Du store verden - for noen pannekaker!


Oppdatertdato: 2008-11-04 Tema: Pannekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Synøve Dreyer, Astrid Hals


Pannekaker finnes over hele kloden – fra tykke, bastante middagspannekaker til kaker så tynne at du nesten kan se igjennom dem. Forrett, hovedrett eller dessert – mel, melk og egg er hovedingrediensene i røren. Jo mer egg du bruker, desto tynnere kan du steke kakene. Det er eggene som binder pannekakerøren sammen, og er selve tryllemiddelet i matlagingen.

Bruk gjerne grovt mel

Ellers kan vi gjerne bruke sammalt mel, det gjelder ikke minst hvis vi skal lage middagspannekaker med for eksempel kjøttfyll. Kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og bær – mulighetene er grenseløse i dobbel forstand. Pannekaker er også en fin mulighet til å sette spiss på restemat og de appellerer til oppfinnsomhet.

Variert servering

Og serveringen behøver så menn ikke være kjedelig. Foruten å servere dem én og én som “rulader” eller brettet som kvartsirkler kan de legges oppå hverandre i ønskede stabler og skjæres gjennom i stykker på bløtkakevis. Vi behøver jo ikke å overdrive i forsøk på å nå de store høyder. Tilpass høyden etter det du har hatt imellom slik at det siden blir mulighet til å skjære gjennom lekkeriene.

Grunnoppskrift pannekaker

4 porsjoner

4 stk. Egg
3 dl hvetemel eller 50/50 siktet og sammalt hvetemel
½ ts salt
5 dl melk

Bland mel og salt. Tilsett ca. Halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. ½ time.
Smelt litt smør i en god og varm stekepanne. Hell i en øse med pannekakerøre og vend på pannen, slik at røren legger seg i et jevnt lag. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden.

Når pannekaken er stekt på begge sider, brettes den sammen og legges i et ildfast fat med lokk. Pannekakene holder da varmen, slik at alle kan spise sammen.
Pannekakene kan serveres til middag med sukker, blåbærsyltetøy, stekt flesk eller en stuing. Like godt smaker det med varme pannekaker med is eller flamberte pannekaker til dessert. Pannekaker i en stabel med krem og bær imellom blir en spennende kake litt utenom det vanlige.

Russiske blinis.


¼ stk. Pakke gjær ( ca. 13 gram)
3 dl melk
3 dl lyst bokhvetemel eller siktet hvetemel
½ ts salt
4 stk. Egg
100 g smør

Rør ut gjæren i 1 1/2 dl lunken melk og tilsett melet. La røren heve ca. 1/2 time.
Tilsett resten av melken, salt, egg og smeltet smør. Stek blinisene i en liten stekepanne. Legg dem i stabel etter hvert som de blir ferdige.
De serveres kalde eller varme, med rømme, kaviar eller lodderogn og finklippet gressløk eller løk.

Norske pannekaker med soppstuing.

5 porsjoner

1 porsjon stekte pannekaker (ca. 15 stk.)

Sjampinjongstuing:
300 g frisk sjampinjong
1 ½ dl seterrømme eller fløte/melk
1 ss soyasaus
1 ts sennep
salt og pepper
evt. 1 ss hvetemel til jevning

Pynt:
ca. 5 skive sprøstekt, speket kalkunfilet

Bland mel og salt. Tilsett ca. Halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. ½ time.
Smelt litt smør i en god og varm stekepanne. Hell i en øse med pannekakerøre og vend på pannen, slik at røren legger seg i et jevnt lag. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden.
Når pannekaken er stekt på begge sider, brettes den sammen og legges i et ildfast fat med lokk. Pannekakene holder da varmen, slik at alle kan spise sammen.
Skjær sjampinjongen i skiver og stek dem i smør i en stekepanne. Tilsett rømme eller fløte/melk. Smak til med soyasaus, sennep, salt og pepper. Om ønskelig kan sausen jevnes med hvetemel ristet ut i litt vann. La da stuingen koke 3-4 minutter før servering, for å unngå melsmak.
Det blir litt mer mat i pannekakene med grovt mel.

Grove, fylte pannekaker

4 porsjoner

1 ½ dl sammalt hvete, fin
1 ½ dl hvetemel
1 ts salt
5 dl melk
4 stk. Egg

Fyll:
300 g kyllingkjøttdeig
1 stk. Løk
1 båt hvitløk
250 g frisk sjampinjong
1 ½ ss hvetemel
1 ½ dl hønsebuljong (utblandet)
salt og pepper
ca. ½ ts chilipulver
ca. 3 ss tomatpuré
ca. 100 g revet hvitost til gratinering

Bland mel og salt. Tilsett ca. Halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle ca. 15 minutter.
Stek kyllingkjøttdeig, finhakket løk og hvitløk. Skjær sjampinjongen i skiver, stek dem og ha dem sammen med kyllingkjøtt og løk. Dryss over hvetemel og tilsett buljong. La det koke 4-5 minutter. Smak til med salt, krydder og tomatpuré.
Stek pannekaker, ikke for tynne. Legg 2-3 ss fyll på hver pannekake og rull dem sammen. Legg dem ved siden av hverandre i en smurt ildfast form. Dryss ost over. Gratiner pannekakene i stekeovnen ved 225 °C i 5-10 minutter. Server dem straks med salat til.

Amerikanske hotcakes.


3 dl hvetemel
1 ss sukker
1 ts bakepulver
½ ts salt
3 dl kefir
4 stk. Egg
Lønnesirup

Bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett halvparten av melken og eggene og visp til en klumpfri røre. Tilsett resten av melken. La røren svelle ca. 15 minutter.
Stek litt tykke, små pannekaker. Server dem med lønnesirup.

Kokospannekaker

3 dl rismel
1/2 ts salt
100 g sukker
5 dl kokosmelk
6 egg
50 g kokosmasse

Bland rismel, salt og sukker. Tilsett halvparten av kokosmelken og rør til en klumpfri røre. Tilsett resten av melken og visp inn eggene. Ha i kokosmassen. La røren svelle ca. 15 minutter. Stek tynne pannekaker. Rull dem sammen og server dem varme eller romtempererte med tropiske frukter.

Franske crepes suzettes.

6 porsjoner

3 dl hvetemel
½ ts salt
5 dl melk
4 stk. Egg

Suzettesaus:
4 ss smør
4 dl melis
saft og skall av 2 stk. Appelsin
saft og skall av 1 stk. Sitron
4 ss appelsinlikør (kan sløyfes)

Bland mel og salt. Tilsett ca. Halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 15 minutter.
Stek tynne pannekaker på forholdsvis sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden.
Smelt smøret i en panne. Rør inn melis, appelsin- og sitronsaft og -skall. Legg i pannekakene og la dem bli varme. Hell eventuelt over likør, la det bli varmt og tenn på. Pynt med appelsinskiver. Server eventuelt med iskrem eller krem.

Østerriske dessertpannekaker(Kaiserschmarrn).


2 ss rosiner
4 ss rom
4 stk. egg
3 dl hvetemel
4 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
5 dl melk
smør til steking
melis

Legg rosinene i rom ca. 1/2 time.
Skill eggene. Bland mel, sukker og vaniljesukker. Tilsett halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Bland inn resten av melken, eggeplommene og rosinene. Stivpisk eggehvitene med saltet og vend dem forsiktig inn i pannekakerøren.
Stek pannekakene pent gylne i en stor stekepanne ca. 24 cm i diameter. Vend pannekakene på lokk. Skjær pannekakene i 6-8 deler, legg dem på fat, dryss over melis og server dem varme, gjerne med plommesyltetøy til.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1429
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.