
Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av
Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.
Del7:
Ja, du leste riktig – alt kan grilles! Alt som kan lages på kjøkkenet inne kan også tilberedes på grillen ute.
I konkurransen Norges Grillmester som går på TV2, får vi virkelig teste om alt kan grilles. Der har vi til nå vært igjennom alt fra kake og pitabrød til pølser og risotto på grillen. Grillprodusenten Webers nye satsning er ekstrautstyr som gjør det mulig å lage alt på grillen! Nå får du kjøpt alt fra wok og stekepanner med løse håndtak til kjeler som passer perfekt på din kull- eller gassgrill. Dette gjør at det ikke er nødvendig å tilbringe så mye tid inne på kjøkkenet i sommer.
Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser
Grillkurs del 1
Grillkurs del 2
Grillkurs del 3
Grillkurs del 4
Grillkurs del 5
Grillkurs del 6
Det viktigste når du skal grille grønnsaker og tilbehør er:
- Forberedelser:
Ta deg god tid til å planlegge, handle inn og lage det som kan lages på forhånd! Hvorfor stresse med å kutte grønnsakene du skal grille når gjestene sitter til bords, når du kunne ha gjort det tre timer tidligere? Visste du at det er enda lettere å lykkes med asparges på grillen hvis du koker den litt i lettsaltet vann før du griller den? Dette kan du gjøre tidligere på dagen, så lar du de ligge i kjøleskapet til du skal grille dem.
- Tålmodighet:
Når du skal grille grønnsaker og tilbehør, er det viktig å kjenne til direkte- og indirekte varme på grillen. Sitron som skal grilles må ligge på direkte varme fordi den kun skal grilles raskt, mens poteter som trenger lenger tid må ligge på indirekte varme.
- Kreativitet:
Tør å ta sjanser når du skal grille grønnsaker og tilbehør. Hvis du finner en grønnsak du synes ser god og spennende ut i butikken – prøv den på grillen! Når du griller frukt og grønt får du frem masse smak som du går glipp av ellers. Det er ikke sikkert alt du griller burde vært innom grillen, men da har du ihvertfall prøvd!
- Kjærlighet:
Grønnsaker på grillen må tas av varmen når de er akkurat ferdige, og kan ikke ligge lenge på indirekte varme for å holde varmen. Bare tenkt deg friske norske asparges som ligger der nygrillede og sprø. Hvis de blir lagt over på indirekte varme fordi du har grillet dem en halvtime for tidlig vil de bli slappe, grå og uinteressante…
Oppskrift på grillet fiken
4 ferske fiken
1 ss godt meierismør
1 ss honning
Lag et kryss i toppen på hver fiken med en skarp kniv og sett dem i aluminiumsfolie. Ha smør og honning over og sett på indirekte varme i 10-15 minutter til fikenene er myke.
Fikener smaker godt til spekeskinke, i en salat med grillet chevre, til et grillet kyllingbryst eller som dessert med en god vaniljeis.
Oppskrift på saltbakte poteter
1 kg små poteter
1 dl grovt havsalt
Friske urter (som f.eks timian og rosmarin)
Pakk alt inn i aluminiumsfolie og legg på indirekte varme på grillen. La ligge til potetene er helt myke. Dette kan ta alt fra 30 minutter til 1 time, avhengig av hvor store poteter du har valgt.
Urtene du bruker i aluminiumsfolien kan du variere etter hva du skal bruke potetene til. Bruk timian/rosmarin til en god biff, og f.eks koriander hvis du vil ha et asiatisk preg. Her er det kun fantasien som setter grenser.
Oppskrift på grillet aubergine
1 aubergine
3 ss rapsolje
Salt og pepper
Skjær auberginen i skiver på langs. Strø over salt og la ligge i 20 minutter. Tørk av saltet og pensle auberginen med olje. Krydre med nykvernet pepper.
Grill aubergineskivene på direkte varme til de er myke og har fått fin farge. Grillede auberginer smaker fantastisk til grillet lam!
Grillede grønnsaker med hummus og tzatziki
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
14.06.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk gul squash i skiver på langs
1 stk grønn squash i skiver på langs
1 stk aubergine i skiver på langs
1 stk snackpaprika (spiss paprika)
½ dl valnøttolje
salt og pepper etter smak
50 g fetaost
Tzatziki
2 stk slangeagurk
3 båt hvitløk
3 dl matyoghurt
salt og pepper
Hummus
1 boks hermetiske kikerter
1 ss olivenolje
1 dl hakket frisk koriander
1 båt hvitløk
1 ts sitronsaft
smak til med salt og pepper
Å grille grønnsakene fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige. Skiver av grønnsaker pensles med olje og legges på grillen. Grill gjerne skiver av mange forskjellige grønnsaker. Det blir festlig på sommerbuffeen. Grillede grønnsaker kan serveres varme, lune og kalde.Fremgangsmåte
Skjær grønnsakene i skiver på langs og pensle med olje. Krydre med salt og pepper etter smak.
Grill grønnsakskivene på direkte varme til de er møre. Snu ofte.
Legg de ferdig grillede grønnsakene over på et fat.
Lag ruller med fetaost og grønnsaker. Fest rullene med en coctailpinne eller tannpirker.
Server grillede grønnsaker med tzatziki og hummus og gjerne noen hakkede valnøttkjerner om du ønsker.
Tzatziki
Riv agurkene på grovt rivjern.
Press eller hakk hvitløken over i yoghurten.
Bland agurk og yoghurt. Smak til med salt og pepper.
La gjerne tzazikien stå å godgjøre seg i kjøleskap en times tid. Smakene kommer da mye bedre fram.
Hummus
Hell vannet av kikertene og skyll dem.
Kjør alle ingrediensene til en jevn masse med en stavmikser eller lignende.
Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsaksmiks til grillmat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.08.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 stk grønn paprika
1 stk gul paprika
1 stk rød paprika
1 stk grønn squash
1 stk løk
1 båt hvitløk
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian)
2 ss olje
Nydelig alternativ til salat som tilbehør til grillmat. Enkelt å lage og raskt ferdig på grillen eller i stekeovn.Fremgangsmåte
1. Rens og del grønsakene i strimler/biter, løken kan deles i båter.
2. Pensle et folieark med olje og legg grønnsakene over.
3. Dryss over salt, pepper og urter og evt. resten av oljen.
4. Pakk folien tett sammen og legg den på grillen. La pakken grille i ca. 15-20 minutter avhengig av hvor varm grillen er.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
48,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jordbær, banan og ananas i folie
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
200 g jordbær
2 bananer
½ frisk ananas
2 ss mynte
1 appelsin
1 ss sukker
Fremgangsmåte
1. Del jordbærene i to, eller bruk de hele om de er små.
2. Del bananene i tykke skiver, og ananasen i terninger.
3. Legg alt i doble foliekurver, press over litt appelsinsaft og dryss over sukker.
4. Klem folien godt sammen, legg det på varm grill, ca 5 minutter.
Server gjerne med litt fruktyoghurt eller is.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
54,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Hvitvins- og smørdampede grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.06.2003Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 røde paprikaer
2 gule squasher
200 g sukkererter
300 g asparges
2 bunter vårløk
1 dl hvitvin
4 ss finhakkede urter evt. 4 ts tørkede urter
4 ss smør/margarin
Sommerens friske grønnsaker på grillen. Det er nydelig og fargesprakende tilbehør til grillmat.Fremgangsmåte
1.Rens og del paprika i strimler, squash i halve skiver. Sukkererter, asparges og vårløk kan brukes hele eller delt i to.
2.Legg grønnsakene på et stort ark aluminiumsfolie. Brett opp kantene og hell over hvitvin, urter og salt. Legg på smøret.
Pakk folien godt sammen med skjøten opp og legg på grillristen. La grønnsakene dampe til de er møre, ca.10-15 minutter, avhengig av hvor varm grillen er.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bacon surrede maiskolber på grillen
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
03.08.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 rensede maiskolber
1 dash salt og pepper
1 ts paprikapulver
4 skiver bacon
2 ark alufoil
En grei måte å grille mais på. Da vi her hjemme kjøper de som regel ferdig kokt, trengs det bare 15-20 minutter på grillen. Evt så kan baconskivene stekes på forhånd.Fremgangsmåte
Varm opp grillen. Dryss krydder på kolbene og surr rundt baconskiver. Rull så inn i alufoil og legg på grillen. Først ca 10-15 minutter ved sterk varme, så 30-45 minutter ved lav varme.
Om kolbene er kokt på forhånd bruker du bare 1/3 av tiden.
Server som tilbehør til annen grillmat eller som egen rett
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
141,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet fersken med vaniljeis
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.06.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk fersken
2 ss valnøttolje
½ l vaniljeis
sitronmelisse til pynt
Fersken blir utrolig god når den er grillet, og sammen med vaniljeis og sitronmelisse, vil den gjøre susen både for små og store etter et godt grillmåltid.Fremgangsmåte
Del modne ferskener i to på langs. Fjern steinen.
Smør snittflaten med valnøttolje og legg på grillen med snittflaten ned et par minutter.
Server med vaniljeis og sitronmelisse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet fennikel med parmesanost
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2005Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 fennikel
1 ss salt til kokevann
100 gr parmesanost
Salt og pepper
Grillede fennikler er godt tilbehør til grillet mat og spesielt til lammeretter.Fremgangsmåte
1. Del fennikelene i to og kok de i lettsaltet vann i 5 minutter.
2. Tørk av og avkjøl. Smør fennikelen inn med olivenolje og høvle parmesan over snittflaten.
3. Grill fennikelen under lokk i 10 minutter. Den skal ha fine grillstriper under og osten skal være godt smeltet og gyllen.
Godt tilbehør til grillet mat og spesielt til lammeretter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
126,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Foliebakte epler
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.02.2014Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 stk eple
3 dl ristede hasselnøtter eller nøtteblanding
4 ss lys sirup
Stek foliebakte epler i grillkull, på bål eller i en ildfast form i stekeovnen. Vaniljesaus er et "must" til serveringen.Fremgangsmåte
1. Ta ut kjernehuset i eplene, så eplene blir hule.
2. Fordel ristede nøtter i eplene, hell over sirup og pakk hvert eple inn i aluminiumsfolie.
3. Grill foliepakkene i 15-20 minutter.
Server eplene med hjemmelaget vaniljesaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
222,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2919