Ikke bare gulerøtter og blomkål (del 1)


Oppdatertdato: 2023-09-08 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Frukt.no bama


Når vi beveger oss i grønnsaksdiskene som har litt utvalg, er det ikke bare gulerøtter og blomkål vi ser. På denne tiden av året er det ett bra utvalg av andre mer eller mindre kjente grønnsaker. Og hva bruker vi så disse til? Det kan være en artig opplevelse for smaksløkene å prøve feks; fennikel, jordskokk, havrerot, knutekål, mangold, pastinakk, pepperrot, sikori, savoykål, spinat, portulakk, rødbeter, reddik, vårløk, scorsonerrot osv.

(Red anm:Artikkelen er delt i 2)

Trykk her for del 2

Men la meg ta noen eksempler her:

Fennikel

Kommer fra landene rundt middelhavet og brukes mye i Italia. Med sin sprøhet og lette lakris- eller anissmak blir den servert i den blandete salaten om sommeren og som forrett om høsten, forvellet, med béchamelsaus.Rå har den mye kalium. Mild litt søt smak. Brukes og som medisin plante. Den stimulerer fordøyelsen og brukes av mange under slanking. Finnes også vill i middelhavsområdet. Blader og frø brukes som krydder. En egen type dyrkes bare for selve bladverket.
Eksempler på bruk:
Brukes rå i salater eller kokt. Kan og stekes. Brukes mye som grønnsak i andre retter. Rensing: Skylles. Rottrevler skjæres bort. Grønne blad hakkes. Brukes og som te.

Fennikel i ris

4 porsjoner
1-2 fennikel
300 g langkornet ris
2 ts salt pr. l vann
2 ts karri
smeltet smør
200 g kokt skinke
2 dl buljong
reven ost

Rens og vask fenniklene, del dem i to eller fire etter størrelsen.

Kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. La dem renne godt av.

Kok risen mør i vann tilsatt salt og karri. La den renne godt av.

Smør en ildfast form. Legg en krans av ris ytterst mot kanten.

Legg fenniklene midt i fatet og dryss skinketerninger i en krans utenom dem.

Hell buljong over det hele og drypp på resten av smøret. Dryss ost over og sett fatet midt i varm ovn, 225 C i 15-20 min eller til overflaten er lett og gyllen.

Server retten varm med en grønn salat.

Havrerot

Arten går også under navnet rotgeitskjegg. Dette er en toårig plante i kurvplantefamilien med opprinnelse fra Middelhavslandene En relativt ukjent rotgrønnsak med raffinert, søt smak som ofte blir sammenliknet med smaken av østers, asparges eller artiskokk. Havrerot kan minne om pastinakk. Bladene er spiselige, særlig de unge skuddene som har en delikat smak som minner om julesalat. Svart havrerot, kjent som svartrot eller skorsonerrot, er saftigere og ikke så fiberrik.

Bruksområde:
Utmerket til supper og stuinger eller gratinert. Roten kan også spises kald med vinaigrette. Havrerot kan glaseres som gulrot.

Jordskokk

Jordskokk er fortsatt å finne i mange kjøkkenhager. Den har sin opprinnelse i Nord Amerika og tilhører kurvplantefamilien. Planta kan bli flere meter høy med gule blomster og med et stort antall rotknoller av varierende størrelse og form. Rotknollene brukes som potet, med den forskjell at jordskokk inneholder opplagsnæring som inulin fremfor stivelse. Denne blir ikke omformet til sukker under menneskets fordøyelse, og kan dermed fungere for diabetikere. Jordskokken er lett å dyrke og går fram over store deler av landet Ligner på en knudret potet. Den er en underjordisk, knudret knoll, som kan være hvite, gule eller røde. Kalorifattig. Har mye skall.

Bruksområde:
Den kan brukes forvellet og marinert i salater og den egner den seg godt bakt eller stuet, i suppe, gratinert, kokt og stekt. Kan ikke spises rå.

Jordskokksuppe

4 personer 500 g rensede jordskokker i tynne skiver
2 ss smør
100 g finhakket løk
4 dl vann
4 dl melk
Salt og pepper

Smelt smør og ha i løken. La surre til den er blank. Ha i jordskokkene og surr 5 minutter. Ha i vann, kok opp og la småkoke i 15 minutter. Kjør suppen godt i en hurtigmikser og ha den tilbake i gryten. Tilsett melk, kok opp og smak til med salt og pepper. Server med brød

Knutekål

Brukt mye nede i Europa. Må skrelles på forhånd eller etter evt koking. Har mye C vitamin. Kjøttet er hvitt og saftig, og har en mild smak - mildere enn kålrot.

Bruksområde:
Smaker som en blanding av nepe og hodekål. Dampet med sitron og smeltet smør. Kan og stekes og bakes. Stuet med sitron, smør og persille er den fantastisk. Den er god i grateng og gratinert med ostesaus. Kan wokes, stekes og smørdampes.

Mangold(bladbete)

Velg mangold (bladbete) med faste og jevnt fargede stilker og blader. Den bør skylles omhyggelig for å bli kvitt sand og jord som skjuler seg i bladene. Hvis stilkene er senet, skjær den over ved bunnen og dra av de trådaktige fibrene. Legg stilkene direkte i vann tilsatt litt sitron slik at de ikke mørkner under kokingen. Rå bladbete er en utmerket kilde til vitamin C, vitamin A, magnesium og kalium.

Bruksområde:
Stilkene kan tilberedes som asparges eller stangselleri og serveres med saus (mornay, hollandaise) eller vinaigrette. Blader kan erstatte spinat i oppskrifter.

Mangold med paprika

ca. 600 g mangold
2 fedd hvitløk
2 små eller 1 stor løk
1 rød paprika
2 ss olivenolje
kryddersalt
1 ts paprikapulver
nymalt sort pepper
evt. 100 g feta-ost

Riv det grønne bladet fra stilken. Skjær opp løk, hvitløk, paprika, mangoldblader og stilker i småbiter. Stek løk, hvitløk og paprika i oljen. Tilsett stilkebitene sammen med litt vann og etter et par minutter blad-bitene. La det hele småkoke et par minutter til og smak til med krydder.Skjær opp osten og bland den i grønnsakene. Server med flatbrød eller baguetter som forrett eller egen rett.

Pastinakk

Kjøttet mørkner i luft. Kokes med en gang etter oppskjæring. Brukes på samme måte som gulrot. Den er større enn gulrot og mangler fargestoffene karoten og lykopen, og den er hvit eller kremfarget. Smaken er søt og nøttaktig.

Bruksområde: Kokes til gryteretter, lapskaus, frikasse osv. Brukes som suppegrønnsak.

Pastinakk-rösti

ca. 500 g pastinakk
1 liten løk
1 bunt persille
1/2 ts urtesalt,
pepper
2 ss siktet speltmel eller hvetemel
1 egg
1 ss fløte eller melk

Rasp pastinakkene grovt. Finsnitt løk og persille og bland alle ingredienser. Varm opp olje i en stekepanne (ikke vær sparsom med oljen!). Ha en spiseskje av deigen, trykk den litt flat og gjenta til pannen er full. Stek röstien gyllen på begge sider i ca. 7 min.
Serveringstips:
Server ved siden av salat, en kokt grønnsak eller en kjøttrett. Rösti erstatter poteter her.

Pepperrot

Pepperrot er en flerårig rotvekst i korsblomstfamilien. med gulhvitt skall uten tegn til grønnskjær, samt fast med hvitt kjøtt. Her brukes røttene nesten som en slags krydder. Har en sterk smak. Har lang lagringstid. Kan og males opp og tørkes til krydder. Pepperrot har også tradisjon som medisinplante og ble brukt mot feber og som soppmiddel

Bruksområde:
Brukes som smakstilsetting i forskjellige retter, sauser, dressinger, pepperrotkrem osv Revet pepperrot blir brukt til sauser, salatdressinger og sandwichfyll, og til å friske opp stuinger, røkt fisk og sjømat. Pepperrot passer sammen med poteter, beter, selleri, oppskåret kjøtt og egg. Litt revet pepperrot til pisket krem eller yoghurt blir en velsmakende saus.

Pepperrotsalat

4 personer

1 isbergsalat

Dressing
3 dl yoghurt naturell
3 ss pepperrot. revet
1 ss sukker
1 ss sitronsaft
2 dl kremfløte, vispet

Dryss:
Frisk dill, hakket

Del vasket salat i biter og legg den i salatbolle. Rør sammen yoghurt og pepperrot og la stå og trekke minst 2 timer på et kaldt sted. Smak til med sukker og sitron og fold forsiktig inn krem til slutt. Bland dressingen forsiktig med salaten og dryss over dill.

Sikori

Sikori hører til kurvplantefamilien og brukes både som salat og rotvekst. Før var sikori utelukkende dyrket på grunn av rotfruktene. Disse ble tørket, ristet og brukt som kaffesurrogat Kalles julesalat. Smaken er krydderaktig og litt bitter. Skal være lysgrønn og hvit. Dyrkes uten lys. Det hvite er mest bittert. Gir frisk salat om vinteren.

Bruksområde:
Spises rå eller kokt. Brukes som sagt i salater, men kan og stekes lett eller dampes. Passer godt sammen med skinke. Kan og gratineres.

Potet- og sikorisufflé

6 personer

200 g sikorisalat
1 kg poteter
4 ss smør
1 fedd presset hvitløk
6 ss kremfløte
3 egg
salt
pepper

Smør en 2 liters suffléform med smør og sett formen oppned i fryseren.

Fjern stygge blader av sikorisalaten og del den i to på langs. Snitt den i tynne skiver.

Kok potetene. Forvarm stekeovnen til 230 C.

Smelt smør i en stekepanne, tilsett hvitløk og sikorisalat. La det surre i 10 minutter.

Mos potetene. Rør sikorisalat, fløte, eggeplommer, salt og krydder i potetmosen.

Stivpisk eggehvitene og skjær dem i potetblandingen. Hell blandingen i formen og legg noen smørklatter på toppen. Stek i 35-40 minutter.

AnnonsePasta med fisk og rekesaus


Prøv også Pasta med fisk og rekesaus.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 28.02.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

300 g pasta
200 g laksefilet (eller annen fisk)
2 ss olje
1/2 purre, snittet
1/2 liten fennikel, snittet
1 fedd hvitløk, snittet
1 ss hvetemel
2 1/2 dl fløtemelk
salt
kajennepepper
1-2 ts sitronsaft
50 g pillede reker
dill eller gressløk


Vi har ofte laks til middag, og er er enda en versjon med pasta. Ser ikke så fint ut, men smaker godt.


Fremgangsmåte

Kok pastaen. Lag sausen mens pastaen koker. Skjær laksen i terninger og stek dem raskt svakt gylne i olje i en kjele. Legg laksen til side. Surr purre, fennikel og hvitløk i kjelen. Dryss mel over. Tilsett fløtemelk. La det koke 4-5 minutter. Smak til med salt, litt kajennepepper og sitron. Tilsett laks og reker. Hell sausen over nykokt pasta. Dryss dill eller gressløk over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 267,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,33.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fennikel wok


Prøv også Fennikel wok.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.03.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 fennikel i tynne staver (1-2 mm)
2 løk i ringer
1 rød paprika i tynne skiver
olje
litt hakket persille
1 ss sitronsaft
salt og pepper


Enkel vegetarrett. Fennikel lager god smak i denne.


Fremgangsmåte

Varm woken og tilsett olje. Ha grønnsakene i og wok dem i 3 minutter eller til de er møre. Ha i persille og sitronsaft og smak til med salt og nykvernet pepper.
Passer til storfe eller som vegetarrett.

Tips:
Om denne spises som selvstendig rett, smak til før servering med oystersaus, ketjap manis og sesame oil.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 28,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Jordskokk og gulrotsuppe


Prøv også Jordskokk og gulrotsuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk løk
1 ss olivenolje
400 g jordskokk
2 stk gulrot
1 bit frisk ingefær på størrelse med en tommelfinger
3 båt finhakket hvitløk
saften av 1/2 stk sitron
1 ts salt
1/2 ts kvernet pepper
1 l grønnsakbuljong (utblandet)

Tilbehør
2 stk jordskokk
1 stk gulrot
2 ss olivenolje
1 ss frisk persille


Den knudrete jordskokken med sin nøtteaktige smak egner seg utmerket til suppe. Gulrot er med på å gi både farge og sødme til suppen.Skrubb det tynne skallet på jordskokkene med en grønnsaksbørste, så behøver du ikke å skrelle dem.


Fremgangsmåte

1. Finhakk løk. Varm olje i en vid kjele og fres løken til den er myk og blank.
2. Vask (skrubb) jordskokker grundig og skjær i biter. Det er ikke nødvendig å skrelle dem.Skrell og del gulrot og ingefær i biter og hakk hvitløk. Ha alt i gryta og fres godt i et par minutter. Hell i grønnsaksbuljong. Kok opp, senk varmen og la suppen småkoke i 15-20 minutter, eller til grønnsakene er helt myke.
3. Bruk stavmikser eller kjør suppen i hurtigmikser til den er helt glatt. Smak til med sitron, salt og pepper. Tilsett litt vann om suppen er for tykk.
4. Skjær jordskokk og gulrot i så tynne skiver som mulig, gjerne med ostehøvel eller mandolin. Tørk godt av skivene med litt tørkepapir.
5. Varm oljen i en stekepanne med høy kant. Ha i grønnsaksskivene og stek dem et par minutter på hver side, til de blir gyllenbrune. La dem renne av seg på litt tørkepapir.
6. Server suppen i dype skåler og topp med stekte grønnsaker og dryss over litt hakket persille.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 38,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Knutekålrøsti.

Knutekålrøsti


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.06.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk potet
2 stk vårløk
salt og grovkvernet pepper etter smak
1 stk knutekål
2 ss smør til steking
1 dl seterrømme


Røsti er en sveitsisk rett som etter hvert begynner å bli vanlig tilbehør til middagsretter også her hjemme. Prøv en liten vri, og lag den med poteter og knutekål og server den alene sammen med rømme og hakket vårløk.


Fremgangsmåte

Skrell og riv poteter og knutekålen. Press ut vannet (det er ganske mye, så press godt). Tilsett salt og pepper og bland godt.
Ha smør i stekepannen og lag små røstikaker - en toppen spiseskje på hver. Press blandingen godt ned i pannen og stek kakene gylne. Snu og gjenta til alle røstikakene er gjennomstekte.

Server røstikakene med hakket vårløk og seterrømme til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bakt pastinakk med honning og sesamfrø.

Bakt pastinakk med honning og sesamfrø


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg pastinakk
4 ss olivenolje
1/2 ts salt
2 ss flytende honning , eventuelt lønnesirup
11/2 ss ristede sesamfrø
1 ss sesamolje


Den milde, aromatiske smaken til pastinakken kommer ekstra godt fram sammen med litt honning og sesamfrø. Noen dråper sesamolje tilfører en deilig, nøtteaktig smak som passer godt sammen med de fleste stekte kjøttretter.


Fremgangsmåte

1. Forvarm stekeovn til 200 °C.
2. Skrell pastinakk og del dem på langs og eventuelt i mindre biter på langs om nødvendig.
3. Legg pastinakkbiter i en ildfast form og tilsett olje og salt. Bland godt og fordel jevnt i formen. Ha på honning, se til at det kommer på alle bitene.
4. Plasser formen midt i stekeovnen og stek i 35 minutter, eller til pastinakken er mør og gyllenbrun.

Anrett pastinakken på et serveringsfat, drypp over sesamolje og dryss over sesamfrø.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ovnsbakte grønnsaker med rødbet.

Ovnsbakte grønnsaker med rødbet


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 04.10.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 stk stor rødbeter i staver

0,5 stk knutekål i staver
2 stk store gulrot i staver
2 stk sjalottløk delt i 2
0,5 stk sellerirot i staver
2 fedd hvitløk i biter
2 stilker vårløk i ringer om nødvendig
4 ss olivenolje
0,5 ts tørket rosmarin
1 dash salt og pepper


Dette er ypperlig tilbehør til forskjellige retter, men krever 2 ildfaste former pga rødbetene som vi bakte for seg selv. Ellers blir det så mye farge på det andre.
Ovnsbakte rødbeter med litt krydder og olivenolje er utrolig godt. Rødbeter er ikke så vanlig å bruke.


Fremgangsmåte

Gjør klar en stor og en liten ildfast form.
Skrell og vask grønnsakene.
Kutt gulrot, sellerirot, rødbeter og knutekål i smale, grove biter eller båter.
Sjalottløk deles i2 og hvitløkfedd kuttes i små biter. Vårløk kan og brukes og da kuttes i biter.
Legg rødbetene i den lille formen og resten i den store.
Hell over litt god olivenolje, salt og pepper og rosmarin.
Begge 2 bakes ved 200 grader i ca 30-40 minutter til de er møre.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggotto.

Byggotto


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2019
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk løk
2 ss olivenolje
250 g byggryn
7½ dl grønnsak- eller kyllingbuljong
200 g mangold eller spinat
150 g fetaost (kan utelates)
50 g parmesan eller vegetarisk alternativ
1 stk søtpotet , ca 500 g


Bygg er et av de kornslagene vi dyrker mest av i Norge, og som vi godt kan spise oftere. Bytt ut risen med bygg neste gang du skal lage risotto, og du får en smakfull rett full av næring og gode smaker.


Fremgangsmåte

Skrell og kutt søtpotet i terninger. Legg bakepapir på et stekebrett og spre bitene utover papiret. Drypp over litt olivenolje og krydre med litt salt og pepper.
Sett stekebrettet midt i ovnen og stek på 200 °C til søtpotetbitene er gylne.
Finhakk løk og hvitløk. Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og hvitløk til den er myk og blank.
Skyll byggrynene i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Hell dem over i kjelen og og fres dem 3-4 minutter. Tilsett litt av buljongen og kok opp. La buljongen koke helt inn før du sper med mer buljong. Fortsett å spe til all bukjongen er absorbert og byggrynene er møre.
Vend søtpotetbitene inn i de kokte byggrynene sammen med mangold eller spinat og resten av olivenoljen. Smak til med salt og pepper.
Smuldre fetaost og riv parmesan og dryss det over byggottoen før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frikasse med oksekjøtt.

Frikasse med oksekjøtt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.04.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kjetil Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

7-800 g storfekjøtt(bog, rygg ol)
2 ts salt
3 gulerøtter
1 persillerøtter
1 pastinakk
sellerirot
purre
persille
Eller frosne grønnsaker

Saus:
75 g smør
50 g mel
1 liter kraft, melk
saltFremgangsmåte

Vask kjøttet. Legg det i kokende, saltet vann. Det skal så vidt dekke kjøttet. Kok opp. Skum. La kjøttet trekke under lokk ved 90 grader til det er mørt.

Del opp grønnsaker og kok de i vann til de er møre. Hvis det brukes grønnsakblanding er det ikke nødvendig.

Saus:
Smelt smør, rør i mel, spe med melk og grønnsakkraft.
Kok opp og la småkoke i 10 minutter. Ha i grønnsakene/kjøtt og varm opp og server med poteter.
Grønnsaker og kjøtt kan og serveres ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt breiflabb med soltørka tomater og blomkålkrem.

Stekt breiflabb med soltørka tomater og blomkålkrem


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.05.2006
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Tom Haga

Ingredienser

600 – 800 g breiflabbkotelett eller filet uten skinn
2 ss olivenolje
ca 20 - 30 mangoldblader eller frisk spinat
2 ss smør

Tomatolje:
2 ss trøffelolje eller olivenolje
½ dl olje fra tomatene
3 ss finhakkede soltørka tomater i olje
1 tomat uten skinn og kjerner i terninger
salt og hvit pepper

Blomkålkrem:
1 blomkålhode
3 dl matfløte
1 ss smør
pepper
2 ss Snøfrisk naturell

Ovnsbakte poteter:
6 – 8 poteter
olje, salt og pepper


Stekt breiflabb er en fast og fin fisk som passer yppelig når du skal invitere venner på besøk. Server breiflabben med soltørket tomat og blomkålkrem.


Fremgangsmåte

Tomatolje:
Bland tomatene med oljen og smak til med salt og pepper. Dryss salt og pepper over breiflabbkotelettene og stek dem i panne.
Kok opp vann med smør og salt og la spinatbladene få et raskt oppkok så de faller sammen.
La de renne av seg før de legges på varme tallerkener sammen med fisken.
Pynt med friske urter og drypp tomatoljen rundt.

Server med Blomkålkrem og ovnsbakte poteter.

Blomkålkrem:
Del blomkålen i buketter og ha dem i en kjele.
Hell over vann til det dekker.
Kok til bukettene er møre. Hell av kokevannet.
Varm opp fløten. Mos blomkålen for hånd eller kjør den i foodprosessor med mesteparten av matfløten, smør og Snøfrisk.
Tilsett mer matfløte til konsistensen blir passe. Smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte poteter:
Sett stekeovnen på 175 grader.
Skrubb potetene godt, del dem i båter og vend dem i olje. Dryss salt og pepper over.
Stek dem i stekeovn ved ca. 20 – 25 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sprøbakt torsk med ovnsbakte grønnsaker.

Sprøbakt torsk med ovnsbakte grønnsaker


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 04.10.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Panert torsk.
600 g torskefilet, uten skinn og bein
3 ss hvetemel
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 stk egg
2 dl griljermel eller brødrasp
2 ss margarin til steking

Ovnsbakte grønnsaker:
1 stk stor rødbete i staver

0,5 stk knutekål i staver
2 stk store gulrot i staver
2 stk sjalottløk delt i 2
0,5 stk sellerirot i staver
2 fedd hvitløk hakket
2 stilker vårløk i ringer om nødvendig
4 ss olivenolje
0,5 ts tørket rosmarin
1 dash salt og pepper

Enkel rømmedressing
1beger rømme, valgfri
1 ss sterk sennep
1 ts honning
1 dash salt og pepper


Her bruker vi panert torskefilet til våre ovnsbakte grønnsaker. Vi har mye torsk og fisk generelt i fryseren og det er en enkel og grei måte å panere den og så steke fisken i panna. Her bruker vi dobbelpanering


Fremgangsmåte

Del torsken i sånn noenlunde like store stykker.
Bland hvetemel, salt og pepper i en dyp tallerken.
Pisk sammen 2 egg i en annen dyp tallerken.
Ha griljermelet på en flat tallerken
Vend torsken først i mel, salt og pepper, deretter i egg og til slutt i griljermelet.
Stek torsken i margarin på varm stekepanne i ca. 5-6 minutter på hver side. Pass på at ikke griljermelet brenner, evt skru ned varmen og bruk lokk på panna.

Ovnsbakte grønnsaker.
Gjør klar en stor og en liten ildfast form.
Skrell og vask grønnsakene.
Kutt gulrot, sellerirot, rødbeter og knutekål i smale, grove biter eller båter.
Sjalottløk deles i2 og hvitløkfedd kuttes i små biter. Vårløk kan og brukes og da kuttes i biter.
Legg rødbetene i den lille formen og resten i den store.
Hell over litt god olivenolje, salt og pepper og rosmarin.
Begge 2 bakes ved 200 grader i ca 30-40 minutter til de er møre.

Rømmedressing
Bland alt sammen. Er egentlig veldig godt som dipp for torskebiter. Vi pleier ofte ha en slik dipp ved siden av forskjellige retter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:350
Julekaker.Kaker.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.