
Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av
Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.
Del6:
Kan du grille fisk? Hvorfor setter den seg alltid fast? Er det ikke vanskelig med fisk på grillen?
For det første: NEI, det trenger ikke å være vanskelig å grille fisk!
Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser
Grillkurs del 1
Grillkurs del 2
Grillkurs del 3
Grillkurs del 4
Grillkurs del 5
Grillkurs del 7
Dette er våre beste tips for å lykkes med fisk på grillen:
- Bruk fisketyper som kveite, laks, steinbit, tunfisk og andre varianter som er «faste i fisken», og som tåler litt hard behandling.
- Skjær fiskefileten i serveringsstykker og pensle stykkene med rapsolje før du legger dem på grillen. Da slipper de grillen lettere.
- La fisken ligge til den har fått en fin grillskorpe før du snur den. Da slipper den grillristen lettere.
- Fisketyper som f.eks laks og kveite kan gjerne grilles med skinnet på. Den griller du da på direkte varme på skinnsiden til den er ferdig.
- Du kan også bruke steketermometer på fisk hvis du føler deg usikker. Laks skal f.eks ha en kjernetemperatur på 55 grader når den er perfekt!
- Hvis du har lyst til å grille fisketyper som f.eks torskefilet, så lag pakker av aluminuimsfolie som du fyller med grønnsaker og fisk før du legger dem på grillen! Enkelt, smakfult og godt!
- Skalldyr er perfekt på grillen, men da er det viktig at du bruker høy direkte varme i kort tid! Pass på at skalldyrene ikke ligger for lenge på grillen, for da blir de fort tørre og kjedelige!
Grillet laksefilet med couscoussalat
Oppskrift (4 personer)
800 g laksefilet
2 ss rapsolje
Salt og pepper
Pensle laksefileten med olje og krydre med salt og pepper. Legg laksefileten på direkte varme med skinnsiden ned og grill til laksen har en kjernetemperatur på 55 grader. Dette tar 8-15 minutter, avhengig av hvor høy varme og hvor tykk laksen er.
Couscoussalat
3 dl couscous
3 dl vann
1 klype safran
Salt og pepper
2 ss olivenolje
1 granateple
Sitronsaft
Kok opp vann med safran og ha i couscousen. Hell i olivenolje og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Anrett laksen på couscousen og dryss granateplekjerner over. Enkelt, sunt og godt!
*Her kan du også velge og ha grillede grønnsaker i couscousen.
Dampede blåskjell med grillet sitron
Oppskrift (4 personer)
2 nett blåskjell
1 dl hvitvin
1 finhakkede urter (basilikum, timian, dill)
1 ss rapsolje
1 ts revet fersk ingefær
1/2 finhakket løk
1 sitron
Best resultat får du hvis du bruker en wok på grillen. Fres ingefær og løk i oljen på høy varme i 2 minutter. Ha i blåskjellene og fres dem i 1 minutt før du har over hvitvinen. Sett lokket på grillen og la det koke til skjellene åpner seg. Del sitronen i to og grill på direkte varme i 2-3 minutter. Server blåskjellene og la gjestene presse sitron over selv!
Jan Ivar og Marius, tre ganger Norgesmestere i grilling
Jan Ivar og Marius er tre ganger Norgesmestere i grilling med grillaget Team BarbieQ, og er for tiden aktuelle som deltagere i konkurransen «Norges Grillmester» som går på Tv2 hver mandag kl. 20.00. Der konkurrerer de også om å bli landets beste grillere på tv! I ukene fremover vil Jan Ivar og Marius gi deg sine beste grilltips for at du skal bli en bedre griller! Husk: alt som kan lages inne på kjøkkenet kan også tilberedes ute på grillen!
Grillet laks med nye poteter og grønne asparges
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.09.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 pene stykker laksefilet ca. 500 g
1 kg nye kokte poteter
1 bunt. lettkokte friske grønne asparges
Skall og saft fra 2 limefrukter
saften av 1 sitron
saften av en appelsin
1 dl olje
4 ss. soyasaus
350 g smelteost
1.5 dl Creme Fraiche
salt og pepper
hakket purreløk
Grillet laks er jo en slager. Kan og tilberedes i ovnen eller til nød i en grillpanne.
PS: Sausen er bare nydelig!Fremgangsmåte
Marinade
Skall og saft limefrukter, sitron, appelsin røres sammen med olje og soyasaus.
Smelte-dip-saus
Smelteost røres med creme fraiche og smakes til med salt, pepper og hakket purreløk.
Laksen marineres 1/2-1 time i kjøleskapet. Grillen pensles med olje, før fisken has på. Grillen skal være godt varm, og fisken skal ligge med skinnsiden ned. Etter ca. 5 min. vendes fisken forsiktig og grilles ca. 5 min. til. Laksen er ferdig, når kjøttet er fast. Laksen anrettes med skinnsiden ned.
Server dampende varme nykokte poteter og grønne asparges til.
Den marinerte laks kan og pensles med olje og legges i et ildfast fat, med skinnsiden ned. Bakes i ovnen ved 200° C i 10-15 min. til den er fast i kjøttet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
164,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Laks i folie med poteter, epler, løk og dill
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Ingvar ErikssonIngredienser
700 g laksefilet, uten skinn og bein
500 g potet
2 stk eple
4 stk rødløk
8 stk reddik
4 ss olivenolje
2 ss sitron
dill, frisk
salt og pepper
Laks og grønnsaker i folie er lett middag på en aktiv sommerdag. Mens det hele lager seg selv på grillen kan du nyte solen eller spille badminton i 10 minutter.Fremgangsmåte
Kok potet og skjær dem i skiver. Skjær eple og løk i båter og reddiker i biter.
Fordel alle ingrediensene på 4 ark grillfolie. Bruk rikelig med frisk dill.
Drypp over olivenolje, sitronsaft og krydre med salt og pepper.
Brett sammen folien til fire pakker og legg på grillen.
Grillpakkene trenger ca 10 minutter avhengig av hvor varm grillen er.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet laks og asparges med tandoorikrydder
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.03.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Tom HagaIngredienser
800 g laksefilet, med skinn
2 ts tandoori masala
2 ts salt
1 ts sukker
12 stk asparges
olivenolje
0,5 stk issalat
1 stk agurk
1 dl lettrømme
2 ss eplesidereddik
1 ts sukker
salt og pepper
sitron
Laks og asparges er en klassisk kombinasjon. Bruk aspargesen når den har sesong, da er den best. Både laksen og aspargesen kan varmes på grillen, enkelt og godt.Fremgangsmåte
Bland eplesidereddik med 1 ts sukker og rør til det er oppløst.
Tilsett rømmen og bland godt.
Skjær salaten grovt og skrell agurken.
Bruk skreller og lag lange strimler av agurken.
Bland salat og agurkstrimler i rømmedressingen.
Gjør dette rett før servering slik at salaten holder seg sprø og fin.
Skrap skinnet og fjern eventuelle bein fra laksen.
Krydre laksen med tandoori, salt og sukker. Legg den på varm grill med skinnet ned, og legg på lokk om du har.
La den ligge på grillen til den er lett rosa i midten.
Bruk en kniv og sjekk om den er ferdig. Det tar ca 6 minutter.
Skrell den nedre delen av aspargesen og kok den i saltet vann ca 2 minutter.
Legg den over i isvann.
Vend aspargesen i litt olivenolje og grill den i ca 3 minutter.
Smak den til med sitronskall, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
125,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grillet fisk i pitabrød
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.04.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 stk filet av torsk, sei eller uer
2 ss olivenolje
salt og grovmalt pepper
Tilbehør:
4 pitabrød
4 skiver lettere gul ost
4 blad isbergsalat
Enkelt og greit, og faktisk godt. Men vi brukte jarlsbergost og sei. En bør bruke fiskerist når en griller fisk, ellers blir det bare noe graps.Fremgangsmåte
En utmerket måte å servere fisk på. Når vi griller fisken blir den sprø og saftig. Snu fisken når den er pent brun på den ene siden.
Pensle fiskestykkene med olje og legg dem i en dobbel grillrist. Ha på salt og pepper. Grill dem til de er pent gyllenbrune på hver side. Legg 1 skive lettere gulost oppå fiskestykket rett før den er ferdig og la osten smelte litt. Varm pitabrødet på grillen mens du griller fisken. Legg fiskefiléten med den smeltende osten inni pitabrødet sammen med salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
125,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Reker på spidd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.04.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g store rensede reker
200 g friske sjampinjonger
2 grønne paprikaer
Marinade:
1 dl olje
1-2 ss sitronsaft
1/2 ts worcestershiresaus
tabasco
2 ts paprikapulver
salt
hvit pepper
Nær reker blir liggende i marinade får de en tydelig bedre smak. Vi lot dem ligge ett par timer. Du kan marinere rekene før de tres på spiddene. Annet kan og fylles på spiddene her.Fremgangsmåte
Rens sjampinjongene. Skjær paprikaene i biter.
Tre sopp, paprika og reker på spidd. Legg spiddene i marinaden og la dem ligge der i ca 30 minutter.
Ta spiddene opp. La dem renne godt av og grill i 6-8 minutter.
Server med sitronbåter, pepperrotsmør og ristet brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillede marinerte reker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.02.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
AllrecipesBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2,25 dl olivenolje, extra virgin
15 g hakket frisk persille
1 sitron, saften
3 cl sterk peppersaus, chilisaus
3 fedd hvitløk, hakket
15 g tomatpuré
1 ts tørket oregano
1 ss salt
1 ts malt svart pepper
1 kg store reker, skrelles, men bruker du scampi så behold halen. Her kan man bruke rå eller kokte
Denne kan serveres med ris, salat eller brød. Som full rett eller bare snacks. Bruk både norske reker eller scampi. Evt rå scampi.Fremgangsmåte
I en stor bolle, bland sammen olivenolje, persille, sitronsaft, chilisaus, hvitløk, tomatpuré, oregano, salt og sort pepper. Hell marinaden i en stor plastpose som kan forsegles, ha i skrelte reker, knyt sammen og mariner i kjøleskap i 2 timer.
Forvarm grillen til middels lav varme, evt grillelement i ovnen. Sett reker på grillspyd, la spydet gå gjennom 2 ganger.
Ha litt olje på grill rist. Grill rå reker i 5 minutter per side (kokte kortere), pensle hele tiden med marinaden som er til overs.
Server med salat, brød eller ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
318,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
29,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.04.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Oliver BrachatIngredienser
700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ss rapsolje
trespyd
salt og pepper
Gremolata
1 bunt bladpersille
1 fedd hvitløk
1 stk sitron
I denne oppskriften serverer du grillfavoritten laksespyd sammen med gremolata, en spesialitet fra Italia der du blander bladpersille, hvitløk og sitron. Lettvint og deilig!Fremgangsmåte
Legg trespyd i vann i ca. 20 minutter.
Skjær laksefilet i terninger på ca. 3 cm, og vend dem i rapsolje.
Træ laksebitene på spyd og dryss over salt og pepper.
Grill laksespydene ca. 2 minutter på hver side.
Gremolata
Finhakk bladpersille og hvitløk.
Vask og tørk sitron, og riv et tynt lag av skallet.
Bland sitronskall, bladpersille og hvitløk.
Server laksespydene med gremolata ved siden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
232,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2914