Nå som hummerfangsten er godt igang er det på sin plass med noen gode oppskrifter med hummer. Vel kan man spise hummer
naturell med brød og majones, som mange gjør, men det finnes flere måter å bruke denne delikatessen på. Og har en ikke tilgang
eller råd til norsk hummer, finnes det kanadisk hummer å få kjøpt.
Koking og avlivning av hummer
Om en ikke vil legge levende hummer i kokende vann, så avliv den ved å kløyve hodet med en stor kniv. Sett kniven midt på hodet i krysset i skallet og del hodet fremover i en jevn bevegelse.
- Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, dvs en stor gryte. Evt bruk sjøvann.
- Legg hummerne i det fosskokende vannet og la vannet igjen få et oppkok. Deretter skal hummeren kun trekke med noen små bobler i vannet.
- Koketiden avhenger av størrelsen, men en tommelfingerregel er at en hummer på 500 gram skal trekke i 12 minutter. Er hummeren større 500 gram, regner du 2 minutter ekstra per 100 gram. Men vi pleier å beregne 20 minutter alt i alt fra den legges i vannet på en vanlig hummer størrelse på 6-700 gr. Hummeren på bildet veide 700 gr
- Når hummerne er ferdig kokt ta dem ut og avkjøl med ryggsiden ned, de kan gjerne ligge kaldt over natten.
Rensing og deling av hummer
Når den kokte hummeren skal renses og deles gjør man følgende:
- Legg hummeren på en fjøl med ryggen opp. Noen legger den andre veien men vi gjør det slik.
- Sett en kraftig kniv ned i krysset rett bak hodet og del den bakover helt til og med halen og så frem resten av hodet.
- Del hummeren i 2 halvdeler med hendene.
- Pirk ut paven(magesekken) som på bildet. Den er delt i 2 så det er en bit på hver side.
- Fjern den mørke tråden i ryggen på hummeren
- Del klør med nøtteknekker og kniv.
- Om en skal rense alt så bruk fingre og løft ut kjøttet fra halen og forover. Og kjøttet i fremkroppen kan pirkes ut. Ta av rogn om det finnes.
- Om en skal gratinere kan man la det ligge i skallet og følge oppskriften
Først en klassisk oppskrift jeg ikke har bilde til.
Homard Thermidor(Hummer thermidor)
6 porsjoner
7 1/2dl hvitvin
1 stor løk,
en middels gulrot og
en tynn sellristilk,
alt i tynne skiver
6 persilledusker
1 laurbærblad
4 ts timian
6 kom pepper
1 ss frisk eller tørket estragon
3 levende hummere, hver på 1 kg
225 g frisk sjampinjong
15 g smør
1 ts sitronsaft
1/4 ts salt
Saus
75 g smør
60 g mel
1 ss kremfløte
1 ss tørrsennep
2 eggeplommer
1 dl kremftøte
En klype kajennepepper
4-6 ss kremfløte til
50 g smør
2/3 dl konjakk
1 dl revet parmesan
30 g smør i biter
Denne retten er ikke så vanskelig , men tar tid og har flere trinn. Dette er klassisk rett for de store anledninger. Hvis noen
begir seg ut på denne så kom gjerne med tilbakemelding på resultatet.
La vin, vann, grønnsaker, urter og krydder småkoke sammen i kasserollen i 15 minutter. Skru opp varmen så det fosskoker, og legg
i hummerne. Sett på lokk og kok i ca 20 minutter. Hummerne er ferdigkokt når de er skinnende røde, og de lange antennene kan
trekkes løs nokså lett.
Mens hummerne koker, koker du sjampinjongen langsomt under lokk med smør, sitronsaft og salt i 10 minutter.
Når hummerne er kokt, tar du dem opp av kasserollen. Slå kraften fra sjampinjongene oppi hummerkraften og kok det raskt inn til
omtrent 5 desiliter.
Sil kraften over i 1 -liters kasserolle og varm opp til kokepunktet.
Kok smør og mel langsomt sammen i den andre kasserollen i 2 minutter uten at det blir brunet. Ta kasserollen av varmen og rør inn
den kokende hummer- og sjampinjongkraften. Kok under omrøring i 1 minutt. Sett til side. Ha litt fløte over.
Kløv hummerne på langs, slik at skjellhalvdelene forblir hele. Ta bort sand i hodet, og fordøyelsekanalen. Passer den røde og den
grønne innmaten gjennom en sikt og ned i bollen, og bland inn sennep, eggeplommer, fløte og pepper. Pisk sausen inn i denne
blandingen dråpevis.
Ha sausen tilbake i kasserollen og kok opp under omrøring. Kok langsomt i 2 minutter. Ha i kremfløte, skje for skje, til sausen
har riktig konsistens. Den skal dekke skjeen nokså godt. Smak omhyggelig til. Sett til side med en spiseskje fløte over.
Sautering av hummerkjøttet
Ta ut kjøttet av hummerhalene og klørne, og skjær det i terninger på 1 centimeter. Sett pannen med smøret over middels varme. Når
skummet begynner å synke har du i hummerkjøttet og sauterer det under langsom omrøring i 5 minutter, til det har fått en rosenrød
farge. Slå konjakken oppi og kok et minutt eller to, mens du rister på pannen, til væsken er kokt inn til det halve.
Slik anretter du hummeren
Forvarm ovnen til 225 °C. Kjør sjampinjongen og to tredeler av sausen inn i hummerkjøttet i pannen. Legg de halve hummerskallene
i formen. Fyll dem med hummer blandingen, dekk med resten av sausen. Dryss med osten og fordel smøret over.
(*) Retten kan gjøres ferdig til dette punktet og settes i kjøleskap. Sett formen øverst i den varme ovnen i 10-15 minutter, til
hummeren bobler og sausen er pent brun oppå. Server straks på serveringsfat eller direkte på tallerkener.
Følgende oppskrifter anbefales av både meg og dere lesere. Både gratinering og suppe. Først gratinert hummer på en enkel måte.
Gratinert hummer
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 middelstore hummer
2 ss smør eller margarin
1 fedd hvitløk
2 ts karri
en anelse kajenne
saus:
2 eggeplommer
1-2 ts fransk sennep
1 ts karri
en anelse kajenne
salt
sukker
2-2 1/2 dl olje
1 ss sitronsaft
2 ts finhakket estragon
Bruk kokte hummer, eller kok dem selv som vi gjorde:Avliv dem og kok dem deretter i kokende, saltet vann ca 20 min. Avkjøl dem i kokevannet. Se ellers tekst i artikkel om dette.Her er alt om hummer
Fremgangsmåte
Åpne hummer ved å legge den med ryggen opp og skjær med en spiss og skarp kniv langs midtlinjen. Fjern paven som sitter som en blære under øynene, og strengen som går som en mørk stripe langs ryggen. Knekk klørne og legg kjøttet i hummerskallet.
Rør sammen smør, knust hvitløk, karri og en anelse kajenne. Fordel det over de fire halve hummerne.
Gratiner hummerne under grill eller i het ovn til overflaten er delikat gyllen.
Saus: Rør sammen eggeplommene med krydder og sukker. Spe forsiktig med oljen, smak til med sitronsaft og estragon. Server denne ved siden av. Videre bruk for eksempel ferst brød, en salat eller evt ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
346,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
33,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 20,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Nyttårshummer
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
03.12.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 hummer mellomstor kokt
1 løk
dill
olje
salt
pepper
dressing
1 dl creme fraiche
1 ts mango Chutney
salt
pepper
karry
Fremgangsmåte
Del hummeren i to. Ta kjøttet ut av klørne og legg det ovenpå. Ha hakket løk og dill på og deretter olje tilsatt litt salt og pepper. Hummeren lunkes i ovnen ved 180 grader ca 15-20 min.
Serveres med lune flutes og dressing.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hummerpatè 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GildeBildet er tatt av
GildeIngredienser
200 g hummerhaler/kjøtt - kokt
150 g ferskrøkt laks
100 g torskefilet
1 dl créme fraîche
1 ½ dl kremfløte
1 stk stort egg
½ ss tomatpuré
5 stk gelatinplater
1 stk gelatinplate til sjyen
1 dl varm fiskebuljong
smør eller margarin
salt
nykvernet pepper
cognac
frisk dill
friske salatblader
sitroner i tynne båter
3 dl créme fraîche
Fremgangsmåte
Kok torskefiletene i lettsaltet vann. Ta filetene opp av vannet og la dem renne av.
Legg egget i kokende vann i ca 5 sekunder så eventuelle bakterier forsvinner fra skallets overflate.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca 10 minutter.
Finfordel hummerkjøttet, gjerne i kjøkkenmaskin. Tilsett halvparten av torskekjøttet. Tilsett créme fraîche og tomatpuré. Kjør et øyeblikk i kjøkkenmaskin. Tilsett egg og fløte og kjør litt til. Tilsett cognac.
Ta gelatinplatene opp av vannet. Klem ut vannet og la det dryppe av. Smelt platene i litt kokende vann over svak varme og ha dem i fiskemassen. Smak til med salt og nykvernet pepper.
Skjær laksekjøttet i strimler. Vend strimlene i hummerblandingen.
Smør formen (patéform 1,5-2 liter). Ha halvparten av hummerfarsen i. Legg torskestykker i midten på langs. Legg resten av hummerfarsen oppå.
Løs opp de to siste gelatinplatene i den varme fiskebuljongen. Avkjøl og hell den deretter over hummerfarsen i formen. Sett formen i kjøleskap i minst 6 timer.
Server hummerpateen skåret i skiver og anrett på små salatblader med tynne sitronbåter og créme fraîche. Pynt med frisk dill.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
220,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Hummer på risseng
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.08.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
2 kokte hummer
200 g kokt ris
1 sjalottløk
3 dl kremfløte el. 2 dl kremfløte og 1 dl tørr hvitvin
ca 1 ts salt
ca 1/2 ts pepper
ca 1/2 ts paprikapulver
ca 100 g sukkererter
2-3 ss margarin/smør
noen sitronskiver
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 225 grader. Klipp klør og ben av hummeren, og del den i to på langs. Ta forsiktig ut kjøttet fra skallet.
Finhakk sjalottløken og surr den blank i smør/margarin. Tilsett kremfløte og ev. hvitvin, salt, krydder og den kokte risen.
Smør et ildfast fat. Legg i risblandingen og legg hummerkjøttet på toppen. Dryss salt, pepper og paprika over kjøttet. Sett fatet i stekeovn i 15 minutter.
Dryss over finhakket persille og server med pariserloff. Damp sukkerertene i lettsaltet vann 1 minutt og server dem ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
176,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hummer naturell
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
09.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 hummer, ca 1 kg
havsalt
Naturell hummer med loff og majones er en slager i godt selskap. Bruk norsk hummer som er levende. Om en ikke vil legge levende hummer i kokende vann, så avliv den ved å kløyve hodet med en stor kniv. Sett kniven midt på hodet i krysset i skallet og del hodet fremover i en jevn bevegelse.Fremgangsmåte
Legg hummeren i en tom kjele for å sjekke at den har nok plass. Fyll på vann slik at det dekker. Ta hummeren ut. Kok opp vannet med mye havsalt, 35 g pr. liter vann. Når det fosskoker, fjerner du eventuelle gummistrikker rundt klørne, før du legger hummeren i. Legg på lokk, kok opp igjen og la den trekke videre i 20 minutter. Ta den opp, la den renne godt av, for så å avkjøles med ryggen ned. Da beholdes saftigheten i hummeren.
Del hummeren i to på langs, ta ut den lille posen, paven, som sitter bak øynene.
Server den med nystekt loff, majones og sitron. Skal du servere en delikatesse som fersk norsk hummer, baker du loffen og lager majonesen selv!
NB: Veier hummeren ca 1/2 kg skal den trekke i 12 minutter. En hummer på ca 1 1/2 kg skal trekke i ca 25 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 32,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hummersuppe til forrett
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.12.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 stk levende eller ferdig kokt hummer
1 bunt frisk dill
1 stk løk
2 stk gulrot
2 stilk frisk timian
7 stk hel pepper
2 ss tomatpuré
2 dl hvitvin
7 dl fiskebuljong (utblandet)
3 dl kremfløte
1/2 ts salt
1/2 ts kajennepepper
2 plate butterdeig
1 stk egg til pensling
Mye av smaken i hummeren sitter i skallet, og det kan brukes til å lage en deilig suppe. Her får du en himmelsk hummersuppe med blant annet hvitvin, kremfløte og urter.Fremgangsmåte
1. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Skrell løken og skjær den i båter.
2. Hvis du har kjøpt fersk levende hummer, ha salt og 2/3 av dillen i rikelig vann og kok hummerne under lokk i 15 minutter. Ta opp hummerne og avkjøl dem. Har du kjøpt frossen ferdigkokt hummer, hopp over dette punktet, men ta da dillen med under punkt fire.
3. Ta ut kjøttet ved å trekke kroppen og klørne fra hodet. Knekk skall og klør med en nøtteknekker. Fjern den sorte tarmstrengen i kroppen. Legg kjøttet til side.
4. Legg de lettknuste skallene i en gryte.Tilsett løk, gulrøtter, timian, pepper og tomatpuré. La det surre i 1 minuttt under omrøring. Hell over vin og buljong. Legg på lokk og kok på svak varme i 20 minutter.
5. Skjær butterdeigplatene i trekanter. Pensl dem med egg og stek på 210 °C til de er hevet og gyllenbrune (ca. 8 minutter).
6. Sil hummerkraften og tilsett fløte. Kok inn til passe tykt. Smak til med krydder og varm opp suppen. Fordel hummerkjøttet i skåler og hell over suppen.
Pynt med dill. Server med butterdeigtrekanter til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
109,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet hummer med urtesmør av basilikum
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.10.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
2 stk hummer, kokt
1 stk sjalottløk
2 fedd hvitløk
0,5 stk fennikel, frisk
0,5 dl basilikum, frisk
0,5 stk sitron
200 g smør
1 stk eggehvite
1 ts pepper
Tilbehør
salat
brød
Gi hummeren et løft med urtesmør av basilikum, hvitløk og fennikel. En fryd for smaksløkene og sannsynligvis en ny favoritt i hjemmet.Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 180 °C.
Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen med en skarp, tung kniv. Del deretter fra midten og framover mot hodet.
Knus klørne med baksiden av en kniv.
Fjern magesekken som ligger foran i hodet, og tarmen som ligger langs ryggen.
Finhakk sjalottløk, hvitløk, fennikel og basilikum, og press saften fra sitron.
Bland det sammen med romtemperert smør, eggehvite og pepper. Bruk gjerne en stavmikser.
Fordel urtesmøret over halekjøttet på hummeren og legg den på et stekebrett med skallet ned.
Grill hummeren i stekeovnen i 7 minutter.
Serveres med salat og brød
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
221 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asiatisk hummer med stekt ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.10.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
2 kg hummer, kokt
Glasering
2 fedd hvitløk
5 stk vårløk
0,5 dl gressløk, frisk
50 g ingefær, frisk
4 stk lime
3 ss sukker, brunt
3 ss ketchup
6,5 dl kecap manis
2 dl soyasaus
Ris
4 pors ris
1 stk gulrot
0,5 stk løk
1 dl rapsolje
2 stk egg
salt og pepper
Norsk hummer av førsteklasses kvalitet lar seg lett kombinere med asiatiske smaker. Denne oppskriften vil gi en smaksopplevelse man sent vil glemme.Fremgangsmåte
Knus hummerklørne med baksiden av en kniv. Ta tak inntil klofeste og vri klørne av hummeren. Knekk hvert ledd på klørne slik at det blir lettere å få ut innholdet.
Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen med en skarp, tung kniv. Del deretter fra midten og framover mot hodet.
Fjern magesekken som ligger foran i hodet, og tarmen som ligger langs ryggen.
Rens hummerkjøttet fra skallet.
Glasering
Finhakk hvitløk, vårløk og gressløk, og riv ingefær.
Riv skallet og press saften av lime.
Ha alle ingrediensene til glaseringen i en kasserolle og la det småkoke i ca. 25 minutter, på lav varme til det tykner.
Bland inn hummerkjøttet rett før servering.
Ris
Kok ris etter anvisning på pakken.
Finhakk gulrot og løk.
Ha rapsolje i en kasserolle, eller en wokpanne hvis du har, og fres gulrot og løk i 2 minutter til dem er gylne.
Ha i risen og la det steke i 5 minutter.
Rør inn egg slik at det blandes godt med risen og grønnsakene, og stek videre i 2 minutter under omrøring.
Server glasert hummer med stekt ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
158,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hummersalat med asparges og chilimajones
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.07.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
2 kokte hummer
12 grønne asparges
1 pk aspargesbønner
1 rødløk
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
salt
pepper
4 ss chilimajones
4 ss mandelflak
Hummersalat med majones er kjempegodt og sammen med asparges blir det enda bedre. Retten passer utmerket som en enkel og smakfull lunsj eller middag.Fremgangsmåte
Rens hummerne og kutt kjøttet fra halen og klørne i terninger.
Kok asparges og aspargesbønner i lettsaltet vann i 1 minutt. Avkjøl raskt i kaldt vann. Tørk grønnsakene. Kutt rødløken i båter og bland med de andre grønnsakene, hummerkjøttet, olivenolje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
Server hummersalaten med chilimajones og mandelflak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1727