Grillkurs del 5: Kjøtt på grillen - hvordan få det perfekt?


Oppdatertdato: 2020-07-19 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kulinarisk.no/Per Heimly


Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.

Del5: Hvilket kjøtt bør du velge? Vi anbefaler at du blir kjent med indirekte grilling, og bruker store kjøttstykker når du skal invitere til grillfest! Hvis du velger en entrecote eller svinenakke med fin fettmarmorering som du griller hel, får du et saftig kjøttstykke med masse smak!

Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser

Grillkurs del 1
Grillkurs del 2
Grillkurs del 3
Grillkurs del 4
Grillkurs del 6
Grillkurs del 7

Når er kjøttet perfekt?

Brun kjøttet på direkte varme og flytt det over på indirekte varme! Sett i steketermometer og la det ligge til kjøttet har den temperaturen du ønsker. La kjøttet hvile i 10-15 minutter før du skjærer i det.

Dette synes vi er perfekt kjernetemperatur:
• Oksefilet, okse entrecôte – 58 grader
• Lam – 60 grader
• Svin – 68 grader
• Reinsdyrfilet – 58 grader
• Kylling – 65 grader
• Laks – 55 grader

Hvorfor skal kjøttet hvile før du skjærer i det etter steking?

Når du griller kjøttet trekker muskelfibrene seg sammen. Når temperaturen synker igjen utvider muskelfibrene seg, og det klarer dermed å holde på kjøttsaften slik at den ikke siver ut. Jo høyere kjernetemperatur du steker kjøttet til, jo mer kjøttsaft forsvinner ut av kjøttet hvis du ikke lar det hvile lenge nok.

La kjøttet ligge på benken!

Ta ut kjøttet av kjøleskapet og legg det på benken i minst én time før du griller det! Hvorfor? Hvis du slenger kjøttet rett fra kjøleskapet og på grillen blir det omtrent som når du hopper ut i et iskaldt vann. Kjøttet trekker seg sammen og blir fastere. Hvis kjøttet er romtemperert vil du få et bedre sluttresultat!

Grillet svinefilet med grillet hjertesalat, bakt hvitløk og Valhalla

Oppskrift (4 personer)
• 800 g svin indrefilet
• 4 ss urteolje
• Salt
• Pepper
• Valhalla, nordisk urtelikør til etterpensling

Krydre svinefileten med salt og pepper. Grill den på direkte varme til den får et fint grillmønster. Legg svinefieten over på indirekte varme og la grille til det har en kjernetemperatur på 65 grader. Pensle kjøttet med urteolje under grillingen. La svinefileten i 10 minutter før du skjærer i den.
• 4 hjertesalat
• 4 ss rapsolje
• Salt
• Pepper
• 1 ss sitronsaft
Del hjertesalaten i to på langs og vend salaten i olje, salt, pepper og sitronsaft. Grill hjertesalaten på direkte varme i 3-5 minutter til den er lun, men fortsatt spenstig.

• 2 hele hvitløk med fedd
• 4 ss grovt havsalt
Legg havsaltet på midten av et ark med aluminiumsfolie. Kutt bunnen av hvitløkene og sett dem oppå havsaltet. Lukk aluminiumspakkene slik at du får tette pakker og legg dem på indirekte varme i ca. 1 time til hvitløkene er helt myke. Server hvitløken ved siden av svinefileten og la gjestene presse den over kjøttet ved bordet.

Anretning:
Anrett retten på et fat og la folk dele og forsyne seg selv. Rett før servering pensler du kjøttet med Valhalla som gir en god urtearoma til kjøttet!

Jan Ivar og Marius, tre ganger Norgesmestere i grilling

Jan Ivar og Marius er tre ganger Norgesmestere i grilling med grillaget Team BarbieQ, og er for tiden aktuelle som deltagere i konkurransen «Norges Grillmester» som går på Tv2 hver mandag kl. 20.00. Der konkurrerer de også om å bli landets beste grillere på tv! I ukene fremover vil Jan Ivar og Marius gi deg sine beste grilltips for at du skal bli en bedre griller! Husk: alt som kan lages inne på kjøkkenet kan også tilberedes ute på grillen!

AnnonseEntrecote på grillen


Prøv også Entrecote på grillen.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 27.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 kg entrecôte
1 1/2 ts salt
1 ts pepper


Entrecote på grillen er både saftig og smakfullt. Man kan selvfølgelig også skjære skiver før en griller, slik vi gjorde. Som tilbehør hadde vi blant annet egenproduserte sukkererter og små løk.


Fremgangsmåte

Gni entrecôten inn med salt og pepper. Kjøttet grilles på sterk varme ca.4-5 minutter på hver side. Etterstekes på middels varme til den har oppnådd ønsket temperatur. Grilltiden er avhengig av hvor godt man ønsker kjøttet stekt. Kjøttet er rosa ved 65° C. Ved 70° C er det grått.

Legg gjerne hele entrecôten på en fjel og la gjestene selv skjære seg skiver.

Denne retten krever godt tilbehør og da har vi følgende forslag: Hvitvin- og smørdampede vårgrønnsaker og ovnsbakte potetbåter.

Tips:
Når du griller store stykker, kan det være godt å ha en liten grillsnacks å by på først. Dette bør være gjort klart på forhånd slik at det legges på grillen i det gjestene kommer. Grillsnacks kan være svisker med baconskive rundt. Små pølsebiter med bacon rundt. Paprika og ananasbiter på pinner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grillet hvitløkkylling


Prøv også Grillet hvitløkkylling.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.04.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg kylling delt i brystykker, over og underlår.

Marinade:
6 fedd knust hvitløk
½ dl sitronsaft
2 ss søt Thai chilisaus
1 potte hakket koriander
1 ss brun farin
2 ts soyasaus


Denne er god. Vi hadde poteter til, men den passer nok bedre med ris. I tilleg grillet vi noen ananasringer og noen paprika, I denne oppskriften kan man jo evt bare bruke bryst, lår eller klubber.


Fremgangsmåte

Rens kyllingestykkerne og drypp de tørre. Legg dem på et stort fat.

Marinade: Bland alle ingredienser sammen i en skål. Hell marinaden over kyllingestykkene og vend dem godt, så alt kjøtt er grundig smurt inn i marinaden. Dekk fatet og sett det på kjøl i 2-3 timer.

Grillsteg kyllingestykkerne over glødende kul, til de er gyldenbrune og gjennomstekte. Alternativt kan stykkerne grilles under en varm ovngrill.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 97,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

BBQ Svinenakke


Prøv også BBQ Svinenakke.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2014
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca 800 g svinenakke, uten bein
2 ts hvitløkspulver
1 ts salt
1 ts malt sort pepper
½ l coca cola
4 dl bbq saus
8 skiver bacon


Grillet svinekjøtt hører lyse sommerdager til. Her har vi marinert kjøttet i barbequesaus før steking. Ananas og svinekjøtt smaker kjempegodt sammen.


Fremgangsmåte

1. Rut begge sidene av svinenakken med en skarp kniv, dryss over et tynt lag med hvitløkspulver, salt og pepper på begge sidene. Gni krydderet godt inn i kjøttet.
2. Legg kjøttet i en lav form, og hell over cola. Dekk til med plast og sett det kjølig ca 4 timer. Snu kjøttet av og til. Siste timen tilsetter du bbq saus. Pass på at alt kjøttet er dekket.
3. Grill kjøttet på middels varme, under lokk, ca. 30 minutter. Snu kjøttet av og til.
4. Legg på baconskiver, legg på lokk og stek ca 10 minutter til baconet er gjennomstekt. Pensle over med litt BBQ saus de siste minuttene før servering, og la det steke til overflaten er ”tørr”.

Serveres med ananassalat

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Helgrillet ytrefilet m/grønnsaker.

Helgrillet ytrefilet m/grønnsaker


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Ca. 1,6 kg ytrefilet evt. entrecôte

11/2 ts salt
1 ts pepper

Foliebakte grønnsaker
8 stilker asparges
1 rød paprika
2 vårløk evt. 1/2 purre
300 g sukkererter
1/2 squash
salt og pepper
1-2 ss smørFremgangsmåte

Gni fileten inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer og grill på sterk varme ca. 4-5 minutter på hver side. Etterstek på middels varme til den har oppnådd ønsket temperatur. Grilltiden er avhengig av hvor godt man ønsker kjøttet stekt. Kjøttet er rosa ved 65° C. Ved 70° C er det grått.

Har du ikke stor grill med lokk eller vil jukse litt, kan du brune fileten i stekepanne inne på kjøkkenet først. Stikk inn et steketermometer og legg fileten inn i stekeovnen. Stek på 175 °C til steketermometeret viser rundt 60 grader. Etterstek fileten på grillen ute til den oppnår ønsket temperatur. Pass på at du ikke griller på for sterk varme, slik at den blir brent på utsiden. Når du griller store stykker, kan det være godt å ha en liten grillsnacks å by på først.

Foliebakte grønnsaker:
1. Rens og del paprika i strimler, squash i halve skiver. Sukkererter, asparges og vårløk kan brukes hele eller delt i to.

2. Legg grønnsakene på et stort ark alminiumsfolie. Brett opp kantene og hell over hvitvin, urter og salt. Legg på smøret.

3. Pakk folien godt sammen med skjøten opp og legg på grillristen. La grønnsakene dampe til de er møre, ca 10-15 min avhengig av hvor varm grillen er.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marmeladeglaserte Spareribs.

Marmeladeglaserte Spareribs


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matsiden
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2,3 dl soya saus
2,3 dl appelsinmarmelade
2,3 dl appelsinjuice
1 ss presset hvitløk
1 ts revet, fersk ingefær
2,7 kg spareribs, kuttet i
serveringsstykker


Spareribs er godt og med en god marinade får de en nydelig smak. Server med grillet mais og bakte poteter.


Fremgangsmåte

Visp sammen ingrediensene til marinaden. Legg kjøttstykkene i en langpanne. Hell marinaden over. Dekk til og la stå kjølig i minst 12 timer. Snu kjøttstykkene jevnlig. Grill kjøttstykkene på folie på moderat varme. Pensle dem med marinade mot slutten av grilltiden.

Tips! Denne marinaden kan også godt brukes til f.eks koteletter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 242,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kylling kebab.

Kylling kebab


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 g kyllingkjøttdeig
1 stk. løk
1 ts salt
½ ts garam masala
1 ss frisk koriander
2 båt hvitløk
1 ss hakket frisk ingefær
4 stk. grønn chili
½ ts gurkemeie
1 ss kokosmasse

Raita:
175 ml yoghurt naturell
1 stk. revet slangeagurk (godt avrent)
1 ss hakket frisk mynte
½ ts salt
1 ts sukker
½ ts pepper


Våre spyd ble litt tørre og løse. Ide å ha en saus ved siden av. Smaken er det ingenting å si på.


Fremgangsmåte

Ha løken over i en hurtigmikser sammen med koriander, hvitløk, ingefær og chilipepper å kjør det til det blir en finhakket krydderblanding.
Elt krydderblandingen sammen med garam masala, gurkemeie og kokos inn i kjøttdeigen. Sett kjølig en ½ times tid.

Lag små boller (eggstørrelse) og træ én og én på et spyd, form den deretter til en avlang pølse på spydet. Stekes i panne med maisolje eller over grillen.

Bland alle ingrediensene til raitaen i en bolle.

Serveres med nanbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet teriyakibiff.

Grillet teriyakibiff


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.05.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g mørbrad av storfe
1 pose teriyakisausFremgangsmåte

1. Skjær mørbradbiffene i ca. 1 cm tykke skiver. Ha dem sammen med teriyakisausen i en plastpose, klem ut luften, knyt igjen og la kjøttet marinere i minimum 30 minutter.
2. Grill raskt på sterk varme ca. 2 minutter per side.

Server med ris, asiatisk salat og pesto.

PSST:
Det er lettere å skjære løvtynne skiver av mørbraden hvis den er halvfryst.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tropiske grillede svinekoteletter.

Tropiske grillede svinekoteletter


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Krydderpasta
1 fedd hvitløk, hakket
1 ts chilipulver
1/4 ts kajennepepper
En kapsel kardemomme frø
1/2 ts vann, eller etter behov

Salsa som tilbehør og marinade
1 ts vegetabilsk olje
0,6 dl risvin eddik
1,2 dl sukker
1 mango - skrelles, renses og hakkes
1/4 ts salt
1/2 ts koriander frø
2 ts sitronsaft
1 frisk jalapeno pepper, hakket
3,5 dl usøtet eplemost eller juice
3 ananas ringer, hakket (friske eller hermetiske) eller en liten boks med ananas i biter
1 klype hvit pepper

Marinade
  0,8 dl soyasaus
0,8 dl risvineddik

6 svinekoteletter


En rett som har mange ingredienser og tar litt tid, men smaken er det ingenting å utsette på.
Når man marinerer har vi funnet ut at som regel lønner det seg å la kjøtt ligge i marinade noen ekstra timer.
Oppskriften henter inspirasjoin fra allrecipes.com


Fremgangsmåte

1. I en morter , mos sammen hvitløk, chilipulver, cayenne og kardemomme frø. Bland i nok vann til å danne en jevn pasta. Vi bruker en skikkelig morter i stein.
2 . Varm oljen i en kjele over middels varme. Rør inn krydder pastaen, og varm til det begynner å boble, ca 30 sekunder . Rør så inn eddik og la det surre i 2 minutter uten å koke. Rør inn sukker til det er oppløst . Bland inn mango, salt , koriander, sitronsaft, og jalapeno og la småkoke 20 minutter. Rør inn eplemost og ananas, la det putre 10 minutter ekstra. Krydre med hvit pepper. Plasser i en bolle, dekk til og avkjøl til den er klar til bruk.
3 . Forberedelse til marinaden, bland ca 1,5-2 dl av krydder salsaen du akkurat har lagd, med soyasaus og risvineddik. Plasser svinekotelettene i en stor plastpose som kan forsegles, og hell marinaden over dem, forsegl og legg i kjøleskapet i 1 time (her bruker vi å minst doble tiden alt etter om man har god eller dårlig tid.).
4 . Forbered grillen. Olje grillristen. Ta ut kotelettene og sil marinaden. Varm den opp i en gryte.
5 . Plasser svinekotelettene på varm grill. Grill ca 5 minutter på hver side mens det pensles med den varme marinaden.
6 . Varm resten av salsa i en gryte og server kotelettene med denne på toppen, som på bildet.

Server med en salat og ris/potetsalat eller poteter. Fritt valg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 137,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinert flintstek med grillede grønnsaker.

Marinert flintstek med grillede grønnsaker


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 04.11.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 stk. marinert flintstek
8 stk. tomat
4 stk. vårløk
2 båt hvitløk
4 ss finhakket frisk timian
2 ts salt
1 ts pepper
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddikFremgangsmåte

Lag små snitt i svoren, slik at den ikke krøller seg når den legges på grillen.
Grill flintsteken i 15-20 minutter, på sterk varme de første 5 minuttene (ca 2 minutter på hver side). Snu den ofte mot slutten.
La den hvile 10 minutter. Flintsteken kan du dele i 2 eller 4 stykker og spise som biff, eller skjære den i skiver som en stek. Skjær tomatene i skiver og kutt vårløken i ringer. Finhakk hvitløksbåtene. Legg tomatskivene, vårløken og hvitløken på store aluminiumsfolieark.
Ha på hakket timian, salt og pepper. Bland sammen olje og balsamicoeddik og drypp det over grønnsakene.
Pakk hvert folieark godt sammen. Legg dem på grillen i ca 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 134,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kebab grillspyd.

Kebab grillspyd


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.10.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

600-800 g renskåret kjøtt i terninger. (lam eller svin)
2 ts knust karve
2 ts paprikapulver
1 ts pepper
1/2 ts kajenne pepper
Olivenolje
smør


Vi strimlet svinekjøttet, og da trengs det ikke så lenge grilling. Om det ikke er grillvær, bruk grillelement i stekeovnen som vi gjorde. Vi servert og med en spicy salat som har vært vellykket før.


Fremgangsmåte

Bland alt krydderet og rør det sammen med oljen. La kjøttet ligge i denne blandingen i noen timer. Fyll gjerne i en plastpose.
Tre kjøttet på grillspyd og stek de jevnt brune på grillen. Sammen med kjøttet kan det grilles for eksempel sjampinjong, løk osv.
Server med lettkokt asparges og minimais pluss en spicy salat.
Ris ved siden av om en ønsker.
Spicy salat:
Kutt grønn chili i ringer og syltede rødbeter i biter. Ha i små løk(sølvløk) og hell over en eddikmarinade. Vi har syltet chili tidligere og den marinaden passer fint.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 197,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2913
Info.Supper.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.