Hvordan overleve første gang på hybel


Oppdatertdato: 2020-08-21 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Høsten og studiestart er for mange en start på voksenlivet uten mamma og pappa til å ta seg av matlaging og klesvask. Og da er det så lett å bare ty til ferdigmat, frossenpizza eller takeaway mat for å unngå å lage noe selv. Vi er naboer til UIA og ser dette med frysedisker i nærbutikken som er tomme for pizza bla, samt en kø av biler/sykler til området med hjemlevert mat fra foodora og andre.
For de som ikke har råd til dette og som har lyst til lage noen enkle retter på hybelen er her noen råd til dere.

Enkle råd for matlaging på hybelen

Planlegg innkjøpene

Dette har sikkert alle hørt, men det kan lønne seg å planlegge litt. Og da slipper man å bruke tid hver dag på å tenke på dette, samt at man kan ta innkjøpene 1-2 ganger i uka. Og da kan man planlegge samtidig som man leser tilbudsavisene fra matkjedene.

Kjøp mat på tilbud

Alle som har postkasse får slike tilbudsaviser hver uke, eller man kan sjekke nett og abonnere der på disse. Da tilpasser man menyen etter disse og kjøper den billigste maten den uka. Noen varer kan lagres lenge, men selvfølgelig ikke kjøp inn store mengder salat ol da de ikke kan lagres.
Varer en kan tjene på er for eksempel ost, kjøttdeig, frysevarer, tørrvarer ++.


Følg med på de store kjedene mht egne merker og tilbud

2 +1 ting bør man passe på her:
  • Alle kjedene har slike billige merker med eget navn, EMV. Og ofte er disse like gode som originalen og gjerne lagd på samme fabrikk. Og ofte mye billigere. Dette kjøper vi selv, men holder oss unna for eksempel fisk og kyllingprodukter fra enkelte.
  • Ofte er det slikt 10 kroners tilbud, men her blir en ofte lurt. Om de dyre butikkene som Mega og Meny har slikt, får man ofte samme varen billigere hos Extra eller Kiwi
  • Og ang egne merkevarer: Vi har sjekket litt på disse og ofte står det på pakken hvor de er produsert, og mange av disse er fra samme fabrikk som kjente merker, eller de blir produsert av de store men som egen smak som er forskjellig fra de kjente.
Lag flere middager samtidig eller store porsjoner

Har du en fryser er du reddet på mange måter. Da lager du store porsjoner slik at du kan fryse ned, eller evt sette i kjøleskapet til neste dag. Og når kjøttdeigen er på tilbud, lager du opp ett par kilo stekt kjøttdeig og putter i fryseren.
PS
Husk å kjøle ned så fort som mulig mat, og da særlig ris og pasta, kjøtt og fiskeretter. Kjøp vakuumpakkede og frosne matvarer

Vakuumpakkede produkter har lenger holdbarhet enn ferske, og derfor sjekk datoen før du kjøper. Frosne varer kan jo ligge enda lengre i fryseren. Og det meste kan fryses.

Organiser i kjøleskapet og matskapet

Har hybelen ett lite kjøleskap og kanskje en liten frys, kan det være lurt å ha noen oppbevaringsbokser til mat. Det bruker vi selv og man sparer mye plass. Og kjøp de som tåler oppvaskmaskin, frysing og gjerne også oppvarming i mikroen. Om du har matrester, og kjøler de raskt ned, kan de ofte ligge 2-3 dager i kjøleskapet i en boks.

Trenger du enkle og billige oppskrifter?

På mine sider har jeg mange titusen oppskrifter, men og ett ypperlig studentsøk som hjelp til å finne oppskrifter tilpasset skills, økonomi og tid:

Studentmatsøk

Hva bør et hybelkjøkken inneholde av mat og utstyr?

Når du begynner studier og dagene blir hektiske, er det lurt å ha liggende en del basis matvarer og utstyr. Jeg har tidligere lagt ut artikler om det mest grunnleggende utstyr en bør ha men det er og lurt å ha litt grunnleggende matvarer liggende.

  • Ha noen hermetikkbokser, ferdige frosne retter, pizza ol som nødmat. Kjøp disse inn på tilbud. Mange ferdige frosne retter er gode og ganske sunne. Ofte bare stekes i stekepanna.
  • Hermetiske tomater, bønner, mais og kanskje noen ferdige supper. Pizzasaus.
  • Frossenvarer som: Wokmiks, lapskausmiks, grønnsaker og diverse andre ferdigretter. Ferdig pizzabunn.
  • I kjøleskapet: Smør, ketchup, sennep, ++++
  • Tørrvarer i skapet: Ris, pasta, nudler, hvetemel og bakesaker om du baker, pitabrød/lefser(vakuum), tacokit, sauser og suppeposer. Også diverse krydder. Knekkebrød.
  • Andre varer: Woksauser på glass, buljongterninger, soyasaus, olje, eddik, pesto på glass.

Utstyr

Ofte er hybelen ferdig utstyrt med det mest grunnleggende på kjøkkenet, men enkle ting er det lurt å kjøpe selv om det ikke er i skapet.

  • Først: Tallerkener, bestikk og glass.
  • 2 stekepanner. Den store brukes og som wok. En god stekespade.
  • 2 gryter med lokk og helst tykk bunn. Den ene litt stor til koking av pasta. 2 gode sleiver eller store skjeer.
  • Skjærefjøl med 3-4 gode kniver.
  • Pastaøse og en suppeøse
  • Visp, litermål, boksåpner, saks, rivjern(til ost) og en potetskreller
  • En sil til spagettien
  • Og som nevnt lenger oppe, flere bokser til lagring av mat


Her er og noen linker til egen artikler om utstyr

Det elektriske kjøkkenet

Tips og råd for enkel mat

Kjøkkenets grunnutstyr

Redskapsguide til kjøkkenet




Pasta penne med pesto og kylling


Prøv også Pasta penne med pesto og kylling.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

300 g pastarør (pasta penne)
4 kyllingfileter
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
3 ss pesto
3/4 dl kremfløte
50 g parmesan
noen topper frisk basilikum


Pasta penne er min favorittpasta. Denne gangen brukte vi fullkorn penne, som var veldig godt. Opprinnelig er det ikke brokkoli og chili i denne oppskriften, men vi syns det passet til her.


Fremgangsmåte

Kok pastaen som anvist på pakken. Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Stek dem raskt i litt olje i en panne eller wok til de er hvite rundt det hele, ha i brokkoli og chili. La surre litt sammen med kyllingen. Ha på salt, pepper og ferdigkjøpt pesto. Hell fra vannet på pastaen og ha den i pannen sammen med kjøttet. Tilsett fløte og rør alt godt sammen. Smak til retten med eventuelt mer salt, pepper eller pesto. Server retten med revet parmesan og frisk basilikum på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 196,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Spagetti med kjøttsaus


Prøv også Spagetti med kjøttsaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.05.2016
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

500 g pasta (Skruer, ringer, tagliatelle, spagetti og lignende)
2 ss olje
2 løk finhakket
2 finhakket fedd hvitløk
500 g kjøttdeig
2 bokser hermetiske tomater i terninger
2 ss tomatpure
1 ts oregano
2 ts basilikum
Salt og pepper.
Evt chilipulver
5-6 ss reven ost.


Her har vi brukt vår favoritt tagliatelle, og forsøk gjerne ferdig fersk pasta. Ellers bruker vi karbonadedeig som vi liker istedenfor kjøttdeig.


Fremgangsmåte

Kok pasta i lettsaltet vann etter anvisningen. (10-12 min) La den renne av i dørslag.
Varm oljen, fres hvitløk og finhakket løk. Tilsett kjøttdeig og sør hele tiden så den smuldrer seg.
Ha i resten unntatt osten og rør godt. La småkoke i 20 minutter Serveres ved siden av pastaen. Dryss over ost før servering.

I italia brukes det parmesan ost til dryss. Prøv det men husk på at den har mye smak.

Server med ferskt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 148,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Blandede grønnsaker i wok


Prøv også Blandede grønnsaker i wok.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.03.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

225 g kinakål
125 g minimais
125 g broccoli
1 stor gulrot
4 ss vegetabilsk olje
1 ts salt
1 ts brunt sukker
hønsebuljong eller vann ved behov
1 ss lys soyasaus
noen dråper sesamolje


Utgangspunktet her er en vegetarwok, men det havnet noen kjøttrester i etter en ryddesjau i kjøleskapet. Men det meste går i woken, og vi byttet ut minimais med gul paprika, og kinakål med hodekål + litt bladsalat. Jeg hadde også i en pose med GoTan woksaus på slutten, den typen som heter Mild Curry.


Fremgangsmåte

Skjær kinakålen i tykke skiver. Del eventuelt minimaisen på langs. Del broccolien i buketter og skråskjær gulroten.

Varm oljen i en wok, tilsett kinakål, mais, broccoli og gulrot og fres under omrøring i ca 2 minutter.

Tilsett salt og sukker og litt buljong eller vann ved behov, slik at grønnsakene ikke tørker ut, og fortsett å røre et minutt til. Tilsett soyasaus og sesamolje, hvis du bruker det. Bland godt og server omgående.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 82,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kylling Wraps.

Kylling Wraps


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Etegilde
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 Kyllingbryst
3 ss Olivenolje
1/2 Pakke Taco Seasoning Mix
1.25 dl Rømme
0.5 dl Majones
2 ss Sitronsaft

2 Fedd hvitløk
6 Tortilla
Hakkede tomater, Salat, Hakket løk, Mais, Revet ost, evt. guacamole


Dette er en av de beste wrapsene jeg har smakt. Vi lot kyllingen marinere ett par timer, og det gjorde susen.


Fremgangsmåte

Del kyllingen i biter, legg den i en bolle og hell olivenolje over. Rør inn taco miksen og la det stå i ca. 10 min.

Saus:
Bland isammen rømme, majones, stironsaft og hvitløk, kryddre med salt og pepper.

Stek kyllingbitene i varm stekepanne ca. 10 min. Hell halve sausen over og la det koke til det er gjennomvarmt.
Fordel kylling, Hakkede tomater, Salat, Hakket løk, Mais, Revet ost, evt. guacamole i tortillaen topp med resten av sausen og "roll-up".

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 248,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel pizza.

Enkel pizza


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Martin
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Bunn:
4 dl hvetemel
3 dl samalt hvete grov
3 dl vann
50 gr gjær
50 gr margarin
1/2 ts salt

Saus:
1/2 dl rapsolje
4 dl hakkede tomater (1 boks)
2 ss tomatpure (1/2 boks)
1 ss hvitløk
1 dl løk (1 hel)
2 ss pizzakrydder
1 ss sukker

Fyll:
3 dl hvitost
1 dl paprika
2 dl skinke
1 dl sopp



Fremgangsmåte

Bland det varme vannet med gjæren og saltet. Tilsett smeltet margarin og mel. legg et forkle over deigen og vent i 30 minutter.
finhakk løken og hvitløken og stek i oljen.tilsett resten av ingrediensene i sausen og kok i 10 minutter.
legg alt fyllet på pizzaen og stek den i 20 minutter på 225 °C.

Velbekomme!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 172,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel lasagne.

Enkel lasagne


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.12.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

250 g kjøttdeig eller karbonadedeig
ca 5 dl ferdig pastasaus
1 ss tomatpuré
2 dl matfløte
200 g ferdig gratineringsost eller revet Jarlsberg eller Norvegia
6 lasagneplater


Lag en enkel variant av den italiensk favorittretten Lasagne. Litt raskere å lage, men garantert god på smak.


Fremgangsmåte

Ildfast form
I stekeovnen: 180 grader C, ca. 45minutter

Brun kjøttdeig i en varm panne. Tilsett pastasausen sammen med tomatpuré og la trekke i noen minutter. Ha i matfløte og kok litt til før du trekker pannen av platen og blander inn det meste av gratineringsosten. Smak på sausen om den er passe krydret, tilsett eventuelt litt mer krydder etter ønske. Legg kjøttsaus og lasagneplater lagvis i en avlang form til formen er full. Dryss resten av osten over og sett formen i ovnen. Stek som anvist.

La lasagnen stå noen minutter slik at den får satt seg litt før du begynner å forsyne deg av den. Det smaker deilig med hvitløksbrød ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 174,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tacosuppe 1.

Tacosuppe 1


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 18.02.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Petra Åmot
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 stk løk
1 fedd hvitløk
1/4 chillipepper
200 g kjøttdeig
1 ss margarin eller olje

1 boks knuste tomater
1/2 liten boks mais
75 g tomatpuré
1/2 pk taco kryddermiks blanding

Nachoschips, revet ost, lettrømme.


Nydelig og varm suppe for kalde kvelder


Fremgangsmåte

1. Hakk løken og steik den blank i smør eller olje sammen med hvitløk og finhakket chilli. Tøm det over i en gryte.
2. Steik kjøttdeigen og ha den oppi gryta.
3. Ha i tomater, mais, tomatpuré, vann og krydder, og la suppa småkoke til alt er mørt, ca 40-50 min.
4. Sett skåler med nachoschips, revet ost og rømme på bordet. 5. Øs opp suppa i tallerkenen og ha revet ost, nachoschips og rømme på toppen.
Server godt brød eller rundstykker til. Dette blir en ganske tykk suppe som passer til middag eller kveldskos.

Kjempe god!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 41,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel linsesuppe med røde linser.

Enkel linsesuppe med røde linser


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 09.02.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1/2 løk finhakket
2 ss rapsolje
0,5 gulrot i biter
0,5 selleristilk hakket
1 fedd hvitløk knust
1 ts tørket oregano
1-3 laurbærblad
1 ts tørket basilikum
0,5 boks med knuste tomater
130 gram tørre røde linser
6 dl vann
noen blad fersk spinat i tynne strimler
1-2 ts vineddik
salt og pepper for smaken


Enkel suppe som smaker veldig godt. Familie vennlig suppe som gir rom for variasjoner for ingredienser. Vi brukte røde linser, men og andre kan brukes.
Røde linser koker seg møre og er ikke røde som man skulle tro etter koking.


Fremgangsmåte

Bruk en stor gryte eller gjerne en jerngryte. Varm op oljen og ha i løk, gulrot og selleri. Rør til løken er myk. Rør så inn hvitløk, lurbærblad, basilikum og oregano. La det surre i 2 minutter.
Rør inn linser, ha i vann og tomater. La det surre på lav varme i nærmere en time. Blir det for tykt kan du ha i litt mer vann.
Før servering røres det inn spinat, vent noen minutter og så smakes til med eddik, salt og pepper.
Her kan du variere med andre grønnsaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 66,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,33.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel biffwok.

Enkel biffwok


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.07.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g biffkjøtt strimlet
3 ss olje
1 liten kinakål finsnittet
1 stor gulrot grovreven
1 stor boks bambusskudd skjært i strimler
3 ts soyasaus
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
3 dl buljong
2 ts maizena mel


Her er det muligheter for å justere på grønnsakene. I forhold til originalen, så brukte vi og babymais, paprika, løk, hvitløk og ingefær. Mens vi byttet ut kinakål med sukkererter og litt fennikel


Fremgangsmåte

Stek kjøttet i olje på sterk varme sammen med hakket løk, hvitløk og ingefær.
. Legg til side og stek så grønnsakene lett.
Rør sammen maisenna og buljong og ha det i woken med alt det andre.
Rør godt til det koker opp.
Server med ris

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3284






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.