
Om man lager den selv eller kjøper den ferdig er man sikret mye matglede av en
spekeskinke.
Nå er det for seint å lage den selv hvis den skal være ferdig til jul, men jeg skal fort gå gjennom fremgangsmåten. Og
spekeskinke er ypperlig mat hele året og spesiellt om sommeren. Prøv den til nye poteter, grønnsaker og kaldt øl. Eggerøre passer og ypperlig.
Lag skinken selv
Fremgangsmåten for skinke er nesten den samme som for
fenalår, med noen unntak. Skinken bør være blitt kald før salting og ha hengt i ett døgn. Siden skinken er mye større skal den ligge lenger i saltlake, gjerne 6-8 uker før den henges opp. Den beste skinken er ofte ca 4-5 kilo. Skal den røkes før den henges opp, bør den ligge ett døgn i vann og skrubbes godt før røking. Og ved røkingen er det fornuftig å la dette gå over 2 omganger med 1 døgn imellom. Ca 3-4 timer hver gang. Og en skinke skal spekes i 4-5 måneder.
Kjøpeskinke og tilberedning
Og for alle oss som ikke har anledning til å lage skinken selv, går vi til slakteren og kjøper ett pent eksemplar på 3-5 kg. I tillegg til å spises som spekemat kan man koke eller ovnsbake en juleskinke.
Ovnsbaking
Skyll skinken under rennende vann. Sett ovnen på 175 grader og pakk skinken inn i folie. Sett ett steketermometer i den tykkeste kjøttfulle delen. Legges med svoren opp i en langpanne med litt vann i. Settes på nederste rille og termometeret skal vise 72 grader. Det tar tid og beregn ca 1 time pr kg. Hell over mer vann hvis det blir tørt. Hvis en ønsker en pen overflate kan folien tas av, skinken gnis inn med krydder, sennep, egg og evt brødrasp som er pisket sammen med litt potetmel. Sett opp ovnen på 225 grader og la den bli gylden. Tar ikke lang tid.
Koking
Skinke kan og kokes men man må ha en stor gryte. Hell over vann slik at det såvidt dekker. Bruk og her steketermometer og det skal vise 72-78 grader. Bruk gjerne litt krydder i vannet som laurbærblad, persille, løk og feks gulrot.
Glasert skinke
2 kg lettsaltet, lettrøkt skinke
Glasur:
100 g brunt sukker
1 1/4 dl eplemost
1 ts støtt ingefær
1 ts tørr sennep
Pynt:
hele nelliker
tomater
persille
Hell på så mye kaldt vann at det dekker skinken. La den koke jevnt og smått. Skum godt.
Kok ikke skinken for sterkt, da blir den tørr. Vannet skal så vidt bevege seg på overflaten. Beregn koketid 30-40 min pr. kg, avhengig av tykkelsen + 20 min i tillegg for hele skinken.
Ta skinken ut av kokevannet. Avkjøl den så mye at den kan håndteres, skjær av svoren og riss fettet i ruter.
Bland alle ingrediensene til glasuren, pensle den over kjøttet. Stikk nellik i fettet.
Sett skinken høyt i ovnen og stek den til den er gyllen og sprø, ca 35-40 min.
Server skinken varm eller kald, aller helst med "sweet-potatoes" til. Disse søte potetene fås enkelte steder hermetisk, av og til også friske. Ellers tilbehør som til norsk juleskinke.
Og som de fleste kjenner til fins det og slike ferdige små juleskinker å få kjøpt som er mer en saftig kokt og evt røkt svinestek som er pakket inn og bare skal varmes opp, disse er polulære i Sverige. Disse har ikke noe med spekeskinke å gjøre, men jeg tar de med her siden vi selv bruker disse og syns de er gode. De kalles juleskinke/påskeskinke og er som regel kokt og evt røkt.
Vanlig juleskinke
1 juleskinke ca. 5-6 kg (uten ben veier den fra 1-3 kg).
Du får kjøpt både rå/ukokt og ferdig kokt juleskinke.
1. Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og legg den i langpannen. Stikk termometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken.
2. Forvarm ovnen til 125° C og sett inn langpannen med skinken.
3. Når steketermometeret viser 72° C er skinken ferdig (ca. 4 1/2 - 5 timer for en skinke på 5 kg og ca. 3 timer for en skinke på 3 kg)
Juleskinke glasert
1 juleskinke
Ferdig saltet og røkt juleskinke selges med eller uten ben. Uten ben veier skinken mellom 1 og 3 kilo. Større skinker med ben veier mellom 3 og 5 kilo.
Sennepsglasur
6 ss sennep
2 eggeplommer
1 ss potetmel
ca. 1 dl strøkavring
Konjakkglasur
3 ss sterk, grov sennep
1 eggeplomme
1 ss konjakk
1 ss frisk finhakket estragon - eller tørket
1 ss finhakket søt sylteagurk
brunt sukker
1. Pakk skinken i aluminiumsfolie og stikk steketermometer i.
2. Legg den i langpannen ved 125 grader.
3. Når steketermometeret viser 72 grader, er den ferdig.
Juleskinken kan også trekke i vann i kjele med steketermometer og samme kjernetemperatur. Kan oppbevares i kjøleskap omtrent en uke.
En skinke på 3 kilo tar ca. 3 timer. 4 1/2-5 timer for en 5 kilos skinke.
Ønsker du glasur lages den slik:
1. Ta bort eventuell svor fra den ferdig kokte skinken.
2. Bland sammen ingrediensene bortsett fra sukker og gni den svorløse skinken inn med dette.
3. Dryss med brunt sukker. Stek pent gyllen i ovn.
Og så noen forslag til bruk av spekeskinken
Spekeskinke fylt med brie
8 skiver spekeskinke
150 g brie
8 druer
10 mandarinbåter
1-2 ss smør
Skjær brie i skiver og legg halve fruer og mandarinbåter på hver ostebit. Rull en skive spekeskinke rundt hvert stykke. Fest med en tannstikker og legg på grillen. La de grille i et par minutter til osten blir myk. Server!
Asparges og parmesanost i spekeskinke
8 skiver spekeskinke
8 asparges
8 staver parmesanost
Rens aspargesen og kutt av rotenden. Skrell den nedre delen med en potetskreller. Forvell i kokende vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på aspargesen.
Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og tørk dem forsiktig.
Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke. Legg dem på serveringsfat.
Serveres sammen med ferskt brød og rømmedressing
Fiken i spekeskinke
150 g tynne skiver av spekeskinke
8 friske fikener delt i to
1/4 ts grovmalt pepper
Legg opp fiken og spekeskinke på fire tallerkener og dryss over litt grovmalt pepper.
Serveres sammen med melbatoast eller ristet loff.
Spekeskinke med couscous og fetaostsaus
8-12 skiver spekeskinke
2 dl vann
1/2 terning grønnsakbuljong
2 dl couscous
2 ss olivenolje
ruccolasalat
Fetaostsaus:150 g fetaost
1 dl yoghurt naturell
Kok opp vann med buljongterning. Tilsett couscous (små gryn som fås kjøpt i større dagligvareforretninger eller innvandrerbutikker). Rør rundt og legg på lokk. Sett kasserollen til side og la couscousen svelle i 15 minutter. Avkjøl.
Mos fetaosten med gaffel eller kjør i hurtigmikser. Rør inn yoghurt naturell. Bland couscous, olivenolje og ruccolasalat. Smak til med salt og pepper.
Server spekeskinken med couscous og fetaostsaus ved siden av.
Tapas med spekeskinke
Kjøtt: Beregn ca. 150 g spekeskinke pr. person.
Oliven: En vesentlig bestanddel - sorte, grønne, marinerte, fylte o.l.
Nøtter: Små skåler med ristede og salte nøtter av forskjellige slag - gjerne mandler også.
Ost: Hvit geitost eller andre lokale varianter. Det smaker med en godt modnet ost.
Salater: Blandet salat, tomatsalater med løk og oliven o.l.
Kjeks: Diverse kjekser - gjerne saltet kjeks.
Har du lyst til å lage en spekematanretning på spansk, kan vi anbefale Tapas. Tapas består tradisjonelt av et glass sherry sammen med en rekke snacks og delikatesser.
Ordet Tapa betyr lokk og stammer fra skikken med å dekke til sherryglasset med brø eller salt skinke for å holde fluene unna vinen. I Spania er det å vandre med venner fra bar til bar om kvelden og spise forskjellige tapas på hvert sted en populær form for sosialt samvær, og det er ikke uvanlig å spise et utvalg Tapas istedenfor lunsj eller middag. Tradisjonelt skal Tapas inneholde noe som er salt, noe krydret og noe mildt.
Tapas er delikat og variert mat som lett kan gjøres ferdig på forhånd. Tapas er fingermat, alt skal være skåret slik at man enkelt kan plukke seg en liten, velsmakende og appetittvekkende munnfull.
For flere oppskrifter søk etter spekeskinke til venstre eller evt bare skinke.
Glasert juleskinke
Antall porsjoner =
10Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca. 3 kg juleskinke
"Glasur":
100 g kavring
75 g sukker
50 g smeltet smør
Hos svenskene troner juleskinken som midtpunkt på det tradisjonsrike julebordet. Hos oss er den et kjærkomment innslag på frokostbordet, eller servert som middag på en av juledagene. Deilig smak av skinke som kan frembringe minner fra barndommen.Fremgangsmåte
1. Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og legg den i langpannen.
2. Stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken.
3. Forvarm ovnen til 125° C og sett inn langpannen med skinken.
4. Når steketermometeret viser 72° C er skinken ferdig (ca. 3 timer for en skinke på 3 kg).
5. Ca. 1/2 time før skinken er ferdig kokt fjernes svoren på skinken. Dryss over glasuren.
6. Stek videre i ovnen ved ca. 225° C. Er ikke skorpen sprø når skinken taes ut, overdrysses den med melis og settes under grillen til melisen smelter.
7. Server skinken med f.eks sennepssaus, kokte poteter, friske frukter og en waldorfsalat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
130,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pastasalat med spekeskinke 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca. 300 g spekeskinke
250 g pasta
1 glass pestosaus, eventuelt hjemme-
laget, se oppskrift
1 liten bunt ruccolasalat
1/3 issalat
1 lite glass sort oliven
10 soltørkede tomater
1/2 glass fetaost
1 rødløk
Fremgangsmåte
Kok pasta som anvist på pakken, og avkjøl.
Bland inn pestosausen.
Del de andre ingrediensene i passe biter og bland alt sammen i en bolle eller på et fat.
Server salaten med ferskt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
238,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spekematanretning til 10
Antall porsjoner =
10Dato lagt inn eller oppdatert
28.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
400 g spekeskinke i skiver
400 g fenalår i skiver
200 g salami
150 g fårepølse
300 g stabburspløse
250 g morrpølse
Fremgangsmåte
1. Skjær spekeskinke og fenalår i tynne skiver (hvis den ikke er oppskjært).
2. Det samme gjelder spekepølsene- borsett fra morrpølse. Den bør skjæres opp i 1/2 cm tykke skiver.
3. Pynt fatet eventuelt med salat og friske grønnsaker eller frukt.
Til spekematanretningen kan du servere rømmegrøt eller ulike potetsalater, eggerøre, grønn salat, ulike paier, rømme og flatbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
334,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 28,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Sennepsgratinert juleskinke 2
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca 2 Kg juleskinke (veier mellom 1-3 kg uten ben)
6 ss sennep
2 eggeplommer
1 ss potetmel
ca 1 dl kavring
Fremgangsmåte
1. Pakk skinka i aluminiumsfolie og legg i en langpanne. Stikk inn et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av skinka. Skinka er ferdig når steketermometeret viser 72°C. Eventuelt kan skinka legges i kokende vann og så trekke ved ca 80°C til steketermometeret viser 72°C. (Ca. 3 Timer for en skinke på 3 kg).
2. Ta skinka ut av ovnen og fjern aluminiumsfolien. Ta av nettet og evt Svoren.
3. Bland sennep, egg, potetmel og kavring. Smør blandingen utover skinka.
4. Gratiner i forvarmet ovn ved 200°C i ca 15 min.
Juleskinka trenger forøvrig ikke gratineres, den er god uten. Og ypprlig til koldtbordet i romjulen. Da passer det godt med Waldorfsalat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
222,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinert juleskinke
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.12.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Alf BørjessonIngredienser
1 benfri juleskinke ca 1,5 2 kg
1 1/2 dl brunt sukker evt. vanlig sukker
3 ts sitronpepper
1 sitron
ca 50 g smør
Eplemajones:
2 dl majones
1 dl revet eple
1-2 ss revet pepperot
1-2 ss sennep
Hos svenskene troner juleskinken som midtpunkt på det tradisjonsrike julebordet. Hos oss er den et kjærkomment innslag på frokostbordet, eller servert som middag på en av juledagene. Deilig smak av skinke som kan frembringe minner fra barndommen.Fremgangsmåte
1 Kle juleskinken med aluminiumsfolie og stikk inn et steketermometer. Ovnsbak skinken på 175 grader til termometeret viser 72 grader.
2. Pakk ut skinken og ta evt. av nettet.
3. Griljering: Bland sukker med sitronpepper. Vask sitronen og riv skallet. Smelt smøret og pensle det på toppen av skinken. Strø over sukkerblandingen og sitronskallet. Griljer i stekeovnen på 225 grader til den får en fin og gyllen farge på toppen, 10-15 minutter. Pass på underveis.
Eplemajones:
Bland alle ingrediensene og la majonesen stå kaldt og trekke smak en stund.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
272,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julesandwich
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.12.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
2 skiver juleskinke
3 båter appelsin
2 store skiver brød, skjær på langs om nødvendig
1 ss smør
1 ss rapsolje
2 skiver rødbeter
1 ss grov sennep (bruk det du liker best og har tilgjengelig)
2 ss rødkål /surkål eller syltet kål
Bruk julens restemat til å lage en fantastisk deilig sandwich med juleskinke, appelsin og surkål.Fremgangsmåte
1. Start med å skjære to skiver kokt juleskinke.
2. Skjær så fileter av appelsinen på følgende måte; skrell appelsinen og skjær av alt det hvite, skjær fileter inn mot midten så du unngår å få med noe av det tynne skinnet.
3. Lag skiver av rødbet som du steker i smøret og oljen sammen med brødskivene i 2–3 minutter på hver side.
4. Smør et godt lag med sennep på skiven og ha på skinke. Legg på kålen og dandér rødbetbitene og appelsinfilétene på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
160,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pastasalat med spekeskinke 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca. 300 g spekeskinke
250 g pasta
1 glass pestosaus, eventuelt hjemme-
laget, se oppskrift
1 liten bunt ruccolasalat
1/3 issalat
1 lite glass sort oliven
10 soltørkede tomater
1/2 glass fetaost
1 rødløk
Fremgangsmåte
Kok pasta som anvist på pakken, og avkjøl.
Bland inn pestosausen.
Del de andre ingrediensene i passe biter og bland alt sammen i en bolle eller på et fat.
Server salaten med ferskt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
238,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Indrefilet surret i spekeskinke
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.05.2004Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g indrefilet av svin
1/2 ts pepper
8 skiver spekeskinke
ca. 1 potte basilikum, hakket
soltørkete tomater, hakket
2 ss olje
Ratatouille:
1 båt hvitløk
1-2 løk, rød eller gul
1 squash
2 paprika
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 boks hakkede tomater
1 ts tørkede urter evt. 1 ss finhakkede urter (timian, rosmarin)
1 buljongterning
Indrefilet av svin er godt i seg selv, men surret i spekeskinke blir den ekstra god. Lag den når du vil ha det lille ekstra!Fremgangsmåte
1. Gni svinefileten inn med pepper.
2. Pakk fileten inn i skinke-skivene og bind hyssing rundt med jevne mellomrom.
3. Pensle fileten med olje og legg den over i en ildfast form.
4. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten og stek på 175 °C til termometeret viser ca. 70 °C. Sjekk termometeret etter 10 minutter. Serveres med stekte potet- båter og ratatouille.
La kjøttet hvile mens potetene steker.
Ratatouille:
1. Finhakk hvitløken. Del løken i båter og paprika og squash i litt store biter.
2. Ha olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt og tilsett de andre grønnsakene.
3. La alt surre litt og hell på de hermetiske tomatene.
4. Tilsett urtene og la det hele småputre i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
TIPS
Ratatouille kan kjøpes frossen eller hermetisk.
Poteter til ovnssteking finnes også i frysedisken.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hvitløksgratinert spekeskinke og reker
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
07.05.2006Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
100 g spekeskinke i biter
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
1 ss sitronsaft
1 ss hakket frisk dill
2 båter finhakket hvitløk
1 stk. finhakket vårløk
300 g pillede reker
0,25 ts pepper
100 g manchego eller annen smaksrik, fast ost
Den milde sødmen i reker passer ypperlig sammen med norsk spekeskinke. Hvitløksgratinert spekeskinke og reker egner seg utmerket på tapasbordet, som forrett eller som en liten kveldsrett.Fremgangsmåte
Forvarm stekeovnen til 220 °C med grillelement.
Bland alle ingrediensene unntatt reker og ost i en liten kjele og varm opp til kokepunktet under stadig røring.
Fordel rekene i seks ildfaste former og hell den varme sausen over. Dryss revet ost på toppen.
Sett formene på et stekebrett og sett brettet under grillelementet. Hold øye med ovnen hele tiden, slik at ikke osten blir brent.
Ta formene ut av ovnen når osten har smeltet og fått en fin, gyllen farge.
Server med gjerne ristet brød og eventuelt en salat
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
237,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 21,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:100