
Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av
Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.
Del4:
Hvor mange ganger har du stått foran grillen og tenkt: Skal jeg bruke tørket krydder eller marinade? Skal jeg la kjøttet ligge i marinade eller bare pensle den på mot slutten? Hvorfor svir det marinerte kjøttet seg så lett? I fjerde del av vårt grillkurs hjelper vi deg med svarene på disse spørsmålene.
Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser
Grillkurs del 1
Grillkurs del 2
Grillkurs del 3
Grillkurs del 5
Grillkurs del 6
Grillkurs del 7
Hvorfor svir det marinerte kjøttet seg så lett?
Årsaken til dette er ofte at du kjøper en ferdigmarinade i butikken som inneholder mye sukker. Sukkeret i marinaden svir seg fort ved litt for høy varme. Vårt tips er å lage marinadene selv, slik at du vet hva marinadene inneholder, og kan utelate sukkeret. Hvis du f.eks vil ha en søt barbequesaus på kjøttet, anbefaler vi å pensle kjøttet med denne mot slutten av grilltiden, og heller servere en stor skål med saus ved siden av det ferdiggrillede kjøttet.
Skal jeg la kjøttet ligge i marinade eller bare pensle på mot slutten?
Hovedårsaken til at du marinerer kjøttet, er for å få smaken til å trekke inn i det. Før i tiden marinerte man ofte kjøttet for å øke holdbarheten. Syren i marinaden kan gjøre at noe kjøtt blir mørere, men ikke tro at en seig flatbiff blir til en mør indrefilet ved å ligge i marinade i et par timer. Vårt tips er: Bruk kjøtt som allerede er mørt. Stykningsdeler som f.eks svinenakke er bedre å grille på lav temparatur for å få det mørt istedet for å sette sin lit til at marinaden skal gjøre det.
Skal jeg bruke tørket krydder eller marinade?
Her er teoriene og tankene mange. Vårt tips til marinering av store kjøttstykker er: La kjøttet ligge i marinade over natten for å la smaken trekke inn i kjøttet, Tørk deretter av marinaden og påfør en tørr rub før du legger kjøttet på grillen. Mot slutten av grilltiden kan du pensle med marinade igjen for mer smak og en fin overflate! Denne metoden er perfekt å bruke på f.eks svinenakke, lammelår, hel kylling og oksefilet!
Her er noen basisoppskrifter som du kan få bruk for i sommer:
Rub – tørr krydderblanding som er perfekt til f.eks spareribs
8 ss salt
8 ss paprikapulver
4 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
2 ss spisskummen
1 ss sort pepper
Alt blandes og oppbevares i en tett boks til den skal brukes. Her kan du tilsette og fjerne ingredienser til du finner din egen favorittblanding!
Chilimarinade:
2 dl rapsolje
Saften og skallet av 1 sitron
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
1/2 løk i ringer
6 sorte pepperkorn
2 røde chili, i grove biter uten frø
1 ss grovhakket timian
1 ss grovhakket rosmarin
Alle ingrediensene blandes og marinaden er klar til bruk! Her kan du f.eks sløyfe chilien og erstatte med masse gode urter. Da har du en helt annen marinade som kanskje passer bedre til akkurat det du skal bruke den til.
Urteolje – perfekt til pensling av kjøtt og fisk mens det ligger på grillen!
1 dl grovhakket persille
3 ss grovhakket timian
3 ss grovhakket basilikum
3 ss grovhakket oregano
Revet skall av 1/2 appelsin
1 ts sorte pepperkorn
3 dl rapsolje
Ha alt i en kjele og varm opp til 60 grader. Ta kjelen av varmen og dekk til med plastfolie. La oljen stå og trekke til dagen etter, da den er klar til bruk. Sil oljen og tilsett friske finhakkede urter!
Enkel Jack Danielsmarinade:
1 dl soyasaus
1 dl Jack Daniels Honey Liqueur
1/2 dl mørkt brunt sukker
1 ss Dijonsennep
1 ss tabasco
Bland alle ingrediensene og rør til sukkeret løser seg opp.
Dette er en meget enkel utgave av en marinade som er fantastisk til store kyllingbryst, svinenakke og svinefilet!
Jan Ivar og Marius, tre ganger Norgesmestere i grilling
Jan Ivar og Marius er tre ganger Norgesmestere i grilling med grillaget Team BarbieQ, og er for tiden aktuelle som deltagere i konkurransen «Norges Grillmester» som går på Tv2 hver mandag kl. 20.00. Der konkurrerer de også om å bli landets beste grillere på tv! I ukene fremover vil Jan Ivar og Marius gi deg sine beste grilltips for at du skal bli en bedre griller! Husk: alt som kan lages inne på kjøkkenet kan også tilberedes ute på grillen!
Krydderblanding (rub) til det meste
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
3 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss flaksalt
2 ss revet mørk sjokolade
3 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
2 ss malt spisskummin
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper
En rub som kan brukes til det meste av kjøtt.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle Gni inn kjøttet som skal grilles, med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det
skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i
for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
320,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
48,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydderblanding til fisk på grill
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 ss Dansukker Sukker
1 ts flaksalt
1 ts malt sort pepper
2 ts løkpulver
2 ts hvitløkspulver
½ ts malt kanel
½ ts malt muskatnøtt
1 ts tørket, støtt merian
2 ts tørket, støtt oregano
1 ts tørket, støtt timian
Kryddermiks til fisken på grillenFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
297,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
55,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 30,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinade til oksekjøtt på grill
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/2 dl whiskey
1/2 dl kinesisk soya
1/2 dl dijonsennep
1/2 dl finhakket salatløk
1 ts salt
1/2 ts malt svartpepper
Marinader til grillsesongen. Her for oksekjøtt.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer, og ha i marinaden. Vend godt, slik at kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres. Oppskriften er nok til ca. 1/2 kg kjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
170,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 18,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grill kryddermiks
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.06.2003Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
2 ss paprika
1/2 ts karri
1 ss chili pulver
1/2 ts tørr sennep
1 ts koriander
1/2 ts sort pepper
1 ts sukker
1/2 ts timian
1 ts salt
1/2 ts kajenne
1 ts spisskummin
Fremgangsmåte
Bland alt sammen og brukes til å gni inn storfekjøtt før grilling. Særlig til T-bein stek.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
285,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 24,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillkryddermix for storfe
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2017Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1,25 dl brunt sukker
0,6 dl sukker
2 ss mørkt chilipulver
2 ss paprikapulver
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket basilikum
2 ss tørr sennep
1 ss kajenne pepper
2 ss hvitløk pulver
Grillkrydder lager vi selv hjemme med hjelp av egen morter. Det er å anbefale da det blir mye bedre enn ferdige. I denne hvor det meste er knust på forhånd, holder det med å blande sammen.Fremgangsmåte
Bland alt sammen og gni det godt inn i kjøttet før grilling. Kan lagres en stund om det ligger tørt, men det brune sukkeret gjør det litt fuktig. Dette er vår egen miks og er prøvd ut på annet kjøtt også.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
371,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 25,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinade til svinekjøtt på grill
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
½ dl nypresset sitronsaft
½ dl hvitvinseddik
½ dl olivenolje
½ dl Dansukker Lys sirup
4 finhakkede eller revne hvitløksfedd
1 ts sambal oelek
½ ts malt sort pepper
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer, og ha i marinaden. Vend godt, slik at
kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres. Oppskriften er
nok til ca. ½ kg kjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
277,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.12.2010Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper
Med denne krydderblandingen blir du elsket og respektert av alle. Dette er gudmoren til alle krydderblandinger, den er like viktig og uunnværlig som grillkull og stekespade. Godt krydder kan gjøre underverker med maten!
Denne oppskriften gir ca 2,5 dl ferdig blandet krydder og passer aller best til spareribs…Fremgangsmåte
1. Bruk nøyaktige mål. Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.
Har du planer om å grille flere ganger i sommer, så kan du jo gange opp denne oppskriften og ha til flere gode grillopplevelser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
248,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 23,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydderblanding til svinekjøtt på grillen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1/2 dl Dansukker Brun Farin
2 ss flaksalt
1 ss chiliflak
2 ss tørket timian
1 ss Colman sennepspulver
2 ss paprikapulver
Kryddermiks til svinekjøtt. Passer for grillmatFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle.
Gni inn kjøttet som skal grilles, for eksempel ribben, med blandingen, og la stå i minst 4–6 timer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
259,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
37,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 18,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinade til fisk på grill
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/2 dl kinesisk soya
1/2 dl vann
1/2 dl olje
1 revet hvitløksfedd
Revet skall av 1/2 sitron
1/2 ts malt svartpepper
Marinade til fisken som skal grillesFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg fisken i doble fryseposer, og ha i marinaden.
Vend godt, slik at fisken dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens fisken marineres. Oppskriften er nok til ca. 1 kg fisk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
294,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinade til lammekjøtt på grillen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl mørk balsamicoeddik
1/2 dl olje
1 ss finhakket frisk rosmarin
1 ss finhakket frisk oregano
1 ts grovmalt svartpepper
1 ts salt
Til lammekjøtt på grillen passer denne marinadenFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer, og ha i marinaden.
Vend godt, slik at kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres.
Oppskriften er nok til ca. 1/2 kg kjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
363,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
33,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinade til kylling på grill
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
2 ss dijonsennep
4 ss hvitvin
4 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
2–4 finhakkede eller revne hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 krm sort pepper
Mariande for kylling som skal på grillenFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kyllingbitene i doble fryseposer, og ha i marinaden. Vend godt, slik at kyllingbitene dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kyllingen marineres.
Oppskriften er nok til ca. 1 kg kyllingbiter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
324,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2912