Grillkurs Del 1 Klargjøring av grillen


Oppdatertdato: 2020-07-15 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kulinarisk.no/Per Heimly


Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.
Del1: For at grillen din skal bli klar for grillsesongen, så er det noen få ting som må gjøres. Hvis du tar godt vare på grillen før du pakker den ned for vinteren så får du også en enklere jobb når grillen skal tas i bruk igjen når snøen forsvinner.

Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser

Grillkurs del 2
Grillkurs del 3
Grillkurs del 4
Grillkurs del 5
Grillkurs del 6
Grillkurs del 7

Før grillen tas i bruk etter vinterlagringen:

 • Hvis du har gassgrill, er det viktig at du sjekker at gassledningen er hel. Er du i tvil, så bytt den ut. Her er det lurt å være føre var … Pensle konsentrert såpevann på ledninger og koblinger. Sett på gasstrykket. Hvis det nå dannes såpebobler, så er det lekkasje i ledningen. Sjekk også at pakningen på gassflasken er hel.
 • Selv om du skrubbet grillristen godt før du pakket den ned, så bør du nå gå over for å være helt sikker på at den er ren. Hvis du ikke vasket risten før du pakket ned grillen for vinteren, så angrer du GARANTERT nå …
 • Sjekk gassledningene for hull og sprekker. Mye kan skje i løpet av en vinter.
 • Pass på at du har gass i beholderen hvis du bruker gassgrill. Det er en kjedelig overraskelse hvis gjestene sitter til bords, og du må reise avgårde for å kjøpe mer gass.
De ivrigste av oss griller hele året, men de av dere som pakker grillen ned hver vinter må huske på et par ting:

Før du pakker bort grillen:

 • Alle grillrister skrubbes med en skikkelig grillbørste og tørkes skikkelig, slik at det ikke sitter igjen matrester og fukt som gjør at ristene ruster i løpet av vinteren. Pensle risten med nøytral matolje før du setter den bort.
 • Rengjør grillen slik at den er ren både inn- og utvendig. Dette innebærer å tømme eventuelle fettoppsamlere, fjerne alt kull og alle rester av mat og fett.
 • Kjøp et trekk til grillen din som gjør at den ikke skades eller utsettes for vær og vind under lagring.
 • Både grill og gassbeholder bør oppbevares tørt og beskyttet fra vær og vind. Husk også at det er forbudt å oppbevare gassbeholdere i kjeller og under bakkeplan.

Under grilling:

 • Hvis du har gassgrill, så la gassbeholderen stå ved siden av grillen, gjerne litt unna varmen. Dette er ikke det mest estetiske, men veldig praktisk. Da er det også enklere å komme til gasstanken og skru den av raskt hvis du har behov for dette ved f.eks. brann.
 • Etter hver gang du har grillet er det lurt å skrubbe over grillristene raskt med en grillbørste. Gjør dette mens grillen fortsatt er varm, så løsner restene mye lettere.
 • Fettoppsamleren under grillen din må tømmes og rengjøres ved behov.


Trippel- og dobbel norgesmestere i grilling Jan Ivar Nyqvist og Marius Eriksen er et av deltagerparene i TV2s program «Norges Grillmester». På nettmagasinet www.Kulinarisk.no tar de leserne gjennom et kurs i syv deler som gir deg triksene du trenger for å bli en ekte grillmester selv!
Det nettbaserte mat- og drikkemagasinet Kulinarisk.no lanser gratis grillkurs til alle som ønsker å lære seg grilling. Kurset er laget i samarbeid med Jan Ivar Nyqvist, Marius Eriksen og Per Heimly. Det vil gå over syv deler som publiseres torsdager og tirsdager i de neste ukene.

Annonse


Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2900
Julekaker.Norsk mat.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.