Vi lengter etter å kunne plukke det første som spirer av jorden, få det i hus for å tilberede etterlengtede retter. Rabarbra og asparges er det første tegn på sommer. Den norske aspargesen er spesielt god, ikke aller minst fordi vi har lengtet slik etter den. Når asparges blir servert lettkokt med en god klatt smør, - da er det sommer!
Likeledes gir de første rabarbraknoppene den gode sommerfornemmelsen. Mye kan vi lage av både asparges og rabarbra, ofte retter som har tradisjon, men hvorfor ikke prøve noe nytt og spennende?
Frisk asparges med sitron-hollandaise
Dette er en klassiker som en forrett eller en rett for seg selv.
6 personer
1 kg asparges
2 ts salt
250 g smør
3 eggeplommer
saft av ½ sitron
finrevet skall av 1 appelsin
Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter. Anrett på tallerkener.
Ha smør i en kjele og la det smelte ved svak varme. Ha eggeplommene i en food processor med sitronsaft og appelsinskall. La maskinen gå ca. 10 sek., La maskinen gå sakte og hell i smøret mens maskinen går. Sausen vil bli tykk, men den skal ikke skille seg. Hold den varm og hell den over aspargesen.
Asparges med sitronsmør og ost
Frisk og smakfullt tilbehør til den kokte aspargesen, servert som en smårett eller forrett.
4-6 porsjoner
ca. 1 kg frisk asparges
100 g smør
1-2 ss sitronsaft, presset
1 ss sitronskall, finrevet
100 g vellagret ost, gjerne Sveitser eller Cheddar, revet
75 g pinjekjerner, ristede
Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter til den er knapt mør. Anrett på tallerkener.
Rør romtemperert smør med sitronsaft og skall. Legg på sitronsmøret på de varme aspargesene og la det smelte over dem. Dryss på ost og pinjekjerner.
Asparges og rekepai
En smakfull og litt annerledes pai som egner seg til et lett måltid.
Paiskall:
2 ½ dl hvetemel
100 g smør
2 ss vann
Fyll:
1/2 boks cottage cheese
1/2 boks lettrømme
1/2 dl finhakket fersk basilikum
8 soltørkede tomater, finhakket
1 bunt grønn asparges
500 g reker med skall eller
250 g rensede reker
1 salathode
150 g krepsehaler
1 sitron, i skiver
dill
Paiform, ca. 24 cm i diameter
I stekeovnen: 225 °C, ca. 15–20 minutter.
Bland alle ingrediensene til paibunnen i en food processor og kjør raskt til deigen samler seg. Ha deigen i plast og sett den kaldt ca. 30 minutter.
Trykk deigen ut i paiformen, godt opp langs kanten. Prikk skallet med en gaffel og stek det. Avkjøl paiskallet.
Bland sammen cottage cheese, rømme, basilikum og tomater. Legg dette i bunnen av paiskallet. Kok asparges knapt myke i lettsaltet vann og la den renne av.
Rens reker og legg reker, asparges, salatblader og krepsehaler vekselvis rundt oppi paien. Pynt med sitronskiver og frisk dill.
Aspargessuppe
Aspargessuppe er en klassisk forrett servert med en god brødbit.
4 porsjoner
1 sjalottløk
1 bunt grønne asparges
(aspargesskrell)
5 dl helmelk
3 dl kremfløte
4 dl kyllingkraft
1 ss smør
1 ss gressløk, hakket
Salt
Pepper
Skrell aspargesen og skjær skrellet i små biter. Finhakket sjalottløk freses med aspargesskrellet. Ha på kraft og melk og kok det i ca. 20 minutter.
Ha i fløten og kok opp. Kjøres jevn i food processor eller blender og siles.
Rør inn litt smør og smak til med salt og pepper.
Ha i asparges som så vidt er kokt, og hakket gressløk.
Smuldrepai med rabarbra
Smuldrepai med rabarbra kan lages i stor form eller i porsjonsformer. Server med vaniljesaus eller vispet krem.
6 porsjoner
Smuldredeig:
2 dl hvetemel
1 dl små havregryn (lettkokt type)
1 ts vaniljesukker
150 g smør, kjøleskapkaldt
Fyll:
6 – 8 stilker
1 dl sukker
2 ss potetmel
Ildfast form, 1 stor eller 6 små
I stekeovnen: 225 °C, ca. 20 minutter
Ha mel, sukker og havregryn i bolle, bruk gjerne food processor.
Skjær smøret i terninger. La maskinen gå slik at alt blir en grynet masse, eller bruk fingertuppene og smuldre smøret raskt i det tørre.
Rens og skjær rabarbra i biter og bland med sukker og potetmel. Fordel dette i en stor eller 6 små former.
Fordel smuldredeigen over rabarbrablandingen i formen/e.
Stekes midt i ovnen til deigen er gyllen og fruktsaften bobler opp langs kanten av formen.
Serveres lunken med kald vaniljesaus eller vispet krem til.
Se og min startside for asparges:
Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke
Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no
Ingredienser
1 bunt friske grønne asparges
2 ts salt
1 ts sukker
1/2 liter vann/buljong
2 dl fløte
1 dl melk
1/2 ts kvernet sort pepper
2 tomater
8 skiver spekeskinke
Denne er aktuell nå på forsommeren.
Hjemmelaget aspargessuppe er utrolig smakfullt og delikat! Sammen med små terninger av tomat og stekt spekeskinke er dette en raffinert, men enkel forrett eller en nydelig middagssuppe.
Fremgangsmåte
1. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Skrell så den nederste tredjedelen. Del så aspargesen i biter på ca 1 cm. Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.
2. Ha innholdet i foodprocessoren, og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varmt.
3. Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjør tomatkjøttet i små terninger, som du blander med den 1/3 delen av aspargesen som du tok ut av suppa.
4. Stek skivene med spekeskinke i panna til de har fått en gyllen farge, og er sprøe og gode.
5. Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken, hell varm suppe rundt, og på toppen legger du 2 skiver med spekeskinke.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 81,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Wokstekte reker med asparges (Goong Pad Nor Mai Farang)
Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.11.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen
Ingredienser
1-2 fedd hvitløk, knust
450 gr asparges, renset
225 gr mellomstore ferske reker, renset
1 ss. tapioca mel blandet med 2 ss. vann
1/2 ts. kvernet hvit pepper
1/2 ts. lys Thai soyasaus
2 ss. Thai østerssaus
1,2 dl kopp kyllingbuljong eller vann
0,65 dl vegetabilsk olje (raps, solsikke)
Stekt hele røde chili peppers, valgfri garnityr
Vi steker litt ekstra hvitløk som pynt på toppen. Asparges skal bare stekes veldig fort
Fremgangsmåte
Varm wok til middels varme og tilsett oljen. Når den er varm, tilsett hvitløk og stek raskt i ca 30 sekunder. Når det har begynt å gulne, tilsett reker og asparges, øk varmen og wok over høy varme. Når reker er nesten kokt igjennom, skru ned varmen.
Legg i buljong, østerssaus, pepper og soyasaus. Skru opp varmen igjen, og når væsken begynner å koke, hell i tapioca blandingen for å tykne sausen, og tilpass etter behov. Serveres umiddelbart med dampet jasmin ris.
PS: Asparges skal wokkes raskt slik at de fortsatt er sprø.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 150,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Asparges med spekeskinke og parmesan
Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no
Ingredienser
8 skiver spekeskinke
8 asparges
8 staver parmesan
Fremgangsmåte
1. Rens aspargesen og kutt av rotenden. Skrell den nederste delen med en potetskreller. Forvell i kokende vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på aspargesen.
2. Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og la dem renne av på tørkepapir.
3. Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke.
Serveres sammen med ferskt brød og rømmedressing.
Tips:
Du kan også drysse litt høvlet parmesan over aspargesrullene, og sett de inn i ovnen under grillen i 1-2 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 298,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Stekt ørret med gratinert asparges
Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2003
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen
Ingredienser
4 tykke skiver ørret
smør til steking
salt
hvit pepperSaus:
4 fedd finhakket hvitløk
1 hakket løk
2 ss smør
1 1/2 dl fiskebuljong
2 dl fløte
1 dl hvitvin
salt
Tilbehør:
1 stor boks asparges
50 g revet hvitost
gressløk
Nydelig rett nå på våren når det snart kommer fersk asparges. Men asparges er jo tilgjengelig snart hele året som import. Vi dampet aspargesen noen minutter før vi la den i stekeovnen
Fremgangsmåte
Stek fiskeskivene gylne i smør på begge sider. Dryss salt og pepper over, og la fisken ettersteke i pannen mens sausen lages.
Fres løken i smør i en kjele og hell over buljong, fløte og vin. La sausen koke inn til ca 3 dl. Smak til sausen med salt.
Legg asparges på et ildfast fat, og dryss ost og gressløk over. Settes i ovnen ved 250 C, og stekes til osten er smeltet gyllen.
Server ørret med saus, poteter og asparges.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
141,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asparges med sitronsmør og ost
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
20.05.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca. 1 kg frisk asparges
100 g smør
1-2 ss sitronsaft, presset
1 ss sitronskall, finrevet
100 g vellagret ost, gjerne Sveitser eller Cheddar, revet
75 g pinjekjerner, ristede
Frisk asparges er bare så godt, og her med den syrlige sausen og ost. Kan jo og brukes som en rask smårett eller kveldsrett. Vi brukte og sesamfrø istdenfor pinjekjerner. Rett og slett fordi vi glemte det.Fremgangsmåte
Frisk og smakfullt tilbehør til den kokte aspargesen, servert som en smårett eller forrett.
Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter til den er knapt mør. Anrett på tallerkener.
Rør romtemperert smør med sitronsaft og skall. Legg på sitronsmøret på de varme aspargesene og la det smelte over dem. Dryss på ost og pinjekjerner.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
139,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kamskjell med chili, hvitløk og asparges
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
12 stk kamskjell
12 stk asparges
sukker
salt
Marinade
1 stk chili, rød
2 fedd hvitløk
1 dl solsikkeolje
0,5 dl vann
Saus
2 dl matfløte
2 ss smør
salt og pepper
Tilbehør
salat
I denne oppskriften får stekte kamskjell en sprek smak av chili og hvitløk. Sesongens milde asparges er perfekt tilbehør. Dette smaker godt - og ser lekkert ut.Fremgangsmåte
Bruker du ferske kamskjell starter du med å åpne og rense skjellene. Fryste kamskjell legger du i en bolle, lar dem tine i kjøleskap og renne av seg på tørkepapir.
Kok opp vann med litt sukker og salt.
Legg i asparges og la dem koke i ca. 1-2 minutter.
Marinade
Finhakk chili og hvitløk, og rør sammen med solsikkeolje og vann.
La kamskjellene ligge i marinaden minst 1 time.
Ta kamskjellene opp av marinaden og la dem renne av seg på tørkepapir. Ta vare på marinaden til du skal lage saus.
Stek kamskjellene raskt i stekepanne eller på grill, ca. 30 sekunder på hver side.
Saus
Hell marinaden over i en liten kasserolle og kok den inn til det halve.
Tilsett matfløte og la den koke litt.
Pisk smør inn rett før servering og smak til med salt og pepper.
Server stekte kamskjell med saus over, og asparges og salat ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
222,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asparges med hardkokte egg
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1 stor bunt friske asparges (eller 2 bokser hermetiske)
salt
vann
3 egg
persille
reddiker
Dressing:
litt salt
litt hvit pepper
litt sukker
litt sennep
1 ss sitronsaft
1 ss estragoneddik
4 ss olivenolje
Fremgangsmåte
Rens aspargesen og skyll den godt. Skrap stilkene om nødvendig.
La dem renne godt av og bunt dem sammen i 3-4 bunter. Buntene må ikke være for store, da blir de ujevnt i kokt.
Sett aspargesen rett opp og ned i en gryte med rikelig vann, som er saltet godt. Kok langsomt opp. Koker aspargesen for voldsomt har de lett for å velte.
Beregn 25 minutters koketid. Prøv om aspargesen er ferdig ved å klemme på stilkene. De skal føles meget møre. La dem renne godt av.
Bruker man hermetiske asparges, skal disse varmes langsomt opp i egen kraft. La dem renne godt av.
Kok eggene 10 minutter, skrell av og avkjøl dem.
Hakk plommer og hviter hver for seg.
Hakk persille og skjær reddikene i skiver.
Rør sammen dressingen.
Legg aspargesen opp på fat. Hell dressingen over. Legg så egg, persille og reddiker i striper over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
127,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:260