Tirsdag 25. september markeres den norske Epledagen. Nå er sesongen på topp for de deilige norske eplene som smaker så godt og kan brukes til så mye. Jeg har for litt tid siden lagt ut populære oppskrifter på eplekaker og denne uken legger jeg og ut andre populære oppskrifter med epler utenom kaker. Det er frukt.no som har sendt ut informasjonen under som en pressemelding. Morsomt er at epledagen i år faller på min egen bursdag.
- Den norske Epledagen ble opprettet for å feire de fantastisk gode norske eplene forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er ikke bare jordbær som nyter godt av en god oppvekst.
De ulike eplesortene er valgt ut spesielt med tanke på vårt norske klima med lange lyse dager og kjølige netter.De er passet på og stelt med av dyktige gartnere i vakker natur og er nå røde, sprøe og klare til å nytes.
Årets eplesesong har vært fantastisk
Sommeren 2018 har vært helt spesiell i hele Sør-Norge. Mange soltimer og tørt vær har gitt oss en eventyrlig eplesesong.
- Eplene har utviklet en fantastisk smak i år, forteller Knut Amund Surlien, epledyrker og kulturansvarlig for kjernefrukt i Gartnerhallen. Vi kan kjenne smaken av en fantastisk sommer i aromaen. Eplene er sprø, syrlige og med en deilig sødme, akkurat slik folk foretrekker dem.
En svært anvendelig og populær frukt
Epler er den nest mest spiste frukten i Norge – vi bruker over 10 kg hver hvert år, kjøpt i butikk. I tillegg kommer de som høstes i egne hager. Eplet egner seg godt som et mellommåltid, som dessert, i bakverk og salater, og ikke minst kan det bli deilig eplemos og chutney som kan hentes frem lenger ut på vinteren.
Godt for kroppen
Eplet smaker ikke bare godt - det gjør også godt. Eplet har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og kan virke slankende. Det inneholder vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Vitamin C er et vannløselig vitamin som ikke lagres i kroppen. Derfor trenger vi litt påfyll hver dag. «Ekte vare» gir kroppen din den beste forutsetningen for å takle for eksempel uvelkomne virus. Det er ikke for ingen ting at det velkjente uttrykket: «An apple a day keeps the doctor away» oppstod.
Eplet kom til Norge med munkene
Opprinnelig kommer eplet fra Asia. Det var munkene som startet med fruktdyrking i Norge. Det finnes flere tusen sorter, tilpasset lokale dyrkingsforhold. I Norge i dag har vi ca. 20 sorter som er vanlig å finne i salg gjennom sesongen. De viktigste områdene for epledyrking her i landet er Hardanger, Sogn, Østfold og Vestfold.
De ti vanligste eplesortene i Norge:
- Rød Aroma
- Summerred
- Discovery
- Rød Gravenstein
- Aroma
- Rubinstep
- Julyred
- Åkerø
- Prins
- Vista Bella
Tidligere artikler om epler + søk etter alle epleoppskriftene:
Våre 8 beste eplekaker
Våre beste eplekaker
450 epleoppskrifter
104 dessertoppskrifter med epler som hovedingrediens
Sylteøy og gele med epler
Startsiden for epleoppskrifter
Stekte epler
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
28.01.2014Denne retten tar ca
20-30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
3 epler
3 ts sukker
litt kanel
3 ts smør
180 grader i ca. 20 minutter
Fremgangsmåte
Bruk faste, syrlige epler. Stikk ut kjernehuset. Snitt i skallet langs midten av eplet for å hindre at eplet sprekker. Sett eplene i en ildfast form. Fordel sukker, kanel og smør i hullene.
Stek eplene til de er møre.
Server eplene varme med iskrem, fløtekrem eller vaniljesaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bestefars beste eplekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2014Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 egg
150 g sukker
150 g smør
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
4-5 epler
2 ss sukker
1-2 ts kanel
1/2 dl hakkede nøtter
Bestefars eplekake er en av våre beste oppskrifter og en favoritt her hjemme sammen med ett par andre eplekakeoppskrifter vi har. Saftig og frisk. Denne har vi lagd flere ganger og blir bare bedre og bedre etter som teknikken sitter. Husk bare å stikke eplene godt ned i deigen før steking, og det gjør ikke noe om en har ett eller 2 epler ekstra.Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av egg og sukker, ha i smeltet smør og hvetemel/bakepulver vekselsvis. Fordel deigen utover en rund kakeform, 22 cm i diameter. Skrell eplene i båter, stikk de ned i deigen, dryss over med kanel, sukker og hakkede nøtter. Stek ved 180 °C i ca 30 minutter. Server varm med krem til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
249,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grove eplemuffins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.10.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
3 stk egg
1½ dl sukker
2 dl sammalt hvete, fin
2 dl hvetemel
2 dl havregryn
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 ts malt kanel
2 dl valnøttkjerner
3 dl kesam original
2 dl solsikkeolje
2 stk raspet eple
2 stk eple skåret i biter
Kjempegode og grove muffins med epler som du kan ha til frokost, som turmat, til lunsj eller når du måtte ha lyst på noe godt og mettende.Fremgangsmåte
Sett ovnen på 180°C.
Bland eggedosis av egg og sukker.
Rør inn olje og kesam og deretter resten av ingrediensene.
Rør godt.
Fyll ca. 16 muffinsformer (ikke fyll helt opp - de vil heve seg, så 2/3 holder)
Stek muffinsene i ovnen i 25-30 minutter.
Spar gjerne litt hakkede valnøttkjerner og ha på toppen før du steker dem.
Smaker best nystekte, men putt gjerne i fryseren til siden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
277,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Eplepai 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.10.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2-3 eple
1 ms sukker
Paideig:
1/2 dl kveitemjøl
1/2 dl havregryn eller sammale kveitemjøl
1 ts sukker
40 g mjuk margarin
Til forma: 1 ts margarin
Steikjetid: 10 minutt
Såkalt opp/ned smuldrepai med epler. Det er jo sesong for norske epler nå og vi brukte FilippaFremgangsmåte
1 Set omnen på 225 ºC.
2 Smør ei eldfast form med margarin.
3 Skyl epla og fjern kjernehuset. (Skrell dei.) Skjer dei i tynne skiver eller båtar.
4 Legg epleskivene i forma. Strø sukkeret over.
5 Ha mjøl, sukker og margarin i ein bolle.
6 Arbeid saman mjølblandinga med fingertuppane eller ein gaffel til det blir ein grynete masse.
7 Strø smuldredeigen over epla.
8 Set forma midt i omnen.
9 Steik til paien har fått lysebrun farge og epla er mjuke. Epla kan bytast ut med bær eller rabarbra.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
154,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Trifle med eplemos og vaniljekrem
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
Eggekrem:
2 ½ dl helmelk
1 stk. vaniljestang
60 g sukker
20 g maisennamel
1 dl kremfløte
1 kg eple
200 g sukker
1 ts revet sitronskall
1 ts garam masala
1 ts malt kanel
½ ts malt muskat
8 stk. fingerkjeks
1 dl kremfløte
1 ss melis
Fremgangsmåte
Hell melken i en liten kjele og tilsett en splittet vaniljestang. Varm melken opp til kokepunktet. Pisk eggeplommer, sukker og maisenna i en bolle. Hell den varme melken oppi eggeblandingen litt etter litt samtidig som du rører med en visp.
Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt under konstant omrøring.
Hell kremen over i en bolle og dekk den med plastfilm. Sett den i kjøleskapet til kremen er kald. Pisk kremfløten og rør den inn i den kalde kremen.
Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver. Ha eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor tykkbunnet kjele. Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men at det fortsatt er en del biter. Tilsett krydderet og sukker etter smak. Dekk bunnen av en dessertskål med fingerkjeks og hell den varme eplemosen over.
Sett bollen i kjøleskapet til blandingen er kald. Hell eggekremen over eplemosen. Pynt med pisket krem, tilsatt melis, fra sprøytepose og litt kanel på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
162,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplemos
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 kg epler
Ca 100-400 g sukker pr kg mos
1 dl vann
Eplemos kan brukes til dessert, på brødskiva, som tilbehør osv. En av vår families favoritter er eplemos med melk og sukker til dessert.Fremgangsmåte
Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.
Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse ned eplemos i små begre.
Brukes som for eksempel dessert med krem eller som tilbehør til andre retter.
Passer og på brødskiva.
Mosen kan også fryses. Da kan den lages helt uten sukker. For å få bedre holdbarhet bør man bruke konserveringsmiddel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
111,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3160