Gryteretter. ikke bare fårikål!


Oppdatertdato: 2019-09-16 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Kim Holthe, Ragge Strand


Selv om det vil bli mye fårikål i de nærmeste ukene, er det mange andre gode gryteretter man kan lage nå. Og særlig siden det nå er tiden for de gode høstgrønnsakene med mye smak i.
Jeg selv har ett godt øye til sellerirot, persillerot og andre røtter med mye smak. Og det passer ypperlig en kald høstkveld, når hele familien er samlet, med en varm og smakfull gryterett.
Her er ett utvalg av høstgryteretter som bruker gode grønnsaker og som du kan variere grønnsakene i. Og noen litt ukjente jeg har.


Annonse



Lammegryte med rotgrønnsaker


Prøv også Lammegryte med rotgrønnsaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.03.2022
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

1 kg lammebog i skiver eller fårikålkjøtt
2 stk. løk
1 stk. rødløk
2 stk. gulrot
1 stk. sellerirot
2 ss smør
3 ss frisk timian
2 dl vann
3 dl hvitvin
1 ts salt
0,5 ts nykvernet pepper
1 ss maisenna
1 dl vann


Rotgrønnsaker har tradisjonelt vært mye brukt i Norge. De er gode og næringsrike. Lyst på en tradisjonsgryte med den gode kombinasjonen av lammekjøtt og rotgrønnsaker?


Fremgangsmåte

Varm stekeovn til 200°C. Skjær kjøtt og grønnsaker i biter.
Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en gryte. Ha i grønnsaker og urter, og hell på vann og hvitvin. Krydre med salt og pepper. Kok opp.
Legg på lokk og sett hele gryten i stekeovn. La den stå i ca. 1 1/2 time til kjøttet er mørt og slipper beina. Når gryta er klar, sil av kraften. Lag en jevning av maizenna og vann, og hell over i kraften. La det koke opp under omrøring. Hell sausen over kjøttet og grønnsakene ved servering.
Server med poteter.

I denne oppskriften blir resultatet like godt om du bruker sauekjøtt istedenfor lammekjøtt. Husk at sauekjøtt ofte trenger litt lenger tilberdningstid enn lam, da dette er kjøtt fra voksne dyr.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Biffgryte med grønnsaker


Prøv også Biffgryte med grønnsaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.06.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

400-500 g renskåret storfekjøtt, i strimler
2 store løk, i tykke skiver
4 ss olje
salt og nykvernet pepper
1/2 liten sellerirot, i staver
1/4 liten kålrot, i staver
1 squash, i skiver
2 gulrøtter, i skiver
6-8 små poteter, delt i 4
300 g aspargesbønner



Fremgangsmåte

Brun først kjøttet i olje. Brun så løken og dryss på salt og pepper. Kok alle grønnsakene i så lite vann som mulig, gjerne et par sorter av gangen til de knapt er møre. Ta dem opp etterhvert. Hell grønnsakvannet på kjøttet og løken og ta det trekke på kokepunktet til kjøttet er mørt - 20-30 min. Bland i alle grønnsakene. Kok noen minutter til og server gryten rykende varm med fersk grov gjærbakst og smør.

Om du ønsker saus i stedet for sjy, tilsetter du buljong, sukkerkulør og maisennajevner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 72,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Afrikansk gryte


Prøv også Afrikansk gryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dr Heiko Santelmann
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

125 g grovt hakket løk
1-2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 l buljong uten gjær (fra Helios)
100 g ublødte halvkokte kikerter
125 g gulrøtter
200 g tomater
50 g nepe
200 g aubergine
125 g paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1/2 ts koriander
1/2 ts chili
1/2 ts støtt nellik
1/2 ts kanel
1/2 ts spisskummen (cumin)
600 g grønne bønner eller okra
200 g squash
200-300 g lammekjøtt eller kylling


Gryterett med nydelig aroma. Denne er det mye god smak i. Vi brukte lam og det passer fint nå på høsten med en slik varmende gryterett.


Fremgangsmåte

Fres løk, hvitløk og krydder i oljen
Kryddermengden kan varieres. Smak deg frem. Dersom du skal ha lam eller kylling, stek kjøttet først. Tilsett buljong, kikerter, kylling og grønnsakene som er skåret i store terninger - unntatt okra /grønne bønner og squash. Kok under lokk i 20 min.
Tilsett squash og okra/grønne bønner og kok ytterligere 10 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 51,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Bidos fra Karasjok.

Bidos fra Karasjok


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g reinkjøtt av bog eller steik
1-2 kraftbein
1 1/2 liter vann
2 ts salt
1 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
2 gulrøtter, i skiver
3 store poteter, i terninger
Bruning:
2 ss meierismør
8 ss hvetemel


Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, men full av smak. Leage buorre!


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i små biter og ha i gryte sammen med kraftbein. Dekk kjøttet med kaldt vann ( ca. 1 ½ liter). Rør melet ut i litt kaldt vann og ha jevningen over kjøttet.La kjøttet småkoke 20-30 minutter.
Tilsett gulrøtter og poteter og la det koke med ca. 10 minutter. Smelt smøret og la melet brunes i. Ha bruningen i bidosgryten og gi alt et oppkok ca.15 minutter.Server bidos med flatbrød til.

Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 55,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøttdeiggryte.

Kjøttdeiggryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2003
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 g kjøttdeig
2 ss olje
1/2 kålhode, finstrimlet (avhengig av størrelse) Nykål passer fint
1 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts paprikapulver
1 ts soyasaus
1-2 dl vann
En klatt rømme


En av mine beste gryteretter. Her har jeg og brukt fersk paprika istedenfor pulver da vi ikke hadde mer igjen. Jeg serverte med kokte poteter og gulrot.


Fremgangsmåte

Brun kjøttdeigen i oljen. Rør hele tiden så den smuldrer seg. Tilsett kålen og brun den lett.

Rør inn salt, pepper, paprikapulver, soyasaus og vann og la retten småsurre under lokk i 15 minutter.

Rør inn rømmen like før servering.

Server gryten med poteter eller ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalvegryte med fenikkel og kryddergrønt.

Kalvegryte med fenikkel og kryddergrønt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.05.2003
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca. 1 kg kalvekjøtt med ben, f.eks. bog
2-3 ss smør, margarin eller olje
salt, pepper
2-3 løk, hakket
1 hvitløkbåt, knust
2-3 ss sellerirot, hakket
1 stykke fenikkel, i strimler
4 flådde tomater, i båter
2-3 ss hakket persille
basilikum, rosmarin eller salvie
2-3 dl kjøttkraft
KOKETID: 40 min.



Fremgangsmåte

Stell kjøttet og skjær det i serveringsstykker.

Brun litt av fettet. Ha i kjøttet og brun stykkene over det hele.

Krydre.

Rist løk, hvitløk og selleri i resten av fettet. Tilsett fenikkel, tomater, persille og de andre krydderiene. Spe med kjøttkraft og la sausen koke litt inn.

Legg kjøttet i sausen og la retten koke under lokk på svak varme. Smak den til.

Serveres med kokte poteter, glasert løk og bladsalat. Vi brukte og litt strimlet gulrot i retten. Ikke bruk for mye fennikel, det setter for mye smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Verdens beste lapskaus.

Verdens beste lapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.08.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

800 gr storfekjøtt
4 stk gulrøtter
1 stk løk
1 stk persillerot
0,3 stk sellerirot
0,5 stk purre
500 gr poteter
6 dl oksekraft
salt
kvernet pepper
smør
persille


Hjemmelaget lapskaus er en varmende klassiker til kjølige kvelder, og med høstens rotgrønnsaker får du en smaksrik middag med flotte høstfarger. Denne oppskriften på mørk lapskaus med storfekjøtt er verdens beste, syns vi.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger. Brun det godt i små porsjoner og krydre med salt og pepper.
Ha kjøttet over i en gryte når det er ferdig brunet. Tilsett kraft og kok opp. La det putre til kjøttet begynner å bli mørt, ca. én time.
Tilsett grønnsaker skåret i biter og la det hele putre videre over middels varme til alt er mørt.
Rør av og til slik at lapskausen ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og kvernet pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 69,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grønnsakgryte med blomkål og søtpotet.

Grønnsakgryte med blomkål og søtpotet


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.06.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk løk
2 båt hvitløk
2 stk gulrot
2 stk potet
1 stk pastinakk eller 2 stk. persillerøtter
1 stk søtpotet
2 skive kålrot
½ stk blomkål
1 ts malt spisskummen
1 ss revet frisk ingefær
kajennepepper - kun en liten klype
½ ts gurkemeie
3 ss vann
½ dl hakket frisk koriander
2 dl crème fraîche lett, 18 %
250 g brekkbønner eller andre grønne bønner


Om du liker indisk mat, så er dette gryten for deg. Deilige grønnsaker sammen med friske ingefær og andre eksotiske krydder gir gryteretten en fyldig, indiskinspirert smak.


Fremgangsmåte

Skrell og hakk løk og hvitløk.
Skrell og skjær gulrøtter, poteter, pastinakk (eller persillerot), søtpotet og kålrot i ca. 2 cm store biter. Del blomkålen i buketter.
Surr spisskummin i 2 ss olje i ca. 1/2 minutt i en kjele. Tilsett løk og hvitløk og stek den til den er blank og myk.
Tilsett alt krydderet og rør om.
Bland i alle grønnsakene og vann, og la det småkoke under lokk til grønnsakene er myke.
Tilsett blomkål, crème fraîche og ingefær, og la gryten småkoke videre i ca. 5 minutter.
Rens og skyll bønnene og kok dem raskt i lett saltet vann i 1-2 minutter.
Server gryten med bønnene, og gjerne nystekte nanbrød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 57,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Irish stew- Irsk stuing.

Irish stew- Irsk stuing


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

Ca. 1 1/2 kg lammebog i skiver
1/2 kålhode
8 poteter
2 neper
4 løk
ca. 6 dl vann
salt og pepper
hakket persille


Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.
Vår matkultur er dynamisk og vi tar stadig opp nye råvarer og tilberedningsmetoder. Men på fest og helligdager spiser vi ofte tradisjonell mat. Irene har sin St. Patricks Day der man tradisjonelt spiser Irish Stew.


Fremgangsmåte

1. Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
2. Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler.

3. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter.
4. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:948
Sommermat.Selskapsmat.
treningsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.