Grillkurs del 4: Marinade og krydder



Oppdatertdato: 2019-06-17 Tema: Krydder Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Kulinarisk.no/Per Heimly


Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.

Del4: Hvor mange ganger har du stått foran grillen og tenkt: Skal jeg bruke tørket krydder eller marinade? Skal jeg la kjøttet ligge i marinade eller bare pensle den på mot slutten? Hvorfor svir det marinerte kjøttet seg så lett? I fjerde del av vårt grillkurs hjelper vi deg med svarene på disse spørsmålene.

Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser

Grillkurs del 1
Grillkurs del 2
Grillkurs del 3
Grillkurs del 5
Grillkurs del 6
Grillkurs del 7

Hvorfor svir det marinerte kjøttet seg så lett?

Årsaken til dette er ofte at du kjøper en ferdigmarinade i butikken som inneholder mye sukker. Sukkeret i marinaden svir seg fort ved litt for høy varme. Vårt tips er å lage marinadene selv, slik at du vet hva marinadene inneholder, og kan utelate sukkeret. Hvis du f.eks vil ha en søt barbequesaus på kjøttet, anbefaler vi å pensle kjøttet med denne mot slutten av grilltiden, og heller servere en stor skål med saus ved siden av det ferdiggrillede kjøttet.

Skal jeg la kjøttet ligge i marinade eller bare pensle på mot slutten?

Hovedårsaken til at du marinerer kjøttet, er for å få smaken til å trekke inn i det. Før i tiden marinerte man ofte kjøttet for å øke holdbarheten. Syren i marinaden kan gjøre at noe kjøtt blir mørere, men ikke tro at en seig flatbiff blir til en mør indrefilet ved å ligge i marinade i et par timer. Vårt tips er: Bruk kjøtt som allerede er mørt. Stykningsdeler som f.eks svinenakke er bedre å grille på lav temparatur for å få det mørt istedet for å sette sin lit til at marinaden skal gjøre det.

Skal jeg bruke tørket krydder eller marinade?

Her er teoriene og tankene mange. Vårt tips til marinering av store kjøttstykker er: La kjøttet ligge i marinade over natten for å la smaken trekke inn i kjøttet, Tørk deretter av marinaden og påfør en tørr rub før du legger kjøttet på grillen. Mot slutten av grilltiden kan du pensle med marinade igjen for mer smak og en fin overflate! Denne metoden er perfekt å bruke på f.eks svinenakke, lammelår, hel kylling og oksefilet!

Her er noen basisoppskrifter som du kan få bruk for i sommer:

Rub – tørr krydderblanding som er perfekt til f.eks spareribs

8 ss salt
8 ss paprikapulver
4 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
2 ss spisskummen
1 ss sort pepper

Alt blandes og oppbevares i en tett boks til den skal brukes. Her kan du tilsette og fjerne ingredienser til du finner din egen favorittblanding!

Chilimarinade:

2 dl rapsolje
Saften og skallet av 1 sitron
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
1/2 løk i ringer
6 sorte pepperkorn
2 røde chili, i grove biter uten frø
1 ss grovhakket timian
1 ss grovhakket rosmarin

Alle ingrediensene blandes og marinaden er klar til bruk! Her kan du f.eks sløyfe chilien og erstatte med masse gode urter. Da har du en helt annen marinade som kanskje passer bedre til akkurat det du skal bruke den til.

Urteolje – perfekt til pensling av kjøtt og fisk mens det ligger på grillen!

1 dl grovhakket persille
3 ss grovhakket timian
3 ss grovhakket basilikum
3 ss grovhakket oregano
Revet skall av 1/2 appelsin
1 ts sorte pepperkorn
3 dl rapsolje

Ha alt i en kjele og varm opp til 60 grader. Ta kjelen av varmen og dekk til med plastfolie. La oljen stå og trekke til dagen etter, da den er klar til bruk. Sil oljen og tilsett friske finhakkede urter!

Enkel Jack Danielsmarinade:

1 dl soyasaus
1 dl Jack Daniels Honey Liqueur
1/2 dl mørkt brunt sukker
1 ss Dijonsennep
1 ss tabasco

Bland alle ingrediensene og rør til sukkeret løser seg opp.
Dette er en meget enkel utgave av en marinade som er fantastisk til store kyllingbryst, svinenakke og svinefilet!

Jan Ivar og Marius, tre ganger Norgesmestere i grilling

Jan Ivar og Marius er tre ganger Norgesmestere i grilling med grillaget Team BarbieQ, og er for tiden aktuelle som deltagere i konkurransen «Norges Grillmester» som går på Tv2 hver mandag kl. 20.00. Der konkurrerer de også om å bli landets beste grillere på tv! I ukene fremover vil Jan Ivar og Marius gi deg sine beste grilltips for at du skal bli en bedre griller! Husk: alt som kan lages inne på kjøkkenet kan også tilberedes ute på grillen!

Krydderblanding (rub) til det meste


Prøv også Krydderblanding (rub) til det meste.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss flaksalt
2 ss revet mørk sjokolade
3 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
2 ss malt spisskummin
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper


En rub som kan brukes til det meste av kjøtt.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle Gni inn kjøttet som skal grilles, med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 320,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Krydderblanding til fisk på grill


Prøv også Krydderblanding til fisk på grill.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 ss Dansukker Sukker
1 ts flaksalt
1 ts malt sort pepper
2 ts løkpulver
2 ts hvitløkspulver
½ ts malt kanel
½ ts malt muskatnøtt
1 ts tørket, støtt merian
2 ts tørket, støtt oregano
1 ts tørket, støtt timian


Kryddermiks til fisken på grillen


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 297,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 55,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 30,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Marinade til oksekjøtt på grill


Prøv også Marinade til oksekjøtt på grill.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/2 dl whiskey
1/2 dl kinesisk soya
1/2 dl dijonsennep
1/2 dl finhakket salatløk
1 ts salt
1/2 ts malt svartpepper


Marinader til grillsesongen. Her for oksekjøtt.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer, og ha i marinaden. Vend godt, slik at kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres. Oppskriften er nok til ca. 1/2 kg kjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Grill kryddermiks


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2 ss paprika
1/2 ts karri
1 ss chili pulver
1/2 ts tørr sennep
1 ts koriander
1/2 ts sort pepper
1 ts sukker
1/2 ts timian
1 ts salt
1/2 ts kajenne
1 ts spisskummin



Fremgangsmåte

Bland alt sammen og brukes til å gni inn storfekjøtt før grilling. Særlig til T-bein stek.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 285,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 24,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillkryddermix for storfe.

Grillkryddermix for storfe


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.09.2017
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1,25 dl brunt sukker
0,6 dl sukker
2 ss mørkt chilipulver
2 ss paprikapulver
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket basilikum
2 ss tørr sennep
1 ss kajenne pepper
2 ss hvitløk pulver


Grillkrydder lager vi selv hjemme med hjelp av egen morter. Det er å anbefale da det blir mye bedre enn ferdige. I denne hvor det meste er knust på forhånd, holder det med å blande sammen.


Fremgangsmåte

Bland alt sammen og gni det godt inn i kjøttet før grilling. Kan lagres en stund om det ligger tørt, men det brune sukkeret gjør det litt fuktig. Dette er vår egen miks og er prøvd ut på annet kjøtt også.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 371,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinade til svinekjøtt på grill.

Marinade til svinekjøtt på grill


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

½ dl nypresset sitronsaft
½ dl hvitvinseddik
½ dl olivenolje
½ dl Dansukker Lys sirup
4 finhakkede eller revne hvitløksfedd
1 ts sambal oelek
½ ts malt sort pepper



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer, og ha i marinaden. Vend godt, slik at kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres. Oppskriften er nok til ca. ½ kg kjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 277,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinade til fisk på grill.

Marinade til fisk på grill


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/2 dl kinesisk soya
1/2 dl vann
1/2 dl olje
1 revet hvitløksfedd
Revet skall av 1/2 sitron
1/2 ts malt svartpepper


Marinade til fisken som skal grilles


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg fisken i doble fryseposer, og ha i marinaden.
Vend godt, slik at fisken dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens fisken marineres. Oppskriften er nok til ca. 1 kg fisk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 294,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinade til lammekjøtt på grillen.

Marinade til lammekjøtt på grillen


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl mørk balsamicoeddik
1/2 dl olje
1 ss finhakket frisk rosmarin
1 ss finhakket frisk oregano
1 ts grovmalt svartpepper
1 ts salt


Til lammekjøtt på grillen passer denne marinaden


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer, og ha i marinaden.
Vend godt, slik at kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres.
Oppskriften er nok til ca. 1/2 kg kjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 363,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding.

Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2010
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper


Med denne krydderblandingen blir du elsket og respektert av alle. Dette er gudmoren til alle krydderblandinger, den er like viktig og uunnværlig som grillkull og stekespade. Godt krydder kan gjøre underverker med maten!
Denne oppskriften gir ca 2,5 dl ferdig blandet krydder og passer aller best til spareribs…


Fremgangsmåte

1. Bruk nøyaktige mål. Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.

Har du planer om å grille flere ganger i sommer, så kan du jo gange opp denne oppskriften og ha til flere gode grillopplevelser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 248,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 23,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydderblanding til svinekjøtt på grillen.

Krydderblanding til svinekjøtt på grillen


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1/2 dl Dansukker Brun Farin
2 ss flaksalt
1 ss chiliflak
2 ss tørket timian
1 ss Colman sennepspulver
2 ss paprikapulver


Kryddermiks til svinekjøtt. Passer for grillmat


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle.
Gni inn kjøttet som skal grilles, for eksempel ribben, med blandingen, og la stå i minst 4–6 timer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 259,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinade til kylling på grill.

Marinade til kylling på grill


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1/2 dl Dansukker Lys Sirup
2 ss dijonsennep
4 ss hvitvin
4 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
2–4 finhakkede eller revne hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 krm sort pepper


Mariande for kylling som skal på grillen


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kyllingbitene i doble fryseposer, og ha i marinaden. Vend godt, slik at kyllingbitene dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kyllingen marineres.
Oppskriften er nok til ca. 1 kg kyllingbiter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 324,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2912







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.