Nå som julen nærmer seg med stormskritt, er det og tid for de gode tradisjonelle middagene med venner og
familie. Og det smaker fortsatt godt med en solid stek i ovnen eller jerngryta.
Her er de vanligste, tradisjonelle oppskriftene på disse og det er bare å invitere venner og svigermor til
middag! Og husk at disse og kan bruks i romjula.
Det som er viktig når en steker stek i ovnen er å bruke steketermometer. Og da slipper man å oversteke kjøttet.
Det kan og være lurt å evt brune kjøttet på forhånd i en panne. Stek kan og stekes i en stor jerngryte under
lokk.
Se tabell her for
Steketider og ovnsvarme
Se og her for flere forslag til stek.
Stek til
fest!
Se og her for tilbehør.
Godt tilbehør til julematen
Oksestek med grønnsaker
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1,2 kg. surret oksestek salt og pepper
Saus :
60 g hvetemel
60 g smør
1 liter god kjøttkraft (eller buljong)
salt og pepper
litt kajenne
rødvin eller solbærsaft
Tilbehør :
400 g erter
400 g gulrøtter
400 g kålrot
smør
1 1/2 poteter
kruspersille, finklippet
Fremgangsmåte
1. Sett stekeovnen på 250 grader C.
2. Gni steken inn med salt og pepper og la den ligge til bruning i varm stekeovn ca. 8 min.
3. Skru varmen ned til 90 grader C og la kjøttet steke videre til kjernetemperaturen er 58-60 graer C. Tiden avhenger av tykkelsen på steken, beregn ca. 2 timer.
4. Ta ut steken og la den hvile minst 15 min. før du begynner å skjære i den.
5. Til sausen bruner du smør og mel til det har fått nøttebrun farge. Tilsett kraft under stadig røring. La sausen koke i minst 10 min. uten lokk, til all melsmaken er borte. Smak sausen til med salt, pepper, litt kajenne og en skvett vin eller solbærsaft.
6. Rens og del grønnsakene i staver og biter. Kok alle grønnsakene hver for seg, da de har ulik koketid. Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann tilsatt litt smør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Svinestek i ovn
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
16.12.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca. 2 kg skinke
salt
pepper
ca. 1/2 liter kokende vann eller kraft
SAUS
3 1/2 ss margarin eller svinefett
6 ss hvetemel
ca. 1 liter kraft
litt sukkerkulør
salt
pepper
OVNSTEMP: 175 grader
STEKETID: 50-60 min. pr. kg kjøtt
indretemp (kjernetemp): 85 grader
Her har vi lagd skinkestek men ikke helt som oppskriften her. Vi brukte en slik surret juleskinke som bare skal kokes, og sammen med rester av svinestek fra en tidligere middag ble det jo bra for det. Som dere ser har jeg min favoritt rødkål ved siden av, men dette er valgfritt. Jeg har beregnet næringsinnhold med rødkål og poteter
Oppskriften her viser vel strengt tatt en ribbestek
OVNSTEMP: 175 grader
STEKETID: 50-60 min. Pr. Kg kjøtt
indretemp (kjernetemp): 85 graderFremgangsmåte
Skrap svoren og skjær den i smale ruter, eller få steken ferdig rutet hos slakteren. Tørk kjøttet med klut oppvridd i varmt vann.
Legg steken med svorsiden ned i varmt vann ca. 1 times tid før steken skal i ovnen. Vannet skal bare dekke svoren, kjøttet bør være minst mulig i berøring med vannet. Gni steken inn med salt og pepper, og litt ingefær om man måtte ønske. Sett steketermometeret på plass. Legg steken på rist med svorsiden opp. Sett risten over langpannen nederst i ovnen. Hell i kokende vann.
Øs steken med jevne mellomrom, første gang etter 45 minutter, deretter med ca. 30 minutter mellom hver speing. Spe på mer vann hvis det damper for mye bort.
Når det er 45 minutter igjen av steketiden heller vi sjyen av. Nå skal steken stå med åpent spjell i ovnen, eller med ovnsdøren på gløtt til svoren blir sprø og gyllenbrun, og termometeret viser 85 grader. Vi kan gjerne sette på litt sterkere overvarme den siste halvtimen.
Til sausen lages først lys bruning av fett og mel. Spe med 1 liter kokende kraft. Brun saus skal bare spes 3 ganger, hver gang med 1/3 av væsken. Smak sausen godt til og farg med litt sukkerkulør.
La steken stå 15-20 minutter for åpen ovnsdør slik at kjøttet får "sette" seg før det skjæres opp. Skivene er lettere å få pene, og kraften holdes bedre inni kjøttet.
Epler, svisker og surkål og kokte poteter er fast følge til svinestek. Den sprø svoren legges på fat sammen med kjøttet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
74,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Svinestek til søndag
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca 1 kg svinestek uten ben.
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts tørket merian
1 ts tørket basilikum
2 gulrøtter
1 løk
ca 1/2 liter vann
Saus
2 ss smør
3 ss hvetemel
ca 5 dl stekesjy
1/2 ts soyasaus
1 laurbærblad
ca 1/2 dl rødvin
salt og pepper
Dette er skikkelig norsk søndagsmiddag. Vi bruker ofte svisker og epler til som pynt.Fremgangsmåte
Stikk ett steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet.
Gni kjøttet inn med krydder.
Legg steken i en ildfast formog legg løk og gulrøtter i biter rundt den
Slå på vannet.
Stek ved 125 grader til termometeret viser 77 grader. Ca 2-3 timer.
Brun smør og mel under ommrøring, og spe med silt stekesjy.
Tilsett soya og laurbærblad, og la den koke i ca 10 minutter.
Smak til med vin, salt og pepper.
Serveres med kokte poteter og grønnsaker( rosenkål, surkål, gulrot el.)
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kalvestek i gryte 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
1,2 kg kalvestek
2 ts salt
1 ts pepper
2 ss smør
2 ss urtekrydder, f.eks. basilikum
2 dl fløte
2 dl vann
Saus:
Ca. 4 dl kraft
2 ts maizenna
3 ss vann
2 ss syltet, rød pepper
2 ss smør
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
Helstekte poteter:
10 stk. potet
2 ss olje
0,5 potte frisk timian
3 båter hvitløk
100 g smør
2 ts salt
400 g grønn frisk asparges
1,5 ts salt
Kalvestek med fløtesaus, fornem mat for både bestemor og barnebarn. Den gode gamle jerngryta, eller den moderne titangryta med glasslokk, gir minst like godt resultat. Her blir alle godsmakene fra steken tatt vare på i form av en deilig stekesjy, som er grunnlaget for fløtesausen.Fremgangsmåte
Gni steken med salt og pepper, og brun den raskt i smør i gryta. Sett i steketermometer. Slå på vann og fløte, og la den trekke på kokepunktet i ca. 1 1/2 time til steketermometeret viser 65 ºC. Ta den opp og la den hvile i ca. 15 minutter.
Vask potetene godt. Behold skallet på og legg dem i en smurt ildfast form. Legg kvister av timian og finhakket hvitløk over potetene. Strø på salt. Skjær smør med en ostehøvel og legg skivene over potetene. Strø på salt.
Sett potetene inn i stekeovnen på 200 °C i ca. 45 minutter, til potetene er møre.
Sil stekkraften. Smelt smør i en kjele rør inn hvetemel til du får en glatt jevning. Hell i kraften, og rør godt mens den koker opp og tykner. La sausen koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen, ta bort den nederste delen av stilken som er treen. Kok aspargesen ca. 5 minutter.
Server steken med asparges og helstekte poteter.
Hvis du ikke har stekeovn kan du fint steke potetene i en gryte med lokk. Ha smør eller olje i gryta og surr potetene godt på middels varme. Skru ned temperaturen litt og legg på lokk. Snu potetene innimellom til potetene er møre. Smak til med salt før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
112,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Reinsdyrstek 4
Antall porsjoner =
15Dato lagt inn eller oppdatert
13.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 lår 3,5 kg
3 ts salt
2 ts hvit pepper
Grønnsaker
1 kg sopp
1,5 kg rosenkål
400 g tørrsaltet bacon
3 ss smør
Fremgangsmåte
Ovn: 200°C
1. Ta ut nøkkelbeinet, også kalt isbeinet, og skjær av løse hinner.
2. Gni inn salt og pepper.
3. Legg låret på rist over langpanne. Sett i steketermometer og sett låret i ovnen.
4. Ta ut låret når termometeret viser 65°C og la det hvile på benken ca 10 minutter. Dekk så med al.folie og la det hvile 15 minutter til før du henger det opp til røyking over bålet. Skjær pene skiver av låret og anrett sammen med grønnsaker og rømme.
Grønnsaker
1. Rens og del soppen. Brun til den er pent gyllen.
2. Rens og forvell rosenkålen. Del hver rosenkål i to.
3. Skjær baconet i små terninger og brun det i smør sammen med rosenkålen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
111,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalvestek 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1.2 kg kalvestek
2 ts salt
1 ts pepper
2 ss smør
Appelsinkokt endive
2 endive
2 ss smør
3 ss sukker
3 appelsiner, saften av eller 4 dl juice
Fløtesaus med sjampinjong
200 g sjampinjong
2 ss smør
3 dl fløte
1 dl kraft
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Fremgangsmåte
Ovn: 125°C ca 2 timer eller til steketermometeret viser 65°C.
Slik gjør du:
1. Gni steken med salt og pepper, brun den raskt i smør på panne.
2. Sett i steketermometer, legg steken over i form og etterstek den i ovn.
Server kalvestek med appelsinkokt endive, erter, kokte poteter og fløtesaus.
Appelsinkokt endive
1. Del endivene i to på langs.
2. Ha smør i stekepannen og la det bli nøttebrunt før du legger endivene i. Stek dem pent gyllen.
3. Tilsett sukker og varm til det smelter og legger seg rundt endivene. Hell på appelsinjuice og kok dem videre ca 20 minutter på helt svak varme. Appelsinjuicen er nå innkokt til en sirup.
Fløtesaus med sjampinjong
1. Del soppen i båter og stek den i smør på panne.
2. Hell på fløte og kraft, la dette koke inn til passe tykk saus.
3. Smak til med salt og pepper og server sausen til stek.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Provencalsk lammestek
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
19.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 lammestek
3 ss sitronsaft
12 poteter
7 tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør/margarin
2 bunter persille
6 båter hvitløk
ca. 1 1/2 dl strøkavring
100 g revet parmesan eller revet hvitost
ca. 2 ts salt
ca. 1 ts pepper
Fremgangsmåte
Dette er den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Svært mange oppskrifter har poteter og/ eller grønnsaker under steken, slik at den gode kraften fra steken drypper ned på disse.
1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Klassisk lammestek
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 båter hvitløk, hakket
1 løk, i båter
3 gulrøtter
8 dl vann
Saus:
Ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.
Fløtegratinerte poteter
(6 porsjoner)
12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
1/2 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl revet ost
Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek, av mange også kalt lammelår. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!Fremgangsmåte
Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer
Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.
Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min
Slik gjør du:
1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.
Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Røkt elgstek
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2017Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
1 ½ kg elgstek eller flatbiff av elg
Saltlake:
1 dl salt
1 ½ l vann
ca. 8 stk einebær
1 ts grovmalt pepper
eventuelt krydderurter
Elgkjøtt egner seg ypperlig til røyking. Det kan du gjøre selv i en liten røykovn. Alternativ kan du enkelt lage en "ovn" selv ved å bruke en gammel kjele, klippe til en metallrist som passer og legge den 4,5 cm over bunnen.Fremgangsmåte
1. Renskjær elgsteken for eventuelle hinner. Rør ut salt i vann og hell saltlaken i en dobbel plastpose. Legg kjøttet i laken, press ut luft fra posen og knyt igjen. La steken ligge minst 12 timer i saltlaken.
2. Ta ut steken, tørk med kjøkkenpapir og ha på krydder. Legg den på en rist med litt røykspon i bunnen av kjelen.
3. Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Legg på lokk og sett kjelen på god varme til det utvikles røyk. Skru ned varmen til lav temperatur, og la den stå til steketermometeret viser 65°C. Ta opp steken og la den hvile minst et kvarter før den skjæres i.
Server røkt elgstek for eksempel med fløtegratinerte poteter og en salat. Det røkte kjøttet smaker også fortreffelig kaldt, gjerne som pålegg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
48,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Klassisk elgstek
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
21.10.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
Elgstek
1,5 kg elgstek
2 kvaster timian
1 stk løk, stor
1 stk gulrot, stor i biter
8 stk einebær, knuste
5 dl vann, eller kraft
salt
pepper
Grønnsaker
4 stk gulrøtter
200 gr rosenkål
2 stk rødbeter, store
2 stk polkabeter, store (choggiabete)
8 stk sjalottløk eller småløk
Röstipoteter
10 stk poteter
1 stk løk, stor, finsnittet
salt
pepper
Saus
6 dl kraft fra elgsteken
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 skiver brunost
2 ss rømme
3 ss sterk kaffe
3 stk einebær, knuste
salt
pepper
Elgkjøtt er en fantastisk råvare! Prøv fantastisk oppskrift på elgstek sammen med saus til elg, og høstens grønnsaker og beter. Perfekt festmat til de mørke høstkveldene. Rødbeter tilfører både sødme og dybde sammen med polkabete. Dessuten tilfører disse flotte farger til tallerkenen sammen med grønn rosenkål og oransje gulrot.Fremgangsmåte
Finn frem alle ingrediensene.
Gni steken inn med salt og pepper og brun den på alle sider på høy varme i en jerngryte eller panne.
Legg steken i en ildfast form eller gryte sammen med løk, gulrot, einebær og frisk timian. Hell på vannet/kraften.
Stikk et steketermometer inn i kjøttet og stek i ovnen på 175 grader til termometeret viser 65 grader. Da er steken rosa. Ved 70 grader er den helt gjennomstekt.
Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Rens og vask rosenkålen. Rens småløken.
Kok grønnsakene nesten møre i saltet vann, hell av vannet og sett til side.
Vask og skrubb rødbeter og polkabeter.
Rødbetene deles i terninger og kokes nesten møre før vannet helles av og de settes til side.
Polkabetene skjæres i tynne skiver og settes til side rå.
Skrell og riv potetene på et rivjern på den grove siden. Ha de revne potetene i et dørslag og press ut væsken. Bland poteten i en bolle sammen med den finsnittede løken, salt og pepper.
Varm smør i en panne. Press potetblandingen ned i pannen og stek på middels varme i 15-20 minutter på hver side. For å snu potetkaken legger du en tallerken over pannen som dekker den helt, snur pannen opp-ned så potetkaken havner på tallerkenen, og lar den så skli ned i pannen igjen.
Ta steken ut av ovnen og gryta, og la den hvile i 15 minutter. Sil av kraften som skal brukes til saus.
Lag en oppbakning av smør og mel. Oppbakningen skal frese i gryta til den er fin og brun i fargen. Spe på med kraft og la koke godt i noen minutter mens du rører.
Smak sausen til med brunost, kaffe, knuste einebær, rømme, salt og pepper. For en mørkere brunfarge kan du bruke sukkerkulør i sausen helt til slutt.
De kokte gulrøttene og rosenkålen freses raskt i litt smør og en klype sukker og salt i en gryte for seg, og rødbetene og polkabetene i en gryte for seg. Tar du alle grønnsakene i én gryte blir alt farget av rødbeten!
Skjær steken i skiver og servér med saus, röstipotetstykker og glasserte beter og grønnsaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
65,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:729