Grillkurs Del 3 – Valg av grill | Direkte- og indirekte varme


Oppdatertdato: 2020-07-17 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kulinarisk.no/Per Heimly


Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.

Oversikt over alle artikler i denne serien unntatt den du leser

Grillkurs del 1
Grillkurs del 2
Grillkurs del 4
Grillkurs del 5
Grillkurs del 6
Grillkurs del 7
Del3:
Hva slags grill skal du velge og hva er direkte- og indirekte varme på grillen? Skal du velge gass, kull, ved eller kanskje elektrisk grill? Vi vil si at du gjerne bør ha én av hver type - for alle kan være bra til sitt bruk!
Hvis du skal velge deg én variant, så må du finne ut hva du skal bruke grillen mest til! Det vi kan hjelpe deg med, er å forklare deg litt om forskjellen, slik at det er enklere for deg å ta et valg.

Gassgrill:

Dette er kanskje den "vanligste" grillen på verandaen til Ola Nordmann. Som navnet tilsier, er dette en grill som varmes opp ved hjelp av gass. Gassgrillen er enkel i bruk, og den er rask å tenne opp når du er impulsiv og vil ha middagen på bordet så fort som mulig. Du får ikke den særegne grillsmaken ved bruk av gassgrill, men du kan "jukse" litt ved å f.eks. bruke en liten boks med røykspon på grillen som gir litt røyksmak. Her kan du velge om du ønsker 2, 3, 4 eller 5 brennere. Jo flere brennere du velger, jo bedre grillplass har du, og det er enklere å jobbe med direkte- og indirekte varme (som vi vil forklare deg under).

Kullgrill:

Den klassiske kullgrillen finnes nok rundt på mange verandaer og hytter. Mange har nok også barndomsminner fra da far fyrte opp kullgrillen med billig grillkull og tennvæske for at pølsene skulle bli fort ferdige. Resultatet var svidde pølser som smakte mer tennvæske enn kjøtt, noe som ikke gir mye grillglede.

Hvis du derimot bruker et tennrør for å fyr på kullet eller tennbrikettene uten tennvæske, så er kullgrillen et fantastisk redskap for å oppnå den gode grillopplevelsen. Her får du lukten og smaken av grill, og for mange av oss er det dette som er ekte grilling.

Smoker:

Når amerikanerne snakker om ekte barbeque, så er det smokere de prater om. Du fyrer opp i et kammer med ved, og tilbereder maten på svak varme i kammeret ved siden av. Du har kanskje smakt pulled pork? Denne blir oftest tilberedt i en smoker, og brukes til stykningsdeler som f.eks. svinenakke og spareribs som trenger lang tid på lav temperatur for å bli perfekte. Dette er ikke grillvarianten for deg som har dårlig tid, men et fantastisk alternativ for deg som har god tid, liker å tilberede mat med kjærlighet og ønsker å utvide grillreportoaret ditt!

Elektrisk grill:

Dette er et greit alternativ for deg som f.eks. ikke får lov til å bruke verken gass eller kull der du bor. Dette er en grill som kobles til kontakten, og varmes opp ved hjelp av strøm. Denne anbefaler vi kun når du ikke har noe annet alternativ. Vi er ikke noen store tilhengere av elektriske griller fordi du hverken får åpen flamme, høy nok varme eller den gode grillsmaken.

Direkte- eller indirekte varme på grillen?

Direkte- og indirekte grilling

Enten du velger kull- eller gassgrill, så kan du benytte deg av det vi kaller direkte- og indirekte varme på grillen. Hvis du lærer deg forskjellen på disse begrepene, så kan det være nok til at du blir en grillmester i nabolaget!

Kort fortalt:

Enten du har kull- eller gassgrill, så er fremgangsmåten den samme. Fyr opp halve grillen. Dette gjør du ved å fylle kull i kun halve grillen før du tenner opp. Hvis du har gassgrill, så setter du på halvparten av brennerne slik at halve grillen blir varm, mens andre delen av grillen ikke har direkte varme fra undersiden.

Rett over varmen kaller vi nå direkte varme, og den delen av grillen som ikke har direkte varme under kaller vi indirekte varme.

Men når bruker du de ulike teknikkene?

Direkte- og indirekte varme

Direkte grilling:

Rett over kullet eller flammene er det veldig varmt, og her griller du små stykningsdeler som trenger kort tid på grillen. Hvis du skal grille store kjøttstykker som f.eks. en hel indrefilet, så bruner du den først på direkte varme før du flytter den over på indirekte varme for å grille den ferdig!
Grønnsaker, frukt og skalldyr trenger kort tid på grillen, og grilles på direkte varme.

Indirekte grilling:

Store stykningsdeler (som indrefilet, svinenakke, lammelår etc.) elsker indirekte varme. Her kan kjøttet ligge og kose seg i mange timer til kjernen er perfekt. Hvis du nå har gjort jobben din, og har skaffet deg et digitalt steketermometer, så kommer den helgrillede kyllingen din til å bli perfekt neste gang!

Jan Ivar og Marius, tre ganger Norgesmestere i grilling
Jan Ivar og Marius er tre ganger Norgesmestere i grilling med grillaget Team BarbieQ, og er for tiden aktuelle som deltagere i konkurransen «Norges Grillmester» som går på Tv2 hver mandag kl. 20.00. Der konkurrerer de også om å bli landets beste grillere på tv! I ukene fremover vil Jan Ivar og Marius gi deg sine beste grilltips for at du skal bli en bedre griller! Husk: alt som kan lages inne på kjøkkenet kan også tilberedes ute på grillen!

Annonse


Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2906
Norsk mat.Lavkarbo.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.