Grillkurs del 6: Slik griller du fisk og skalldyr


Oppdatertdato: 2019-06-21 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kulinarisk.no/Per Heimly


Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.

Del6: Kan du grille fisk? Hvorfor setter den seg alltid fast? Er det ikke vanskelig med fisk på grillen?
For det første: NEI, det trenger ikke å være vanskelig å grille fisk!

Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser

Grillkurs del 1
Grillkurs del 2
Grillkurs del 3
Grillkurs del 4
Grillkurs del 5
Grillkurs del 7

Dette er våre beste tips for å lykkes med fisk på grillen:

  • Bruk fisketyper som kveite, laks, steinbit, tunfisk og andre varianter som er «faste i fisken», og som tåler litt hard behandling.
  • Skjær fiskefileten i serveringsstykker og pensle stykkene med rapsolje før du legger dem på grillen. Da slipper de grillen lettere.
  • La fisken ligge til den har fått en fin grillskorpe før du snur den. Da slipper den grillristen lettere.
  • Fisketyper som f.eks laks og kveite kan gjerne grilles med skinnet på. Den griller du da på direkte varme på skinnsiden til den er ferdig.
  • Du kan også bruke steketermometer på fisk hvis du føler deg usikker. Laks skal f.eks ha en kjernetemperatur på 55 grader når den er perfekt!
  • Hvis du har lyst til å grille fisketyper som f.eks torskefilet, så lag pakker av aluminuimsfolie som du fyller med grønnsaker og fisk før du legger dem på grillen! Enkelt, smakfult og godt!
  • Skalldyr er perfekt på grillen, men da er det viktig at du bruker høy direkte varme i kort tid! Pass på at skalldyrene ikke ligger for lenge på grillen, for da blir de fort tørre og kjedelige!

Grillet laksefilet med couscoussalat

Oppskrift (4 personer)

800 g laksefilet
2 ss rapsolje
Salt og pepper

Pensle laksefileten med olje og krydre med salt og pepper. Legg laksefileten på direkte varme med skinnsiden ned og grill til laksen har en kjernetemperatur på 55 grader. Dette tar 8-15 minutter, avhengig av hvor høy varme og hvor tykk laksen er.

Couscoussalat

3 dl couscous
3 dl vann
1 klype safran
Salt og pepper
2 ss olivenolje
1 granateple
Sitronsaft

Kok opp vann med safran og ha i couscousen. Hell i olivenolje og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Anrett laksen på couscousen og dryss granateplekjerner over. Enkelt, sunt og godt!
*Her kan du også velge og ha grillede grønnsaker i couscousen.

Dampede blåskjell med grillet sitron

Oppskrift (4 personer)

2 nett blåskjell
1 dl hvitvin
1 finhakkede urter (basilikum, timian, dill)
1 ss rapsolje
1 ts revet fersk ingefær
1/2 finhakket løk
1 sitron

Best resultat får du hvis du bruker en wok på grillen. Fres ingefær og løk i oljen på høy varme i 2 minutter. Ha i blåskjellene og fres dem i 1 minutt før du har over hvitvinen. Sett lokket på grillen og la det koke til skjellene åpner seg. Del sitronen i to og grill på direkte varme i 2-3 minutter. Server blåskjellene og la gjestene presse sitron over selv!

Jan Ivar og Marius, tre ganger Norgesmestere i grilling

Jan Ivar og Marius er tre ganger Norgesmestere i grilling med grillaget Team BarbieQ, og er for tiden aktuelle som deltagere i konkurransen «Norges Grillmester» som går på Tv2 hver mandag kl. 20.00. Der konkurrerer de også om å bli landets beste grillere på tv! I ukene fremover vil Jan Ivar og Marius gi deg sine beste grilltips for at du skal bli en bedre griller! Husk: alt som kan lages inne på kjøkkenet kan også tilberedes ute på grillen!


Grillet laks med nye poteter og grønne asparges


Prøv også Grillet laks med nye poteter og grønne asparges.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 pene stykker laksefilet ca. 500 g
1 kg nye kokte poteter
1 bunt. lettkokte friske grønne asparges
Skall og saft fra 2 limefrukter
saften av 1 sitron
saften av en appelsin
1 dl olje
4 ss. soyasaus
350 g smelteost
1.5 dl Creme Fraiche
salt og pepper
hakket purreløk


Grillet laks er jo en slager. Kan og tilberedes i ovnen eller til nød i en grillpanne.
PS: Sausen er bare nydelig!


Fremgangsmåte

Marinade
Skall og saft limefrukter, sitron, appelsin røres sammen med olje og soyasaus.

Smelte-dip-saus
Smelteost røres med creme fraiche og smakes til med salt, pepper og hakket purreløk.

Laksen marineres 1/2-1 time i kjøleskapet. Grillen pensles med olje, før fisken has på. Grillen skal være godt varm, og fisken skal ligge med skinnsiden ned. Etter ca. 5 min. vendes fisken forsiktig og grilles ca. 5 min. til. Laksen er ferdig, når kjøttet er fast. Laksen anrettes med skinnsiden ned.

Server dampende varme nykokte poteter og grønne asparges til.

Den marinerte laks kan og pensles med olje og legges i et ildfast fat, med skinnsiden ned. Bakes i ovnen ved 200° C i 10-15 min. til den er fast i kjøttet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 164,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Laks i folie med poteter, epler, løk og dill


Prøv også Laks i folie med poteter, epler, løk og dill.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Ingvar Eriksson

Ingredienser

700 g laksefilet, uten skinn og bein
500 g potet
2 stk eple
4 stk rødløk
8 stk reddik
4 ss olivenolje
2 ss sitron
dill, frisk
salt og pepper


Laks og grønnsaker i folie er lett middag på en aktiv sommerdag. Mens det hele lager seg selv på grillen kan du nyte solen eller spille badminton i 10 minutter.


Fremgangsmåte

Kok potet og skjær dem i skiver. Skjær eple og løk i båter og reddiker i biter.
Fordel alle ingrediensene på 4 ark grillfolie. Bruk rikelig med frisk dill.
Drypp over olivenolje, sitronsaft og krydre med salt og pepper.
Brett sammen folien til fire pakker og legg på grillen.
Grillpakkene trenger ca 10 minutter avhengig av hvor varm grillen er.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grillet laks og asparges med tandoorikrydder


Prøv også Grillet laks og asparges med tandoorikrydder.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.03.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Tom Haga

Ingredienser

800 g laksefilet, med skinn
2 ts tandoori masala
2 ts salt
1 ts sukker
12 stk asparges
olivenolje
0,5 stk issalat
1 stk agurk
1 dl lettrømme
2 ss eplesidereddik
1 ts sukker
salt og pepper
sitron


Laks og asparges er en klassisk kombinasjon. Bruk aspargesen når den har sesong, da er den best. Både laksen og aspargesen kan varmes på grillen, enkelt og godt.


Fremgangsmåte

Bland eplesidereddik med 1 ts sukker og rør til det er oppløst. Tilsett rømmen og bland godt.
Skjær salaten grovt og skrell agurken. Bruk skreller og lag lange strimler av agurken.
Bland salat og agurkstrimler i rømmedressingen.
Gjør dette rett før servering slik at salaten holder seg sprø og fin. Skrap skinnet og fjern eventuelle bein fra laksen.
Krydre laksen med tandoori, salt og sukker. Legg den på varm grill med skinnet ned, og legg på lokk om du har.
La den ligge på grillen til den er lett rosa i midten.
Bruk en kniv og sjekk om den er ferdig. Det tar ca 6 minutter. Skrell den nedre delen av aspargesen og kok den i saltet vann ca 2 minutter.

Legg den over i isvann.
Vend aspargesen i litt olivenolje og grill den i ca 3 minutter. Smak den til med sitronskall, salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Grillet fisk i pitabrød.

Grillet fisk i pitabrød


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.04.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 stk filet av torsk, sei eller uer
2 ss olivenolje
salt og grovmalt pepper

Tilbehør:
4 pitabrød
4 skiver lettere gul ost
4 blad isbergsalat


Enkelt og greit, og faktisk godt. Men vi brukte jarlsbergost og sei. En bør bruke fiskerist når en griller fisk, ellers blir det bare noe graps.


Fremgangsmåte

En utmerket måte å servere fisk på. Når vi griller fisken blir den sprø og saftig. Snu fisken når den er pent brun på den ene siden.

Pensle fiskestykkene med olje og legg dem i en dobbel grillrist. Ha på salt og pepper. Grill dem til de er pent gyllenbrune på hver side. Legg 1 skive lettere gulost oppå fiskestykket rett før den er ferdig og la osten smelte litt. Varm pitabrødet på grillen mens du griller fisken. Legg fiskefiléten med den smeltende osten inni pitabrødet sammen med salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Reker på spidd.

Reker på spidd


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.04.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g store rensede reker
200 g friske sjampinjonger
2 grønne paprikaer
Marinade:
1 dl olje
1-2 ss sitronsaft
1/2 ts worcestershiresaus
tabasco
2 ts paprikapulver
salt
hvit pepper


Nær reker blir liggende i marinade får de en tydelig bedre smak. Vi lot dem ligge ett par timer. Du kan marinere rekene før de tres på spiddene. Annet kan og fylles på spiddene her.


Fremgangsmåte

Rens sjampinjongene. Skjær paprikaene i biter.

Tre sopp, paprika og reker på spidd. Legg spiddene i marinaden og la dem ligge der i ca 30 minutter.

Ta spiddene opp. La dem renne godt av og grill i 6-8 minutter.

Server med sitronbåter, pepperrotsmør og ristet brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillede marinerte reker.

Grillede marinerte reker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.02.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Allrecipes
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2,25 dl olivenolje, extra virgin
15 g hakket frisk persille
1 sitron, saften
3 cl sterk peppersaus, chilisaus
3 fedd hvitløk, hakket
15 g tomatpuré
1 ts tørket oregano
1 ss salt
1 ts malt svart pepper
1 kg store reker, skrelles, men bruker du scampi så behold halen. Her kan man bruke rå eller kokte


Denne kan serveres med ris, salat eller brød. Som full rett eller bare snacks. Bruk både norske reker eller scampi. Evt rå scampi.


Fremgangsmåte

I en stor bolle, bland sammen olivenolje, persille, sitronsaft, chilisaus, hvitløk, tomatpuré, oregano, salt og sort pepper. Hell marinaden i en stor plastpose som kan forsegles, ha i skrelte reker, knyt sammen og mariner i kjøleskap i 2 timer.
Forvarm grillen til middels lav varme, evt grillelement i ovnen. Sett reker på grillspyd, la spydet gå gjennom 2 ganger.
Ha litt olje på grill rist. Grill rå reker i 5 minutter per side (kokte kortere), pensle hele tiden med marinaden som er til overs.

Server med salat, brød eller ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 318,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron.

Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Oliver Brachat

Ingredienser

700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ss rapsolje
trespyd
salt og pepper

Gremolata
1 bunt bladpersille
1 fedd hvitløk 1 stk sitron



I denne oppskriften serverer du grillfavoritten laksespyd sammen med gremolata, en spesialitet fra Italia der du blander bladpersille, hvitløk og sitron. Lettvint og deilig!


Fremgangsmåte

Legg trespyd i vann i ca. 20 minutter.
Skjær laksefilet i terninger på ca. 3 cm, og vend dem i rapsolje. Træ laksebitene på spyd og dryss over salt og pepper. Grill laksespydene ca. 2 minutter på hver side.

Gremolata
Finhakk bladpersille og hvitløk.
Vask og tørk sitron, og riv et tynt lag av skallet.
Bland sitronskall, bladpersille og hvitløk.
Server laksespydene med gremolata ved siden.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 232,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2914




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.