Selv om det vil bli mye fårikål i de nærmeste ukene, er det mange andre gode gryteretter man kan lage nå. Og særlig siden det nå er tiden for de gode høstgrønnsakene med mye smak i.
Jeg selv har ett godt øye til sellerirot, persillerot og andre røtter med mye smak. Og det passer ypperlig en kald høstkveld, når hele familien er samlet, med en varm og smakfull gryterett.
Her er ett utvalg av høstgryteretter som bruker gode grønnsaker og som du kan variere grønnsakene i. Og noen litt ukjente jeg har.
Lammegryte med rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.03.2022Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
1 kg lammebog i skiver eller fårikålkjøtt
2 stk. løk
1 stk. rødløk
2 stk. gulrot
1 stk. sellerirot
2 ss smør
3 ss frisk timian
2 dl vann
3 dl hvitvin
1 ts salt
0,5 ts nykvernet pepper
1 ss maisenna
1 dl vann
Rotgrønnsaker har tradisjonelt vært mye brukt i Norge. De er gode og næringsrike. Lyst på en tradisjonsgryte med den gode kombinasjonen av lammekjøtt og rotgrønnsaker?Fremgangsmåte
Varm stekeovn til 200°C. Skjær kjøtt og grønnsaker i biter.
Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en gryte. Ha i grønnsaker og urter, og hell på vann og hvitvin. Krydre med salt og pepper. Kok opp.
Legg på lokk og sett hele gryten i stekeovn. La den stå i ca. 1 1/2 time til kjøttet er mørt og slipper beina.
Når gryta er klar, sil av kraften. Lag en jevning av maizenna og vann, og hell over i kraften. La det koke opp under omrøring. Hell sausen over kjøttet og grønnsakene ved servering.
Server med poteter.
I denne oppskriften blir resultatet like godt om du bruker sauekjøtt istedenfor lammekjøtt. Husk at sauekjøtt ofte trenger litt lenger tilberdningstid enn lam, da dette er kjøtt fra voksne dyr.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Biffgryte med grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.06.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
400-500 g renskåret storfekjøtt, i strimler
2 store løk, i tykke skiver
4 ss olje
salt og nykvernet pepper
1/2 liten sellerirot, i staver
1/4 liten kålrot, i staver
1 squash, i skiver
2 gulrøtter, i skiver
6-8 små poteter, delt i 4
300 g aspargesbønner
Fremgangsmåte
Brun først kjøttet i olje. Brun så løken og dryss på salt og pepper. Kok alle grønnsakene i så lite vann som mulig, gjerne et par sorter av gangen til de knapt er møre. Ta dem opp etterhvert. Hell grønnsakvannet på kjøttet og løken og ta det trekke på kokepunktet til kjøttet er mørt - 20-30 min. Bland i alle grønnsakene. Kok noen minutter til og server gryten rykende varm med fersk grov gjærbakst og smør.
Om du ønsker saus i stedet for sjy, tilsetter du buljong, sukkerkulør og maisennajevner.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
72,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Afrikansk gryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.10.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Dr Heiko SantelmannBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
125 g grovt hakket løk
1-2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 l buljong uten gjær (fra Helios)
100 g ublødte halvkokte kikerter
125 g gulrøtter
200 g tomater
50 g nepe
200 g aubergine
125 g paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1/2 ts koriander
1/2 ts chili
1/2 ts støtt nellik
1/2 ts kanel
1/2 ts spisskummen (cumin)
600 g grønne bønner eller okra
200 g squash
200-300 g lammekjøtt eller kylling
Gryterett med nydelig aroma. Denne er det mye god smak i. Vi brukte lam og det passer fint nå på høsten med en slik varmende gryterett.Fremgangsmåte
Fres løk, hvitløk og krydder i oljen
Kryddermengden kan varieres. Smak deg frem.
Dersom du skal ha lam eller kylling, stek kjøttet først.
Tilsett buljong, kikerter, kylling og grønnsakene som er skåret i store terninger - unntatt okra /grønne bønner og squash.
Kok under lokk i 20 min.
Tilsett squash og okra/grønne bønner og kok ytterligere 10 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
51,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Bidos fra Karasjok
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g reinkjøtt av bog eller steik
1-2 kraftbein
1 1/2 liter vann
2 ts salt
1 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
2 gulrøtter, i skiver
3 store poteter, i terninger
Bruning:
2 ss meierismør
8 ss hvetemel
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, men full av smak. Leage buorre!Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i små biter og ha i gryte sammen med kraftbein. Dekk kjøttet med kaldt vann ( ca. 1 ½ liter). Rør melet ut i litt kaldt vann og ha jevningen over kjøttet.La kjøttet småkoke 20-30 minutter.
Tilsett gulrøtter og poteter og la det koke med ca. 10 minutter.
Smelt smøret og la melet brunes i. Ha bruningen i bidosgryten og gi alt et oppkok ca.15 minutter.Server bidos med flatbrød til.
Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
55,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjøttdeiggryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.04.2003Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
400 g kjøttdeig
2 ss olje
1/2 kålhode, finstrimlet (avhengig av størrelse) Nykål passer fint
1 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts paprikapulver
1 ts soyasaus
1-2 dl vann
En klatt rømme
En av mine beste gryteretter. Her har jeg og brukt fersk paprika istedenfor pulver da vi ikke hadde mer igjen. Jeg serverte med kokte poteter og gulrot.Fremgangsmåte
Brun kjøttdeigen i oljen. Rør hele tiden så den smuldrer seg. Tilsett kålen og brun den lett.
Rør inn salt, pepper, paprikapulver, soyasaus og vann og la retten småsurre under lokk i 15 minutter.
Rør inn rømmen like før servering.
Server gryten med poteter eller ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalvegryte med fenikkel og kryddergrønt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.05.2003Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca. 1 kg kalvekjøtt med ben, f.eks. bog
2-3 ss smør, margarin eller olje
salt, pepper
2-3 løk, hakket
1 hvitløkbåt, knust
2-3 ss sellerirot, hakket
1 stykke fenikkel, i strimler
4 flådde tomater, i båter
2-3 ss hakket persille
basilikum, rosmarin eller salvie
2-3 dl kjøttkraft
KOKETID: 40 min.
Fremgangsmåte
Stell kjøttet og skjær det i serveringsstykker.
Brun litt av fettet. Ha i kjøttet og brun stykkene over det hele.
Krydre.
Rist løk, hvitløk og selleri i resten av fettet. Tilsett fenikkel, tomater, persille og de andre krydderiene. Spe med kjøttkraft og la sausen koke litt inn.
Legg kjøttet i sausen og la retten koke under lokk på svak varme. Smak den til.
Serveres med kokte poteter, glasert løk og bladsalat. Vi brukte og litt strimlet gulrot i retten. Ikke bruk for mye fennikel, det setter for mye smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
78,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Verdens beste lapskaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.08.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
800 gr storfekjøtt
4 stk gulrøtter
1 stk løk
1 stk persillerot
0,3 stk sellerirot
0,5 stk purre
500 gr poteter
6 dl oksekraft
salt
kvernet pepper
smør
persille
Hjemmelaget lapskaus er en varmende klassiker til kjølige kvelder, og med høstens rotgrønnsaker får du en smaksrik middag med flotte høstfarger. Denne oppskriften på mørk lapskaus med storfekjøtt er verdens beste, syns vi.Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger. Brun det godt i små porsjoner og krydre med salt og pepper.
Ha kjøttet over i en gryte når det er ferdig brunet. Tilsett kraft og kok opp. La det putre til kjøttet begynner å bli mørt, ca. én time.
Tilsett grønnsaker skåret i biter og la det hele putre videre over middels varme til alt er mørt.
Rør av og til slik at lapskausen ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og kvernet pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
69,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsakgryte med blomkål og søtpotet
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.06.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk løk
2 båt hvitløk
2 stk gulrot
2 stk potet
1 stk pastinakk eller 2 stk. persillerøtter
1 stk søtpotet
2 skive kålrot
½ stk blomkål
1 ts malt spisskummen
1 ss revet frisk ingefær
kajennepepper - kun en liten klype
½ ts gurkemeie
3 ss vann
½ dl hakket frisk koriander
2 dl crème fraîche lett, 18 %
250 g brekkbønner eller andre grønne bønner
Om du liker indisk mat, så er dette gryten for deg. Deilige grønnsaker sammen med friske ingefær og andre eksotiske krydder gir gryteretten en fyldig, indiskinspirert smak.Fremgangsmåte
Skrell og hakk løk og hvitløk.
Skrell og skjær gulrøtter, poteter, pastinakk (eller persillerot), søtpotet og kålrot i ca. 2 cm store biter. Del blomkålen i buketter.
Surr spisskummin i 2 ss olje i ca. 1/2 minutt i en kjele. Tilsett løk og hvitløk og stek den til den er blank og myk.
Tilsett alt krydderet og rør om.
Bland i alle grønnsakene og vann, og la det småkoke under lokk til grønnsakene er myke.
Tilsett blomkål, crème fraîche og ingefær, og la gryten småkoke videre i ca. 5 minutter.
Rens og skyll bønnene og kok dem raskt i lett saltet vann i 1-2 minutter.
Server gryten med bønnene, og gjerne nystekte nanbrød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
57,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Irish stew- Irsk stuing
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
Ca. 1 1/2 kg lammebog i skiver
1/2 kålhode
8 poteter
2 neper
4 løk
ca. 6 dl vann
salt og pepper
hakket persille
Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.
Vår matkultur er dynamisk og vi tar stadig opp nye råvarer og tilberedningsmetoder. Men på fest og helligdager spiser vi ofte tradisjonell mat. Irene har sin St. Patricks Day der man tradisjonelt spiser Irish Stew.Fremgangsmåte
1. Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
2. Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler.
3. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter.
4. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:948