplene er møre. Rør av og til.
Rør inn sukkeret og kok chutneyen videre til den er fyldig.
Fyll chutney på små glass som skrues til med det samme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Plommechutney 1


Prøv også Plommechutney 1.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kraft foods
Bildet er tatt av Kraft foods

Ingredienser

1 kg plommer
1 stk eple
2 dl eplecidereddik
0,50 dl rosiner
2 dl sukker
2 stk hel ingefæ
r 1 ts chilipulver
0,25 ts salt
1 ss sukker, blandes med syltepulveret
1 pose Certo syltepulver


Plommechutney brukes som tilbehør til forskjellige middagsretter. Setter en god spiss på måltidet.


Fremgangsmåte

Del plommene og ta ut stenene. Skjær eple i små biter. Kok opp frukten, rosiner, sukker, ingefær, chilipulver og salt i eddikvannet.
La det koke langsomt under lokk i ca. 1 time. Bland Certo Syltepulver med sukker og rør ned i blandingen. Kok i 1 min. Hell chutney i varme, rene glass. Legg på tette lokk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 82,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rabarbrachutney 1


Prøv også Rabarbrachutney 1.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.10.2008
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

500 g rabarbra
2 rødløk
1/2 dl eddik
1 dl vann
1 dl rosiner
4 dl sukker
1 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik


Rabarbrachutney er et smakfullt og godt tilbehør til grillmat, som for eksempel grillet kjøtt fra kylling eller kalkun. Prøv da vel!


Fremgangsmåte

Skyll rabarbraen og skrell eventuelt grove stilker. Skjær rabarbraen i biter. Skrell løken og skjær den i skiver.
Bland rabarbra, løk, eddik, vann og rosiner i en gryte. Kok opp under lokk i ca. 10 minutter. Rør inn sukker og krydder.
Kok chutneyen uten lokk på middels varme til den tykner, ca. 30 minutter. Hell chutneyen i glass og sett på lokk. Avkjøl.
Rabarbrachutney er smakfullt tilbehør til for eksempel grillet kjøtt fra kylling eller kalkun.

1 porsjon gir ca. 3 dl rabarbrachutney.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Eplechutney.

Eplechutney


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.11.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg skrelte epler i terninger
2 løk, hakket
1 rød paprika i strimler
1 grønn paprika i strimler
1 dl rosiner
1 dl farin
1/2 ts salt
1 dl eddik
1 ts nellik
1 ts kanel


Lag noen glass med eplechutney til oppbevaring utover høsten og vinteren. Eplechutney er et fast og godt følge f.eks. til vilt


Fremgangsmåte

Eplene deles i biter og has i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Kok chutneyen i ca. 30 minutter til den tykner. Ferdig kokt helles chutneyen over på rene glass eller krukker. Tette lokk settes på med det samme. Denne chutneyen er meget godt egnet til vilt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrachutney.

Rabarbrachutney


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

500 g rabarbra i biter
150 g rosiner
1 1/2 dl hvitvinseddik
3 dl Dansukker Sukker
2 ss revet, frisk ingefær
2 ts Colmans sennepspulver
1 ts salt
2 kryddermål kajennepepper


Nå skyter rabarbraen i været, og det er på tide å høste de første spede stilkene. Rabarbraen, som opprinnelig kommer fra Kina, ble tidligere ansett for å ha styrkende egenskaper. Rabarbrapai er en klassiker, men alternativene er mange og lekre.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en kjele, og la det trekke på svak varme under lokk i 10 minutter. Rør om og kok under omrøring i ytterligere ca. 5 minutter til chutneyen får ønsket konsistensen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 145,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Plommechutney.

Plommechutney


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1/2 kg. plommer
1/2 kg. epler
1 hvitløkbåt
1/2 tomater
1/2 kg løk
litt frisk ingefær
2,5 dl eddik
250 g sukker



Fremgangsmåte

Frukt og grønnsaker renses og skjæres i mindre biter og kokes møre i eddik. Tilsett sukker og kok til chutneyen blir tykk og fin i konsistensen. Fylles så over i helt rene glass og tett lokk settes på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 82,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Paprika- og løkchutney.

Paprika- og løkchutney


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

800 g løk
3 store røde paprika
1 syrlig eple
1/2–1 rød chili, spansk pepper
2 ss olivenolje
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/4 dl hvitvinseddik
1 ss salt
1 ss paprikapulver
2 dl Dansukker Syltesukker
1/2 dl grønnpepperkorn



Fremgangsmåte

Skrell løken, og kutt den i terninger. Skyll paprikaen, ta ut kjernene og kutt i biter. Skrell eplet, ta ut kjernehuset, og del det i båter. Skyll chilien, og kutt i terninger. Varm opp oljen i en gryte, og ha i grønnsakene og eplet. Fres i et par minutter. Tilsett sirup, eddik, salt og paprikapulver, og la koke under lokk i 20 minutter. Ta av lokket, og kok videre i 10 minutter. Tilsett syltesukkeret og pepperkornene, og kok i 3–4 minutter. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplechutney 5.

Eplechutney 5


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 stk eple
2 dl eplecidereddik
200 g brunt sukker
3 stk sjalottløk , i ringer
1 stk finhakket rød chili
2 ts revet frisk ingefær
2 båt finhakket hvitløk
skall av 1/2 stk sitron
1/4 ts salt
1/4 ts pepper


Ordet chutney stammer fra Sør-India, og betegner en rekke retter som inneholder krydder, grønnsaker og frukt. En chutney kjennetegnes ofte med at den er både hot, søt og sur. Syrlige norske epler egner seg perfekt i denne chutneyen, som passer like godt til moden ost som til trauste, norske kjøttretter.


Fremgangsmåte

1. Skrell eple, og skjær bort kjernehus. Kutt eplene i biter.
2. Ha eplebiter i en kjele sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Kok opp og la det koke på middels varme i 15-20 minutter, eller til eplebitene er møre.
3. Smak til med salt og pepper. Hell varm chutney over på varme, rene og tørre glass, og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Appelsinchutney.

Appelsinchutney


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk appelsin
1 stk lime
2 stk grønne eple
3 dl brunt sukker
1 dl tørkede tranebær
1 stk løk
1 stk rød chili
1 ts flaksalt
1 ss hvitvinseddik
¼ stk vaniljestang
3 stk stjerneanis


Appelsinchutney er super å ha på lur i kjøleskapet. Den smaker kjempegodt som tilbehør til middag eller sammen med en moden og velsmakende ost. Lag dobbel porsjon som du kan gi bort som gaver.


Fremgangsmåte

Riv skallet av en appelsin og limen ved hjelp av et zestjern eller et rivjern. Det er viktig at bare det ytterste skallet blir med (ikke det hvite).
Skrell alle appelsinene og limen, og vær nøye med å rense vekk alt det hvite og steiner. Del opp i terninger på 2x2 cm.
Skrell eplene og del opp i like terninger.
Del chilien i to på langs og fjern hinner og frø. Skrell og finhakk løk og skjær chili i tynne ringer.
Ha alt dette i en kjele sammen med sukker, tranebær, salt, eddik og vaniljestang. Gi blandingen et oppkok, og skru deretter ned på lav varme. La det småkoke uten lokk i ca. 1 time til blandingen har tyknet.

Stjerneanis har lett for å dele seg opp i flere biter om den kokes lenger enn ca. 1 time. Pass derfor på å ta ut den ut før dette skjer. Alternativt kan du legge stjerneanisen i en gaspose, e.l. slik at den er lett å fjerne siden.

Avkjøl og fyll chutneyen på rene glass - gjerne norgesglass.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplechutney med karry.

Eplechutney med karry


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1/2 kg epler
1/4 kg gulrøtter
1/4 kg tomater
1/4 kg løk
1–2 ss karry
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
3 dl eddik
6 dl vann



Fremgangsmåte

Skrell epler og grønnsaker, og kutt dem i små terninger. Bland alle ingrediensene i en gryte, og kok under jevnlig omrøring på svak varme til alt er mørt, ca. 45 min.

Hell over på varme glass, sett på lokk og oppbevar glassene kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 40,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tomatchutney 3.

Tomatchutney 3


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rødløk
1 liten rød chili
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/4 dl eddiksprit
1 ubehandlet appelsin
Olje



Fremgangsmåte

Skyll tomatene, og del dem i to. Skrell løken, og skjær den i terninger. Skjær chilien i bitte små biter.
Skyll appelsinen grundig. Riv skallet av halve appelsinen, og press ut saften av hele. Fres løk, chili og appelsinskall i litt olje.
Tilsett tomater, brun farin og eddiksprit, og la småkoke i 20 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 68,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:397
Grillmat.Lapskaus.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.